EKO Basket League ημέρα 19η: Η ΑΕΚ θα σώσει (ή όχι) ΠΑΟΚ και Άρη

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στα όσα παιχνίδια διεξήχθησαν στη 19η αγωνιστική της Basket League.

Ο Κέντρικ Ρέι και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο Φάληρο
Ο Κέντρικ Ρέι και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στο Φάληρο EUROKINISSI SPORTS

Τα επτά παιχνίδια του Σαββατοκύριακου για 19η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League, που ήταν έξι γιατί ένα είχε ήδη διεξαχθεί, ενίσχυσαν το ερώτημα που ταξιδεύει από εβδομάδα σ' εβδομάδα και από γήπεδο σε γήπεδο: αντέχεται (ή και αντέχετε) ένα πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό (αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ομοσπονδία), Άρη και ΠΑΟΚ;

Οι ήττες των δύο τελευταίων σε Ρόδο (90-86 από τον Κολοσσό) και Λήμνο (77-69 από τον Ήφαιστο) αντίστοιχα δεν καταδίκασαν χωρίς ελαφρυντικά τους δύο βασικούς πόλους του ελληνικού μπάσκετ, καθώς απομένουν επτά παιχνίδια για τη λήξη της κανονικής περιόδου και η κατάσταση είναι αναμφίβολα αναστρέψιμη.

Όταν όμως αμφότεροι έχουν βρει μόλις 5 νίκες σε 17 ματς (εξαιρώντας τα δύο με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ) και δεν εκπέμπουν την απαιτούμενη ζωτικότητα, αλλά μια μίζερη ψυχολογία, είναι πασιφανές ότι οι 3 έως 5 που ψάχνουν εφεξής για να νιώσουν ασφαλείς δεν μοιάζει ένας εφικτός αριθμός. Με πράξεις και όχι ευχολόγια από ανακοινώσεις του στιλ "μπορεί σήμερα να χάθηκε μία ακόμη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται", όπως ανέφερε το σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Τόσο ο Άρης όσο και ο συμπολίτης του έχουν από 4 παιχνίδια στην έδρα τους και άλλα 3 εκτός, χωρίς ωστόσο να εξαρτώνται αποκλειστικά απ' όσα θα συμβούν σε αυτά. Έχουν την ανάγκη εξωτερικής βοήθειας. Από την ΑΕΚ κατά κύριο λόγο, η οποία δεν θ' αντιμετωπίσει μόνο τους ίδιους, αλλά επίσης τη Λάρισα και τον Ιωνικό, διαδοχικά. Ο ρόλος της Κυπελλούχου Ένωσης ρυθμιστικός, αν μη τι άλλο στη μάχη της παραμονής. Ήδη επέδρασε με τη 14η νίκη της, καθώς τον Πανιώνιο τον κέρδισε 101-96 στο Φάληρο το Σάββατο χάρη σε 23 πόντους του Κιθ Λάνγκφορντ που επανέκαμψε από τον τραυματισμό του. Ωστόσο το αυστηρότατο ύφος του Ηλία Παπαθεοδώρου, αποτυπωμένο στο "είναι απαράδεκτη η εμφάνισή μας, απαράδεκτη η νοοτροπία μας κι έτσι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά", που χρησιμοποίησε μετά το τέλος κατέδειξε την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Αλήθεια είναι πως οι ελλιπείς 'κυανέρυθροι' θα μπορούσαν να είχαν πανηγυρίσει στην κανονική διάρκεια του ματς, ξοδεύοντας με τον Ντούρεν την τελευταία επίθεση. Ενεργειακά δεν άντεξαν όμως και η ΑΕΚ κάλυψε τα νώτα της, αποτρέποντας σε πρώτη φάση οποιαδήποτε παραφιλολογία γύρω από ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Αντίστοιχα θα χρειαστεί να πράξει στη συνέχεια της κανονικής περιόδου, έχει ή όχι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Ο ηττημένος Πανιώνιος έμεινε στις 6 νίκες, αλλά παρόλο που προπορεύεται των ουραγών ΠΑΟΚ και Άρη, υπολείπεται της Λάρισας. Με μια ειδοποιό διαφορά βέβαια συγκριτικά με τους υπόλοιπους, διότι την τελευταία αγωνιστική θα παίξει με τον Παναθηναϊκό, ως χαμένος. Μοιραία τα διαθέσιμα παιχνίδια του είναι έξι και τα τέσσερα με ομάδες των ίδιων στόχων, αλλά λιγότερες εναλλακτικές, σε παρκέ και πάγκο. Θεωρητικά έχει το πλεονέκτημα του 1-0 απέναντι στους τρεις ανταγωνιστές του. Αν θ' ανταποκριθεί ωστόσο είναι μια σύνθεση πραγμάτων, ξεκάθαρα συνδεδεμένη με την απόδοση της ΑΕΚ στα επόμενα παιχνίδια της. Διότι με εμφανίσεις όπως του Σαββάτου χάνει παντού. Μόνο απ' αυτούς βέβαια που θα πιστέψουν ότι μπορούν τη νικήσουν. Όχι τον Άρη του -13 στην τελευταία περίοδο (38-25), στον οποίο δεν θ' αρκεί ένα τριπλ-νταμπλ από τον Μποχωρίδη (23 πόντοι, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ) για να ελευθερωθεί.

> Το 121-77 επί της Λάρισας στο ΟΑΚΑ ήταν η ενδέκατη 100άρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο πρωτάθλημα. Έσπασε το φράγμα στα 6'20'' πριν από τη λήξη, αλλά δεν πρόλαβε στο διάστημα που απέμενε να υπερβεί το season high των 130 πόντων απέναντι στον Ηρακλή.

> Το 78-64 του Περιστερίου επί του Προμηθέα στο κλειστό της Τζον Κένεντι ήταν η νίκη της χημείας έναντι της αρρυθμίας στα ρόστερ των δύο ομάδων. Ο Γιανίκ Μορέιρα είχε έρθει πολύ πιο νωρίς από τον Τζέιμς Μπελ ή τον Μάρβιν Τζόουνς (τελευταίες προσθήκες των Πατρινών) για να γίνει σημαντικό κομμάτι του όλου, τη στιγμή που ο Μάκης Γιατράς παλεύει με το χρόνο.

> Όσο στο παρκέ οι παίκτες του Ηρακλή 'ισοπέδωναν' τον Ιωνικό με βάση το 30-8 των πρώτων δέκα λεπτών, πριν από το 107-75 με 31 ασίστ, η 'αναρχική' κερκίδα του Ιβανωφείου καυτηρίαζε βιτριολικά τη διάσπαρτη τρομολαγνεία εξαιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα.

> Μια εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της αγωνιστικής το Λαύριο, όταν την ίδια εποχή πέρυσι είχε μόλις τέσσερις και συνολικά επτά στο φινάλε, είχε ήδη συμπληρώσει διψήφιο αριθμό νικών, ως η μόλις δεύτερη ομάδα μετά το Περιστέρι που κέρδισε στην έδρα του Ρεθύμνου (77-75). Την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου, βέβαια, περισσότερο την επηρέασε/πείραξε το τι συνέβη μεσοβδόμαδα με την ΑΕΚ και όχι το -2 από την ομάδα της Αττικής (75-77).


News 24/7

24MEDIA NETWORK