Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έχασε τα λογικά του, ένα κρίσιμο πέναλτι και την εκδίκηση

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έψαχνε εκδίκηση από τη Γιουβέντους. Έχασε πέναλτι, αποβλήθηκε και πήγε να επιτεθεί σε διαιτητή και Ρονάλντο, προτού τον σταματήσουν πρώην και νυν συμπαίκτες.

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έχασε τα λογικά του, ένα κρίσιμο πέναλτι και την εκδίκηση
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πήρε λίγα μέτρα φόρα, έκανε τζόγκινγκ μέχρι τη βούλα του πέναλτι, εκτέλεσε με το δεξί κι έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια. Το σκορ ήταν στο 2-2 και απέτυχε να δώσει προβάδισμα στη Νάπολι στο -ουσιαστικά- playoff για την 3η θέση που οδηγούσε στο Champions League με αντίπαλο τη Λάτσιο, η οποία σημείωσε δύο γκολ στο τέλος κι έφυγε με νίκη... χρυσάφι από το 'Σαν Πάολο'.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πήρε λίγα μέτρα φόρα, έκανε τζόνγκινγκ μέχρι τη βούλα του πέναλτι, εκτέλεσε με το δεξί κι έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια. Ήταν η διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Copa America με αντίπαλο τη Χιλή και για ακόμα μία φορά στάθηκε μοιραίος για την 'αλμπισελέστε', που εν τέλει έχασε το τρόπαιο.

Τρία χρόνια πέρασαν και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πήρε λίγα μέτρα φόρα, έκανε τζόγκινγκ μέχρι τη βούλα του πέναλτι, εκτέλεσε με το δεξί...

Απέναντί του αυτήν τη φορά ο πρώην συμπαίκτης του, Βόιτσιεχ Στσέσνι. Μάλιστα, ο Πολωνός πήρε και συμβουλές από άλλον πρώην συμπαίκτη του Ιγκουαΐν, στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πλησίασε τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους πριν από την εκτέλεση, του ψιθύρισε κάτι στο αυτί, πιθανόν ενθυμούμενος τον τρόπο που εκτελούσε ο Αργεντινός επιθετικός, όταν συνυπήρξαν στην επίθεση των 'μερένγκες'. Αλλά και ο ίδιος ο Στσέσνι είχε παραστάσεις.

'Γνωρίζω τον Ιγκουαίν και ξέρω πώς σουτάρει τα πέναλτι. Ακόμα κι εκείνος γνωρίζει πως ξέρω. Ξέρω ότι του αρέσει να σουτάρει χαμηλά και δυνατά, οπότε στάθηκα τυχερός', εξήγησε μετά από την επέμβασή του στα δεξιά, με την οποία έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Ο Ιγκουαΐν απέτυχε σε ακόμα μία εκτέλεση πέναλτι. Όχι τόσο σημαντική όσο οι προηγούμενες, αλλά η 5η στις τελευταίες 17 προσπάθειές του στη Serie A. Παρά το όχι καλό ποσοστό του, σχεδόν... απώθησε τον Φρανκ Κεσιέ, με τα 5/6 πέναλτι, για να εκτελέσει ο ίδιος. Ήταν ένας άνθρωπος σε ειδική αποστολή, δεν θα άφηνε κανέναν άλλον να αδράξει αυτήν την ευκαιρία.

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έχασε τα λογικά του, ένα κρίσιμο πέναλτι και την εκδίκηση
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο 30χρονος επιθετικός ανήκει στη Γιουβέντους και αγωνίζεται ως δανεικός στη Μίλαν, η οποία έχει δικαίωμα να τον αγοράσει για 36.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2019. Προτού πάει στη 'γηραιά κυρία' είχε... προδώσει τη Νάπολι για 94.000.000 ευρώ, όντας (τότε) η πιο ακριβή μεταγραφή του κάλτσιο.

Το περασμένο καλοκαίρι έπεσε ο ίδιος θύμα... προδοσίας. Οι διοικούντες τους 'μπιανκονέρι' τον θυσίασαν για να ανοίξουν χώρο τόσο στην ενδεκάδα όσο και στον ισολογισμό και να φέρουν τον Ρονάλντο. Η προσφορά του στην ομάδα δεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά ήταν σημαντική ώστε να τον... αδειάσουν με αυτόν τον τρόπο και γι' αυτό ορκίστηκε εκδίκηση.

Το παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής ήταν εκ προοιμίου δύσκολο, αφού η Γιουβέντους φέτος είναι ασταμάτητη στην Ιταλία, με μόλις μία ισοπαλία. Όταν στο 8' ο πρώην παρτενέρ του στην επίθεση, Μάριο Μάντζουκιτς, άνοιξε το σκορ από ένα σημείο όπου συνήθως ελλόχευε ο Αργεντινός, από τη μικρή περιοχή, το βάρος στους ώμους του γιγαντώθηκε.

Για ακόμα ένα παιχνίδι, ο Ιγκουαΐν δεν ήταν ολομόναχος στην επίθεση των 'ροσονέρι'. Ο Τζενάρο Γκατούζο διατήρησε το 4-4-2, αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, τον πλαισίωσε με τον Σάμου Καστιγέχο αντί για τον Πάτρικ Κουτρόνε, έναν παίκτη με τον οποίο μοιράζεται αρκετά κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Η Μίλαν δεν πήρε κάτι από αυτήν την επιλογή. Με τους Φρανκ Κεσιέ και Τιεμουέ Μπακαγιοκό πίσω από το επιθετικό δίδυμο να έχουν πολλή δουλειά κόντρα στο κέντρο των 'μπιανκονέρι', η τροφοδοσία ήταν μηδαμινή. Όταν στο 40ό λεπτό ο Σούσο κατάφερε να βρει τον Ιγκουαΐν στην περιοχή, αυτός ανατράπηκε από τον Μεντχί Μπενατιά και με την αρωγή του VAR κέρδισε το μοιραίο πέναλτι.

Το 1-1 δεν ήρθε ποτέ και η εικόνα του παιχνιδιού καθιστούσε ελάχιστες τις πιθανότητες ισοφάρισης των γηπεδούχων. Η Γιουβέντους είχε κατοχή μπάλας σχεδόν στο 60%, κέρδισε περισσότερες μονομαχίες, είχε ανώτερο ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις και το κυριότερο, απειλούσε. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 15 τελικές προσπάθειες (έναντι 5 της Μίλαν), εκ των οποίων οι 8 εντός περιοχής. Η μοναδική τελική της Μίλαν εντός περιοχής ήταν το πέναλτι που δεν κατάφερε να μετατρέψει σε γκολ ο Ιγκουαΐν.

Το επόμενο τέρμα αναπόφευκτα θα ήταν των φιλοξενουμένων. Αναπόφευκτα θα ήταν και από πρόσωπο που θα πλήγωνε τον Αργεντινό. Ο Ρονάλντο δεν είχε σκοράρει σε 5 επισκέψεις στο Σαν Σίρο στο παρελθόν με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά το έκανε τώρα, στην πρώτη επίσκεψή του ως... διάδοχος του Ιγκουαΐν.

Δύο λεπτά αργότερα, ο διεθνής ποδοσφαιριστής δεν άντεξε. Σε ένα φάουλ που του καταλόγισε ο διαιτητής Πάολο Ματσολένι, ο Ιγκουαΐν εξοργίστηκε και άρχισε να του φωνάζει επαναλαμβανόμενα 'σφυρίζεις πάντα εμένα'. Μία από τις φορές που μίλησε στον διαιτητή, έκανε μία κίνηση με το κεφάλι την οποία ο Ματσολένι αντιλήφθηκε ως απειλητική και τον απέβαλε με κόκκινη κάρτα.

'Μα τι κάνεις; Τι κάνεις;' διερωτήθηκε ο Ιγκουαΐν, ο οποίος τα έχασε. Ο Ρονάλντο έριξε λάδι στη στη φωτιά, όταν του είπε να ηρεμήσει. Ο νυν αρχηγός του, Αλέσιο Ρομανιόλι, τον έσφιξε στην αγκαλιά του για να μην επιτεθεί στον διαιτητή. Ο πρώην capitano του, Τζιόρτζιο Κιελίνι, έσπευσε να τον ηρεμήσει, έχοντας έντονο διάλογο μαζί του. Συμπαίκτες και αντίπαλοι, ήτοι πρώην συμπαίκτες, έκαναν έναν κύκλο γύρω του για να τον περιορίσουν, προτού κάνει κάποια τρέλα που θα οδηγούσε σε βαριά τιμωρία.

Ο Μπλεζ Ματουιντί τον πήρε αγκαλιά την ώρα που ο Αργεντινός είχε σηκώσει τη φανέλα για να κρύψει τα δάκρυά του, οδεύοντας προς τη φυσούνα τον αποδυτηρίων. Το ξέσπασμα είχε ολοκληρωθεί. Ο Ιγκουαΐν είχε ηττηθεί.

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν έχασε τα λογικά του, ένα κρίσιμο πέναλτι και την εκδίκηση
AP PHOTO/LUCA BRUNO

'Ο τρόπος που ζει τα παιχνίδια και ο χαρακτήρας του, χρειάζεται να προσπαθήσει να παραμείνει ψύχραιμος. Χρειάζεται καθαρό μυαλό', είχε δηλώσει προφητικά στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα ο Γκατούζο. Μετά από το ντέρμπι, αυτή η οξύθυμη προσωπικότητα είχε αναλάβει έναν παράταιρο ρόλο, αυτόν του να ηρεμήσει τον Ιγκουαΐν.

'Του είπα να ηρεμήσει, επειδή ρίσκαρε μεγαλύτερη ποινή. Δεν έκανε πολλά, ήταν εκνευρισμένος που έχανε τον αγώνα, κάτι κατανοητό και ελπίζω να μην τιμωρηθεί σοβαρά. Ελπίζω ο Πιπίτα να απολογηθεί στον διαιτητή για τη συμπεριφορά του. Χρειάζεται να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του περισσότερο. Είδα πόση πίεση αισθανόταν στους ώμους του, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση πέναλτι κόντρα στην πρώην ομάδα του. Ο καθένας που έχει παίξει ποδόσφαιρο γνωρίζει ότι τα συναισθήματα μπορούν να σε κυριεύσουν σε τέτοιες περιπτώσεις', δήλωσε ο Ρονάλντο.

Εκτός από τον Ιγκουαΐν, κυριεύτηκε και η Μίλαν, που ηττήθηκε για 6ο διαδοχικό ντέρμπι κόντρα στη Γιουβέντους. Το 16ο σερί παιχνίδι που δέχεται γκολ στη Serie A είναι το χειρότερο σερί της από το 1946 κι όμως βρίσκεται ακόμα εντός στόχων, από τη στιγμή που απέχει έναν βαθμό από τη Λάτσιο και την 4η θέση, η οποία οδηγεί στο Champions League.

Ο Γκατούζο φέρεται να έπαιζε το... κεφάλι του στα παιχνίδια με Ουντινέζε και Γιουβέντους, μετά από την επίσκεψη των Λεονάρντο και Πάολο Μαλντίνι στην προπόνηση και τα τετ α τετ που είχε μαζί τους. Μετά από την κατάκτηση 3 από τους 6 διαθέσιμους βαθμούς, συνεχίζει στο 'τιμόνι'. Πολλά θα κριθούν την επόμενη αγωνιστική, μετά από την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, όταν αντιμετωπίζει τη Λάτσιο στο Ολίμπικο, σε ακόμα ένα παιχνίδι... playoff για το Champions League. Αυτήν τη φορά ο Ιγκουαΐν δεν θα είναι εκεί για να χάσει πέναλτι για την ομάδα του. Θα είναι τιμωρημένος...

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK