5 στιγμές που το NBA πνίγηκε στο αίμα

Ο παίκτης που ανέβηκε στις κερκίδες για να δείρει τον μεθυσμένο που ενοχλούσε τη γυναίκα του κι εκείνο το βράδυ που οι Λέικερς 'εκτέλεσαν' τον Βλάντε Ντίβατς στη φυσούνα.

Είμαστε στο 2003 και ο Σκότι Πίπεν στην τελευταία χρονιά με τη φανέλα των Μπουλς αντιμετωπίζει τους Σακραμέντο Κίνγκς. Εδώ σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Πέντζα Στογιάκοβιτς, που μυρίζει σύρραξη. Ο Νταγκ Κριστι παρακολουθεί
Είμαστε στο 2003 και ο Σκότι Πίπεν στην τελευταία χρονιά με τη φανέλα των Μπουλς αντιμετωπίζει τους Σακραμέντο Κίνγκς. Εδώ σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Πέντζα Στογιάκοβιτς, που μυρίζει σύρραξη. Ο Νταγκ Κριστι παρακολουθεί AP PHOTO/STEVE YEATER

Οι σύγχρονες διαμάχες στο NBA μεταξύ παικτών και (βετεράνων) παικτών, προπονητών, διαιτητών και προέδρων συμβαίνουν πια μόνο στο twitter. Ο καιρός που τα παλικάρια έλυναν τις διαφορές τους στο παρκέ έχει πια παρέλθει, ανήκει μόνο στην εποχή των vintage στιγμιοτύπων από βιντεοκασέτα. Σε συνέχεια αυτής της σειράς επικών ιστοριών γεμάτων καράτε και -λίγο-μπάσκετ, επιχειρούμε να επιστρέψουμε ξανά στην εποχή που ένας καυγάς σε αγώνα μπάσκετ μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει παίκτη ή να τον αφήσει 'φυτό'.

Ο 'Τζότζο' και ο Χάρπερ ξεθάβουν το τσεκούρι του πολέμου

Καταρχάς, ας σταθούμε σε ένα σημείο. Οι Σικάγο Μπουλς της σεζόν 1993-1994 είχαν στη σύνθεση τους παίκτη ονόματι 'Jo Jo' (Τζο Τζο), τον Στέφεν 'Τζο Τζο' Ίνγκλις. Σε μια ζόρικη σεζόν, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν ζούσε τη μπέιζμπολ φάση του και ο Σκότι Πίπεν έπαιζε και για εκείνον, οι Μπουλς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στα playoffs τους Νιου Γιορκ Νικς του Πατ Γιούιν και του Τζον Σταρκς. Στα μισά του 3ου παιχνιδιού, μια ανταλλαγή 'γαλλικών' ανάμεσα στον Ίνγκλις και τον Ντέρεκ Χάρπερ εξελίχθηκε σε καυγά τουλάχιστον 8 παικτών των δυο ομάδων, με άπειρες γροθιές και κλωτσιές, ενώ τον αγώνα παρακολουθούσε και ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν. Όλοι οι παίκτες τιμωρήθηκαν με χρηματικά πρόστιμα, ενώ Ίνγκλις και Χάρπερ τιμωρήθηκαν έξτρα με αποκλεισμό διάρκειας δύο και ενός ματς αντίστοιχα από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους.

Αϊζέια Τόμας-Μπιλ Κάρτραϊτ: Μόνο αίμα

Δεν πήραν τυχαία το ψευδώνυμο 'Bad Boys' οι Ντιτρόιτ Πίστονς του Τσακ Ντέιλι, μια ομάδα που έπαιζε άμυνα με κάθε τρόπο, καθαρό ή βρώμικο, με παίκτες όπως ο Ντένις Ρόντμαν, ο Μπιλ Λεϊμπίρ, ο Ρικ Μαχόρν και ο Αιζέια Τόμας, που γυάλιζε το μάτι τους στον αγωνιστικό χώρο. Στα playoffs του 1989, οι Πίστονς υποδέχθηκαν ξανά τους Μπουλς, σε μια σειρά αναμετρήσεων όπου κυριολεκτικά χύθηκε αίμα. Σε ένα από τα ματς εκείνης της σειράς, ο Τόμας δέχτηκε αγκωνιά από τον θηριώδη σέντερ των Μπουλς, Μπιλ Κάρτραϊτ. Με το αίμα να τρέχει από το σχισμένο φρύδι του, προσπάθησε να ανταποδώσει, αλλά οι συμπαίκτες του τον συγκράτησαν και ο Μπρένταν Μαλόουν προσπάθησε να τον απωθήσει (ο Τόμας απείλησε να τον πνίξει). Στον επόμενο αγώνα, όμως, ο Τόμας χάρισε μια δυνατή μπουνιά στον Κάρτραϊτ, με τους δυο παίκτες να τιμωρούνται με αποβολή και πρόστιμο.

O Νταγκ Κρίστι δίνει μαθήματα άπερκατ

Ήταν Οκτώβριος 2002 στα ξεκινήματα της σεζόν και οι Λος Άντζελες Λέικερς θα αντιμετώπιζαν τους Σακραμέντο Κινγκς. Ο Κόμπε Μπράιαντ στους Λέικερς και ο Βλάντε Ντίβατς στους Κινγκς ήταν οι σταρ των δυο ομάδων, οι παίκτες που -θεωρητικά- θα γίνονταν 'πρότυπα' για τους άλλους. Σε μια ανύποπτη φάση, ο Ρικ Φοξ, δεχόμενος μαρκάρισμα του Νταγκ Κρίστι, αντιδρά με κουτουλιά και τον ρίχνει κάτω. Ο Κρίστι σηκώνεται και απαντά με άπερκατ. Νοκ άουτ δεν προκύπτει, αλλά όπως θα δηλώσει αργότερα ο Μπράιαντ "τώρα ο Κρίστι άνοιξε βεντέτα". Η σύρραξη μεταφέρθηκε στη φυσούνα, με τον Ντίβατς να προσπαθεί να αμυνθεί σε νταϊλίκια από τον Σακίλ Ο' Νιλ και κάθε πιθανό παίκτη/παράγοντα/οπαδό υπήρχε εκεί και στο τέλος να δηλώνει "η ασφάλεια του γηπέδου ήταν ανύπαρκτη, η ομάδα μου κινδυνεύει".

Αντόνιο Ντέιβις σε θεατή: "Έχεις κάτι με τη γυναίκα μου;"

Είμαστε στα μισά της σεζόν, όταν ο Αντόνιο Ντέιβις (παίκτης που είδαμε και στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού), αγωνιζόμενος με τους Νικς εκτός έδρας, κόντρα στους Σικάγο Μπουλς, παρατηρεί μια παράξενη στιχομυθία μεταξύ της συζύγου του, Κέντρα Ντέιβις, κι ενός αγνώστου νεαρού άντρα. Σύντομα διαπιστώνει πως ο άντρας αυτός την παρενοχλεί και αποφασίζει να αναλάβει δράση. Βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο, κατευθύνεται προς τις κερκίδες και πετάει μακριά τον νεαρό άντρα, που λίγο αργότερα θα αποδειχθεί πως ήταν μεθυσμένος. Αν και η προβλεπόμενη ποινή για την πρόκληση καυγά κατά τη διάρκεια αγωνιστικής δράσης ήταν αποβολή τουλάχιστον από 10 αγώνες, ο Ντέιβις τιμωρήθηκε μόλις με 5, με το NBA να αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της απειλής της συντρόφου του.

Ο Τζούλιους Έρβινγκ εκτελεί (στ' αλήθεια) τον Λάρι Μπερντ

Είμαστε στο 1984, οι Μπόστον Σέλτικς είναι στην κορυφή του NBA και ο Λάρι Μπερντ φημίζεται για το άγριο trash-talk του προς κάθε πιθανό αντίπαλο. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, σε μια αναμέτρηση με τους Σίξερς της Φιλαδέλφεια, ο Μπερντ έχει πετύχει 42 πόντους, έχει διαλύσει τον αντίπαλο του, Τζούλιους Έρβινγκ που έχει σημειώσει μόλις 6 και παίζει με φανερό εκνευρισμό. Ένα σφύριγμα του διαιτητή για επιθετικό φάουλ του Μπερντ -μια αγκωνιά του σταρ των Σέλτικς στον Έρβινγκ- προκαλεί γενική σύρραξη. Μόουζες Μαλόουν, Μόρις Τσικς, Τσαρλς Μπάρκλεϊ γραπώνουν τον Μπερντ από τα χέρια, ώστε ο Έρβινγκ να μπορέσει να του ρίξει μερικές γροθιές με την ησυχία του. Οι δυο παίκτες απέφυγαν την αποβολή, αλλά δέχτηκαν πρόστιμο 7.500 δολάρια έκαστος, που ήταν το υψηλότερο εκείνης της εποχής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK