Ο πιο ξεχωριστός ορισμός για το μπάσκετ ανήκει στον Μπομπ Χάγκινς

Κατά τον κόουτς Χάγκινς το μπάσκετ είναι σαν τη γυναίκα. Μην το παραμελήσεις ποτέ, γιατί θα σ' αφήσει.

West Virginia head coach Bob Huggins motions to his players during the first half of the NCAA college basketball championship game against Kansas in the Big 12 men's tournament Saturday, March 10, 2018, in Kansas City, Mo. (AP Photo/Charlie Riedel)
West Virginia head coach Bob Huggins motions to his players during the first half of the NCAA college basketball championship game against Kansas in the Big 12 men's tournament Saturday, March 10, 2018, in Kansas City, Mo. (AP Photo/Charlie Riedel) AP PHOTO/CHARLIE RIEDEL

Ο Μπομπ Χάγκινς είναι (κλεισμένα) 65 και από τα 22 (1977) εργάζεται ως προπονητής. Αρχικά ως βοηθός και από το 1980 ως πρώτος. Πάντα σε αμερικάνικα κολέγια. Από το Γουόλς και το Άκρον ως τα 16 χρόνια στο Σινσινάτι, το ένα στο Κάνσας Στέιτ και από το 2007 σταθερά στο Γουέστ Βιρτζίνια.

Θα συνάντησες το όνομά του τυχαία στο κείμενο για τις φουρτούνες του Μάικ Μπίσλι. Το προσπέρασες. Δεν έπρεπε.

Πρόκειται για έναν εκ των 10 προπονητών με περισσότερες από 800 νίκες στην καριέρα του. 24 φορές έχει οδηγήσει τις ομάδες του ως τα τελικά του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος - οι 23 στις τελευταίες 26 σεζόν. Τίτλο δεν έχει κατακτήσει (ακόμα), δύο φορές ωστόσο ήταν παρών σε Final Four (1992, 2010).

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, κατατάσσεται αυτομάτως στις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του NCAA, δίπλα στο μεγαλύτερό του Μάικ Σιζέφσκι, στο συνομήλικό του Ρικ Πιτίνο και στον νεότερο Τζον Καλιπάρι. Ένας προπονητής με γνώσεις του αντικειμένου και ταυτόχρονα επικοινωνιακό χάρισμα. Με αποτέλεσμα τους κατά καιρούς 'χαγκισμούς' του - ένας όρος που καθιερώθηκε για να περιγράψει τη συλλογή των ευφυολογημάτων του.

Μεταξύ άλλων το μπάσκετ για τον Χάγκινς είναι ένας εκπληρωμένος έρωτας. Δεν του έμεινε απωθημένο. Είναι μια σχέση ζωής, μια άσβεστη φλόγα που καίει μέσα του. Ούτε το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη τον Σεπτέμβριο του 2002 τον απέτρεψε από το να βρεθεί στην προπόνηση δύο εβδομάδες αργότερα και να συνεχίσει με την ίδια ακούραστη διάθεση τη δουλειά του. Χωρίς να λογαριάζει την υγεία του.

Διότι για τον 65χρονο κόοουτς " το μπάσκετ είναι περίπου όπως η σύντροφος. Αν δεν της δώσεις σημασία, πιθανόν θα σε βαρεθεί. Εγώ βλέπω το μπάσκετ μ' αυτόν τον τρόπο. Το μπάσκετ είναι κάτι που πρέπει ν' αγαπάς. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος, πρέπει να ξοδεύεις χρόνο μαζί του. Όταν δεν το κάνεις, το μπάσκετ εξοργίζεται. Όπως η κοπέλα σου".

Άκουσέ τον! Ο Μπομπ Χάγκινς είναι δάσκαλος του μπάσκετ. Και του έρωτα!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Charlie Riedel

News 24/7

24MEDIA NETWORK