2o Final Four: Μόναχο 1989

2o Final Four: Μόναχο 1989

Τελική κατάταξη:


Γιουγκοπλάστικα
Μακάμπι
Αρης
Μπαρτσελόνα




Μετά την επιτυχία του προηγούμενου φάιναλ φορ, η FIBA αποφάσισε και την επόμενη χρονιά να διεξάγει την τελική φάση με τον ίδιο τρόπο. Στην πόλη του Μονάχου έφτασε για μια ακόμη φορά η Μακάμπι, με (12-2 ρεκόρ), για πρώτη φορά δίνει το παρών η Μπαρτσελόνα (11-3), ενώ την τετράδα συμπληρώνουν η Γιουγκοπλάστικα (8-6) και ο Αρης (8-6). Στον πρώτο ημιτελικό, η Μακάμπι νίκησε τον Αρη με τον Τζάμσι να σημειώνει 28π και τους Μπάρλοου και Μαγκι από 20. Στον δεύτερο ημιτελικό η Γιουγκοπλάστικα απέκλεισε την Μπαρτσελόνα με 24π του Κούκοτς, 21 του Ιβάνοβιτς και 18 του Ράτζα. Στον τελικό, ο Ράτζα σημειώνοντας 24π με άξιο συμπαραστάτη με άξιο συμπαραστάτη τον Κούκοτς (18π) έριξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Μακάμπι στο καναβάτσο.

Hμιτελικοί:


Μακάμπι – Αρης 99-86
Γιουγκοπλάστικα – Μπαρτσελόνα 87-77

Μικρός τελικός:

Αρης – Μπαρτσελόνα 88-71

Tελικός


Γιουγκοπλάστικα – Μακάμπι 75-69

Γιουγκοπλάστικα (Μπόζινταρ Μαλκοβιτς): Ιβάνοβιτς 12, Κούκοτς 18, Σρετένοβιτς 7, Σόμπιν 11, Ράτζα 20, Περάσοβιτς 1, Παβίσεβιτς 4, Τάμπακ 2

Μακάμπι (Σβι Σερφ): Λιπιν 2, Μέρσερ 10, Τζαμσι 25, Μαγκί 10, Μπάρλοου 13, Σιμς 9

ΜVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Ντίνο Ράτζα

Mίκρα - Mικρά από το Μόναχο

Aπο την απομόνωση της Γάνδης στην πολυκοσμία του Μονάχου. Ο Γιάννης Ιωαννίδης θέλοντας ακολουθήσει διαφορετική τακτική το ξενοδοχείο που κατέλυσε ο Αρης ήταν στο κέντρο της πολής με αποτέλεσμα να γίνεται χαμός από τους Ελληνες της Γερμανίας και όχι μόνο και να μην αφήνουν τους παίκτες στην ησυχία τους.

Ο τσακωμός του Παναγιώτη Γιαννάκη με τον Μαγκί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ημιτελικό του Αρη με την Μακάμπι, αφού μέχρι εκείνο το σημείο η ομάδα του Ιωαννίδη βρισκόταν οχτώ πόντους μπροστά δώδεκα λεπτά πριν το τέλος. Μετά την διακοπή, ο Αρης είχε χάσει τον ρυθμό του, με αποτέλεσμα να χάσει στο τέλος και την πρόκριση στον τελικό

Το κλειδί του τελικού που ουσιαστικά έδωσε το τρόπαιο στην Γιουγκοπλάστικα, ήταν η καταπληκτική άμυνα που έπαιξε ο Σρετένοβιτς πάνω στον Τζάμσι κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου.

Ως την μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για να κατακτήσει το Κύπελλο εχει χαρακτηριστεί από όλο τον κόσμο η συμμετοχή του Αρη σε αυτό το φάιναλ φορ.

Μία ημέρα πριν από τον ημιτελικό του Αρη με την Μακάμπι, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε καλέσει τον Γιάννη Ιωαννίδη να αναλύσουν μαζί τα συστήματα της Μακάμπι, πρόσκληση που φυσικά ο «Ξανθός» δέχτηκε. Μεταφραστής μεταξύ των δύο ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς.

Με πολλούς τρόπους σχολιάστηκε η απόφαση του Αρη να συμπεριλάβει στην αποστολή έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών με σκοπό να μυήσει τους παίκτες στα μυστικά της αυτοσυγκέντρωσης. Μετά τον ημιτελικό, ο δάσκαλος πήρε ...πόδι αφού το επεισόδιο που είχε ο Γιαννάκης έδειξε οτι ο δάσκαλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK