Χωρίς τον Καγουάι Λέοναρντ oι Κλίπερς δεν κερδίζουν οικογενειακό διπλό

Οι Μάβερικς βρέθηκαν να παίζουν μόνοι τους και όχι εναντίον των Κλίπερς που 'άφησαν' το παιχνίδι στην ανάπαυλα. Στο πρώτο μισό αποδείχθηκε πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σύγκριση με πέρυσι. Δηλαδή, όταν είναι εκτός ο Καγουάι Λέοναρντ δεν μπορούν να παίξουν.

Xωρίς τον Καγουάι Λέοναρντ οι Κλίπερς δείχνουν και φέτος ότι δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος.
Xωρίς τον Καγουάι Λέοναρντ οι Κλίπερς δείχνουν και φέτος ότι δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος. AP PHOTO/KYUSUNG GONG

Αν έχεις ασχοληθεί στοιχειωδώς με κάποιο σπορ, θα ξέρεις πως δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις ρυθμό -και αποτελεσματικότητα- όταν παίζεις μόνος σου. Δηλαδή, όταν αυτός που 'χεις απέναντι δεν σου βάζει την παραμικρή πρόκληση. Οι Μάβερικς έγιναν από τις εξαιρέσεις του κανόνα, στο 124-73 επί των Κλίπερς.

Ένας από τους λόγους ήταν ο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος έβαλε κιλάκια, αλλά αυτό δεν επηρέασε κάπως το παιχνίδι του. Το αυτό, ειρήσθω εν παρόδω ισχύει και για τον -τροφαντό- Τζέιμς Χάρντεν, των 44 πόντων και των 17 ασίστ, στην πρώτη φετινή εμφάνιση που ήταν το 126-128 των Ρόκετς από τους Μπλέιζερς. Σημείωσε σε παρακαλώ πως έκανε και 4 λάθη. Το τελευταίο ήταν αυτό που έδωσε τη νίκη στο Πόρτλαντ.

Nα πάμε όμως, σιγά σιγά στο θέμα μας. Δηλαδή το 'παίζω μόνος' του Ντάλας που πανηγύρισε τη δεύτερη, μεγαλύτερη σε έκταση, νίκη στην ιστορία του οργανισμού -μετά το +53 επί των Σίξερς το Νοέμβριο του 2014.

Tα ξημερώματα του Σαββάτου 26/12, ο Καγουάι Λέοναρντ σωριάστηκε στο παρκέ, στο 6.10 της τέταρτης περιόδου του αγώνα των Κλίπερς με τους Νάγκετς (121-108). Στο replay αποκαλύφθηκε και ο λόγος: είχε δεχθεί χτύπημα από τον αγκώνα του Σερτζ Ιμπάκα, στο πρόσωπο. Και ήταν τόσο ισχυρό που φάνηκε να διαπερνά η δύναμη του Ισπανού όλους τους μύες του 'Claw'. Αν δεν θυμάσαι, δες το ξανά.

Ο Μπράιαν Σάτερερ είναι γιατρός και μέσω του καναλιού που έχει στο YouTube εξηγεί (συνδυάζει απλές λέξεις με εικόνες) τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε ΝΒΑer που τραυματίζεται. Στο video με το χτύπημα που δέχθηκε ο Λέοναρντ, εμφάνισε ένα κρανίο, για να παρουσιάσει την ανατομία του προσώπου μας, πριν καταλήξει στο γιατί ενώ η εικόνα ήταν τρομακτική, ο παίκτης δεν είχε υποστεί κάταγμα. Όπως είπε ο ειδικός, δεν δέχθηκε ευθύ χτύπημα (όπως στην πυγμαχία), κάτι που τον έσωσε. Αυτό ήταν το θετικό της υπόθεσης.

Στα αρνητικά, στο σημείο που χτύπησε ο Λέοναρντ (γύρω από τα χείλη) είναι δύσκολο να κάνεις ράμματα. “Και αυτό είναι σημαντικότερο και δύσκολο από ό,τι μπορείτε να υποθέσετε, λόγω της ανατομίας των χειλιών”. Εστίασε στο τέλος των χειλιών “εκεί όπου αλλάζει το χρώμα”, ενημερώνοντας ότι οι γιατροί πέραν του προφανούς task (να 'ράψουν' το τραύμα), έπρεπε να βρουν τον τρόπο να το ευθυγραμμίσουν με το υπόλοιπο χείλος -ώστε στο μέλλον το πρόσωπο του 'Claw' να μην παραπέμπει σε άνθρωπο που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που εμφανίζει το πώς 'δέχθηκε' το πρόσωπο του Λέοναρντ την αγκωνιά (μπορούσες να δεις την ενέργεια που του 'μετέφερε' ο Ισπανός να διαπερνά όλο το πρόσωπο) “είχε να κάνει με την ενέργεια που πέρασε από το πρόσωπο και το δέρμα του από τον αγκώνα του Ιμπάκα που 'πήγαινε' προς τα πάνω και παρέσυρε μαζί του το μάγουλο του Λέοναρντ”.

Ο Ισπανός 'βρήκε' τον Λέοναρντ με το ωλέκρανο (οστέινο εξόγκωμα στην άκρη του αγκώνα) “που είναι από τα πιο σκληρά σημεία ολόκληρου του σώματος. Η ποσότητα της ενέργειας που είχε ο Ιμπάκα και μεταφέρθηκε στον Λέοναρντ, προκάλεσε το 'ωστικό κύμα' που απορροφήθηκε σε όλο το πρόσωπο του 'Claw'. Και επειδή ο 'Claw' πιάστηκε εξ απήνης, είχε ανοιχτό το στόμα του “για αυτό μετατοπίστηκε το σαγόνι και όλα τα άλλα μέρη του προσώπου, περισσότερο”. Επειδή όμως, δεν ήταν ευθύ χτύπημα “δεν υπάρχει ανησυχία για κάταγμα”. Ο γιατρός επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, αφότου είχε κάνει μαγνητική ο superstar, ο οποίος προφανώς και έμεινε εκτός της αμέσως επόμενης υποχρέωσης της παρέας του που ήταν το παιχνίδι με τους Μάβερικς.

Το σκορ στο τέλος του πρώτου μισού ήταν ιστορικό ρεκόρ. H διαφορά των 50 πόντων που είχε εξασφαλίσει το Ντάλας (77-27) ήταν η μεγαλύτερη που 'χει καταγραφεί στην ιστορία του ΝΒΑ, από τότε που υπάρχει χρονόμετρο επιθέσεων (δηλαδή, από τη σεζόν 1954-55). Ιστορικό ρεκόρ ήταν και οι 51 πόντοι της διαφοράς στο αποτέλεσμα (για τους Κλίπερς -η πιο 'βαριά' ήττα από καταβολής οργανισμού). Mπορείς να καταλάβεις τι έγινε στα social media. Ενδεχομένως και να μετείχες στον ορυμαγδό των σχολίων που έγιναν, με τα περισσότερα να καταλήγουν στο ότι η απουσία του Λέοναρντ δεν φτουρά για να δικαιολογήσει την 'απουσία' όλων των Κλίπερς από το τελευταίο παιχνίδι.

Μια στιγμή να σου εξηγήσω, με τη βοήθεια του Basketball Reference:

✎ Oι εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου (που μετά αυτά που έγιναν τα ξημερώματα μάλλον αποχωρούν από τη λίστα), επιχείρησαν συνολικά 76 σουτ. Ο φετινός μέσος όρος είναι στα 41.7 και είναι ο μεγαλύτερος της ιστορίας (μετά τα 41.1 της σεζόν 2018-19). Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πάμε και σε όσα πήγαν τελείως λάθος.

✎ Οι Κλίπερς ευστόχησαν στα 26 από τα 76 σουτ που επιχείρησαν. Δηλαδή, είχαν για ποσοστό 34.2%. Ο μέσος όρος της λίγκας είναι στα 46.3%.

✎ Από την περιφέρεια έκαναν 33 προσπάθειες. Ο μέσος όρος είναι στα 34.5. Είδαν μόλις τις 4 να μπαίνουν στο καλάθι. Δηλαδή, είχαν για ποσοστό το 12.1%. Ο μέσος όρος είναι στο 35.8%. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο είχαν 1/19.

✎ Δεν έχασαν απλά τη μάχη των ριμπάουντ. Είδαν τους άλλους να κυριαρχούν απόλυτα με 43-11 (σύνολο 54), ενώ αυτοί είχαν 31-5 (σύνολο 36). Ο μέσος όρος της λίγκας είναι στα 45.5.

✎ Kαι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, είχαν διπλάσια λάθη (12 vs 6) από τους Μάβερικς.

✎ Αφού δεν είχαν τον Λέοναρντ, μοιραία δεν είχαν τον έναν εκ των δυο που έχουν οριστεί ως "αυτοί που τελειώνουν τις επιθέσεις" και τα 20 σουτ που επιχειρεί σε κάθε αγώνα (6 είναι τρίποντα), τα 3.5 ριμπάουντ, τις 5 ασίστ, τα 3 κλεψίματα και τα 4.5 κερδισμένα φάουλ. Αν έχεις κουραστεί, κράτα πως δεν είχαν τους 23.5 πόντους που δίνει φέτος στο μικρό δείγμα των 2 αγώνων (πέρυσι είχε 27.1 και ήταν career high -με επόμενη καλύτερη επίδοση τους 26.6 που μέτρησε ανά αγώνα στη χρονιά που οι Ράπτορς έγιναν πρωταθλητές).

Μετά τον 'καταποντισμό' του πρώτου μισού ο Τάιρον Λου αποφάσισε να 'αφήσει' το παιχνίδι τελείως και απέσυρε τον Πολ Τζορτζ. Δηλαδή, δεν τον σήκωσε μια φορά από τον πάγκο στο β' ημίχρονο -τον άφησε εκεί από όπου είδε όλο το ματς ο Λέοναρντ.

Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι του Λου, μετά την αποκάλυψη της πληροφορίας που ήθελε τον Τζόελ Εμπίιντ να σταμάτησε την πρόσληψη του από τους Σίξερς, γιατί 'είναι άνθρωπος του Μπεν Σίμονς'. Δηλαδή, είναι άνθρωπος του ΛεΜπρον Τζέιμς που έχει για ατζέντη τον Ριτς Πολ, ο οποίος έχει για πελάτη και τον Σίμονς. Την αποκάλυψη έκαναν οι Τζο Βάρντον και Μπιλ Όραμ του Athletic.

Ο Εμπιίντ μίλησε στον Νόα Λέβικ του NBC Sports όπου είπε “δεν μπορώ να ελέγχω τι γράφεται. Είναι αλήθεια πως συζητήσαμε και ότι μιλούσα για ώρα επί των σκέψεων του για το ρόλο του στον οργανισμό και την αναζήτηση προπονητή της Φιλαδέλφεια. Μεταξύ αυτών που είπε ήταν 'δεν είμαι ο GM, ούτε μεταξύ των ιθυνόντων. Άρα η επιλογή δεν είναι κάτι που εξαρτάται από μένα. Οφείλουν όμως, να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για την ομάδα. Αν πιστεύουν πως ο Ντοκ είναι ο σωστός κόουτς, τους εμπιστεύομαι. Αν πιστεύουν ότι είναι κάποιος άλλος, επίσης τους εμπιστεύομαι. Στο τέλος της ημέρας είμαι απλά ένας παίκτης και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ κάθε μέρα”.

Και ενώ είχε να διαχειριστεί όλα αυτά ο Λου, είδε τον Λέοναρντ να τίθεται νοκ άουτ, μια εβδομάδα μετά το "έχουμε βάλει 2-3 sets από την τριγωνική επίθεση, ώστε να αφήσουμε τον Καγουάι να εκμεταλλευτεί τους χώρους στους οποίους έπαιζαν οι Κόμπι (Μπράιαντ) και Μάικλ (Τζόρνταν). Ο Καγουάι λατρεύει αυτούς τους δυο παίκτες, τους σέβεται και τους έχει για ινδάλματα, οπότε θέλουμε να τον βάλουμε στο ίδιο πλαίσιο επιτυχίας". Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά ο Λου υπήρξε παίκτης του Φιλ Τζάκσον και έμαθε από τον μάστερ την 'τέχνη'.

Επιπροσθέτως είχε παίξει δίπλα στους θρύλους. Kαι για αυτό έφτιαξε κάτι που να επιτρέπει στον Λέοναρντ να εκμεταλλευτεί το αγαπημένο του σουτ από μέση απόσταση "τέχνη που έχει χαθεί" όπως είπε ο Λου, πριν προσθέσει "εγώ είμαι θιασώτης του γιατί να μη δουλεύουμε πάνω σε ό,τι 'δίνουν' οι αντίπαλοι;' και όλοι 'δίνουν' τα σουτ από μέση απόσταση”, τα οποία επιλέγει συχνά ο 'Claw' σε καταστάσεις που η συντριπτική πλειοψηφία των NBAers πάει για τρίποντο. Πέρυσι είχε τις τέταρτες περισσότερες προσπάθειες (325) με ποσοστό 42.8%.

Αν δείτε όμως, τι συμβαίνει τις κρίσιμες ώρες της τέταρτης περιόδου, το σουτ μέσης απόστασης είναι αυτό που δίνει τις νίκες. Είναι και σουτ που χρειάζονται στα playoffs. Αν μάθουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο μυαλό μου είναι το ίδιο καλά με τα τρίποντα”, πρόσθεσε ο κόουτς των Κλίπερς, ο οποίος ξεκάθαρα δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην έχει 'πρόχειρο' τον Λέοναρντ σε κάποιο ματς. Μετά τα χθεσινά μάλλον θα προσθέσει τρία, τέσσερα (πέντε, έξι) πράγματα σε αυτά που πρέπει να δουλέψει η ομάδα του, αν θέλει να φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Και δεν θέλω να πικράνω, αλλά το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και πέρυσι. Δηλαδή, το Δεκέμβρη του 2019 όταν οι Κλίπερς ήταν και πάλι αυτοί με το περισσότερο ταλέντο, αλλά στα εννέα παιχνίδια που είχε χάσει ο Λέοναρντ (με πόνο στο αριστερό γόνατο) είχαν γίνει ομάδα της σειράς. Είτε έπαιζε, είτε δεν έπαιζε ο Τζορτζ. Και μολονότι πρόσθεσαν τον Ιμπάκα και τον -σκόρερ από όποιο σημείο- Λουκ Κέναρντ (μεταξύ άλλων), έχασαν τον Μοντζρέλ Χάρελ (θα τον βρεις στους Λέικερς) και τον Λόντρι Σάμετ, επίσης μεταξύ άλλων και όπως φαίνεται έγιναν ίσα βάρκα, ίσα πανιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK