Από Ευρώπη στην Κίνα: Η λίστα...

Ποιοι και πόσοι ήταν τελικά εκείνοι που άφησαν την Ευρώπη για τα χρήματα και το πρωτάθλημα της Κίνας; Αποτελεί όντως απειλή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ όλη αυτή η "μετανάστευση" στην Ανατολή ή όχι; Ο Γιάννης Ψαράκης έφτιαξε τη λίστα των όσων έκαναν το ταξίδι και βγάζει συμπεράσματα.

Από Ευρώπη στην Κίνα: Η λίστα...

Είναι το διαρκώς ανερχόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Κίνας "απειλή" για τις ευρωπαϊκές ομάδες ή απλά διέξοδος για παίκτες που αναζητούν μία καλή "αρπαχτή";

Η αλήθεια -ως συνήθως- βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού από τη μία ο περιορισμός (μόλις δύο μη Κινέζοι ανά ομάδα) και από την άλλη το ρίσκο του να παίξει κάποιος σε ένα άγνωστο πρωτάθλημα με συνεχείς και μεγάλες μετακινήσεις δεν δελεάζουν πολλούς παίκτες να κάνουν το μεγάλο ταξίδι.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν εκείνοι οι παίκτες που αφήνουν το πρωτάθλημα της Κίνας είτε γιατί κουράστηκαν είτε γιατί ψάχνουν κάτι ποιοτικότερο και καλύτερο ερχόμενοι στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο απόκτημα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, ο Αμερικανός σέντερ Τζέισον Τόμπσον.

Ρίχνοντας μια ματιά στους παίκτες που έως τώρα έχουν συμφωνήσει με ομάδες της Κίνας για την επερχόμενη σεζόν θα δούμε ότι με εξαίρεση τους Έντουιν Τζάκσον και Αϊζάια Όστιν, οι υπόλοιποι που ξενιτεύτηκαν είναι άνω των 28 ετών και δη των 30. Μόνο ο Γάλλος ταλαντούχος γκαρντ (ίδια γενιά με τους Παπανικολάου, Παππά, Σλούκα, Μάντζαρη) και ο άτυχος τα προηγούμενα χρόνια (αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας) Όστιν είναι οι 20ρηδες της λίστας.

Αυτό σημαίνει ότι για παίκτες όπως για παράδειγμα ο Μπουρούσης (34), ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας Λάνγκφορντ (34), ο Σόνι Ουίμς (31) και ο Άαρον Τζάκσον (31), παίκτες δηλαδή με τεράστια θητεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα η Κίνα είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να γεμίσουν (έχοντας ξεπεράσει τα πρώτα –άντα) τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Σέρβος Μιροσλαβ Ραντούλιτσα (29), αν και αυτός είχε πράξει κάτι αντίστοιχο και νωρίτερα.

Στην παρακάτω λίστα θεωρητικά θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος και παίκτες με προϋπηρεσία στην Ευρώπη που πήγαν στην Κίνα μέσω ΝΒΑ. Όπως ο Τζάστιν Χάμιλτον, τον οποίο ήθελε και ο Παναθηναϊκός αν έφευγε ο Σίνγκλετον, ή ο βετεράνος ΝΒΑερ Μπράντον Τζένινγκς, ο οποίος στα 28 του άφησε τα αμερικανικά για τα... κινέζικα δολάρια, παίκτης που θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στην Ευρώπη με τη Βίρτους Ρόμα.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΠΟ ΣΕ
Γιάννης Μπουρούσης Παναθηναϊκός Τσετσιάνγκ Λάιονς
Κιθ Λάνγκφορντ Ούνιξ Καζάν Σενζέν Λέοπαρντς
Άαρον Τζάκσον ΤΣΣΚΑ Μοσχ. Μπεϊζίν Ντακς
Σόνι Γουίμς Μακάμπι Τ.Α Τσετσιάνγκ Μπέαρς
Κάιλ Φογκ Μάλαγα Γκουανγκτσού Λονγκ Λάιονς
Μίροσλαβ Ραντούλιτσα Μιλάνο Γκουανγκτσού Λονγκ Λάιονς
Αϊζάια Όστιν Ζελέζνικ Γκουάντσι Ρίνος
Έντουιν Τζάκσον Εστουδιάντες Γκουαντόνγκ Σάουθερντ Τάιγκερς
Νικ Μίνεραθ Άβτοντορ Σάρατοφ Σανγκάι Σαρκς

News 24/7

24MEDIA NETWORK