Basket League ημέρα 15η: Τα 10 τρίποντα του Μάντζαρη

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 15η αγωνιστική της Basket League.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή του Προμηθέα
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή του Προμηθέα EUROKINISSI SPORTS

Οι 6 από τους 7 αγώνες στη 15η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League κρίθηκαν, για άλλο ένα διήμερο, μεταξύ τεσσάρων και δέκα πόντων. Μια επαναλαμβανόμενη συνθήκη που καταδεικνύει τον ανταγωνισμό σ' ένα πρωτάθλημα που η νίκη από την ήττα απέχει όσο το επικίνδυνο κενό που χωρίζει τον συρμό του μετρό από την αποβάθρα. Τόσο κοντά είναι είναι οι περισσότερες ομάδες της πρώτης κατηγορίας που πρέπει να προσέχουν διπλά για να μην πέσουν στην τρύπα.

Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση υπήρξε το 73-69 του Προμηθέα επί του Ιωνικού στο Φάληρο. Με το σκορ στο +/-2 (69-71) το ματς θα είχε παράταση, αν ο Δημάκος ευστοχούσε στην προσπάθειά του - και πριν ο Λίποβι διαμορφώσει με βολές το τελικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα για το οποίο ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποσπά ένα μεγάλο μερίδιο επιτυχίας. Από το δεύτερο παιχνίδι του στο ελληνικό πρωτάθλημα ο 29χρονος πόιντ γκαρντ έφυγε με 17 πόντους, 7 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ, λειτουργώντας εκ νέου ως βασικός πυλώνας παραγωγής σκορ για την ομάδα του Μάκη Γιατρά. Είχε ακόμη 3 κλεψίματα στην άμυνα, σε αντιδιαστολή με τα 4 λάθη του στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Αυτό που κυρίως βγάζει στο παιχνίδι του ο Μάντζαρης είναι αυτοπεποίθηση. Γι' άλλους είναι το μέγεθος της ευθύνης ως το 'βαρύτερο' όνομα του ρόστερ των 'πορτοκαλί'. Ασχέτως προέλευσης, το αιτιατό είναι το ένα και το αυτό. Οι 17 πόντοι που σκόραρε είναι η ανώτερη καταγεγραμμένη επίδοση από τον ΕΣΑΚΕ μετά την 26η Μαρτίου του 2018 και 42 αγώνες! Όσο για τα 10 τρίποντα που δοκίμασε ενόσω έμεινε στο παρκέ (και 15 προσπάθειες στο σύνολο), ευστοχώντας στα τρία εξ αυτών; Ποτέ του δεν είχε εμφανίσει έναν τέτοιο αριθμό, έχοντας επιχειρήσει μόλις μια φορά 9 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6μ75 (πέρυσι με τον ΠΑΟΚ) κι άλλες τέσσερις, διάσπαρτες στην καριέρα του, από 8. Τα 4/8 σε νικηφόρο αγώνα με την Καβάλα ήταν το top ποσοστό του. Σαν η διστακτικότητα που τον κατέκλυζε την τελευταία διετία με τα ερυθρόλευκα, απόρροια ενδεχομένως της διαρκούς και έντονης αμφισβήτησης, να εξαλείφθηκε ανεξάρτητα από τη συνέπεια της ευστοχίας του από την περιφέρεια.

> Στην 800η 'επαγγελματική' νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ο Ιωάννης Παπαπέτρου σημείωσε όσους πόντους δεν είχε σημειώσει ποτέ μέχρι σήμερα. Οι 25 προσωπικοί στο 105-74 επί του Λαυρίου ήρθαν με καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (80%) από τις βολές (75%).

> Η απουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ρος άφησε το σημάδι της στην απόδοση της ΑΕΚ, γιατί σ' ένα ματς που ο Κολοσσός είχε μόλις 3/15 τρίποντα και 18 λάθη για 14 ασίστ, κινδύνευσε να ηττηθεί στη Ρόδο και να διακοπεί το σερί της. Το 79-70 ήταν η 11η σερί νίκη της.

> Ο ΠΑΟΚ έχει βρει στο πρόσωπο των Σόρτερ και Μπράουν δύο εξαιρετικούς επιθετικούς άξονες. Όσο όμως δεν ανταποκρίνεται αμυντικά δεν θα γλιτώνει ήττες όπως το 95-85 στη Λάρισα που θα τον καταδικάζουν. Με παθητικό 1.258 πόντων (83.9 ανά ματς) διαθέτει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της λίγκας.

> Ο Άρης των μόλις 4 εύστοχων τριπόντων και των 9 χαμένων βολών (9/18) είναι θαύμα ότι νίκησε 69-63 τον Ηρακλή, που πλήρωσε πολύ ακριβά τα λάθη του (15).

> Μεταξύ του λευκού και του μαύρου υπάρχει ο 'γκρι' του Περιστερίου. Η συνέπεια του Στίβεν Γκρέι στην επίθεση αποτυπώνεται στο διψήφιο αριθμό πόντων που έχει στα 10/15 παιχνίδια της εφετινής σεζόν. Στο 71-61 επί του Ρεθύμνου είχε 20 με 4/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Οι Κρητικοί συνεχίζουν χωρίς εκτός έδρας επιτυχία.

> Ο Ήφαιστος επικράτησε του Πανιωνίου μονάχα στην πρώτη περίοδο. Το 26-13 ως το δέκα ωστόσο αρκούσε για το τελικό 79-74 της πιο αποδοτικής άμυνας του πρωταθλήματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK