Ελλάδα-Μαυροβούνιο: Η 'αγριότητα' του Αντετοκούνμπο

Με μια από τις πιο επιβλητικές εμφανίσεις της σε πρεμιέρα Παγκοσμίου, η Εθνική κατέκτησε το ζητούμενο χωρίς να νιώσει την παραμικρή απειλή.

Ελλάδα-Μαυροβούνιο: Η 'αγριότητα' του Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αφήνει την μπάλα στο καλάθι με αντίπαλο τον Νίκολα Βούτσεβιτς FIBA.COM

Η δεύτερη περίοδος ήταν σε εξέλιξη. Η Εθνική πάσχιζε ν' αποβάλει τη νευρικότητα που απέφεραν τα πρώτα χαμένα τρίποντα και ν' απαλλαγεί από την πίεση τις επιτακτικής επιτυχίας στην πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο. Έπαιζε αποτελεσματική άμυνα, αλλά επιθετικά έμοιαζε εγκλωβισμένη. Βιαζόταν. Να τρέξει, να ξεφύγει, να πείσει ότι υπερτερεί. Σ' ένα εντός έδρας παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άρπαξε την μπάλα από τα χέρια του Ντίνο Ράντοντσιτς. Αυτόν που θα ήθελε να γίνει Μίροτιτς Νο2. Τον άφησε πίσω με ραχιαία ντρίμπλα, κάλυψε μονομιάς την απόσταση μέχρι την αντίπαλη ρακέτα και κάρφωσε με tomahawk. Η στεφάνη ένιωσε την οργή του, ο φακός αποτύπωσε το βλέμμα του.

Το 21-9 λειτούργησε ως η αρχή του τέλους στο δεύτερο επίσημο ραντεβού των δύο συγκροτημάτων. Η πρώτη ήταν πριν από 8 χρόνια, στο Ευρωμπάσκετ του 2011, και δύο μετά το τελευταίο μετάλλιο. Η Εθνική, με το 85-60, είχε διπλασιάσει τις επιτυχίες της απέναντι στους Βαλκάνιους - άλλες δύο σε φιλικά. Το 32-31 στα μισά εκείνου της αναμέτρησης ακολουθήθηκε από το επιμέρους 26-10 στην τρίτη περίοδο και το τελικό 71-55. Καμία ανάγκη για επανάληψη του σεναρίου. Το Μαυροβούνιο είχε τον soft Βούτσεβιτς των Μάτζικ (τότε ήταν 21 ετών και είχε παίξει λίγο) αντί του Πέκοβιτς (που γνώριζε τους Έλληνες).

Τώρα η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, το χάσμα μεγαλύτερο. "Η Ελλάδα ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε". Ο σέντερ του Ορλάντο δεν είχε λόγο να ωραιοποιήσει τα πράγματα. Αρκούσαν οι γρήγοροι 12 του άχαστου Πρίντεζη (1/1δ, 2/2τρ, 4/4β), ή φάσεις σαν τη βουτιά του Μπουρούση, για να προκύψει ένα ισχυρό προβάδισμα που 'έσπασε' το φράγμα των 20 πόντων πολύ πριν βγει το πρώτο μισό. "Έχουμε έρθει σε αποστολή", υποστήριξε ο διεθνής φόργουορντ, μιλώντας εξ ονόματος όλων. Και του Σλούκα φυσικά. Που είχε ήδη πατήσει το παρκέ, διότι "έχει έρθει αποφασισμένος ο Κώστας" όπως μετέφερε με ανακούφιση ο Θανάσης Σκουρτόπουλος βλέποντάς τον να δρα. Ο 29χρονος γκαρντ κούμπωσε ιδανικά με τον Καλάθη σ' ένα πιο χαμηλό / συμβατό σχήμα και η μπάλα κυκλοφόρησε καλύτερα, οι προσπάθειες ήταν πιο ορθολογικές.

Οι Μαυροβούνιοι ήταν πρωτάρηδες σε μια τέτοια διοργάνωση. Όπως και ο προπονητής τους. Άλλο επίπεδο τα προκριματικά. Άργησαν ν' ανταποκριθούν, να διαβάσουν καταστάσεις, ν' απειλήσουν. Δεν είχαν τύχη όσοι οι διεθνείς διαχειρίζονταν σωστά ό,τι είχαν εξασφαλίσει. "Πήγε πολύ πιο εύκολα απ' όσο περιμέναμε", παραδέχθηκε ο Έλληνας εκλέκτορας που σαν σε συνέχεια των φιλικών δεν άφησε κανέναν παίκτη του στο γήπεδο παραπάνω από 26 λεπτά. Ο Παπαπέτρου έμεινε τον περισσότερο χρόνο και ο Μάντζαρης, ο τελευταίος που μπήκε στη 12άδα, τον λιγότερο. Είχε όμως 5 ασίστ σε 9'53''. Καθένας συνέβαλε, αφού οι 11 στους 12 είχαν θετικό πρόσημο στο +/- της αποδοτικότητας.

Στο 70-40 του 32' άρχισε η αναζήτηση για την κορυφαία αμυντική επίδοση της Εθνικής σε παιχνίδι Παγκοσμίου. Ήταν οι 53 πόντοι από την Αίγυπτο στη διοργάνωση του Καναδά, το 1994. Στο Τορόντο των παραισθήσεων. Οι 8 πόντοι των Μαυροβούνιων σε λιγότερα από 2 λεπτά απέτρεψαν την κατάρριψη του ρεκόρ. Μικρή σημασία είχε, από τη στιγμή που η νίκη είχε εξασφαλιστεί προ πολλού. Πρόβλεψη; Το ματς με τη Βραζιλία θα είναι, μάλλον, διαφορετικό. Έχει τον Μπαρμπόζα η 'σελεσάο' με τα μαγικά του φίλτρα. "Όλοι θέλουμε το κάτι καλύτερο. Αλλά με υπομονή για να μην γλιστρήσουμε", κατέληξε ο Σκουρτόπουλος. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Εθνική στη διοργάνωση μένει ν' αποδειχθεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK