Οι new age Ολυμπιακοί Αγώνες διευρύνουν τον ορισμό της λέξης 'σπορ'

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλάζουν, για να προσαρμοστούν στα 'θέλω' της νεολαίας που δεν δίνει 'δεκάρα' για αυτούς. Το Παρίσι 2024 ενημέρωσε πως σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το breakdance, το σερφ και το skateboard και κάπου εκεί νιώσαμε πως σαν να 'χει χαθεί λίγο η μπάλα.

Οι new age Ολυμπιακοί Αγώνες διευρύνουν τον ορισμό της λέξης 'σπορ'

Όπως δεν κλαις τη Ρωμιοσύνη, μην κλαις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν θες, κλάψε για τα μέλη της ΔΟΕ που για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις να εκσυγχρονίσουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη -με ανανέωση των σπορ-, ώστε να κερδίσει τη νεολαία -που έχει εγκαταλείψει, διότι έχει άλλα ενδιαφέρονται- και άρα να κρατήσει χορηγούς, κέρδη κλπ, κλπ, είναι αναγκασμένα να μελετούν όλες τις απίθανες προτάσεις.

Πριν προχωρήσουμε, ας θυμηθούμε τον ορισμό του όρου 'άθλημα'. Δηλαδή, αυτόν που είναι διεθνώς αποδεκτός (ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης), γιατί στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί διαφωνίες και εντάσεις.

Αθλητισμός σημαίνει κάθε μορφή σωματικής άσκησης, που μέσω απλής ή οργανωμένης συμμετοχής έχει ως στόχο να εκφράσει ή να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την πνευματική υγεία, να δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις και να επιτύχει αποτελέσματα σε διαγωνισμούς όλων των επιπέδων

Δηλαδή, τα σπορ αφορούν το σώμα, το μυαλό και τον ανταγωνισμό. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Βάσει των όσων ακολουθεί η ΔΟΕ τα eSports δεν πρόκειται να εμφανιστούν ποτέ σε Αγώνες. Μόνο που ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές διεργασίες, καθώς πρόκειται για επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ένα δεύτερο -βασικό- πρόβλημα είναι πως το 'πρέπει' της φυσικής άσκησης καλύπτεται και από διασκεδαστικές δραστηριότητες -όπως το freesby που 'πάτησε' σε αυτό και έκανε αίτηση για να γίνει Ολυμπιακό σπορ. Τώρα θα καταλάβεις και όσα ακολουθούν.

Μόλις είδες τον πρώτο που η οργανωτική επιτροπή του Paris 2024 ενημέρωσε πως από τις δεκάδες αιτήσεις που ερεύνησαν, κατέληξαν στα αθλήματα που θα προταθούν για προσθήκη. Είναι:

> το σερφ

> το skateboard

> η αναρρίχηση σε τοίχο

> το breakdance

> το σκουός

> tug of war (μείνε μαζί μου, δεν θα χάσεις) και

> αγώνες με ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες κινητήρα Trial

Πώς έχει η διαδικασία

Από το 1980 έχουν γίνει δεκάδες προσθήκες και αλλαγές, σε ό,τι αφορά τα αθλήματα που παρακολουθούμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που 'χουν κατατεθεί από δραστηριότητες, που δεν ήταν απαραίτητα σπορ ή δεν είχαν αναγνωριστεί ως τέτοια.

Εδώ να σου πω -γιατί θα σκάσω- ότι το freesby έχει παγκόσμια ομοσπονδία, άρα πληροί τη βασική προϋπόθεση.

Το πρώτο βήμα για να γίνει ένα άθλημα Ολυμπιακό, είναι να αναγνωριστεί από τη ΔΟΕ. Η οποία Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέτει ως must να 'χει η όποια δραστηριότητα ένα διεθνή οργανισμό που επιβλέπει το σπορ και είναι μη κυβερνητικός.

Άπαξ και γίνει η αναγνώριση, αποκτά status Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας, με τη διεθνή οργανωτική επιτροπή που 'χει τα γένια και τα κτένια να επιβάλει τον Κώδικα αντί-ντόπινγκ του Ολυμπιακού Κινήματος. Δηλαδή, αρχίζουν οι έλεγχοι των αθλητών εντός και εκτός διοργανώσεων, ενώ τιμώνται οι κανονισμοί που 'χει ορίσει ο Ολυμπιακός Χάρτης.

Παύση.

O Ολυμπιακός Χάρτης είναι η κωδικοποίηση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπισμού -οι κανόνες και οι νόμοι της ΔΟΕ. Καθορίζει την οργάνωση, τις ενέργειες και τη λειτουργία του Ολυμπιακού Κινήματος και τις προϋποθέσεις για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έχει σημασία να ξέρεις πως η αναγνώριση μιας δραστηριότητας ως σπορ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σκάκι, που προσπαθεί 20 χρόνια να κάνει δουλειά, δίχως επιτυχία. Ακολουθεί το μπόουλινγκ, το οποίο επίσης έχει μείνει στην προσπάθεια.

Μόλις το 2015 αναγνωρίστηκε ως άθλημα -για την ακρίβεια- ως 'πνευματικό- σπορ, αλλά εν όψει τους Αγώνες του Τόκιο (2020) το 'έφαγε' αυτό.

Tο Shogi είναι κάτι που ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τους Ιάπωνες, σε πολλαπλάσιο από ό,τι το σκάκι. Και εδώ είναι χρήσιμο να σου πω ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην αίτηση, με το timing να παίζει μεγάλο ρόλο. Δηλαδή, το τι ταιριάζει πού. Για αυτό θα δεις καράτε στο Τόκιο, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα το δεις και στο Παρίσι.

Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας σκακιού (FIDE από τις λέξεις Fédération Internationale des Échecs) εξανέστη, διότι όπως είπε προσπαθεί να κάνει το παιχνίδι Ολυμπιακό άθλημα τα 20 τελευταία χρόνια ' ώστε να 'χουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν σε Αγώνες και μεγαλύτεροι, σε ηλικία άνθρωποι'.

Το καλύτερο που κατάφερε ήταν να γίνει σπορ επίδειξης στο Σίδνεϊ, το 2000.

Με αυτά και με αυτά, πήρε αέρα και το μπριτζ και έκανε τη δική του αίτηση, τον Ιούνιο του 2015, μαζί με άλλα 24 αθλήματα. Μεταξύ τους ήταν υπαρκτά σπορ, όπως το wakeboard και άλλα όπως ο ιπτάμενος δίσκος και η διελκυστίνδα, με την οποία έχεις ασχοληθεί στάνταρ, αλλά δεν ήξερες πως αυτό είναι το όνομα. Όχι δες.

Το tug of war επέστρεψε και φέτος, με νέα υποψηφιότητα, με τη ΔΟΕ να προχωρά σε προσωρινή αποδοχή τον προσεχή Ιούνιο και το τελικό ΟΚ να ανήκει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο -θα συνεδριάσει το Δεκέμβρη του 2020.

Για να γίνει ένα σπορ μέρος των Αγώνων, η Διεθνής Ομοσπονδία πρέπει να καταθέσει αίτηση αποδοχής, συμπληρώνοντας το σχετικό υπόμνημα για την επιλεξιμότητα από τη ΔΟΕ.

Bao, Luu, of Canada, breakdances at New Era Stadium before an NFL football game between the Buffalo Bills and the New Orleans Saints Sunday, Nov. 12, 2017, in Orchard Park, N.Y. (AP Photo/Jeffrey T. Barnes)
Bao, Luu, of Canada, breakdances at New Era Stadium before an NFL football game between the Buffalo Bills and the New Orleans Saints Sunday, Nov. 12, 2017, in Orchard Park, N.Y. (AP Photo/Jeffrey T. Barnes) AP

Mια στάση εδώ: το breakdance που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε στη Γαλλία δεν προτάθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Οι του breakdancing αντιλήφθηκαν πως έχουν τρελό κοινό το περασμένο καλοκαίρι στους Youth Olympic Games που διεξήχθησαν στο Μπουένος Άιρες. Αυτό ήταν το ντεμπούτο του -ας πούμε- σπορ σε Ολυμπιακή διοργάνωση και η επιτυχία του ήταν τέτοια που η French Dance Sport Federation έκανε την αίτηση να προωθηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημείωση: η διοικούσα αρχή είναι η World Dance Sport Federation. Αυτή επέβλεψε όσα έγιναν στο Μπουένος Άιρες, όπου πήγαν οι αθλητές που επιλέχθηκαν μέσω του bboyworld, εταιρεία media με περισσότερους από 5.000.000 συνδρομητές.

Ο Έργουϊν Μαρούγκ, πρόεδρος της bboyworld δήλωσε ότι ' η κοινότητα του breakdancing είναι θυμωμένη με το πώς εξελίχθηκαν οι Youth Olympic Games και τα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν σε πολλές πλατφόρμες. Υπάρχουν άνθρωποι που 'χουν πλασαριστεί στη ΔΟΕ και την WDSF ως οι καθ' ύλην αρμόδιοι του σπορ, ενώ δεν είναι. Έως ότου αποφασίσει η ΔΟΕ για το αν θα προστεθεί στη λίστα ή όχι, η κοινότητα breakin βρίσκεται στο πλήρες σκοτάδι'.

Δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις; Κάτσε. Έχω και συνέχεια. Έχει γίνει τηλεφωνήματα, προκειμένου το breakdancing να αποσυρθεί από τις υποψηφιότητες, μέχρι να διευκρινιστεί ποιος κάνει επιτέλους κουμάντο.

Japan's Kensuke Sasaoka competes in the men's skateboard park final at the 18th Asian Games in Palembang, Indonesia, Wednesday, Aug. 29, 2018. (AP Photo/Vincent Thian)
Japan's Kensuke Sasaoka competes in the men's skateboard park final at the 18th Asian Games in Palembang, Indonesia, Wednesday, Aug. 29, 2018. (AP Photo/Vincent Thian) AP

Μπέρδεμα υπήρχε και με το skateboard, άθλημα που πρότεινε η International Roller Sports Federation, μολονότι υπάρχουν δυο άλλες αρχές (International Skateboarding Federation και World Skateboarding Federation), οι οποίες δεν ασχολήθηκαν καν με την υποψηφιότητα. Όταν κατάλαβαν πως το να πλακώνονται δεν βοηθά κάπου, έγιναν ένα (ενώθηκαν οι FIRS και η ISF και έγιναν μαζί παγκόσμια ομοσπονδία).

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε προσθήκες με τρεις τρόπους: ως άθλημα, ως είδος σπορ ή ως event -διαγωνισμός μέσα στο είδος. Οι προϋποθέσεις διαφέρουν, ελαφρώς.

Παράδειγμα: το τρίαθλο έγινε δεκτό ως σπορ και έκανε ντεμπούτο στο Σίδνεϊ (2020). Η πάλη γυναικών παρουσιάστηκε ως είδος της πάλης στην Αθήνα και το άλμα επί κοντώ γυναικών έκανε πρεμιέρα στο Σίδνεϊ, ως μέρος του στίβου.

Μόλις κατατεθεί η αίτηση από τη Διεθνή Ομοσπονδία του σπορ, γίνεται έλεγχος στους κανόνες και τους κανονισμούς που πρέπει να τιμά, ώστε να γίνει Ολυμπιακό άθλημα.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης τονίζει πως προκειμένου να υπάρξει αποδοχή, ένα σπορ πρέπει να 'χει άνδρες εκπροσώπους σε τουλάχιστον 75 χώρες, σε τέσσερις ηπείρους και γυναίκες σε 40 χώρες, τριών ηπείρων. Πρέπει να πρόκειται για άθλημα που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τους Αγώνες και να διατηρεί, όπως και να αντανακλά τις σύγχρονες παραδόσεις. Υπάρχουν και δεκάδες άλλοι κανόνες (πχ απαγόρευση για τα αμιγώς 'πνευματικά' σπορ και για αυτά που εξαρτώνται αποκλειστικά από κάποιο μηχάνημα).

Και τώρα κατάλαβες γιατί έχει τα θέματα του το σκάκι. Όπως και γιατί δύσκολα θα περάσουν οι ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες.

Δώστου άλλη μια ευκαιρία

Το squash έχει δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές να γίνει Ολυμπιακό άθλημα. Απέτυχε να μπει στη λίστα στο Λονδίνο, το Ρίο και το Τόκιο, αλλά δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και φέτος πέρασε στην τελική επιλογή. Εκεί βρίσκονται και το snooker με τα ηλεκτροκίνητα trial-e. Tι είναι αυτό;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι last year. Το νέο trend είναι οι ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες, οι οποίες φορτίζονται και σε μικρότερο χρονικό διάστημα (φευ). Η ιστορία έχει φτάσει στο σημείο που οι ειδικοί (Global Market Insights) εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα ξεπεράσει τα 55.000.000 δολάρια, έως το 2024.

Το 'τράιαλ' είναι τύπος κινητήρα. Τα σχετικά παγκόσμια πρωταθλήματα διεξάγονται εδώ και πολλά χρόνια και έχουν εκατομμύρια φαν και σπόνσορες

Για το τέλος σου άφησα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, άπαξ και μπει άθλημα στη λίστα, αφαιρείται ένα. Όλα επανεξετάζονται περιοδικά, ώστε να καταλήξει η ΔΟΕ αν έχουν κάποια χρησιμότητα -σε ό,τι αφορά τους στόχους της. Πάντα στα απαραίτητα είναι το όποιο σπορ να μπορεί να εξυπηρετήσει την κάλυψη από τα media και το δημόσιο ενδιαφέρον, όπως και να μπορεί να διαχειριστεί τα έξοδα του.

Οι new age Ολυμπιακοί Αγώνες διευρύνουν τον ορισμό της λέξης 'σπορ'


Ceoworld Magazine

Προφανώς και ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει μια χώρα η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, από οικονομικής απόψεως. Πρόκειται για ξεκάθαρο οικονομικό ρίσκο, με την απάντηση στο 'γιατί εμφανίζονται ακόμα πόλεις που διεκδικούν τους Αγώνες' να είναι 'για το πρεστίζ και τη φήμη που έρχεται με τις διακρίσεις των αθλητών και την παγκόσμια προβολή'. Και όχι, δεν ρεφάρεις με τους επισκέπτες -για να μη μιλήσουμε για την κατάληξη των χώρων που δημιουργούνται για τους Αγώνες.

Eξ ου και η μείωση στις προσφορές.

Οι new age Ολυμπιακοί Αγώνες διευρύνουν τον ορισμό της λέξης 'σπορ'


BBC.com

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BBC δείχνει πως από το 1960 και μετά, δεν υπάρχουν Αγώνες που δεν έχουν υπερβεί κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια το αρχικό μπάτζετ τους.

Οι new age Ολυμπιακοί Αγώνες διευρύνουν τον ορισμό της λέξης 'σπορ'

Προ ημερών, οι Αυστραλοί δημοσίευσαν έρευνα σύμφωνα με την οποία η πρόταση του Brisbane να αναλάβει τους Αγώνες του 2032 θα χρειαστεί έξοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, για εργασίες σε υποδομές και δρόμους. Χώρια το ένα εκατομμύριο που συνοδεύει, σε πρώτη φάση, το φάκελο.

Για τους ίδιους Αγώνες ενδιαφέρονται οι Ινδονησία, Βόρεια-Νότια Κορέα, Γερμανία και Κίνα και για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ινδία. Nα ευχηθούμε καλή τύχη -και μακριά από εμάς.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK