Ο ατζέντης που θέλει να 'σώσει' τον μπασκετικό Πανιώνιο από την εξαφάνιση

Από το 2014 ο Πανιώνιος 'βγάζει' χρονιά-χρονιά. Δεν έχει καταφέρει να βρει ένα 'σχήμα' που να υποστηρίξει την ιστορία και τη δυναμική του Ιστορικού. Φτάσαμε έτσι στο 2020 που οι επιλογές φαίνονταν να είναι Γ' ΕΣΚΑΝΑ ή 'εξαφάνιση', πριν εμφανιστεί ένας ατζέντης.

Ο Πανιώνιος 'μπήκε' φέτος στον 130ο χρόνο του, στα αθλητικά δρώμενα του πλανήτη, με την ομάδα μπάσκετ να 'χει προσφέρει στη χώρα ουκ ολίγες συγκινήσεις. Μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στην 'εξαφάνιση'.
Ο Πανιώνιος 'μπήκε' φέτος στον 130ο χρόνο του, στα αθλητικά δρώμενα του πλανήτη, με την ομάδα μπάσκετ να 'χει προσφέρει στη χώρα ουκ ολίγες συγκινήσεις. Μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στην 'εξαφάνιση'. ΕUROKINISSI

Όχι ότι έκανε συνεχώς F5 για να ενημερωθείς σχετικά, αλλά θα ήθελα να σου πω ότι η Basket League έκανε σήμερα (Τετάρτη 9/9) την κλήρωση για την αγωνιστική περίοδο 2020-21. Παρουσία 13 ομάδων -καθώς το Ρέθυμνο και ο Ήφαιστος αποχώρησαν, ενώ ο Διαγόρας Δρυοπιδέων που είχε τερματίσει δεύτερος στην τελευταία σεζόν της Α2 δήλωσε αδυναμία συμμετοχής και έδωσε το ΑΦΜ του στον Ιωνικό Νικαίας.

Για την ακρίβεια, όπως έχει γράψει ήδη ο Γιάννης Φιλέρης "ο Διαγόρας Δρυοπιδέων αποφάσισε τελικά να μην παίξει στην Basket League, συγχωνεύτηκε με το Αιγάλεω, ενώ πούλησε το ΑΦΜ του στον Ιωνικό. Η ομάδα της Νίκαιας λόγω χρεών δεν είχε άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, τα κατάφερε όμως δια της... γνωστής πλαγίας οδού, με αλλαγή ονομασίας (έγινε Ιωνικός 1965) και διαφορετικό φορολογικό μητρώο". Έχε δε, υπ' όψιν σου και ότι "η Λάρισα στην οποία αρχικά δεν είχε δοθεί άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, θα παίξει κανονικά, καθώς η απόφαση ανακλήθηκε μετά από έφεση της θεσσαλικής ομάδας".

Αν είσαι ακόμα κοντά μας (αν δεν κουράστηκες ήδη), θα σου πρότεινα να μην ορκιστείς πως οι ομάδες θα είναι 13, καθώς ο Πανιώνιος 'μπήκε' μεν, στην κλήρωση, αλλά ο 'φάκελος' με τα έγγραφα που χρειάζονται -βάσει νόμου- για να πάρει ένας σύλλογος την άδεια συμμετοχής ήταν άδειος. Το τζάμπολ της Α1 θα γίνει στις 10/10. Αν δεν εμφανιστεί ο Πανιώνιος, οι ομάδες θα είναι 12 και κάθε αγωνιστική θα 'χουν ρεπό δύο. Μην κρατήσεις την ανάσα σου. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να γίνει γνωστή η τύχη των 'κυανέρυθρων' που -ειρήσθω εν παρόδω- απώλεσαν τη δυνατότητα συμμετοχής στη Β' Εθνική, όταν δεν διεκδίκησαν αυτό το δικαίωμα έως την κλήρωση της κατηγορίας (την 1η του Σεπτέμβρη).

Fact: Στις 6/9 ο οργανισμός γιόρτασε τα 130 γενέθλια του, σε συνθήκες που μόνο ιδανικές δεν θα τις χαρακτήριζες

Η εγγυητική των 60.000 ευρώ που είναι μια από τις -βασικές- προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας συμμετοχής στη Basket League, κατέπεσε την 1η Ιουλίου -και θα σου εξηγήσω στην πορεία το λόγο. Από τότε αγνοούνταν το πώς θα καταφέρει η ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης να ανταποκριθεί -χωρίς χρήματα ή γήπεδο ή στον ήλιο μοίρα. Όλα αυτά ήλθαν ως φυσική συνέπεια, μιας κατάστασης που ξεκίνησε μετά την (οριστική) αποχώρηση του Ηλία Λιανού από την ιδιοκτησία, το Μάιο του 2014. Στα χρόνια που ακολούθησαν 'γλίτωνε' το χειρότερο σενάριο, χάριν πρωτοβουλιών που έπαιρναν άνθρωποι που εμφανίζονταν την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο. Αυτό μπορεί να συμβεί και φέτος. Αλλιώς ο Πανιώνιος δεν θα εμφανιστεί σε επαγγελματική κατηγορία, για πρώτη φορά από την ίδρυση του. Έχε πρόχειρα κάποια στοιχεία.

✍ Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1890.

✍ Το τμήμα μπάσκετ το 1919.

✍ Η πρώτη συμμετοχή στην ελληνική λίγκα έγινε τη σεζόν 1928-29.

✍ Οι 'κυανέρυθροι' αγωνίστηκαν στην ελίτ των ελληνικών πρωταθλημάτων από την 1981-82 έως το 2014-15, χωρίς μια απουσία.

Έκτοτε παραπαίουν.

Για τη νέα σεζόν το καλύτερο σενάριο φαινόταν πως ήταν να παίξει στη Γ' ΕΣΚΑΝΑ. Αυτή ήταν η ενημέρωση που έλαβαν οι 'κυανέρυθροι' σε επικοινωνία που είχαν με την Ένωση, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία. Έμαθαν πως δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και μπορούν να αγωνιστούν μόνο στην τελευταία -κατηγορία.

Η εναλλακτική ήταν να μην παίξει πουθενά, όπως συνέβη με το τμήμα μπάσκετ γυναικών, καθώς ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος δεν είχε χρήματα να καλύψει τα έξοδα (μετακίνηση, διαιτητές και λειτουργικά). Ώσπου -σύμφωνα με πληροφορίες του Contra- εμφανίστηκε ένας ατζέντης -ως 'μπροστάρης' κίνησης που ενδιαφέρεται να 'σώσει' την κατάσταση και το σωματείο από τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του -μακράν της δεύτερης.

Οι 'από μηχανής Θεοί' που προηγήθηκαν

Το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε και πάλι (για έκτη συνεχόμενη χρονιά) Πανιώνιος ερευνήθηκε ενδελεχώς από τον Γιάννη Ψαράκη, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει τα 'φώτα' του, στην αφήγηση που ακολουθεί. Θα σε γυρίσω στο 2014, όταν ο Ηλίας Λιανός αποτέλεσε παρελθόν και ο -επιχειρηματίας- Χάρης Σταμούλης εμφανίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (αρχές του Οκτώβρη), ως επικεφαλής της 'Ομάδας Φίλων Πανιωνίου' που είχε ως άμεσους συνεργάτες τους υπεύθυνους των ακαδημιών, ώστε να 'μείνει' ζωντανός ο 'οργανισμός'. Το ρόστερ δομήθηκε σε μηδενικό χρόνο, ώστε να τιμηθούν οι προθεσμίες, με τους παίκτες να μην έχουν καν, χρόνο για προετοιμασία.

Ο πρώτος υποβιβασμός της ιστορίας της ΚΑΕ ήλθε ως εύλογη συνέπεια των αναρίθμητων αλλαγών παικτών και προπονητών. Ο Σταμούλης δήλωνε πως θα μείνει στη θέση του και στη χρονιά της Α2. Είχε πει πως θα παραχωρούσε αλλού τις μετοχές, εφόσον έμενε στην Α1 η ομάδα, μαζί και ότι 'το πιο εύκολο θα ήταν να αφήσω τις μετοχές στον Ερασιτέχνη και να φύγω, αλλά δεν είναι λύση αυτό'. Τελικά, η ομάδα έπαιξε στη Β' Εθνική, καθώς οι δεσμεύσεις δεν έγιναν πράξη (δεν κατατέθηκε ο φάκελος συμμετοχής στη δεύτερη τη τάξει λίγκα -με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να 'χει δώσει παράταση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη).

Μπροστά στο νέο κίνδυνο εξαφάνισης, έκανε ένα βήμα μπροστά ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος με την πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Σωτηρίας. Με τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική, ο σύλλογος 'ξεφορτώθηκε' τα χρέη που είχε (κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει γενικά, αλλά υγεία να υπάρχει), αλλά δεν είχε χρήματα για να 'τρέξει' την ομάδα. Πάλι με πρωτοβουλίες επιφανών φιλάθλων που στήριξαν την ομάδα (έβαλαν χρήματα από την τσέπη τους), η δουλειά έγινε και το 2017 ήλθε η επιστροφή στην Α1.

Τότε παρουσιάστηκε ως από μηχανής Θεός ο ορθοπεδικός Σταύρος Αλευρογιάννης, να ηγηθεί μιας ομάδας που θα προσπαθούσε να βάλει στην ορθή πορεία τον Ιστορικό, με το πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1 να αποκτάται την 29η του Σεπτέμβρη -άρα πάλι δεν υπήρχε χρόνος για πολλά πολλά. Το καλοκαίρι του 2018 ήλθε και το 'φεύγω' του Αλευρογιάννη, μια εβδομάδα αφότου είχε ανακοινωθεί ως προπονητής ο Κρις Χουγκάζ. Οι εξελίξεις ήθελαν την πώληση των μετοχών στον -στατιστικολόγο και ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας- Γιώργο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος είχε προϋπηρεσία στα Τρίκαλα. Μέσα σε 20 μέρες έγινε πάλι όλη η δουλειά (δηλαδή, η δόμηση του ρόστερ). Είχε προκύψει όμως, και ένα άλλο θέμα: οι οφειλές που είχε αναγνωρίσει δικαστήριο, σε παίκτες της ομάδας 2016-17 (του ρόστερ της Α2), οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά του τότε διοικητικού ηγέτη, Ίωνα Βαρουξάκη.

Με την αποχώρηση του Πανιωνίου από τη Basket League 'έπαψε' η λειτουργία της ΚΑΕ και η λειτουργία πέρασε στον Ερασιτέχνη, που με τη σειρά του παραχώρησε το management στον επιχειρηματία Βαρουξάκη.

Οι παίκτες δικαιώθηκαν πρωτοδίκως, αλλά όταν ανακοινώθηκε η απόφαση ο Βαρουξάκης δεν ήταν πια ο ηγέτης, με τους αθλητές να απευθύνονται στον Ερασιτέχνη -ώστε να πάρουν τα χρήματα τους- και τον Ερασιτέχνη να κινείται νομικά εναντίον του Βαρουξάκη -δεν δικαιώθηκε σε κάποιο από τα δυο δικαστήρια που έγιναν. Ακολούθως οι παίκτες κινήθηκαν εκ νέου εναντίον της ΚΑΕ (που είχε τεθεί ξανά σε λειτουργία) και δικαιώθηκαν, με την κατάπτωση της εγγυητικής την 1η Ιουλίου 2020. Δύο μέρες μετά, οι δικαιωμένοι αθλητές έλαβαν το ποσό των 48.000 ευρώ (από την εγγυητική). Τα υπόλοιπα 12.000 ευρώ πήγαν στην εφορία -λόγω της κατάπτωσης.

Έχουμε μπει ήδη στην εποχή Χριστοδουλόπουλου με την οποία 'βγήκε' η περυσινή σεζόν, πριν καταπέσει η εγγυητική επιταγή τον περασμένο Ιούλιο και επανατοποθετηθούν στην αγορά οι μετοχές της ΚΑΕ. Η αρχική τιμολόγηση ήταν στα 140.000 ευρώ, συν την εγγυητική (60.000 ευρώ). Σε αυτό το σύνολο δεν υπολογίζονται τα 125.000 ευρώ, στα οποία φτάνουν τα χρέη της σεζόν 2019-20, καθώς δεν έγινε κάποια πληρωμή από το Γενάρη και μετά.

Η σούμα δεν ικανοποίησε τον ενδιαφερόμενο που 'χε παρουσιαστεί και έτσι αποχώρησε. Ακολούθως, η τιμή 'έπεσε' στα 80.000 ευρώ, συν τα 60.000 ευρώ της εγγυητικής, για να αποχωρήσει και ο δεύτερος ενδιαφερόμενος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος. Και τα χρονικά περιθώρια για μία ακόμα φορά, στενεύουν επικίνδυνα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η ευχή μας είναι -ιδανικά- να βρεθεί λύση που δεν θα είναι για μια σεζόν. H τελευταία πληροφορία πάντως, αναφέρει πως ένας ατζέντης έχει εμφανιστεί ως εκπρόσωπος εταιρίας που θέλει να εμπλακεί, με το σενάριο να αφορά και την επιστροφή του Αλευρογιάννη. Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως θα υπάρξουν εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα, με τα 'κουκιά' (βλ. οφειλές) να είναι συγκεκριμένα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK