Μπουτάρης: "Είμαι Ολυμπιακός, αλλά ντρέπομαι για τους ιθύνοντες της ομάδας"

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατέκρινε τον χαρακτηρισμό "φιλοξενούμενος" από πλευράς Ολυμπιακού προς τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου που αποκαλούσε τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ, "Ρωσοπόντιο".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχολίασε μεταξύ άλλων στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΙ τον χαρακτηρισμό "Ρωσοπόντιος" που απέδωσε στον Ιβάν Σαββίδη ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε κείμενό του στο News247:

"Το να χαρακτηρίζεις Ρωσοπόντιο έναν άνθρωπο που ήρθε στην Θεσσαλονίκη, πήρε τον ΠΑΟΚ, έχει κάνε επενδύσεις, είναι παντελώς απαράδεκτο".

Σε ερώτηση σχετικά με το χαρακτηρισμό "φιλοξενούμενος" προς τον Σαββίδη, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: "Εγώ να σου πω κάτι. Δεν κρύβω τα αισθήματά μου τα αθλητικά. Είμαι οπαδός του Άρη και του Ολυμπιακού κι εκεί τελειώνει η ιστορία. Αλλά ντρέπομαι για τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού. Και ειδικά για έναν Ανδριανόπουλο που έχει ιστορία στον Ολυμπιακό και ήταν ένας πολιτικός που είχε μια ιστορία στη χώρα. Είναι όχι μόνο απαράδεκτο, δεν έχω τρόπο να το περιγράψω".

Και συνέχισε: "Ο Σαββίδης αγαπάει την Ελλάδα. Αν δεν την αγαπούσε δεν θα ερχόταν. Στον παράδεισο ήρθε; Κόλαση είναι. Του βγάλανε την ψυχή. Πρέπει να ζητηθεί συγνώμη. Είναι φιλοξενούμενος ο Σαββίδης; Συγνώμη που σας προσβάλαμε πρέπει να του πουν. Ήταν προσβολή βαθύτατη".

Έτσι "πυροδοτήθηκε" η συζήτηση για την καταγωγή Σαββίδη

Το ζήτημα της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη άρχισε την επομένη του επεισοδιακού ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην βουλευτής και γιος του Γιάννη Ανδριανόπουλου, της οικογένειας που ίδρυσε τους "ερυθρολεύκους" και αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια ζωής της, σε άρθρο του στο News274 σχολίασε δηκτικά τα επεισόδια της Τούμπας τιτλοφορώντας το κείμενό του "Ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής".

Στον επιλόγο της γνώμης του, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωνε: "Ας κινηθεί λοιπόν ο Ρωσοπόντιος πολέμαρχος της Θεσσαλονίκης να τον πείσει να αναλάβει ευρύτερες αρμοδιότητες κι εξουσίες. Ισως τότε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού να τον διευκολύνει να υλοποιήσει κάποιους, για την ώρα άπιαστους, ποδοσφαιρικούς στόχους…"

Την επόμενη μέρα, ο Ολυμπιακός μέσω θέσης γνωστοποίησε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις Σαββίδη μετά από τον αγώνα, καταλήγοντας ότι θα περίμενε "μία έκφραση συγγνώμης προς το ελληνικό φίλαθλο κοινό και την κοινή γνώμη της χώρας που τον φιλοξενεί".

"Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει..."

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε στο Ανδρέα Ανδριανόπουλο μέσω του FM100.

"Η έκφραση σηκώνει και αγωγή από τον Σαββίδη. Τι θα πει Ρωσοπόντιος; Είναι ρατσιστικό, δεν είναι Έλληνες οι Ρωσοπόντιοι; Είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από τις πιο δοκιμασμένες φυλές της Ελλάδας, ένας πολιτικός όπως ο Ανδριανόπουλος που έχει διατελέσει σε υψηλά πόστα, καλλιεργεί ένα μίσος μεταξύ των οπαδώνν, ρίχνει λάδι στην φωτιά" ανέφερε αρχικά για την τοποθέτηση του Ανδριανόπουλου και πρόσθεσε:

"Είναι απαράδεκτο. Δηλώνει μια συμπεριφορά πολιτικών που δεν έχουν εικόνα της βόρειας Ελλάδας, μιλούν του στυλ αυτοί είναι Βούλγαροι. Έχω φάει ξύλο γι' αυτό στα γήπεδα όταν το άκουγα.

Ο Σαββίδης είναι έντιμος πολύ. Όταν ήρθε, είπε στο κράτος ότι τα χρέη μου είναι αυτά, μου αφαιρείτε τα πρόστιμα και σας δίνω το κεφάλαιο. Το κράτος έχει χαρίσει στις ομάδες του κέντρου σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό με νομοθετικές πράξεις χρέη και έρχεται αυτός ο άνθρωπος που είναι Έλληνας και το εννοώ, να σου κάνει μια τέτοια έντιμη πρόταση και δεν την δέχεσαι, δεν ξέρω πως να το περιγράψω..."

Τέλος, έπλεξε το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη, δηλώνοντας πως: "Είναι κεφάλαιο για την Θεσσαλονίκη, άσχετα από τις ομάδες, πήρε με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα το Μακεδονία Παλλάς, το λειτουργεί σωστά και έχω εικόνα τι έχει στο νου του, ξέρω τι θέλει να κάνει. Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει...".

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος απάντησε στον Γιάννη Μπουτάρη με νέο άρθρο στο News247, στο οποίο καταφέρεται εναντίον του Σαββίδη, χωρίς να χρησιμοποιεί στοιχεία καταγωγής πλέον.

Το θέμα μέχρι τη σύσκεψη ιδιοκτητών

Το ζήτημα μεταφέρθηκε μέχρι στην αίθουσα διεξαγωγής της σύσκεψης ιδιοκτητών συλλόγων της Super League, από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη.

"Όσο για αυτά που έμαθα ότι είπατε για μένα, θα δηλώνω Ρώσος, αφού δεν με θέλετε. Κάποιοι είχαν το θράσος να μου πουν ότι είμαι ξένος", δήλωσε ενώπιον των εκπροσώπων των συλλόγων, με τον α' αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, να απαντάει: "Σε ποιον απευθύνεσαι; Ποιοι σε λένε ξένο;"

Ο Ιβάν Σαββίδης συνέχισε λέγοντας "εμείς θα τα πούμε στα δικαστήρια" και τότε ο δ' αντιπρόεδρος των Πειραιωτών, Θεόδωρος Γιαννίκος, του είπε: "Γιατί είσαι Έλληνας;". "Σήκω φύγε από εδώ. Δεν είσαι ιδιοκτήτης. Σήκω φύγε από μπροστά μου", ήταν η αντίδραση Σαββίδη.

Το ξέσπασμα Σαββίδη

Κατά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ο Ιβάν Σαββίδης ξέσπασε για το θέμα αυτό.

"Είμαι προσβεβλημένος! Δυστυχώς με χαρακτήρισαν φιλοξενούμενο που τον φροντίζουν! Αυτό με οδηγεί να σκεφτώ ξανά κάποια πράγματα. Ποια θα είναι η απόφαση που θα καταλήξω, δεν ξέρω. Στα τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ έχω κάνει πολλά περισσότερα από άλλους, σε όλη τους τη ζωή. Έχω δώσει στα ταμεία του κράτους 308.000.000 ευρώ και απαιτώ σεβασμό. Δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί τα χρήματά μου! Είμαι έτοιμος για όλα! Δεν αλλάζω τη θέση μου! Ακόμα κι αν η Τούμπα κλείσει τις πόρτες σε μένα, εγώ θα επιμείνω στη θέση μου. Δεν έχω κάνει κάτι για το οποίο θα μπορούσα να ντρέπομαι. Το κράτος έχει έναν απόλυτα σωστό επενδυτή, αλλά φαίνεται πως πρέπει να το σκεφτώ ξανά", δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

"Είμαι Πόντιος, είμαι υπερήφανος Πόντιος. Από σήμερα θα λέω με υπερηφάνεια πως είμαι Ρωσοπόντιος. Ουδείς έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τον άλλον. Θα πάμε στα δικαστήρια. Θα προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Δίνω αξία στο διαβατήριο που είναι στην τσέπη μου. Να, δείτε το! Αν το κράτος μου το έδωσε ως φιλοξενούμενος, ας το πάρει πίσω! Μου κήρυξαν πόλεμο μέσα και θα μπω σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΠΑΟΚ θα βγει νικητής".

"Κλόουν και φιλοξενούμενος"

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, αφού μέσω θέσης τους οι "ερυθρόλευκοι" αναφέρθηκαν στην καταγωγή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός έκανε λόγο "για γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας", γράφοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπουτάρης: "Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει..."