Ο Κετσπάγια δεν θα πέσει στην παγίδα

Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για την αγωνιστική φιλοσοφία της ΑΕΚ που δεν πρόκειται να αλλάξει στη ρεβάνς με τη Σεντ Ετιέν και τον Τιμούρ Κετσπάγια που έχει τον τρόπο να παίρνει προκρίσεις σε νοκ άουτ αγώνες.

Ο Κετσπάγια δεν θα πέσει στην παγίδα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρώτος επίσημος αγώνας της ΑΕΚ για τη νέα αγωνιστική περίοδο αποτέλεσε ένα καλό δείγμα γραφής για όσα πρόκειται να δούμε απ’ την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια καθ’ όλη της διάρκειας της σεζόν σε αγώνες "ειδικών καταστάσεων". Δηλαδή κυρίως σε ντέρμπι και –σε περίπτωση που ο Δικέφαλος προκριθεί στους ομίλους του Europa League- ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Ο Γεωργιανός τεχνικός είναι μετρ της τακτικής και το απέδειξε περίτρανα στον αγώνα με τη Σεντ Ετιέν στη Γαλλία, όπου η Ένωση πήρε ένα θετικότατο αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Οι "κιτρινόμαυροι" πίεσαν ψηλά, έκλεισαν τους χώρους, είχαν κοντά τις γραμμές τους κι αν τα τελειώματα των Πέτρου Μάνταλου και Γιάκομπ Γιόχανσον ήταν καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο, τότε θα μιλούσαμε για μία ΑΕΚ που θα είχε το "πάνω χέρι" ενόψει του δεύτερου ματς. Αλλά, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, με τα "αν" δεν γράφεται ιστορία.

Ακόμη κι όταν οι Γάλλοι ανέβασαν την απόδοσή τους στο διάστημα 55’-65’ ο Κετσπάγια συνειδητοποίησε άμεσα το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον νεαρό Κώστα Γαλανόπουλο, ο οποίος και τον δικαίωσε απόλυτα, "κλειδώνοντας" με τα τρεξίματά του και τη βοήθεια στους Γιόχανσον-Σιμόες το αποτέλεσμα.

Όμως, η ρεβάνς είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο αγώνας στο "Ζοφρουά Γκισάρ" ήταν ο... εύκολος για την ΑΕΚ, απ’ την άποψη πως η ελληνική ομάδα πήγαινε στη Γαλλία με τον τίτλο του αουτσάιντερ που θα επιχειρούσε να καταστρέψει το παιχνίδι των γηπεδούχων. Όπως και συνέβη.

Ο ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Στο ΟΑΚΑ οι "κιτρινόμαυροι", ανάλογα και με την εξέλιξη του αγώνα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αναλάβουν τα ηνία, αποκτώντας το ρόλο του αφεντικού. Ο προπονητής της Σεντ Ετιέν, Κριστόφ Γκατιέ έχει την εμπειρία να βάλει δύσκολα στην Ένωση, παρατάσσοντας μία ομάδα που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξει το μηδέν στα μετόπισθεν. Η γαλλική ομάδα φημίζεται για την ικανότητά της στην κόντρα επίθεση. Επομένως, το πιθανότερο είναι πως θα αφήσει την μπάλα στους παίκτες της ΑΕΚ και θα περιμένει στο μισό γήπεδο, αναζητώντας την κατάλληλη στιγμή για να "χτυπήσει" στην αντεπίθεση με τους ταχύτατους Ρομέν Αμουμά και Ουσαμά Τανάν.

Παρόλα αυτά, ο Κετσπάγια δεν θα πέσει σ’ αυτή την παγίδα. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί απ’ την πιθανή "μουρμούρα" στις εξέδρες, δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ή να προσαρμόσει το αγωνιστικό πλάνο του, αλλά αντίθετα έχει την προπονητική ευφυΐα και διορατικότητα να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του.

Άλλωστε το παρελθόν έχει αποδείξει πως ο Γεωργιανός έχει τον τρόπο να πάρει αυτό που θέλει στα νοκ άουτ παιχνίδια, με όπλο πάντα τη σωστή αμυντική λειτουργία. Κι όταν αναφερόμαστε στη "σωστή αμυντική λειτουργία" δεν στεκόμαστε μόνο στην τετράδα της άμυνας, αλλά σ’ όλες τις γραμμές, αφού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κι ειδικά στις reactive ομάδες όλοι οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να είναι συνεπείς στον αμυντικό τομέα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

Σε αγωνιστικό επίπεδο, πολύ δύσκολα θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα σε σχέση με τον αγώνα του "Ζοφρουά Γκισάρ". Όπως και στο πρώτο ματς η μοναδική θέση που "παίζεται" είναι αυτή του φορ. Ο Τόμας Πέκχαρτ δεν βοήθησε όσο θα περίμεναν στην ΑΕΚ, χωρίς βέβαια να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής. Πιστεύω πως σε μία τέτοια αναμέτρηση ταιριάζει περισσότερο ο Χρήστος Αραβίδης, ο οποίος με το πάθος, το αγωνιστικό θράσος και την ταχύτητά του μπορεί να δώσει σημαντικές βοήθειες και να βάλει δύσκολα στους αργούς σέντερ μπακ της Σεντ Ετιέν.

Όσον αφορά στον Ούγκο Αλμέιδα, αν το τεχνικό επιτελείο κρίνει πως μπορεί να προσφέρει έστω και 20 λεπτά δεν το θεωρώ απίθανο να χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως θα ρισκάρει βάζοντάς τον απ’ την αρχή του παιχνιδιού, αφού έτσι θα "ξοδέψει" μία ποιοτική εναλλακτική λύση κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Όπως και να έχει, οι φίλοι της ΑΕΚ θα πρέπει να "οπλιστούν" με υπομονή, αφού ο επαναληπτικός είναι πολύ πιθανό να θυμίσει ένα "déjà vu" της πρώτης αναμέτρησης, έχοντας το χαρακτήρα του ματς-θρίλερ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πιο τυχερός, ο πιο ικανός και ο πιο έξυπνος –αγωνιστικά- είναι αυτός που παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Η ΑΕΚ του Τιμούρ Κετσπάγια, έστω κι αν είναι πρώιμο να βγάζουμε συμπεράσματα, δείχνει πως διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι: Ήρεμη δύναμη
Σχόλιο Άκης Γεωργίου: Μπετόν αρμέ η ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK