Κόκκαλης: "Στόχος η κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ"

Δύο χρόνια, αλλά με οψιόν ανανέωσης το καλοκαίρι, θα είναι το συμβόλαιο που θα υπογράψει με τον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής. Αυτό αποκάλυψε ο Σωκράτης Κόκκαλης, κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου τεχνικού της ομάδας. "Ο Σόλιντ έφαγε τον εαυτό του", τόνισε για τον πρώην προπονητή των "ερυθρολεύκων". Τι δήλωσε για τον τεχνικό διευθυντή, τον Ριβάλντο, τις μεταγραφές, τη βία, τους στόχους και την... κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ...
Δύο χρόνια, αλλά με οψιόν ανανέωσης το καλοκαίρι, θα είναι το συμβόλαιο που θα υπογράψει με τον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής. Αυτό αποκάλυψε ο Σωκράτης Κόκκαλης, κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου τεχνικού της ομάδας. "Ο Σόλιντ έφαγε τον εαυτό του", δήλωσε για τον πρώην προπονητή των "ερυθρολεύκων". Τι δήλωσε για τον τεχνικό διευθυντή, τον Ριβάλντο, τις μεταγραφές, τη βία, τους στόχους και την... κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ... Ολόκληρη η συνέντευξη.

- Για τον Τάκη Λεμονή

"Κάνουμε την επίσημη παρουσίαση του νέου μας προπονητή, Τάκη Λεμονή, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και κατά το παρελθόν. Η απόφαση που πήρα για την αλλαγή προπονητή θεωρώ ότι ήταν απολύτως αναγκαία για να αλλάξουν στην ομάδα ορισμένα πράγματα τα οποία ήταν σε όλους μας εμφανή ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν στη συνέχεια προβλήματα. Οσον αφορά την ποιότητα του παιχνιδιού, αλλά και τα αποτελέσματα, γιατί πάντα πρώτος και βασικότερος στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου".

"Οσον αφορά το νέο μας προπονητή θέλω να πω ότι με τον Τάκη Λεμονή θα υπογράψουμε συμβόλαιο δύο ετών που θα έχει οψίον ανανέωσης ο Ολυμπιακός, μετά τη λήξη αυτού του πρωταθλήματος".

"Ο Ολυμπιακός θέλει να αναδείξει και έναν Ελληνα προπονητή και νομίζω ότι ο Λεμονής έχει όλες τις προϋποθέσεις και με τη στήριξη της διοίκησης του Ολυμπιακού να ανέβει και να γίνει προπονητής διεθνούς κλάσης".

"Δεν είμαι ειδικός επί των συστημάτων. Εχω μπερδευτεί πλέον γιατί εμφανίζονται πολλά νέα συστήματα, είτε λέγονται ρόμβοι, είτε 3-3-4, είτε 5-3-2, είτε 5-4-1. Το θέμα είναι ότι κάθε ομάδα πρέπει να παίζει και ανάλογα με τους παίκτες που έχει και δεν μπορεί να εφαρμόζει θεωρητικά κάποια συστήματα όπως το περίφημο 4-3-3. Είναι κάτι που πρέπει ανάλογα το παιχνίδι που παίζει η ομάδα και τους παίκτες που έχει, ο προπονητής να έχει μια ευελιξία, ώστε να κατεβάζει την ομάδα στο γήπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Με άλλα λόγια εγώ πιστεύω στον Τάκη. Νομίζω ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τους φετινούς μας στόχους που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Μπορεί πράγματι να ανεβάσει τον Ολυμπιακό για να ευχαριστηθούν και οι φίλαθλοι και οι παίκτες".

"Είτε υπάρχει τεχνικός διευθυντής, είτε δεν υπάρχει, η σχέση του προπονητή και του προέδρου είναι ένα στοιχείο πάρα πολύ βασικό. Πιστεύω ότι η δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό θα είναι επιτυχής για τον Λεμονή και πράγματι του το εύχομαι".

"Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο μας προπονητή. Θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου, γιατί κάποτε η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει έναν προπονητή που θα διακριθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Και αυτός και εμείς αποκτήσαμε ορισμένες εμπειρίες. Οι εμπειρίες είναι θέμα χρόνου. Καλή επιτυχία και να μπορέσει να προσφέρει στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι Ολυμπιακός και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ θετικό όχι μόνο για τους προπονητές, αλλά και για τους παίκτες και τις διοίκησης, να έχουν μία εκτός από επαγγελματική και συναισθηματική σχέση με το σωματείο που είναι".

- Για τα συμβόλαια και την οψιόν

"Σε όλα τα συμβόλαια που υπογράφει ο Ολυμπιακός, δεσμεύεται. Είδατε την περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που χωρίς καμία σοβαρή αιτία, είπε ‘εγώ διακόπτω τη συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό, δεν θέλω να ξαναέρθω’. Για τον Τουρέ μιλάω. Η όλη νομοθεσία και οτιδήποτε άλλο αφορά θέματα ποδοσφαιριστών είναι 100% υπέρ τους. Θα πρέπει να πάμε στη FIFA, στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών και είναι διαδικασίες που οδηγούν στη λύση του συμβολαίου και το μόνο που κάνουν είναι να προσδιορίζουν το ύψος του ανταλλάγματος που θα πάρει ο ποδοσφαιριστής ή να πληρώσει ο Ολυμπιακός".

"Στην αντίπερα πλευρά, προσλαμβάνουμε έναν ποδοσφαιριστή και βλέπουμε ότι δεν μας κάνει, ότι κάναμε λάθος. Ο ποδοσφαιριστής θα πάει στην ίδια Επιτροπή που θα του επιδικάσει συνήθως όλο το ποσό που είναι στο συμβόλαιό του. Το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές. Εμείς έχουμε θέσει ορισμένους στόχους και συζητήσαμε με τον Τάκη ότι το πιο σωστό είναι να έρθει στον Ολυμπιακό και να δει και να συζητήσουμε μαζί. Να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιες είναι οι δυνατότητές μας για το μέλλον και πως θα πάει η ομάδα. Δέχθηκε, αλλά και εμείς έχουμε την άποψη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα διακόψουμε τη συνεργασίας με τον Λεμονή".

"Η οψιόν σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να πάρουμε μία απόφαση. Ο Ολυμπιακός θα κάνει κινήσεις και ανανέωση και ο Λεμονής βρήκε μια κατάσταση. Δεν μπορεί σε μία μέρα να αλλάξουν τα πάντα, δεν γίνονται θαύματα και η ομάδα να πετάει. Εχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Η οψιόν είναι κάτι που θα μας δώσει δυνατότητα αυτήν την επιτυχία μας να την διαπιστώσουμε και να τη δούμε στην πράξη. Εγώ επιθυμώ να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Αυτό είναι κάτι θετικό. Δεν είναι μία ανάλογη περίπτωση με τον Αναστόπουλο όταν τότε είχαμε κάνει μια πρόταση. Εγώ για προπονητή δεν έχω κάνει ποτέ δηλώσεις για την παραμονή του στον Ολυμπιακό. Με Σόλιντ τις διαφορές τις λύναμε μαζί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ούτε εσείς δεν ξέρατε, δεν είδαν το φως τη δημοσιότητας και όταν φτάσει η ώρα είμαι σίγουρος ότι θα τα μάθετε. Εάν δεν βρούμε μια σωστή και για τις δύο πλευρές λύση".

- Για τον Σόλιντ για τον Λούβαρη

"Το βασικό είναι ο Ολυμπιακός να παίξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς η παρουσία του κ. Σόλιντ στον Ολυμπιακό επί 1,5 χρόνο δεν μας έδειξε ότι άλλαξε κάτι προς το καλύτερο στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Εξάλλου, ο κ. Σόλιντ δεν είχε έρθει στον Ολυμπιακό από ομάδες που ψωνίζανε από το πάνω ράφι, οπότε ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που διαθέτει αστρονομικά ποσά που ακούμε όταν γίνονται αναφορές στις μεταγραφές. Το θέμα μας είναι να πάρουμε παίκτες που και οικονομικά να έχουν σχέση με το μπάτζετ του Ολυμπιακού και καλύτεροι να είναι από αυτούς που έχουμε".

"Αναφέρθηκαν και γράφτηκαν πολλά ότι τον κ. Σόλιντ έφαγε ο κ. Λούβαρης. Στον κ. Λούβαρη χρεώνουν πολλά και έλεγαν ότι περιμένει να γυρίσει ο πρόεδρος πίσω κ.ά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας και συνεργάζομαι με τον κ. Λούβαρη πάρα πολύ καιρό και δεν ενεργεί σε σημαντικά θέματα αυτόβουλα. Είναι λάθος αυτό που πολλές φορές προβάλλεται, ότι ο Λούβαρης πήρε αυτήν την απόφαση, ότι ο Λούβαρης φταίει για αυτό, για το άλλο. Επαναλαμβάνω ότι πάντα είμαι σε στενή συνεννόηση για τα σοβαρά θέματα του Ολυμπιακού. Εκτιμώ ιδιαιτέρως ότι τον κ. Σόλιντ δεν τον έφαγε ο κ. Λούβαρης. Ο κ. Σόλιντ έφαγε τον εαυτό του".

- Για την πορεία στην Ευρώπη

"Ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή έκανε μία κακή πορεία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα που είχαμε στο Καραϊσκάκη. Πρώτη φορά που… κατορθώσαμε στο Καραϊσκάκη να μην κάνουμε ούτε μια νίκη, είχαμε μόνο μία ισοπαλία, κι έτσι αποκλειστήκαμε από το Τσάμπιονς Λιγκ και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Θέλω να ευχηθώ καλή πορεία στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που συνεχίζουν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, διότι οι επιτυχίες αυτών των ομάδων σίγουρα συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιολόγηση των ελληνικών ομάδων για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις διοργανώσεις".

"Νομίζω ότι υπάρχει μία γενική παρανόηση. Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αποδείξει τα τελευταία δέκα χρόνια κατακτώντας πρωταθλήματα και νταμπλ ότι είναι κυρίαρχη στον ελληνικό χώρο και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή θέλει σκληρή δουλειά. Η διαφορά των έξι βαθμών δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα διότι όσο εγώ, όσο και ο προπονητής, άλλο τόσο και οι φίλαθλοι, θέλουν να βλέπουν την ομάδα να παίζει ένα ποδόσφαιρο το οποίο να είναι και ποιοτικά καλύτερο από αυτό που παίζαμε μέχρι σήμερα".

"Η πορεία της ομάδας μας στην Ευρώπη είναι κάτι το οποίο όλοι επιθυμούμε να έχουμε. Μία καλύτερη πορεία στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε ούτως ώστε να μπορέσει ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τις ευρωπαϊκές ομάδες. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι ομάδες έναντι του Ολυμπιακού, κυρίως ομάδες από χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, είναι ότι παίζουν σε πρωταθλήματα πολύ πιο ανταγωνιστικά από το δικό μας. Ετσι, οι ομάδες αυτών των χωρών που συμμετέχουν στα κύπελλα της Ευρώπης έχουν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, διότι και τα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι πολύ ανταγωνιστικά, αλλά και γιατί προέρχονται από πρωταθλήματα ανταγωνιστικά".

"Υπάρχουν παραδείγματα που ξέρετε πολύ καλά. Η Σεβίλλη που προηγείται στο ισπανικό πρωτάθλημα, έχασε στην έδρα της από τη Μαγιόρκα. Στα αγγλικά παιχνίδια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό οι παίκτες βρίσκονται σε μία τρομερή ένταση και παίζουν όμορφα και δυνατά. Δυστυχώς στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι τρεις ομάδες του λεγόμενου ΠΟΚ έχουν ξεχωρίσει και διεκδικούν αυτήν τη στιγμή το πρωτάθλημα. Παρακάτω υπάρχουν δέκα ομάδες που έχουν μία διαφορά περίπου πέντε βαθμών. Ο Πανιώνιος έπαιξε χωρίς κόμπλεξ με εμάς στο Καραϊσκάκη και αυτό είναι ευχάριστο γιατί υπάρχουν παιχνίδια που έχουν ρυθμό και ανταγωνιστικότητα".

- Για την κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

"Η πρώτη καλή μας επιτυχία θα ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή πορεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ττο κύπελλο πρωταθλητριών είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, όπου δύο φορές παρά τρίχα να περάσουμε. Η συνέχεια θα ήταν μία αναμέτρηση με κάποια ομάδα από τις καλύτερες στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΟΥΕΦΑ είναι πιο βατή διοργάνωση και καλό θα ήταν εάν θα μπορούσαμε κάποτε και εμείς να κατορθώσουμε αυτό που κατόρθωσε η γειτονική μας Τουρκία, να κατακτήσουμε κατ’ αρχήν το κύπελλο ΟΥΕΦΑ".

- Για τις μεταγραφές

"Ο Ολυμπιακός κατά το παρελθόν έχει κάνει αρκετές μεταγραφές παικτών με όνομα διεθνώς αναγνωρίσιμο και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να το ξανακάνει. Εχουμε καιρό μέχρι το καλοκαίρι. Νομίζω ότι είναι πάντα για το καλό της ομάδας να έρχονται παίκτες που όχι μόνο έχουν ένα μεγάλο όνομα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα στην κατάλληλη θέση που τους χρειάζεται. Είμαστε μέχρι σήμερα η ομάδα που έχει φέρει στην Ελλάδα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είχαμε και ορισμένες ατυχίες, αλλά βασικά θα έλεγα ότι ήταν καλές μεταγραφές και βοηθούν και τους άλλους παίκτες να αποκτήσουν κάποιες εμπειρίες. Ο Ριβάλντο, για παράδειγμα, είναι ένας ποδοσφαιριστής που βοηθά και τους άλλους να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες".

"Ως προς την περαιτέρω πορεία, ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε αυτό το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος με αυτούς τους παίκτες που έχει και θα αποκτήσει και από εκεί και πέρα, το καλοκαίρι, μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, θα αποφασίσει ποιες νέες αλλαγές, αν και που χρειάζεται, να γίνουν για να ενισχυθεί η ομάδα. Σίγουρα ο στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ομάδα. Θα πρέπει αυτό να γίνει προσεκτικά, διότι από λάθη μαθαίνουμε όλοι. Εχουν γίνει ορισμένα λάθη στο παρελθόν, έχουν γίνει ορισμένες μεταγραφές που δεν ήταν τόσο καλές όσο περιμέναμε. Σε αυτά τα θέματα έχουμε μια στενή συνεργασία με τον προπονητή και οι επιλογές που θα κάνουμε θα είναι πολύ πιο προσεγμένες και πολύ πιο ψαγμένες. Για τη μεταγραφή ενός παίκτη υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, στο οποίο συμμετέχουν παράγοντες, μάνατζερ, δημοσιογράφοι και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από πλευράς προπονητή και βοηθών του. Αν κάποιος ποδοσφαιριστής πρόκειται να έρθει στον Ολυμπιακό του χρόνου, έχουμε αποφασίσει ότι από τώρα θα πρέπει να τον παρακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε σύστημα που αυτήν τη στιγμή εφαρμόζουν μεγάλες ομάδες της Ευρώπης".

- Για τον τεχνικό διευθυντή

"Το θέμα του τεχνικού διευθυντή είναι κάτι το οποίο το μελετάμε αυτήν τη στιγμή. Εχουμε προπονητή. Ο τεχνικός διευθυντής είναι ένα πρόσωπο ενδιάμεσο μεταξύ διοίκησης και ομάδας. Η επιλογή ενός τεχνικού διευθυντή είναι πολύ πιο δύσκολη από την επιλογή ενός προπονητή. Προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει. Δεν έχουμε βρει κάποιον που θα μπορούσαμε να αναθέσουμε αυτήν τη θέση. Βλέπετε ότι πολλές ομάδες του εξωτερικού εχουν τεχνικούς διευθυντές. Στην Ελλάδα, τεχνικό διευθυντή δεν έχει καμία ομάδα πλην της ΑΕΚ. Ο κ. Ιβιτς νομίζω ότι συνεργάζεται πολύ στενά με τον κ. Νικολαΐδη που έχει μια ποδοσφαιρική καριέρα. Εγώ δυστυχώς δεν είχα ποτέ μου διατελέσει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το θέμα του τεχνικού διευθυντή σήμερα είναι πράγματι θέμα που μας απασχολεί, αλλά δεν είναι εύκολο να το λύσουμε. Ως προς τον κ. Λουξεμπούργκο, καλύτερα να μην ρωτάτε εμένα, αλλά αυτούς που γράφουν τα κατεβατά. Κάτι θα ξέρουν περισσότερο".

"Δεν αξιολογούμε μόνο ποιοι ήταν καλοί παίκτες. Υπάρχουν πολλοί παίκτες αυτήν τη στιγμή από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη που θα τους αξιολογήσουμε και με τους οποίους θα συνεργαστούμε και κυρίως με παίκτες που δεν έχουν σχέση, ή τουλάχιστον δεν έχουμε εμείς εντοπίσει ότι έχουν κάποιες σχέσεις, με μάνατζερ και γραφεία πώλησης ποδοσφαιριστών".

- Για τον Ριβάλντο

"Εκτιμώ πάρα πολύ τον Ριβάλντο και ως παίκτη, αλλά και ως χαρακτήρα γενικά και γνώστη του ποδοσφαίρου. Συνεπώς, η ανταλλαγή απόψεων σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός δεν ικανοποιούσε, όχι μόνο φιλάθλους, αλλά και τη διοίκηση, η συζήτηση με τον Ριβάλντο, σίγουρα είχε μια σημασία για να με βοηθήσει και εμένα να καταλάβω καλύτερα ορισμένα πράγματα. Δεν υπήρχε κανένας φάκελος. Ηταν δύο συζυτήσεις από τις οποίες βγήκαν ορισμένα πράγματα θετικά. Ως προς το μέλλον του Ριβάλντο είναι κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να το σκεφτεί. Οι συζητήσεις για αλλαγές του ρόστερ του Ολυμπιακού και ανανεώσεις δεν θα γίνουν πριν τον Μάιο".

- Για τις Ακαδημίες

"Το θέμα των ακαδημιών είναι ένα θέμα που ο Ολυμπιακός έχει κάνει κάποιες πολύ θετικές κινήσεις. Οι ακαδημίες είναι κάτι που είναι απαραίτητες να υπάρχουν σε ένα μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, αλλά έχουν περιορισμένο αριθμό παικτών σε σύγκριση με παίκτες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό ένα θέμα που επίσης θα μας απασχολήσει και θα δώσουμε μια μεγάλη σημασία είναι αυτό του σκάουτινγκ και σε αυτό θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε ορισμένες συνεργασίες με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν πολύ ανεπτυγμένα δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σαν Ολυμπιακός έχουμε αρκετούς παίκτες και εν ενεργεία και παλαιμάχους που αυτήν τη στιγμή μπορούν με μία σωστή κεντρική διαχείριση να βοηθήσουν πάρα πολύ στον θέμα επιλογών".

"Δεν υπήρξε καμία επαφή για τον Ογιος. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας με τον κ. Βερμιούλεν, με τον οποίο έχει συνεργασία και ο κ. Λεμονής. Το θέμα των ακαδημιών είναι κάτι που εμείς αναπτύσσουμε και πλέον διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι τα τμήματα των ακαδημιών που θα ειπλέγονται οι καλύτεροι νέοι παίκτες για να μπορέσουν ενδεχομένως να έχουν μια συνέχεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας σε επαγγελματική ομάδα, είτε τη δική μας, είτε άλλη. Το δεύτερο είναι οι ακαδημίες του Ολυμπιακού που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, όπου έρχονται παιδιά. Βέβαια, θα πρέπει να βλέπουμε και να παρακολουθούμε για να αντλούμε εκείνα τα παιδιά που μπορούν να έρχονται στο Ρέντη, όπου υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν ομάδες του εξωτερικού που έχουν αναπτυγμένες ακαδημίες και ο κ. Βερμιούλεν είναι άνθρωπος που αυτήν τη στιγμή έχει θέσει βάσεις για μια οργάνωση των ακαδημιών".

"Η κριτική και οι διάφορες απόψεις που εκφράζονται από τα ΜΜΕ είναι χρήσιμα για όλους μας γιατί από το διάλογο και τη σύγχυση διαφορετικών απόψεων μπορεί κανείς να βγάζει ορισμένα συμπεράσματα που πολλές φορές είναι χρήσιμα".

"Παρακολουθούμε από κοντά ομάδες της Α’, της Β’ και της Γ’ Εθνικής γιατί αν δεν υπάρχουν τέτοιοι παίκτες στον ελληνικό χώρο που μπορούν να ανανεώσουν και να έρθουν στον Ολυμπιακό σίγουρα θα προτιμήσουμε παίκτες από εξωτερικό. Η απόκτηση του Τοροσίδη νομίζω πως ήταν ένα βήμα. Πήραμε έναν Έλληνα παίκτη που πληροί τις προδιαγραφές για να παίξει σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα δύσκολη για όλους. Κάποιοι παίκτες δεν έχουν αντέξει σε αυτή και δεν έχουν αποδώσει".

- Για τη Σούπερ Λίγκα

"Είναι μια προσπάθεια που έγινε από πολλές ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Είναι βέβαιο ότι οι διοικήσεις των ομάδων αυτών θέλουν να έχουν ένα καλύτερα οργανωμένο και ποιοτικότερο πρωτάθλημα και να αντιμετωπίσουν όσο μπορούν πιο ουσιαστικά το θέμα της καταπολέμησης της βίας, που δυστυχώς ακόμα υπάρχει και επίσης όσο το δυνατόν, βάσει των ελληνικών δεδομένων, πάντα να ανεβάζουν τις οικονομικές απολαβές από τις διάφορες πηγές που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι σε αυτήν την πορεία κινείται σωστά η Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει μια καλή οργάνωση. Επειδή διετέλεσα για σύντομο χρονικό διάστημα αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ μπορώ να πω ότι εδώ γίνεται μια πιο οργανωμένη και πιο σωστή δουλειά. Είμαι βέβαιος ότι η Σούπερ Λίγκα συνέχεια θα βελτιώνεται και θα μπορέσει και φέτος και του χρόνου να συμβάλει καλύτερα στη διοργάνωση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής".

- Για τη βία

"Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον τελευταίο καιρό δημιουργούνται ορισμένα επεισόδια στο χώρο του ποδοσφαίρου που δεν δικαιολογούνται. Η απομόνωση της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι λάθος διότι αυτή τη στιγμή η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με διάφορες προεκτάσεις. Νομίζω ότι οι πραγματικοί φίλαθλοι πάντα υποστηρίζουν τις ομάδες τους. Τα γήπεδα δεν μπορούν να γίνουν εκκλησίες ή μέγαρα μουσικής, αλλά ορισμένες εκδηλώσεις που είχαμε κι εμείς στον Ολυμπιακό, αλλά είδαμε και σε άλλα παιχνίδια πριν, ή κατά τη διάρκεια ή και μετά, δε νομίζω ότι γίνονται από πραγματικούς φιλάθλους. Πιστεύω ότι ε΄χουν παρεισφρύσει σε αυτόν το χώρο στοιχεία που εδώ και χρόνια δημιουργούν διάφορες ταραχές το χώρο του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό καλώ τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και όλους τους φιλάθλους οι ίδιοι να αναλάβουν την προστασία των ομάδων τους και να εξοστρακίσουν από χώρο του ποδοσφαίρου αυτά τα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Είδαμε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του πόλο, σε αθλήματα όπου υπάρχουν κλοτσιές, φάουλ, σφυρίγματα, αλλά σε άλλους χώρους είναι λίγο περίεργο. Βλέπουμε στο βόλεϊ επεισόδια, ή κάτι άλλα φαινόμενα άσχετα, που φεύγει ένα πούλμαν και βρίσκει κάποιους και κάνουν επίθεση χωρίς λόγο. Δεν εξηγείται ένας φίλαθλος να κάνει τέτοιου είδους πράξεις".

- Για τη διαιτησία

"Εχω ακούσει κι έχω διαβάσει παροτρύνσεις ότι ο Ολυμπιακός δεν διαμαρτύρεται για τη διαιτησία. Εμείς έχουμε πάντα σταθερή στάση ότι οι διαμαρτυρίες και οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις μετά από κάποιον αγώνα, ή γενικά για το θέμα της διαιτησίας, δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα αποφέρει μία σωστή συνεννόηση με ΕΠΟ που αυτήν τη στιγμή έχει πλήρη ευθύνη για τη διαιτησία, ώστε στη δική μας κατηγορία να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε ορισμένα εμφανή λάθη που γίνονται, είτε από διαιτητές, είτε από βοηθούς. Αυτά δεν γίνονται μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλες χώρες. Η διαιτησία πολλές φορές έχει κάνει λάθη, ακόμα και στο Μουντιάλ. Είναι λάθη που διακρίνονται σε ανθρώπινα, αφού δεν μπορεί ένας διαιτητής να είναι σε θέση να πάρει μια απόφαση όπως εμείς το βράδυ, παρακολουθώντας σε slow motion τις φάσεις και απόψεις καθηγητών διαιτησίες που τις βλέπουν τέσσερις φορές. Οι επόπτες έχουν ακόμα πιο δύσκολη πιο δύσκολη δουλειά από αυτήν των διαιτητών. Η Σούπερ Λίγκα έχει πάρει μια απόφαση να συμμετέχει στην εκπαίδευση των διαιτητών και των βοηθών τους και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΠΟ για το θέμα της διαιτησίας και θα αφορά το καινούργιο πρωτάθλημα".

"Αν με ρωτάτε ως φίλαθλο, ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει κανένα πέναλτι και θα μπορούσε να δοθεί ένα πένταλτι ή δύο. Γενικότερα, η διαιτησία τον Ολυμπιακό νομίζω ότι τον αντιμετωπίζει και μέσα στο Καραϊσκάκη παίζοντας 50-50. Αν κάποιοι διαμαρτύρονται για τη διαιτησία νομίζω ότι κάνουν λάθος. Πρέπει να δούμε πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαιτησία σε συνεννόηση με την ΕΠΟ γιατί η ΕΠΟ δείχνει καλή διάθεση σε αυτό το θέμα. Για να μην υπάρχουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα σχόλια περί αναξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Ολυμπιακός

Ξορκίζοντας τον Κόντε

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το γκολ του Κόντε και πιστεύει ότι το φάντασμα του προ 20ετίας αποκλεισμού ξορκίστηκε οριστικά από το ευτυχισμένο Καραϊσκάκη στο 3-1 του Φορτούνη.

Longread

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι της Ελλάδας

Το Contra.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τους 11 καλύτερους Βραζιλιάνους που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Χωρίς σύστημα, με τον Πάουλο Κάμπος στον πάγκο! Ψηφίστε τον κορυφαίο κατά τη γνώμη σας!