Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Το άστοχο πέναλτι του Λεονάρντο Μπονούτσι έστειλε την Ισπανία στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, μετά από έναν εκπληκτικό ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία που είχε καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες. Δίχως σκορ τα 120 λεπτά του αγώνα που καθήλωσε τους θεατές με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω. Την Κυριακή με Βραζιλία ο τελικός του "Μαρακανά" (01/07, 01:00).

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Εικόνα αγώνα

Το ευμετάβλητο 3-6-1 του Τσέζαρε Πραντέλι, ακόμα κι αν δεν είχε τον τραυματία Μάριο Μπαλοτέλι στην κορυφή, έκανε θαύματα. Η υπερφόρτωση του κέντρου και το καταπληκτικό παιχνίδι των Κριστιάν Μάτζιο και Εμανουέλε Τζιακερίνι στα 2 άκρα αξιοποίησαν τα τρωτά σημεία των πρωταθλητών Ευρώπης και κόσμου και διατράνωσαν ότι δεν πρόκειται για μία επανάληψη του τελικού του Euro 2012. Ο δεξιός μπακ χαφ της Νάπολι, μάλιστα, έχασε 3 πολύ σημαντικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να είχαν βάλει σε μπελάδες τη "φούρια ρόχα".

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Αργή και στατική, παρά 64% στην κατοχή της μπάλας στο 1ο ημίχρονο και το 92% στην ευστοχία των μεταβιβάσεων, η Ισπανία είχε να επιδείξει μόνο ένα μακρινό σουτ του Πέδρο και μία καλή στιγμή με τον Φερνάντο Τόρες. Αντιθέτως, η "σκουάντρα ατζούρα" δοκίμαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αντανακλαστικά του Ίκερ Κασίγιας με καίριες αντεπιθέσεις.

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Η τράπουλα ανακατεύτηκε στο ημίχρονο, όταν ο Πραντέλι αντικατέστησε τον τραυματία Αντρέα Μπαρτζάλι με τον Ρικάρντο Μοντολίβο, γυρνώντας πίσω τον (εξαιρετικό) Ντανιέλε ντε Ρόσι, στη θέση όπου ο υπαρχηγός της Ρόμα είχε κυριαρχήσει στην πρεμιέρα του Euro. Το τρικ έπιασε ξανά, με τους Ισπανούς να δυσκολεύονται να βρουν χώρους και τους Ιταλούς να ελέγχουν ικανοποιητικά την μπάλα. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε απάντησε σε αυτήν την αλλαγή με τον Χεσούς Νάβας και την ικανότητά του να απλώνει αντίπαλες άμυνες και στην προκειμένη περίπτωση να υπερφορτώσει τον Τζιακερίνι που έπαιζε μόνος του την πτέρυγα.

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Οι ντρίμπλες του Αντρές Ινιέστα δεν έκαναν τη διαφορά. Οι Ιταλοί είχαν μπλοκάρει τις "θανατηφόρες" πάσες του Τσάβι και την οργάνωση του Σέρχιο Μπουσκέτς, με συνέπεια να κυλάει ο χρόνος δίχως απειλές. Οι συχνές επελάσεις του Τζόρδι Άλμπα άφηνε ακάλυπτους χώρους ως συνήθως και ο Μάτζιο δεν τους άφηνε ανεκμετάλλευτους, με τους Ιταλούς να αρχίζουν αρκετές επιθέσεις από εκείνη την πτέρυγα. Η απουσία ενός ικανότερου επιθετικού από τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο στοίχησε και το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος του 90λέπτου, παρά την είσοδο των Χουάν Μάτα και Αλμπέρτο Ακουιλάνι στα τελευταία λεπτά.

Η παράταση ήταν το ίδιο εντυπωσιακή όσο το κανονικό παιχνίδι, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω. Η Ισπανία είχε περισσότερες καλές στιγμές, αλλά η Ιταλία είχε δοκάρι με τον Τζιακερίνι. Η "σκουάντρα ατζούρα" έπαιζε πλέον με φουνταριστό τον Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο, ενώ η "φούρια ρόχα" με τον... Χάβι Μαρτίνεθ που αντικατέστησε τον Τόρες κι έπαιξε ως κρυφός κυνηγός, μαζί με τον Μάτα. Η κόπωση των Ιταλών ήταν εμφανής. Η άνοδος των Γεράρδ Πικέ και Σέρχιο Ράμος σε κάθε στημένη φάση έκανε ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους, ειδικά από τη στιγμή που ο Τζιόρτζιο Κιελίνι ταλαιπωρούταν από κράμπες. Στο 2ο ημίχρονο, μάλιστα, ένα απίθανο σουτ του Τσάβι βρήκε τα δάχτυλα του Μπουφόν και το δοκάρι. Οι πρωταθλητές κόσμου δεν εκμεταλλεύθηκαν την υπεροχή τους και το εκπληκτικό αυτό ματς χρειάστηκε να φτάσει στα πέναλτι για να βρει τον νικητή του.

Την αρχή στις εκτελέσεις έκανε ο Αντόνιο Καντρέβα με πέναλτι που θύμισε την περίφημη εκτέλεση του Αλντονίν Πανένκα. Ακολούθησαν αρκετές πετυχημένες εκτελέσεις, μέχρι να αναλάβει το 13ο πέναλτι της σειράς ο Λεονάρντο Μπονούτσι και να στείλει την μπάλα ψηλά. Ο Νάβας ευστόχησε στο δικό του αμέσως μετά και η Ισπανία έδωσε ραντεβού με τη Βραζιλία στο "Μαρακανά", με στόχο να κατακτήσει το μοναδικό τρόπαιο που της λείπει από τη συλλογή της.

Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (79' Μάτα), Τόρες (93' Μαρτίνεθ), Σίλβα (52' Νάβας)

Ιταλία: Μπουφόν, Μπαρτζάλι (46' Μοντολίβο), Μπονούτσι, Κιελίνι, Μάτζιο, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Τζιακερίνι, Καντρέβα, Μαρκίζιο (80' Ακουιλάνι), Τζιλαρντίνο (91' Τζιοβίνκο)

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Κλειδί αγώνα

Τα τεχνάσματα τακτικής του Τσέζαρε Πραντέλι, έστω και πλασματικά, εξύψωσαν την Ιταλία στο ίδιο επίπεδο με τους Ισπανούς για 120 λεπτά. Μόνο που η απουσία του Μάριο Μπαλοτέλι ήταν ρεαλιστική. Και η αναπλήρωση του κενού του από τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο μερική. Όταν, δε, πέρασε στο ματς ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο, ήταν φανερό ότι εάν η Ιταλία είχε κάποιον καλύτερο επιθετικό περιοχής (ειδικά σε μία ημέρα όπου οι Τζιακερίνι και Μάτζιο πετούσαν σπίθες από τα άκρα), τότε θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τη νίκη.

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

MVP

Από τη στιγμή που οι Κριστιάν Μάτζιο και Εμανουέλε Τζιακερίνι (MVP της Ιταλίας στο θεσμό) ανήκουν στους ηττημένους και ο "σεληνιασμένος" Αντρές Ινιέστα στους νικητές, τότε η επιλογή είναι αρκετά δύσκολη. Ο άσος της Μπαρτσελόνα ήταν ξανά "όαση" σε μία Ισπανία που αγκομαχούσε να βρει χώρους. Όλοι οι συμπαίκτες του τον έψαχναν και δικαίως, αφού ήταν ο μοναδικός που με ντρίμπλες μπορούσε να "ξεκλειδώσει" την καλοστημένη αντίπαλη άμυνα. Μετά τις ντρίμπλες, συνήθως ακολουθούσαν κάθετες πάσες, ορισμένες εκ των οποίων σπατάλησαν οι υπόλοιποι Ισπανοί, με συνέπεια το ματς να οδηγηθεί στα πέναλτι. Κι εκεί έβαλε το "λιθαράκι" του με μία ψύχραιμη εκτέλεση.

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

Αδύναμος κρίκος

Ούτε ο Ρικάρντο Μοντολίβο, ούτε ο Κλαούντιο Μαρκίζιο βοήθησαν όσο οι συμπαίκτες του την Ιταλία να κοντράρει στα ίσια την πρωταθλήτρια κόσμου. Ωστόσο ο Λεονάρντο Μπονούτσι είχε πιο καίριο ρόλο, αφού ήταν η τελευταία ασπίδα προστασίας πριν από τον Τζιαλουίτζι Μπουφόν. Ο Ιταλός στόπερ της Γιουβέντους ήταν τυχερός που είχε δίπλα του τον Τζιόρτζιο Κιελίνι να "καθαρίζει" ό,τι κινείται στην αντίπαλη περιοχή. Απέφυγε τις πρωτοβουλίες και χάνοντας και το μοιραίο πέναλτι στο τέλος, αναπόφευκτα θα θέλει να ξεχάσει αυτό το ματς.

Σε ρυθμούς twitter

# Την ώρα του αγώνα στη Φορταλέζα, περίπου 5.000 διαδηλωτές έδιναν τη δική τους μάχη έξω από το γήπεδο με αστυνομικούς.

# Οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια εξαιτίας του θανάτου του Στέφανο Μποργκονόβο.

Ισπανία - Ιταλία 7-6 πέν. (0-0 παρ., 0-0 κ.α.)

# Την αποθέωση από όλο το γήπεδο γνώρισε η Σακίρα, όταν εμφανίστηκε στη γιγαντοοθόνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK