To video που ο Ολυμπιακός ανακάλυψε τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι στο Youtube

Το ΝΒΑ περιμένει, πλέον, τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, ο Ολυμπιακός καμαρώνει δικαίως και οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ πιστεύουν ότι το ψηλόλιγνο παιδάκι των 213 εκατοστών θα παίξει μεγάλο μπάσκετ. Μια ιστορία που ξεκίνησε από βιντεάκια στο YouTube.

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι σε ένα από τα 3 ματς της Ευρωλίγκας που έχει αγωνιστεί. Εναντίον της Βιλερμπάν
Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι σε ένα από τα 3 ματς της Ευρωλίγκας που έχει αγωνιστεί. Εναντίον της Βιλερμπάν EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η πρόβλεψη του Ringer τον περασμένο Μάιο, που είχε σημειώσει στο Contra.gr η Νίκη Μπάκουλη, έφερνε τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι στο top-20 του φετινού draft, δεν έπεσε πολύ έξω. Ο νεαρός, ψηλόλιγνος Σέρβος, με το περίεργο επίθετο που θα προκαλέσει νέους γλωσσοδέτες στις ΗΠΑ, είχε ξεχωρίσει στις διάφορες αναφορές για τα draft prospects από την Ευρώπη. Το όνομά του ακούστηκε τελικά στο νο17, όπως προδιαγραφόταν τις τελευταίες μέρες.

Επιλογή των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, που όμως είχαν συμφωνήσει ήδη να δώσουν το συγκεκριμένο draft pick (μαζί με το νο22 και νο25) στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος είχε μετακομίσει προσωρινά από το Φίνιξ στην Οκλαχόμα Σίτι, αλλά ο τελικός προορισμός του είναι η Μινεσότα κι η πρώτη ομάδα της καριέρας του στο ΝΒΑ.

Καθόλου άσχημα για τον 18χρονο φόργουορντ, όπως επισήμανε στο twitter και ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές, δίνοντας συγχαρητήρια στο... πουλέν των "ερυθρολεύκων". Ένα παιδάκι που ήρθε 13 ετών στον Πειραιά (από βίντεο στο YouTube, που είδε ο τότε προπονητής των ακαδημιών, Νίκος Κεραμέας και 5 χρόνια αργότερα, έπειτα από τη δική του (πολλή) δουλειά αλλά και την συμπαράσταση όλου του οργανισμού των Πειραιωτών, φτάνει στο ΝΒΑ.

Δεν έχει σημασία που ο "Πόκου" έχει παίξει μόλις 3 αγώνες με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα, ουσιαστικά η εμπειρία του από πρωτάθλημα είναι το κουτσουρεμένο περσινό πρωτάθλημα της Α2 με τη Β' ομάδα των "ερυθρολεύκων" και ό,τι έπαιξε στα τμήματα υποδομής. Με τους εφήβους του Ολυμπιακού πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2019, στο τουρνουά όπου με μ.ο 15.5π, αναδείχθηκε MVP.

Οι Αμερικανοί, έπειτα και από το φαινόμενο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν δίνουν σημασία στο αν οι νεαροί που επιλέγουν έχουν παίξει ή όχι οργανωμένο μπάσκετ στη ζωή τους. Αρκεί τα προσόντα τους να συμβαδίζουν με τη θέλησή τους να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά και να είναι διαθέσιμοι από την πρώτη στιγμή. Ο νεαρός Σέρβος πληρούσε και τις δυο προϋποθέσεις. Μιλάμε για ένα παιδί που έχει ύψος 2.13 (2.15 με παπούτσια), τεράστιο άνοιγμα χεριών και εξαιρετική επαφή με την μπάλα. Ο "Πόκου" είναι εξαιρετικός στον χειρισμό, έχει πάσα και βεβαίως εξαιρετικό μακρινό σουτ. Ό,τι ζητάει πλέον το σύγχρονο μπάσκετ από παιδιά που άλλες εποχές θα έπαιζαν... καρφωμένοι μέσα στο ζωγραφιστό.

Επίσης, μόλις συνειδητοποίησε ότι το ΝΒΑ τον παρακολουθεί στενά, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόκληση, αλλά πέρασε κι ένα μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ. Ο Ολυμπιακός του παραχώρησε ειδική άδεια τον Αύγουστο, ώστε να βρεθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να πάρει μέρος στα διάφορα καμπ, να μιλήσει με τους ενδιαφερόμενους και κυρίως να πείσει τις ομάδες ότι εφόσον τον επέλεγαν, θα ερχόταν αμέσως για να μπει σε ένα πρόγραμμα.

Ο Ποκουσέφσκι δεν πρόκειται να παίξει κατευθείαν στο ΝΒΑ. Καλά-καλά δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, αφού είναι ακόμη πολύ αδύνατος (ζυγίζει 90 κιλά), ωστόσο η προοπτική του να εξελιχθεί σε έναν φόργουορντ που θα σουτάρει απ' έξω και θα έχει άνεση με την μπάλα στα χέρια είχε δελεάσει πάρα πολλούς. Σχεδόν όλες οι ομάδες του ΝΒΑ είτε τον είδαν να παίζει (σε αγώνες της περσινής Α2) είτε επικοινώνησαν με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, για να ζητήσουν πληροφορίες. Κανείς δεν μπορούσε να αφήσει εκτός ραντάρ ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο, από πλευράς ύψους, χεριών και με μεγάλο αβαντάζ τη γνώση του μπάσκετ.

Η Οκλαχόμα Σίτι αποφάσισε να ρισκάρει, ανεβαίνοντας μέχρι το νο17, παίρνοντας έναν παίκτη ο οποίος θα πρέπει να βάλει όγκο στο κορμί του (θυμηθείτε βέβαια πώς πήγε στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο και πώς μεταμορφώθηκε) και για τους επόμενους μήνες θα παίζει πιθανότατα στην G-League. "Ό,τι μου ζητήσουν, θα το κάνω. Θα δώσω το 100% και θα δουλέψω για να βοηθήσω την ομάδα μου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Έχω πρότυπα, ναι. Τον Κέβιν Ντουράντ από το παρόν, τον Τόνι Κούκοτς από το παρελθόν", είπε στις πρώτες δηλώσεις του ο Ποκουσέφσκι, που παρακολούθησε με την οικογένειά του, τον Μπαφέ και τον προπονητή του Ολυμπιακού Β', Δημήτρη Τσαλδάρη, όλη τη διαδικασία του draft.

Οι "ερυθρόλευκοι" καμαρώνουν και δικαιολογημένα για τον μικρό, με τον οποίο δούλευαν καθημερινά όλη αυτή την 5ετία.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο η χαρά κι η τιμή που περιποιεί η επιλογή ενός παίκτη της ομάδας στο draft. Υπάρχει και οικονομικό όφελος, καθώς η Θάντερ καλείται να πληρώσει 750.000 δολάρια, για το buy-out, αν και το ποσό που θα εισπράξουν οι "ερυθρόλευκοι" μπορεί να είναι και διπλάσιο (τα υπόλοιπα χρήματα θα έρθουν από το συμβόλαιο του παίκτη με την ομάδα, ύψους 6.000.000 δολαρίων για τα επόμενα δυο χρόνια).

Από την άλλη, είναι και μια δικαίωση για όσους βοήθησαν τον Ποκουσέφσκι να φτάσει τόσο ψηλά. Ο Μπαφές ρύθμιζε τα πάντα την τελευταία διετία για τον νεαρό και το ΝΒΑ που... ερχόταν, ο Ανδρέας Γκατζούλης είχε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασής του για δύο ώρες κάθε μέρα, το ίδιο κι οι προπονητές που είχαν αναλάβει την προπόνησή του με την μπάλα. Ο Ολυμπιακός δούλεψε με τον παίκτη, αποδεχόμενος την επιθυμία του να πάει στο ΝΒΑ αλλά και λειτουργώντας με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα του μπάσκετ.

'Ένα ταλέντο που ακόμη δεν έχει καν ξεπεταχτεί, βλέπει σαν μονόδρομο της καριέρας του την Αμερική. Όταν είσαι 18 και σου προσφέρουν 6.000.000 δολάρια, τι άλλο μπορείς να κάνεις, από το να ονειρεύεσαι το ΝΒΑ; Κι η ομάδα σου δεν μπορεί, παρά να σε βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο. Εύλογα συγκινημένος και ο Τσαλδάρης, μετά το τέλος της διαδικασίας του draft πόσταρε μια φωτογραφία με τον "Πόκου" και τον Μπαφέ:

Ο Ποκουσέφσκι μπορεί να μην έπαιξε ουσιαστικά στον Ολυμπιακό, όμως πρόλαβε να κάνει ένα ρεκόρ, καθώς έγινε ο "ερυθρόλευκος" με το μικρότερο νούμερο στο draft. Το νο17 είναι καλύτερο από νο26 του Νίκολα Μιλουτίνοφ, που με τη σειρά του είχε υπερκεράσει το νο31 του Ντράγκαν Τάρλατς και νο37 του Παναγιώτη Φασούλα. Από την τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού, στο draft έχουν επίσης επιλεγεί ο Κώστας Παπανικολάου (νο48), ο Βασίλης Σπανούλης (νο 50), ο Σάσα Βεζένκοφ (νο 57) και ο Γιώργος Πρίντεζης (νο 58). Να δούμε αν θα γίνει και ο 4ος παίκτης του Ολυμπιακού (έπειτα από Τάρλατς, Σπανούλη και Παπανικολάου) που θα παίξει εν τέλει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ήταν επίσης ο 3ος καλύτερος των φετινών "international players" από τους 13 που επιλέχθηκαν. Ο Γάλλος Κιλιάν Χέις, για τον οποίο επίσης σας έχει πληροφορήσει εγκαίρως η Νίκη Μπάκουλη, βρέθηκε στο νο7 (Ντιτρόιτ Πίστονς) και ο Ντέβιν Αβντίγια από το Ισραήλ, στο νο9 για τους Γουίζαρντς.

Μια ιστορία που ξεκίνησε με βιντεάκια από το YouTube που πόσταρε ο πατέρας του Ποκουσέφσκι (έπαιζε κι αυτός μπάσκετ στα νιάτα του), φτάνει στην πόρτα του ΝΒΑ. Τι βιντεάκια; Ίσως σαν αυτό εδώ που ανάρτησε στο twitter ο ατζέντης του, Αλεξάντερ Ράσκοβιτς. Ο "Πόκου" φαινόταν από πιτσιρίκος τι μπορούσε να κάνει.


News 24/7

24MEDIA NETWORK