Road to Brazil

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η φετινή θερινή διοργάνωση, αρχίζει. Το Contra.gr σας παρουσιάζει τους 8 "μονομάχους" και σας θυμίζει τι συνέβη στις προηγούμενες 8 διοργανώσεις, με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε εκείνη του 2005.

Road to Brazil

Τι είναι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών;

Πρόκειται για τη διοργάνωση των πρωταθλητών κάθε ηπείρου στην ουσία. Σε αυτήν συμμετέχουν η πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία, η πρωταθλήτρια ομάδα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής Μεξικό, η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Ουρουγουάη, η φιναλίστ Ευρώπης Ιταλία (αφού η Ισπανία που κατέκτησε το τρόπαιο συμμετέχει ως παγκόσμια πρωταθλήτρια), η πρωταθλήτρια Αφρικής Νιγηρία, η πρωταθλήτρια Ασίας Ιαπωνία και η πρωταθλήτρια Ωκεανίας Ταϊτή. Αυτές οι 7 χώρες ταξίδεψαν στην οικοδέσποινα του επόμενου Μουντιάλ, Βραζιλία, η οποία συμμετέχει αυτομάτως στο θεσμό.

Γιατί στη Βραζιλία;

Μετά από τις 2 πρώτες φορές που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας και την 3η έκδοση που διεξήχθη επίσης στην ίδια χώρα, ο θεσμός διεξάγεται μία χρονιά πριν από το Μουντιάλ στη χώρα που το διοργανώνει, ως ένα τεστ ετοιμότητας για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Παίζεται στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου και η διοργανώτρια χώρα βλέπει που "πονάει" για τη μεγάλη διοργάνωση που έπεται και διορθώνεται.

Κάθε πότε διεξάγεται;

Αρχικώς δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία, ωστόσο από τη στιγμή που η FIFA ανέλαβε τη διοργάνωση, διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια. Από το 2005 και εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος και τον χαρακτήρα που απέκτησε ο θεσμός, αποφασίστηκε να διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, πριν από κάθε Μουντιάλ.

Αξίζει να το δω;

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται ούτε για Μουντιάλ, ούτε για Euro, ούτε για κάτι συναφές. Διαθέτει τη δυναμική του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, μία διοργάνωση που χρησιμοποιεί εντέχνως η FIFA για να αυξήσει την εντυπωσιακή κερδοφορία της. Οι παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αγωνιστεί σε 50-60 παιχνίδια όλη τη σεζόν, δεν τη βλέπουν με ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση, ωστόσο πρόκειται για τη διοργάνωση των καλύτερων ομάδων κάθε συνομοσπονδίας, οπότε πάντα υπάρχει ενδιαφέρον. Εξάλλου, είναι το μοναδικό ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού, οπότε πρέπει να βολευτούμε με αυτό.

Οι ομάδες είναι πλήρεις;

Οι περισσότερες απουσίες αφορούν στη διοργανώτρια Βραζιλία, η οποία άφησε εκτός σχεδόν όλη την παλιά φρουρά (Ροναλντίνιο, Κακά, Ρομπίνιο), ποντάροντας στους παίκτες που θα απαρτίζουν τη "σελεσάο" το 2014 και κυρίως το 2018. Ο τραυματία Τσάμπι Αλόνσο από την Ισπανία και ο οξύθυμος Πάμπλο Οσβάλντο από την Ιταλία αποτελούν κι αυτοί σημαντικές απουσίες.

Πώς διεξάγεται;

Ο τρόπος είναι απλός. Δύο όμιλοι των 4 ομάδων ο καθένας, κάθε ομάδα δίνει 3 παιχνίδια, προκρίνονται οι 2 πρωτοπόροι κάθε γκρουπ στα ημιτελικά (ο 1ος ενός ομίλου διασταυρώνεται με τον 2ο του άλλου ομίλου) και από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλος και μικρός τελικός. Οι αγώνες σε κάθε όμιλο διεξάγονται κάθε 3-4 ημέρες και ακολούθως υπάρχουν τα ημιτελικά 3 ημέρες μετά από το τέλος των ομίλων και οι τελικοί 3 ημέρες μετά. Συνολικά, 16 ματς μέσα σε 2 εβδομάδες και σε 6 διαφορετικές πόλεις (Μπραζίλια, Ρίο ντε Ζανέιρο, Φορταλέζα, Ρεσίφε, Σαλβαδόρ, Μπέλο Οριζόντε).

Η Βραζιλία μπορεί;

Εδώ και μήνες, τα εγκαίνια των νέων σταδίων συνοδεύονται από ατυχήματα και δυστυχήματα. Πολλά γήπεδα έκλεισαν για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις και όλα τα έργα είναι υπερκοστολογημένα. Οι Βραζιλιάνοι αμφισβητούν την ανάγκη διεξαγωγής του Μουντιάλ και κατά συνέπεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και από τη στιγμή που η τιμή των εισιτηρίων θα είναι υψηλή, θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι ταξικοί διαχωρισμοί. Το προσεχές τουρνουά θα δείξει σε μεγάλο βαθμό πως θα κινηθεί η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση σε ένα χρόνο από τώρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK