Γ. Πανούσης: "Οι παράγκες στην Ελλάδα είναι πολύχρωμες και γι΄αυτό επιβιώνουν"

"Στην Ελλάδα η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από ένα πέναλτι", λέει ο πρώην υπουργός, Γιάννης Πανούσης. Διαβάστε τα όσα δήλωσε ενόψει του αθλητικού συνεδρίου GameChanger για την έξαρση του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα, για το φαινόμενο της "παράγκας", για τη διαφθορά και τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο.

Γ. Πανούσης: "Οι παράγκες στην Ελλάδα είναι πολύχρωμες και γι΄αυτό επιβιώνουν"

Η 24MEDIAσε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας SYMEON G. TSOMOKOS, διοργανώνει το πρώτο συνέδριο με τίτλο " Game Changer" με θέμα τον αθλητισμό και τη business & marketing πλευρά του, στις 18 Απριλίου 2016στο ξενοδοχείο Hilton Athens.

Τις εργασίες του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον Αθλητισμό και την αθλητική βιομηχανία, θα ανοίξει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σταύρος Κοντονής.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο του Ελληνικού αθλητισμού ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ. Jordi Bertomeu Orteu, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague καθώς και ο κ. Jesus Bueno Pascual, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Αφρικής & Μέσης Ανατολής του NBA. Κλείστε θέσεις και εσείς στο κορυφαίο αθλητικό συνέδριο.

Ανάμεσα στους ομιλητές του Game Changer, και ο Γιάννης Πανούσης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τοnews247συνομίλησε μαζί του για τη βία στα γήπεδα, για την εγκληματικότητα που βρίσκει "φωλιά" εντός των ομάδων οργανωμένων οπαδών, για την "παράγκα" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τον ρόλο της αστυνομίας αλλά και για το μέλλον του προσφυγικού.

"Χάθηκε το στοιχείο του συνανοίκειν"

"Και στο παρελθόν υπήρχε ένταση και επιθετικότητα μεταξύ των οπαδών και των παικτών των ομάδων. Παλαιότερα εξέφραζαν κάτι. Η ΑΕΚ την προσφυγιά, ο Παναθηναϊκός το κέντρο της Αθήνας, ο Ολυμπιακός το λιμάνι. Οι οπαδοί είχαν ένα στοιχείο του συνανοίκειν. Για παράδειγμα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν από οικογένειες ναυτικών, αισθάνονταν πως έχαναν και εκείνοι όταν έχανε η ομάδα. Σταδιακά αυτό "άνοιξε" με την είσοδο των εφοπλιστών και χάθηκαν τα τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Επίσης εμφανίστηκαν πάρα πολλοί ξένοι παίκτες. Πλέον λένε για παράδειγμα, "η ψυχή της ομάδας μίλησε" και αναρωτιέσαι, "ποια ψυχή μίλησε;".

Η ψυχή των Γερμανών, των Γάλλων, ποιος; Αλλοιώθηκε λοιπόν όλο το σύστημα. Βέβαια, ανάλογα με τις πόλεις παρέμειναν οι οπαδοί που θέλουν να κερδίζει η ομάδα της πόλης, ωστόσο οι ομάδες δεν εκπροσωπούν πλέον το κοινωνικό πλαίσιο σε αξιακό επίπεδο. Κερδίζει σήμερα ομάδα ας πούμε με δέκα και παραπάνω ξένους. Άλλαξαν κοινώς τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν τη δεκαετία του '60 και του '70. Τότε δεν υπήρχαν μαχαιρώματα. Δεν υπήρχαν οργανωμένες επιθέσεις, υπήρχαν μόνο επί τόπου αντιπαραθέσεις και εντάσεις για ένα πέναλτι".

" Οι ιδιοκτήτες έχουν και άλλες οικονομικές βλέψεις, σε άλλα επίπεδα και δια του ποδοσφαίρου προσπαθούν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα ή διεκδικούν προμήθειες"

Τί συντέλεσε όμως στην αλλαγή της εξέδρας; Οι ομάδες – ανώνυμες εταιρείες, μοιάζουν με δομές που κάνουν πως δεν βλέπουν το πρόβλημα, ενώ εκείνο συντηρείται μέσα στην αυλή τους.

" Σήμερα, οι ομάδες έγιναν ανώνυμες εταιρείες. Οι ιδιοκτήτες έχουν και άλλες οικονομικές βλέψεις, σε άλλα επίπεδα και δια του ποδοσφαίρου προσπαθούν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα ή διεκδικούν προμήθειες. Έτσι, έφτιαξαν ιδιωτικούς στρατούς από τη δεκαετία του '90. Αυτοί οι στρατοί "ξεπεράστηκαν" όμως γιατί το ποδόσφαιρο έχει μια μαζικότητα και επειδή χάθηκαν τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πριν, παρείσφρησαν εντός τους και άλλα στοιχεία.

Από εμπόρους ναρκωτικών που εκμεταλλεύονται τη νεολαία, μέχρι ακραία πολιτικά στοιχεία. Οι ομάδες δεν μπορούσαν να ελέγξουν οργανωμένα τις στρατιές αυτές, δεν θα μπορούσε να κρατήσει ο έλεγχος για πολύ. Είναι μάζες που καθοδηγούνται και εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα. Όσοι ελέγχουν αυτά τα κυκλώματα τα κατευθύνουν ανάλογα με τα συμφέροντα. Άλλες φορές προκαλώντας μπάχαλα, άλλες φορές τους κατευθύνουν να πράξουν με κάποιο τρόπο για να μπορούν να διαθέσουν ναρκωτικά εντός του χώρου που κινούνται, είτε δημιουργούν μισθοφόρους που δεν είναι πλέον μόνο Έλληνες για εκβιασμούς κλπ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΤΟ NEWS247 .

News 24/7

24MEDIA NETWORK