Η πρώτη Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου θα τρέξει στη Βοστόνη

Το 1984 κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Το 2019 η Τζόαν Μπενουά δήλωσε συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Βοστόνης και έβαλε στοίχημα με τον εαυτό της.

Τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, με ζωή 122 ετών ξεπερνά σε ιστορικότητα και φήμη μόνο ο Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών.

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε (με 15 δρομείς) ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, σταδιακά 'μεγάλωσε' και πλέον έχει φτάσει να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές απ' άκρη σ' άκρη της γης. Συνήθως προγραμματίζεται να συμπέσει με την αργία της 'Ημέρας των Πατριωτών' την τρίτη Δευτέρα κάθε Απρίλη, όντας το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στη Μασαχουσέτη.

Από το 2013 μάλιστα, όταν 3 θεατές έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν, ύστερα από τη βομβιστική επίθεση των αδερφών Τσαρνάεφ με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στον τερματισμό, έχει αναχθεί σε μια γιορτή κατά της τρομοκρατίας.

Το 1966 τη διαδρομή των 42.192 χλμ. είχε ολοκληρώσει η πρώτη γυναίκα. Η Μπόμπι Γκιμπ τερμάτισε σε 3 ώρες 21 λεπτά και 40 δεύτερα, κερδίζοντας άλλες δύο φορές, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στη Σάρα Μέα Μπέρμαν.

Το 1979 νικήτρια αναδείχθηκε η φοιτήτρια Τζόαν Μπενουά. Που είχε ήδη δείξει τι μπορεί να κάνει κυριαρχώντας εντός στίβου. Ήταν η πρώτη δρομέας που διένυσε την απόσταση σε χρόνο μικρότερο των 2 ωρών και 40 λεπτών (2:35:15). Επανέλαβε μάλιστα το επίτευγμά της, 4 χρόνια μετά (1983), σε χρόνο 2:22:43!

 

Για τη σπουδαία Αμερικανίδα ακολούθησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Λος Άντζελες (1984).

 

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μαραθώνιος των γυναικών συμπεριελήφθη στο ολυμπιακό πρόγραμμα και η Μπενουά μετατράπηκε σε μια ιστορική φιγούρα των μεγάλων αποστάσεων, προερχόμενη μάλιστα από σοβαρό τραυματισμό και χειρουργική επέμβαση. 17 ημέρες πριν από τον αγώνα!

 

Η Αμερικανίδα, που είχε αρχίσει την ενασχόλησή της με τα σπορ από τις χιονισμένες πίστες σκι και πλέον είναι μέλος του Hall of Fame του Στίβου, ήταν τότε 27 ετών. Στις 16 Μαΐου έχει γενέθλια και θα κλείσει τα 61 της, είναι σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Παραμένει το ίδιο ακμαία και γεμάτη όρεξη για φρέσκιες προκλήσεις. Μάλιστα 40 χρόνια μετά την πρώτη νίκη της στη Βοστόνη, θα λάβει ξανά θέση στη γραμμή εκκίνησης.

Στόχος μου είναι να τερματίσω μέχρι 40 λεπτά αργότερα από το χρόνο που έκανα πριν από 40 χρόνια. Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να είμαι κάτω από το 3:15:35

Η Μπενουά όχι μόνο δήλωσε συμμετοχή, αλλά έβαλε στοίχημα με τον εαυτό της. Το 2015 είχε τρέξει για τελευταία φορά, καλύπτοντας την απόσταση σε 2:54:03. Τέσσερα χρόνια μετά ο πήχης κατέβηκε λίγο. Όταν πρόκειται ωστόσο για μια δρομέα που έχει σε πέντε διαφορετικές 10ετίες πετύχει να τερματίσει πριν συμπληρωθούν 3 ώρες, καταλαβαίνει κανείς ότι αγνοεί τα όρια. Ηλικιακά ή μη...

 

Εφέτος ο Μαραθώνιος της Βοστόνης θα διεξαχθεί στις 15 Απριλίου.

photo credits: AP Photo

Podcasts

Ποιος θα πάρει αυτό το Champions League;

Τρεις δημοσιογράφοι του Contra.gr κλείνονται γρήγορα στο στούντιο μετά τις τελευταίες προκρίσεις στα προημιτελικά και εκτίθενται προβλέποντας την ομάδα που θα το σηκώσει στη Μαδρίτη.