Η συμφωνία ΕΣΑΚΕ-ΕΡΤ (δεν) χωρά τον Ολυμπιακό

Είναι σχεδόν οριστικό ότι το πρωτάθλημα μπάσκετ επιστρέφει σύσσωμο στην ΕΡΤ, με τις ευλογίες και της Κυβέρνησης. Είναι όμως και άγνωστο αν την επικείμενη συμφωνία ΕΣΑΚΕ-δημόσιας τηλεόρασης θ' ακολουθήσει του χρόνου (και εφόσον ανέβει στην Α1) ο Ολυμπιακός.

Μονομαχία Σπανούλη-Παπαγιάννη. Για ακόμη έναν χρόνο, σίγουρα στην Ευρωλίγκα
Μονομαχία Σπανούλη-Παπαγιάννη. Για ακόμη έναν χρόνο, σίγουρα στην Ευρωλίγκα EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η πρόσφατη διαρροή για επικείμενη συμφωνία του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ προκειμένου να μεταδίδονται οι αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ, χωρίς συνδρομητικές παρεμβολές και με -ας την πούμε- κεντρική διαχείριση, επιβεβαιώνεται απ' όλες τις πλευρές. Κι από πηγές της λίγκας και από την ΕΡΤ, που φαίνεται ότι θα έχει τα δικαιώματα της Basket League εξ ολοκλήρου. Αυτό, που δεν επιβεβαιώνεται είναι ότι στον σχεδιασμό, για την επόμενη σεζόν, συμπεριλαμβάνεται και ο Ολυμπιακός. Είναι, άλλωστε, άγνωστες και οι προθέσεις των "ερυθρολεύκων" σε ό,τι αφορά στην επιστροφή τους στην Α1.

Λέγεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, θα ανακοινωθεί η συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ και κάπως έτσι στην κλήρωση του πρωταθλήματος (14/9) θα υπάρξει η οριστικοποίηση της νέας συνεργασίας. Για να συμβούν όλα αυτά, έπαιξε μπάσκετ και η κυβέρνηση, ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βαδίζουν σε μια μάλλον συμφέρουσα αποδέσμευση από το συμβόλαιό τους στην Cosmote.

Μιλάμε, λοιπόν, για δικαιώματα ολόκληρης της Basket League ή αν προτιμάτε και των 13 ομάδων της κατηγορίας. Τόσες έχουν απομείνει στην Α1. Θυμίζουμε ότι από τις 14 της περσινής σεζόν δεν υποβιβάστηκε καμιά, ενώ ανέβηκαν από την Α2, ο Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων. Κανονικά, δηλαδή, θα έπαιζαν 16 ομάδες, όμως:

  • Την αποχώρησή τους από το πρωτάθλημα δήλωσαν το Ρέθυμνο και ο Ήφαιστος Λήμνου.
  • Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων αποφάσισε τελικά να μην παίξει στην Basket League, συγχωνεύτηκε με το Αιγάλεω, ενώ πούλησε το ΑΦΜ του στον Ιωνικό. Η ομάδα της Νίκαιας λόγω χρεών δεν είχε άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, τα κατάφερε όμως δια της... γνωστής πλαγίας οδού, με αλλαγή ονομασίας (έγινε Ιωνικός 1965) και διαφορετικό φορολογικό μητρώο. Να σημειώσουμε ότι και η Λάρισα στην οποία αρχικά δεν είχε δοθεί άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, θα παίξει κανονικά, καθώς η απόφαση ανακλήθηκε μετά από έφεση της θεσσαλικής ομάδας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο πρωτάθλημα των 13 ομάδων, εκτός αν προκύψει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος κάποια άλλη απώλεια. Ο Άρης, για παράδειγμα, έχει το βραχνά των ban της FIBA, λόγω της μη τήρησης των συμφωνιών για διακανονισμούς χρεών, αλλά στο τέλος ελπίζει ότι θα βρει την χρυσή τομή. Αντίθετα κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να παίξει στο πρωτάθλημα (αρχίζει στις 10/10) ο Πανιώνιος.

Είναι προφανές ότι η Basket League δεν θα 'χε καμιά τύχη, αν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν αποφάσιζαν να συνεχίσουν μαζί με τις υπόλοιπες 11 ομάδες. Αυτό προφανώς το ήθελε η ΕΡΤ στις όποιες διερευνητικές επαφές είχαν γίνει. Οι συγκυρίες βοήθησαν στην 'επανένωση' (και όχι στην κεντρική διαχείριση, θα το εξηγήσουμε αυτό στη συνέχεια). Οι δυο μεγάλοι ναι μεν δεσμεύονταν από συμβόλαιο με την Cosmote, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τους είχε γίνει πρόταση για 'ψαλίδι'.

Στις συζητήσεις που είχαν με κυβερνητικούς παράγοντες οι άνθρωποι του μπάσκετ, κατάλαβαν ότι η δημόσια τηλεόραση θα ενδιαφερόταν για το πρωτάθλημα μπάσκετ, με την προϋπόθεση να πάρει όλες τις διαθέσιμες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ. Στις συζητήσεις, άλλωστε, συμμετείχε και ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος.

Δεν είναι κεντρική διαχείριση

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κεντρική διαχείριση. Δεν είναι έτσι. Το ποσό που θα δοθεί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί και λίγο περισσότερα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα που θα έδινε η λίγκα για την υγειονομική κάλυψη του πρωταθλήματος, λόγω Covid-19.

Από το καθαρό ποσό, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα εισπράξουν παραπάνω από το 50%. Στόχος τους, άλλωστε, ήταν και να συνεισφέρουν στην όποια συμφωνία με την ΕΡΤ, αλλά και βασικά να μην έχουν μεγάλες απώλειες από το σπάσιμο του συμβολαίου τους με την Cosmote. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα από τα χρήματα που είχαν τα τελευταία χρόνια (περίπου 100.000 για κάθε ομάδα).

Η πρόταση του Θόδωρου Καρατζά, του πρώτου προέδρου της λίγκας το 1992, να μοιραστούν όλα τα χρήματα x 13 δεν έγινε αποδεκτή. Έτσι κι αλλιώς, άλλωστε, η κεντρική διαχείριση δεν προβλέπεται από το νόμο, οπότε θα προστεθεί ένας κανονισμός στην προκήρυξη του πρωταθλήματος, που θα μοιάζει περισσότερο με συμφωνία κυρίων. Αν το ποσό των 4 εκατ. είναι αληθές, τότε η συμφωνία που επεκτείνεται και για την επόμενη σεζόν, είναι συμφέρουσα.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν θα χάσουν πολλά (αν έμεναν στην Cosmote, η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη από τα χρήματα που θα πάρουν εν τέλει από την ΕΡΤ) ενώ και οι υπόλοιπες 11 ομάδες βρίσκουν τηλεοπτική στέγη σε μια σεζόν, που όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, δύσκολα θα ασχολιόταν κανείς σοβαρά (και σίγουρα με λιγότερα χρήματα). Σημειώστε ότι μπροστά στο αδιέξοδο της μη ύπαρξης τηλεοπτικής στέγης στον ΕΣΑΚΕ είχε συζητηθεί ακόμη και... τηλεόραση της λίγκας, στα πρότυπα των συνδρομητικών, που φτιάχνουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ταυτόχρονα δημιουργείται μια διαφορετική δυναμική για το όποιο προϊόν της Basket League, το οποίο θα εκτιμηθεί στο τέλος της σεζόν, γιατί μοιάζει σχεδόν πρωτόγνωρο (έχουν περάσει δυο δεκαετίες και βάλε, από τότε που υπήρχε πράγματι κεντρική διαχείριση).

Τι θα κάνει ο Ολυμπιακός

Στο ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, γράφτηκε ότι στη συμφωνία υπάρχει και η προοπτική του Ολυμπιακού, με το ποσό μάλιστα που θα προστεθεί να είναι παρόμοιο με του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Εδώ, όμως, υπάρχει μια διπλή ένσταση. Πρώτον, δεν ξέρει κανείς αν η ομάδα του Ολυμπιακού που θα παίξει στην Α2, θα μπορέσει να ανέβει στην Basket League (είτε τερματίζοντας πρώτη, είτε μέσω των πλέι-οφ που δίνει τη δεύτερη θέση) και δεύτερον αν οι 'ερυθρόλευκοι' θελήσουν να ξαναπαίξουν στη μεγάλη κατηγορία. Και κυρίως αν ξαναπαίξουν, πώς θα επιλέξουν να χειριστούν το δικό τους τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Η κεντρική διαχείριση, επαναλαμβάνουμε, δεν υφίσταται. Άρα η συμφωνία που έγινε με την ΕΡΤ μπορεί να μην αφορά καθόλου τον Ολυμπιακό, το συμβόλαιο του οποίου με την Cosmote έχει παγώσει, μετά την αποχώρηση από τον ημιτελικό του Κυπέλλου, τη μη συμμετοχή στα πλέι-οφ με τον Παναθηναϊκό και εν τέλει τον υποβιβασμό στην Α2.

Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει ξεκαθάρισμα της ΚΕΔ, υπαγωγή της διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ και άλλα που είχε προτείνει στη λίγκα. Τότε μάλιστα είχε συζητήσει και την ομαδική διαχείριση των δικαιωμάτων. Μέχρι του χρόνου, βέβαια, θα έχουν μεσολαβήσει οι επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, ενδεχόμενες δομικές αλλαγές και τελείως διαφορετικό κλίμα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, ωστόσο, οι 'ερυθρόλευκοι' δεν σχολίασαν το παραμικρό και απλά προετοιμάζονται. Η πρώτη ομάδα για την Euroleague και η δεύτερη για την Α2. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK