8 αντικείμενα/αξεσουάρ που έχει απαγορεύσει το ΝΒΑ

Η φανέλα με το Νο69, η μαύρη προστατευτική μάσκα του ΛεΜπρον Τζέιμς και άλλα έξι αντικείμενα/αξεσουάρ που απαγορεύει το ΝΒΑ.

Mια που παρουσίασε ο ΛεΜπρον Τζέιμς την εξελιγμένη -μαύρη- προστατευτική μάσκα και μια που την εξαφάνισε το ΝΒΑ.
Mια που παρουσίασε ο ΛεΜπρον Τζέιμς την εξελιγμένη -μαύρη- προστατευτική μάσκα και μια που την εξαφάνισε το ΝΒΑ. AP PHOTO/ALAN DIAZ

Ο Άντι Χουπς έχει περισσότερους από 300 χιλιάδες subscribers στο κανάλι που 'χει στο YouTube. Αν δεν έχεις πατήσει το κόκκινο 'κουμπί', θα ήταν χρήσιμο να το κάνεις. Δημιουργεί videos με trivia, αναλύσεις, ιστορίες παικτών, θεωρίες συνωμοσίας και μυστήρια που δεν θα βρεις εύκολα εκεί έξω. Τουλάχιστον με τον τρόπο που τα κάνει ο συγκεκριμένος. Το ξημεροβράδιασμα μου στο YouTube με 'έβγαλε' στο θέμα που ακολουθεί και αφορά τα οκτώ αντικείμενα/αξεσουάρ που 'χουν απαγορευτεί από τα γήπεδα του ΝΒΑ -με απόφαση της λίγκας.

✄ Νο1 Air Jordan 1/Nike Air Ship

Το πρώτο signature shoe του Μάικλ Τζόρνταν με τη Nike έγινε ανάρπαστο στην εποχή της προβολής του Last Dance. Το Contra έχει εξηγήσει ακριβώς ποια ήταν η διαφωνία του ΝΒΑ με αυτό που ήθελε να φορέσει ο MJ, το 1984.

Εν περιλήψει, ήταν κόκκινα και μαύρα που κάλυπταν το σημείο του κανονισμού που ήθελε τους παίκτες να φορούν χρώματα εναρμονισμένα με εκείνα των εμφανίσεων των ομάδων τους. Υπήρχε και δεύτερη παράγραφος, που τους υποχρέωνε να φορούν και χρώματα που ήταν σχετικά με αυτά που είχαν τα παπούτσια των συμπαικτών τους. Οι περισσότεροι παίκτες των Μπουλς φορούσαν ή άσπρα ή γκρι sneakers. Άρα δεν 'άνηκαν'. Ή για την ακρίβεια, δεν κάλυπταν τα 'θέλω' της λίγκας που με τα χρόνια έπαψε να ασχολείται τόσο με αυτό το θέμα. Η γενική οδηγία είναι πως θα είναι χρήσιμο να ταιριάζουν με τα χρώματα των οργανισμών κάθε παίκτη. Το 1984 ωστόσο, τα Air Jordan 1 απαγορεύτηκαν από το ΝΒΑ.

✄ Νο2 Φανέλες με το Νο69

Στην ιστορία του ΝΒΑ δεν έχει εμφανιστεί παίκτης στο παρκέ που να 'χει το Νο69 στην πλάτη και ο λόγος είναι ο ευνόητος. Όπως εξηγεί ο δημιουργός του video, γενικά δεν το ζήτησαν πολλοί. Το 1999 είχε κάνει σχετικό αίτημα ο Ντένις Ρόντμαν, όταν πήγε στους Λέικερς, με τον Ντέιβιντ Στερν να το απορρίπτει και τον Worm να φοράει το Νο73. Για την ιστορία, το ΝΒΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποτέ -επισήμως- πως το Νο69 δεν επιτρέπεται. Το 'χει βάλει στη σφαίρα του 'τα ευκόλως ευνοούμενα παραλείπονται'.

✄ Νο3 Παπούτσια που βελτιώνουν την απόδοση

Το 2010 η εταιρία αθλητικών ειδών με το όνομα Athletic Propulsion Labs δημιούργησε sneakers που άξιζαν 300 δολάρια. Στην προώθηση του προϊόντος αναφερόταν ότι 'επιτρέπει στους παίκτες να πηδούν ψηλότερα, χάρη σε έναν μηχανισμό που ήταν κρυμμένος στο μπροστινό μέρος'. Το ΝΒΑ προχώρησε αμέσως σε μπανάρισμα -καθώς όπως είπε, έδιναν άδικο πλεονέκτημα σε όσους θα τα φορούσαν. Αυτή έγινε η καλύτερη διαφήμιση που θα μπορούσε να κάνει σε ένα brand που έως τότε δεν το γνώριζαν πολλοί. Την ημέρα της ανακοίνωσης για τον αποκλεισμό, η Athletic Propulsion Labs πούλησε όσα ζευγάρια δεν είχε πουλήσει τους προηγούμενους μήνες. Η δε εταιρία, αναφέρει στην παρουσίαση του προϊόντος στο site της πως 'έχουν τιμωρηθεί από το ΝΒΑ'.

Tα γυαλιά που χρησιμοποίησε ο Ντουέιν Ουέιντ, το 2011 για λόγο που αφορούσε την υγεία του δεν έγιναν αποδεκτά από τη λίγκα.
Tα γυαλιά που χρησιμοποίησε ο Ντουέιν Ουέιντ, το 2011 για λόγο που αφορούσε την υγεία του δεν έγιναν αποδεκτά από τη λίγκα. AP PHOTO/KATHY WILLENS

✄ No4 Γυαλιά με σκουρόχρωμους φακούς

Τη δεκαετία του '80 και αυτή του '90 ήταν πολλοί αυτοί που φορούσαν γυαλιά, εν ώρα αγώνα. Αργότερα προτίμησαν τα λέιζερ ή τους φακούς. Ο πιο πρόσφατος χρήστης ήταν ο Αμαρέ Στάνταμαϊρ. Και τα έβαλε για πρακτικό λόγο: είχε δεχθεί χτύπημα -με δάχτυλο- μέσα στο μάτι και δεν ήθελε να ξαναζήσει την εμπειρία. Το 2011 ο Ντουέιν Ουέιντ είχε ημικρανίες, με τους γιατρούς να ενημερώνουν πως τον ενοχλούσαν τα έντονα φώτα που υπάρχουν στα γήπεδα. Αποφάσισε λοιπόν, να φορέσει γυαλιά με σκούρους φακούς. Προφανώς και είχε ζητήσει την άδεια του ΝΒΑ, που του την αρνήθηκε, λέγοντας ότι έδιναν πλεονέκτημα στον D-Wade, αφού οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να δουν τα μάτια του. Οι Χιτ αντέδρασαν, καθώς υπήρχε πρόβλημα υγείας, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Ένα χρόνο μετά, ο Ραζόν Ρόντο εμφανίστηκε με γυαλιά ηλίου, έπειτα από τραυματισμό στο μάτι. Ξεκάθαρα η λίγκα απαγόρευσε τη χρήση και ενημέρωσε πως θα επιβάλει πρόστιμο, για κάθε 'αναρχία'.

✄ Νο5 Να φορούν οι NBAers ανάποδα το headband

Ο Ρόντο εμφανιζόταν με headband από τότε που έγινε ΝΒΑer. Από ένα σημείο και έπειτα το έβαζε ανάποδα, κίνηση που μπήκε στη λίστα με τα εθιμοτυπικά που έκανε πριν κάθε ματς -για να του 'πάει' καλά. Το παράδειγμα του το ακολούθησαν και άλλοι. Το headband είχε πάνω το logo του ΝΒΑ που εμφανιζόταν ανάποδα, με το ΝΒΑ να ενημερώνει στις αρχές της σεζόν 2010-11 πως αυτό θα απαγορευόταν στο εξής. Δεν εξήγησε το λόγο και πολλοί είπαν ότι αφορούσε την κόντρα του Ντέιβιντ Στερν με τον Ρόντο που για κάποια χρόνια έκοψε το αξεσουάρ, πριν το εμφανίσει πάλι -στην κανονική μορφή.

✄ Νο6 Μαύρη μάσκα

Το 2013 ο ΛεΜπρον Τζέιμς έπαθε κάταγμα στη μύτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται οι παίκτες να φορούν προστατευτική μάσκα, στην επιστροφή τους. Συνήθως δε, είναι διάφανη. Ο trendsetter ΛεΜπρον το πέρασε στο επόμενο επίπεδο και χρησιμοποίησε μια μαύρη, από ανθρακόνημα. Ταίριαζε και με τα χρώματα του Μαϊάμι. Η λίγκα του είπε πως δεν του επιτρέπει την αλλαγή, ο King έκανε έφεση (γιατί ταίριαζε άψογα στο πρόσωπο του και ήταν ελαφριά), αλλά το ΝΒΑ δεν 'ένιωσε'.

✄ Νο7 Logos

Το 2015 το ΝΒΑ υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας με τη Nike που πια θα παρείχε σε όλους τους οργανισμούς όλο το υλικό, από τη σεζόν 2017-18. Έκτοτε οι παίκτες δεν μπορούν να φορούν κάτι που 'χει logo άλλης εταιρίας. Το Δεκέμβριο του 2017 ο Κέλι Ούμπρε ξεχάστηκε και έβαλε 'μανίκι' με το logo της Supreme. Ενόσω ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας, του ζήτησαν να το βγάλει. Τον Οκτώβρη του 2018 το ΝΒΑ ενημέρωσε τον JR Σμιθ πως έπρεπε να βρει τρόπο να καλύψει το tattoo που 'χει στο πίσω μέρος της δεξιάς κνήμης και αναφέρει Supreme ή όποιο άλλο παραπέμπει σε logo. Το αυτό συνέβη και με τον Λόνζο Μπολ. Οι παίκτες διαμαρτυρήθηκαν για περιορισμό της δημιουργικότητας και λογοκρισία, αλλά δεν άλλαξε κάτι.

✄ Νο8 Karate headbands

Το αξεσουάρ που είναι διαδεδομένο στο τένις απαγορεύεται στο ΝΒΑ, καθώς όπως λέει η λίγκα, θέτει θέμα επικινδυνότητας, καθώς το μπάσκετ είναι άθλημα επαφών και οι παίκτες δεν μπορούν να τρέχουν στο παρκέ με headband που παραπέμπει σε Ninja. Αυτό είχε γίνει μόδα τη σεζόν 2017-18. Όπως έγινε,... ξέγινε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK