Ο Πρίγιοβιτς έριξε το τελευταίο μεγάλο κάστρο

Ο Πρίγιοβιτς είχε μηδέν γκολ σε επτά αγώνες κόντρα στην ΑΕΚ. Μέσα σε μία ώρα σκόραρε δις και έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στον ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι τίτλου, στο πρωτάθλημα. Το recap της Super Leage.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Η προετοιμασία άρχισε πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του ντέρμπι των 'δικεφάλων'. Το περσινό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ήταν το πρωτότυπο, το φετινό θα ήταν το πρότυπο. Η Τούμπα γέμισε δίχτυα που εκτός από την ορατότητα θεατών και τηλεθεατών, εμπόδιζαν και τη ρίψη αντικειμένων. Όλο το προηγούμενο διάστημα, στις ζυμώσεις μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ, επικράτησε η λογική, η επιθυμία να δείξουν ότι σε κάθε παιχνίδι, το γήπεδο μπορεί να θυμίζει... Τσέλσι. Έστω κι αν δεν έλειψαν πανό όπως το 'Είστε η ντροπή της προσφυγιάς'.

Ανήμερα του ξυλοδαρμού ενός πρώην διαιτητή Super League, του Πέτρου Κωνσταντινέα, η ΚΕΔ δεν έστειλε μέλος της στη Θεσσαλονίκη για να σφυρίξει. Είχε προετοιμαστεί κι αυτή κατάλληλα, ορίζοντας τον Φινλανδό Ματίας Γκεστράνιους για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, λίγους μήνες μετά από την αντίστοιχη (πετυχημένη) αποστολή του Νταβίδ Μπορμπαλάν στον τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο ασφαλής, που ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο δεν φοβήθηκε να πάρει μαζί του στην κερκίδα το 44 ημερών μωρό του. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την εκκολαπτόμενη φίλαθλο ήταν ο καπνός και οι στεντόρειες φωνές των οπαδών του ΠΑΟΚ και όχι -τυχαίο παράδειγμα- κάποιο ρολό ταμειακής μηχανής.

Ο Πρίγιοβιτς έριξε το τελευταίο μεγάλο κάστρο
MOTION TEAM

Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς έκανε κι αυτός την προετοιμασία του. Όχι τόσο αγωνιστική, αφού από τη στιγμή που αγωνίστηκε για 21 λεπτά στο παιχνίδι με την Τσέλσι την Πέμπτη, έμοιαζε απίθανο να χάσει αυτό το ντέρμπι. 'Derby day. We are ready', έγραψε στο instagram του το πρωί του αγώνα, για να λάβει την απάντηση του περσινού αντιπάλου του στις προσωπικές μονομαχίες, Όγκνιεν Βράνιες, με thumbs down και 'R21'.

Εξάλλου, ο Σέρβος επιθετικός είχε ένα παραπάνω κίνητρο να αδημονεί γι' αυτόν τον αγώνα. Σε επτά αγώνες απέναντι στην Ένωση, ο κορυφαίος εκτελεστής του ελληνικού πρωταθλήματος είχε μείνει 'άσφαιρος'. Ούτε στους δύο νικηφόρους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας ούτε στα τρία (ή δύο, αν δεν μετρήσουμε το επίμαχο περσινό) της κανονικής σεζόν ούτε στα δύο των playoffs του 2016-2017 κατάφερε να βρει δίχτυα. Στον περίπου 1,5 χρόνο που ανήκει στον ΠΑΟΚ έχει σκοράρει 42 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο καμία κόντρα στην ΑΕΚ. Ή στον Ατρόμητο και την Ξάνθη, όσον αφορά στις ελληνικές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει. Όλα αυτά μέχρι το 29ο λεπτό της συνάντησης.

Πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα, ένα λάθος του Βασίλη Λαμπρόπουλου και δύο αγγίγματα της μπάλας από τον Πρίγιοβιτς ήταν αρκετά ώστε να τον φέρουν σε θέση βολής. Ένα εκπληκτικό δεξί φαλτσαριστό σουτ νίκησε τον Βασίλη Μπάρκα και έσπασε την κατάρα.

Στις σουίτες, ο πάντα εκδηλωτικός Γιώργος Σαββίδης έσφιξε τις γροθιές του και άρχισε να πανηγυρίζει. Στις κερκίδες, οι φίλοι του ΠΑΟΚ... ξύπνησαν τη νεογέννητη κορούλα του Κρέσπο, αλλά για καλό λόγο. Στο χορτάρι, ο Πρίγιοβιτς έτρεχε προς τις πινακίδες για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό του ΠΑΟΚ. Του ντέρμπι. Του πρωταθλήματος. Εκείνος ήταν...

Η ΑΕΚ έμοιαζε αποσβολωμένη από αυτήν την εξέλιξη. Πώς να μην είναι, όταν λίγα λεπτά νωρίτερα, ο δικός της... Γιουγκοσλάβος επιθετικός ηγέτης, ο Μάρκο Λιβάγια, είχε τραντάξει το κάθετο δοκάρι του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Λίγο αργότερα, ήταν η σειρά του Εσεκιέλ Πόνσε να βρεθεί κοντά στον γκολ, ωστόσο ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ του είπε 'όχι' με εντυπωσιακή εκτίναξη.

Η ανάπαυλα βρήκε τον Πρίγιοβιτς να φτιάχνει αμέριμνος τα μαλλιά του. Γνώριζε ότι η αποστολή του δεν είχε τελειώσει εδώ. Σαν άλλος Ράμπο, επικεντρωνόταν στον επόμενο στόχο, την εστία στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

Όσο κι αν είναι επιθετικός της μιας επαφής, σκόρερ που χρειάζεται ένα άγγιγμα της μπάλας για να τη στείλει στα δίχτυα, δεν μπορούσε να φανταστεί το νέο 'δώρο' που θα εισέπραττε στο 59ο λεπτό. Σε μία αντεπίθεση, πήρε και έδωσε ξανά την μπάλα στον Λέο Μάτος, με τον Βραζιλιάνο να φτάνει στη γραμμή του άουτ για να σεντράρει από δεξιά. Ο Λαμπρόπουλος, που ακολουθούσε τον Πρίγιοβιτς, τον άφησε αμαρκάριστο ανεξήγητα και όταν ο Μάτος βρήκε τον συμπαίκτη του, αυτός γύρισε υπέροχα το σώμα του για να γράψει το 2-0. Τρία γκολ σε έξι εύστοχες τελικές προσπάθειες στη φετινή Super League, δύο γκολ σε δύο εύστοχες τελικές κόντρα στον αντίπαλο που δεν μπορούσε να του πάρει προσωπική νίκη σε επτά αγώνες.

Τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει το πάρτι του 'Πριγιογκολ'. Ούτε η στιγμιαία ανησυχία από το δοκάρι του Τάσου Μπακασέτα τρία λεπτά αργότερα, με σουτ έξω από την περιοχή. Η ΑΕΚ, παρά τις δηλώσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη περί του αντιθέτου μετά από τον αγώνα, δεν ήταν στα καλά της. Τουλάχιστον εκτελεστικά, τουλάχιστον όσον αφορά στην τύχη της. Και σίγουρα η κατάσταση δεν θα διορθωνόταν με την είσοδο του... καταραμένου στην Τούμπα Βίκτωρα Κλωναρίδη, ο οποίος είχε χάσει τα άχαστα προ ετών με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε αυτό το γήπεδο.

Το τελευταίο σφύριγμα του Γκεστράνιους βρήκε τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να αγκαλιάζονται και να δίνουν τα χέρια, αντί να φωνάζουν ο ένας στον άλλον να βγουν από τα αποδυτήρια. Βρήκε τον κόσμο να χοροπηδάει από χαρά αντί να στέκεται ακίνητος, περιμένοντας να μάθει αν θα υπάρχει συνέχεια στον αγώνα.

Αν και δεν έχει αγωνιστεί ακόμα ως παίκτης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Νίκος Καρέλης δέχθηκε από τους πρώτους τα συγχαρητήρια του Ραζβάν Λουτσέσκου, ίσως του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής. 'Είναι μόνο τρεις βαθμοί', προσπαθούσε να πείσει πρώτα τον εαυτό του και μετά τους συνδρομητές της Nova στο flash interview ο Ρουμάνος τεχνικός, ωστόσο οι χαιρετισμοί του σε όποιον είχε... παπούτσια στον αγωνιστικό χώρο πρόδωσαν την απερίγραπτη χαρά του.

Αν ο Λουτσέσκου ήταν ο... πυρήνας των πανηγυρισμών, τον ρόλο του ηλεκτρονίου έπαιζε ο ημίγυμνος Πρίγιοβιτς. Ο 28χρονος διεθνής επιθετικός είχε βγάλει την μπλούζα του, είχε φανερώσει το τατουάζ με τον Στεφάν Ντούσαν, τον βασιλιά της Σερβίας τον 14ο αιώνα που επί των ημερών του η σερβική αυτοκρατορία είχε τη μεγαλύτερη έκταση της ιστορίας της, κι έκανε τον γύρο του θριάμβου. Με αργό, αποφασιστικό βήμα, κουνώντας το κεφάλι του και επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι... εκείνος ήταν.

Σημειώσεις

> Μετά από τρεις αγωνιστικές, είναι περιττό πλέον να αντιμετωπίζουμε τις εμφανίσεις των 'πιτσιρικάδων' του Γιώργου Δώνη ως έκπληξη. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε αυτό το επίπεδο, αλλά αν θα αντέξουν τα πολλά παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο. Για ακόμα μία φορά, παίκτες όπως ο Αργύρης Καμπετσής και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης με τα γκολ τους και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης με τις δύο ασίστ του 'πονοκεφαλιάζουν' τους δημοσιογράφους για τον MVP. Ακόμα και οι 'έμπειροι' της παρέας, ο Φεντερίκο Μακέντα με τον Ματίας Γιόχανσον, έδειξαν ψήγματα ικανότητας που θα χρειαστεί ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια, με το καταπληκτικό τακουνάκι του πρώτου και το τελείωμα του δεύτερου στο 3-0 επί του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ.

> Έξι γκολ και πέντε ασίστ. Αυτός είναι ο απολογισμός στις δύο προηγούμενες σεζόν του παίκτη που άλλοτε προαλειφόταν για το επόμενο νο9 της Εθνικής Ελλάδας, δίνοντας 'ομηρικές' μάχες με τον Κώστα Μήτρογλου. Το κάποτε σύμβολο του ΠΑΟΚ, Στέφανος Αθανασιάδης, τέθηκε αντιμέτωπο με τον -για χρόνια- μεγάλο αντίπαλο στην πόλη, τον Άρη. Όμως ούτε τώρα 'ξύπνησε'. Ως παίκτης του ΠΑΣ Γιάννενα πλέον, έμεινε ξανά χωρίς τέρμα, ωστόσο ένα αυτογκόλ έκανε τη δουλειά για τους Ηπειρώτες και άφησε τον 'Κλάους' να περιμένει για τη μεγάλη επιστροφή στα εγχώρια γκολ.

> Η πρώτη νίκη της Ξάνθης είναι γεγονός. Οι 'ακρίτες' για ακόμα μία χρονιά εμπνέουν ασφάλεια. Παραμένουν μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα, που θα πουλήσει ακριβά το 'τομάρι' της. Ο ΟΦΗ όχι... Τέσσερις αγωνιστικές, ένας βαθμός και η πολυαναμενόμενη επάνοδος στα 'μεγάλα σαλόνια', τρία χρόνια μετά από μία ταπεινωτική έξοδο, εξελίσσεται σε εφιάλτη. Δεν είναι η 3η σερί ήττα, είναι η εικόνα μιας ομάδας που απλά δεν μπορεί. Με παίκτες, Έλληνες στη συντριπτική πλειονότητά τους, που μόλις άρχισαν να πληρώνονται, με ομάδα που θυμίζει περισσότερο Football League παρά Super League, οι Κρητικοί περιμένουν την επανεκκίνηση της σεζόν τους από τον επόμενο μεγαλομέτοχο, Μιχάλη Μπούση. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θα αποβεί καθοριστική για την κατάληξη της χρονιάς, ωστόσο μέχρι τότε, θα χρειαστούν βαθμοί για να μην είναι άσκοπο το πρότζεκτ που ετοιμάζουν οι Γιώργος και Γιάννης Σαμαράς.

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης 2-0 (4' Κυριακόπουλος, 10' Μανιάς)

Ατρόμητος - ΑΕΛ 2-0 (54' Σόουζα, 85' Ουγκράι)

ΠΑΣ Γιάννενα - Άρης 1-0 (65' αυτ. Δεληζήσης)

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Ξάνθη - ΟΦΗ 3-0 (28', 40' Γέντρισεκ, 87' Κοβάτσεβιτς)

Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός 3-0 (5' Καμπετσής, 45' Χατζηθεοδωρίδης, 90+3' Γιόχανσον)

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0 (29', 59' Πρίγιοβιτς)

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

19:00 Παναιτωλικός - Λαμία

19:30 Πανιώνιος - Ολυμπαικός

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK