Λίχτενσταϊν - Ελλάδα: Υπόθεση "αιωνίων" και 80 εκατ. ευρώ

Μια συνεργασία βγαλμένη από τις μάχες των "αιωνίων" και μια χαοτική διαφορά ύψους 80 εκατ. ευρώ αποτυπώθηκαν στα γκολ των Φορτούνη (45+1') και Δώνη (80'), που έφταναν για το 2-0 της Ελλάδας επί του Λίχτενσταϊν στη Βαντούζ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ένα γκολ του Φορτούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και ένα δεύτερο του Δώνη με την συμπλήρωση 80 λεπτών αγώνα, στάθηκαν αρκετά για την Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει με νίκη της υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Euro 2020. Ένα τρίποντο που ήρθε πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 2-0 κόντρα στο Λίχτενσταϊν.

Λίγες μέρες πριν, Φορτούνης και Κουρμπέλης μονομαχούσαν στα ίδια τετραγωνικά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, φορώντας τις φανέλες των "αιωνίων". Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έψαχνε τον τρόπο να πληγώσει την άμυνα των "πρασίνων", ο μεσοαμυντικός του Παναθηναϊκού πάσχιζε να καταστρέψει την δημιουργία των "ερυθρολεύκων".

Το βράδυ του Σαββάτου, στην πόλη Βαντούζ, οι δυο τους ως συμπολεμιστές κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα ίδια χρώματα. Για την Ελλάδα η νίκη απέναντι στον Λίχτενσταϊν ήταν μια συνθήκη άνευ διαπραγμάτευσης. Ψάχνοντας μια θέση στην δυάδα κορυφής του ομίλου, με βασικούς ανταγωνιστές τις Ιταλία και Βοσνία, το τρίποντο απέναντι στην πλέον αδύναμη ομάδα του Group J ήταν το μοναδικό ζητούμενο.

Το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου στο Rheinpark Stadion έφερνε την Ελλάδα αγκαλιά με όλα τα αγωνιστικά κουσούρια του πρόσφατου παρελθόντος. Δυσκοίλια δημιουργικά, χωρίς φαντασία, προβλέψιμη, ακόμη και βαρετή. Μέχρι τη στιγμή που το δίπολο το οποίο κυριαρχεί στα αθλητικά δρώμενα της χώρας εδώ και δεκαετίες, θέλησε να... μπαστακωθεί στη ποδοσφαιρική συνείδηση της φτωχής πλην τίμιας ομάδας του Λίχτενσταϊν.

Ο Κουρμπέλης με μια πάσα ακριβείας στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας βρήκε την κάθετη κίνηση του Φορτούνη, που "είπε" ευχαριστώ σκοράροντας με μονοκόμματο σουτ για το 0-1 στα χασομέρια του πρώτου ημιχρόνου. Αν μη τι άλλο, ο τρόπος που πανηγύρισαν οι διεθνείς το γκολ είναι το αποδεικτικό δελτίο της πρώτης νίκης του Άγγελου Αναστασιάδη εντός των τειχών της εθνικής: τα αποδυτήρια.

Η λύση του γρίφου της παραβίασης της αντίπαλης εστίας ήταν υπόθεση "αιωνίων" και τα υπόλοιπα μια διαφορά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Η 23άδα της εθνικής αποτιμάται σε ένα ποσό της τάξης των περίπου 83 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αυτή του Λίχτενσταϊν φτάνει δεν φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ και μπορεί τα λεφτά να μην παίζουν μπάλα, αλλά όταν η διαφορά είναι χαοτική, εύκολα ή δύσκολα η τιμή επιβάλλει το νόμο της.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια διαφορετική υπόθεση, καθώς απαλλαγμένη από το άγχος η Ελλάδα δημιουργούσε με συνέπεια ευκαιρίες. Το κακό ήταν πως με την ίδια συνέπεια τις έχανε. Στις 31 τελικές σταμάτησε το κοντέρ, οι 11 ήταν εντός στόχου, δύο έγιναν γκολ. Ο Μασούρας κατάφερε να βρεθεί έξι φορές σε θέση για γκολ και αφού κατάλαβε πως δεν είναι η μέρα του, είπε να ντυθεί δημιουργός. Στο 80' μιμήθηκε τον Κουρμπέλη, Φορτούνης ντύθηκε ο Δώνης και η Ελλάδα έφυγε με το από Rheinpark Stadion με το υπέρ της 2-0 και το τρίποντο προίκα στις αποσκευές της.

Ο Φορτούνης έγινε ο παίκτης Νο 40 που φτάνει τα πέντε τέρματα με το εθνόσημο και ο Δώνης ο δεύτερος στην ιστορία που σκοράρει με τα γαλανόλευκα, αφού προηγουμένως το έχει πετύχει ο πατέρας του. Το πρώτο "δίδυμο" σκόρερ πατέρα - γιου ήταν αυτό των Γιώργου και Γιάννη Σαμαρά.

Επόμενη αποστολή στην αφιλόξενη Ζένιτσα κόντρα στην παρέα των Τζέκο και Πιάνιτς, το βράδυ της Τρίτης (23/3). Εκεί όπου ένα θετικό αποτέλεσμα θα αυξήσει τις πιθανότητες της εθνικής για την διεκδίκηση μιας θέσης στην δυάδα της κορυφής του Group J.

Γήπεδο: Rheinpark Stadion, Vaduz

Διαιτητής: Alexandre Boucaut (Βέλγιο)

Βοηθοί: Laurent Conotte, Jimmy Cremers (Βέλγιο)

4ος: Jonathan Lardot (Βέλγιο)

ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ (Χέλγκι Κόλβιντσον): Μπίχελ, Βόλφινγκερ, Κάουφμαν, Ρέχσταϊνερ, Γκέπελ, Χάσλερ (86' Φρικ), Μάρτιν Μπίχελ (67' Ζέλε), Βίζερ, Πολβερίνο, Σαλάνοβιτς, Γκίμπσερ (77' Γιλντίζ).

ΕΛΛΑΔΑ (Άγγελος Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Σιόβας, Κουρμπέλης, Κούτρης, Ζέκα, Σάμαρης, Φορτούνης (83' Κουλούρης), Μασούρας, Μπακασέτας (71' Κολοβός), Μήτρογλου (23' λ. τρ. Δώνης)

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK