X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Cult μορφές του μπάσκετ των 80s-90s

Το Contra.gr θυμάται ξεχωριστές φιγούρες που για διαφορετικούς λόγους η καθεμία κέρδισε επάξια μία θέση στο "χωροχρόνο" του ελληνικού μπάσκετ.

Το ελληνικό μπάσκετ των 80s-90s, όταν δηλαδή μπήκε σε κάθε σπίτι, δεν είχε μόνο τους γνωστούς ήρωες, τον Νίκο Γκάλη, τον Φάνη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα.

Οι ομάδες της λαμπρής εκείνης εποχής ήταν γεμάτες από "αντιήρωες". Παίκτες που (ως επί το πλείστον) έχουν αποσυρθεί και λίγοι ασχολούνται με το σπορ σήμερα, αλλά δεν τους ξεχάσαμε στο πέρασμα των ετών. Φιγούρες καθημερινές που κοσμούσαν εφημερίδες και περιοδικά, όπως το ιστορικό "Τρίποντο", και για διαφορετικούς λόγους η καθεμία έγιναν cult, με αποτέλεσμα μνημονεύονται σταθερά στις κουβέντες των μπασκετόφιλων.

Φυσικά η επιλογή δεν είναι απόλυτη, υπάρχουν άλλοι τόσοι και περισσότεροι που θα είχαν θέση στη λίστα. Η σειρά σας τώρα...

*Η σειρά παρουσίασης είναι αλφαβητική...

Δημήτρης Αβδάλας

Κλασικό δίμετρο "τριάρι" της εποχής, περίμενε πάντα στα φτερά για να σουτάρει (και να ευστοχήσει). Στα δέκα χρόνια με τον Σπόρτιγκ ξεπέρασε τους 1000 πόντους. Στάθηκε άξια δίπλα στον Μίτσελ Ουίγκινς, στον Τόνι Κόστνερ και στον Αλφόνσο Φορντ.

Παναγιώτης Αριδάς

INTIME SPORTS

Ένας από τους "Μοϊκανούς" της ΑΕΚ! Ψηλός παλιάς κοπής, τον διέκρινε η μαχητικότητα, η δύναμη που αντιμετώπιζε τους αντίπαλους και η χαρακτηριστική ραβέρσα με την οποία σκόραρε κατά κόρον. Είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση.

Βαγγέλης Βουρτζούμης

INTIME SPORTS

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που ο Θεσσαλονικιός σούτινγκ γκαρντ κόβει τα διχτυάκια κάθε φορά που η εκάστοτε ομάδα του κατακτούσε κάποιο τρόπαιο. Το έκανε με τον Άρη στο Τορίνο, με τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι και με το Μαρούσι στη Βαρσοβία.

Αχιλλέας Δεμέναγας

Κοντός, αλλά θαυματουργός. Αν ήταν καρτούν, θα ήταν σίγουρα ο Speedy Gonzales. Αεικίνητος όσο ήταν στο παρκέ, ξεπετάχτηκε από τον Έσπερο, αλλά έγινε γνωστός κατά την τετραετή θητεία του στη Δάφνη. Πλέον διδάσκει τα μυστικά του μπάσκετ σε όποιον απευθυνθεί στην ομάδα που έχει φτιάξει.

Σταύρος Ελληνιάδης

Ο Πειραιάς ήταν το σπίτι του. Ήταν ηγέτης του Πειραϊκού μέχρι που το 1988 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό για να γίνει βασικός πλέι μέικερ. Πρόλαβε να πάρει ένα πρωτάθλημα, υπό τον Γιάννη Ιωαννίδη, πλέον ως τιμ μάνατζερ διαφόρων ομάδων της Α1 εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με το σπορ.

Ντίνος Καλαμπάκος

Καλαμπάκος Παγκράτι

Νυν προπονητής του Παγκρατίου, είναι μάλιστα η ομάδα που συνέδεσε την καριέρα του στο ελληνικό μπάσκετ. Στην αθηναϊκή ομάδα είχε το ρόλο του σκόρερ, μέσα από τις εμφανίσεις του στο κλειστό του Μετς έφτασε να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και να παίξει υπό τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς.

Νίκος Κασουρίδης

INTIME SPORTS

Από τους "υπασπιστές" του Άγγελου Κορωνιού στο Περιστέρι. Οπτικά ήταν "βαρύς" για να παίζει στην περιφέρεια, έτρεχε όμως γρήγορα το παρκέ και σούταρε με αξιοπρεπή ποσοστά απ' έξω. Ο θρύλος λέει ότι ως παίκτης της Δάφνης μπήκε κατά λάθος στα αποδυτήρια της πρώην ομάδας του. Από συνήθεια...

Γιώργος Κουκλάκης

Το μακρινό σουτ ήταν το πολύτιμο εργαλείο του Γιώργου Κουκλάκη για να "χτίσει" την καριέρα του. Το ίδιο έπραξε στην ΑΕΚ, στο Ηράκλειο, στη Δάφνη και στον ΚΑΟΔ ο φόργουορντ με χαρακτηριστικό μουσάκι.

Χρήστος Κουντουράκης

Φόργουορντ για επικίνδυνες αποστολές, δεν απέφευγε να δοκιμάζει την τύχη του απ' έξω. Η ΑΕΚ του ήταν η ομάδα που τον σύστησε στο ευρύ κοινό, δίπλα σε Παταβούκα και Γαλακτερό, έπαιξε επίσης στον καλό Ηρακλή του Γιούρι Ζντοβτς και στον ΒΑΟ. Το μαλλί πάντα στην πένα.

Βασίλης Λανές

INTIME SPORTS

Ήταν ο "μπέμπης" της ΑΕΚ. Πάουερ φόργουορντ με δυνατότητα να παίζει και 5άρι, ήταν ευέλικτος και ίσως ο πρώτος μη ομογενής Έλληνας που έπαιξε μπάσκετ σε αμερικάνικο κολέγιο (Κοντέκτικατ) λόγω της άρνησης του Μίλωνα να τον αφήσει να πάει απευθείας στην Ένωση.

Βασίλης Λυπηρίδης

Ο ψηλός που έκανε τη "βρώμικη" δουλειά στον Άρη των αστέρων. Αναλώσιμος αρχικά, ο Γιάννης Ιωαννίδης προσευχόταν να μην πάει στις βολές για τη "μία συν μία". Με τα χρόνια προόδευσε, έφτιαξε το σουτ από μέση απόσταση και έγινε μια χρήσιμη μονάδα. Όταν έφυγε από τους "κίτρινους" πήγε στον ΟΦΗ.

Αχιλλέας Μαματζιόλας

Δύο πράγματα έκανε καλά o φόργουορντ του ΠΑΟΚ (και όχι μόνο): σούταρε και έπαιζε άμυνα. Τα 5/5 τρίποντα που είχε σε ματς των πλέι οφ του 1997 απέναντι στον Παναθηναϊκό μνημονεύεται ακόμη ως μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία της Α1. Σήμερα προτιμάει να μένει μακριά από τα φώτα και το σπορ.

Τζον Μπρούγος

Από τους ομογενείς που ήταν της μόδας πριν το ελληνικό πρωτάθλημα κατακλυστεί από ελληνοποιημένους Γιουγκοσλάβους ή κοινοτικούς. Δυνατός και σκληρός ψηλός, δούλευε για τους υπόλοιπους και όποτε του δυνατόν η ευκαιρία έδινε σκορ από τα 4-5 μέτρα. Έκανε καριέρα στον Πανιώνιο, αργότερα έπαιξε σε Περιστέρι και Ηρακλή.

Νίκος Παναγιωτίδης

Με Ντέιβιντ Ίνγκραμ, Δημήτρη Παπαδόπουλο (τον "γιατρό") και Λευτέρη Κακιούση, δεν ήταν ο πλέον προβεβλημένος παίκτης του Ηρακλή. Αποτελούσε όμως σταθερή επιλογή στην περιφέρεια όταν ο προπονητής του χρειαζόταν φρεσκάδα στην 5άδα. Καλός σουτέρ, το είχε το τρίποντο.

Γιώργος Σκροπολίθας

INTIME SPORTS

Κλασική φιγούρα στον "Τάφο του Ινδού", προτού Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος αποφασίσουν ν' αλλάξουν την ιστορία του Παναθηναϊκού επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια. Από τον Σπόρτιγκ είχε πάει στον Ολυμπιακό και αυτό είναι ένα γεγονός που πολλοί αμελούν, όντας από εκείνους που έχουν παίξει ταυτόχρονα στους δύο "αιωνίους".

Κώστας Ταμπάκης

Από τους ψηλούς που μπορούσαν να παίζουν τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι. Παιδί του Εσπέρου, ο οποίος έπαιξε επίσης στον Ηρακλή και στη Δάφνη.

Γεράσιμος Τζάκης

Ο επονομαζόμενος Ρουμάνος. Μικρόσωμος πλέι μέικερ, στο στιλ του Κόρφα, έπαιξε στον ΠΑΟΚ και κυρίως στον Απόλλωνα Πάτρας. Εγκεφαλικός παίκτης, καθαρόαιμος οργανωτής, φρόντιζε να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, αλλά και να σκοράρει όποτε τον άφηνε η αντίπαλη άμυνα. Όταν ο Γίαργουντ "εκτελούσε" τον Παναθηναϊκό, ο Τζάκης είχε το δικό του μερίδιο στο μεγάλο διπλό.

Σάκης Τζαλαλής

Παίκτης - σημαία του Παγκρατίου, έπαιξε αργότερα στον Έσπερο (φωτο). Αντιτουριστικός στην όψη, αλλά καθ' όλα αποτελεσματικός κοντά ή μακριά από το καλάθι. Από τους παίκτες εκείνους που έπαιζαν, πάνω απ' όλα, για τη φανέλα. Την κοκκινόμαυρη.

Μιχάλης Υφαντής

Από τη στιγμή που παίζει ακόμη μπάσκετ, στα 42 του πλέον, παραμένει η ζωντανή ιστορία του Παπάγου. Βαρύ το σκαρί του, ράθυμο το στιλ του, παράδοξος ο τρόπος εκτέλεσης, αλλά ποιος αλήθεια δεν σέβεται τον στρατηγό των "Στρατηγών";

Πλάτων Χοτοκουρίδης

Και μόνο λόγω ονόματος είναι στη λίστα. Έφυγε από τον ΠΑΟΚ ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Μπιλ Μέλις και στον Απόλλωνα έκανε μια δεύτερη, πολύ γεμάτη, καριέρα. Μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη θυμούνται την τραγική συμφωνία του Νίκου Βεζυρτζή.

Χρήστος Χριστοδούλου

Ως πρεσβύτερος του Φάνη, προϋπήρχε στο μπάσκετ και στον Πανιώνιο. Δεν είχε όμως το ταλέντο του μικρού αδερφού. Είχε θέση στο ρόστερ της ομάδας από τη Νέα Σμύρνη γιατί ήταν σκληρός αμυντικός, καλός ριμπάουντερ και αξιόπιστος σουτέρ. Άρχισε την καριέρα του στη Δάφνη και κατέληξε στον Σπόρτιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξένοι των 90s δεν ήταν μόνο οι Αμερικανοί