Ερ.Αστέρας-Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης δεν δείλιασε να κλέψει τη δόξα Σπανούλη-Πρίντεζη

Τη βραδιά που ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο αρχισκόρερ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ανεξαρτήτως μορφής, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης υπήρξε το -αναπάντεχο- σημείο αναφοράς στο νέο διπλό του Ολυμπιακού στην Euroleague, με ανατροπή από το -16.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης όχι μόνο φρέναρε τον Γουόλντεν, αλλά σκόραρε 11 πολύτιμους πόντους για τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι
Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης όχι μόνο φρέναρε τον Γουόλντεν, αλλά σκόραρε 11 πολύτιμους πόντους για τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι EUROKINISSI SPORTS

Το 81-79 του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι υπήρξε η τέλεια, αψεγάδιαστη, συνέχεια των όσων ανάποδων είχε καταφέρει να ισιώσει πριν από δύο βράδια στη Βαρκελώνη. Ασυζητητί, από τη στιγμή που καθ' αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, η τύχη του αγώνα ορίστηκε από το ηρωικό καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στα 3.2'' πριν από τη λήξη. Σαν ένα sequel εκείνου που πριν από 45 μήνες, τον Μάρτη του 2017, είχε σημειώσει για το 'ερυθρόλευκο' 66-64 της παράτασης. Επί Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Τούτη τη φορά, στην εποχή Μπαρτζώκα πια, δεν ήταν αναγκαίο ένα έξτρα πεντάλεπτο για την 'απόδραση' από μια σκληροπυρηνική (με κόσμο ή χωρίς) έδρα. Αρκούσε που ο Γιώργος Μπαρτζώκας "μ' εμπιστεύτηκε είτε να πάρω την προσπάθεια είτε να βρω τον ελεύθερο παίκτη". Κι όταν έχεις τέτοια ευθύνη οφείλεις να την αναλαμβάνεις. Λυτρωτικά, η κατάληξη της απόπειρας του διεθνούς φόργουορντ, που κινήθηκε πανέξυπνα προς το καλάθι κερδίζοντας γκολ-φάουλ αποδείχθηκε (παρά την άστοχη βολή) η ιδανικότερη συνθήκη μετά το τάιμ άουτ και την επαναφορά από το πλάι.

Πριν απ' αυτήν, βέβαια, ο Έλληνας κόουτς είχε δημιουργήσει περιτέχνως τις προϋποθέσεις με τις σταδιακές προσαρμογές του στις ανάγκες ενός αγώνα που δεν είχε αρχίσει ευνοϊκά και έδειχνε να κυλάει εκτός ελέγχου για τον Ολυμπιακό. Διότι "με διαφορετικούς παίκτες από την προηγούμενη φορά", όπως υποστήριξε στο φινάλε περιχαρής "για την όχι και άσχημη δουλειά που κάναμε αυτήν την εβδομάδα", φρόντισε να ισοφαρίσει την ενέργεια που έβγαλαν οι γηπεδούχοι στο παρκέ. Μια ενεργειακή υπεροχή που αποτυπωνόταν στο 30-14 χάρη στα 9/12 σουτ. Εκ των οποίων τα 6/8 ήταν πίσω από τα 6μ75!

Ναι μεν ο Κώστας Σλούκας είχε σκοράρει 10 πόντους κατά την πρώτη περίοδο, ωστόσο ούτε ο -εξουθενωμένος- Μάρτιν ούτε ο ΜακΚίσικ (που έχασε κάρφωμα και λέι απ!), μηδέ ο Παπανικολάου (που κυνηγώντας πάντως τον Λόιντ δεν επέτρεψε σουτ στα πρώτα 10 λεπτά) ή ο Βεζένκοφ θα ήταν εφικτό να κινηθούν στο ίδιο επίπεδο σε λιγότερο από 48 ώρες και με ταξίδι να έχει μεσολαβήσει. Ακριβώς εκεί ο προπονητής του Ολυμπιακού μερίμνησε προκειμένου να δώσει στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη πολύ περισσότερο χρόνο απ' αυτόν των λιγότερων από δέκα λεπτών που είχαν πάρει στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα', κερδίζοντας όσα ακριβώς προσδοκούσε για τη σταδιακή επιστροφή του Ολυμπιακού στην επί ίσοις όροις μάχη.

Μια επιστροφή που προφανώς είχε τα 3/3 τρίποντα του Χάρισον σαν το πολιορκητικό κριό που θα γκρεμίσει την αντίσταση των γηπεδούχων. Την ίδια ώρα, παρόλα αυτά, ήταν η επίδραση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, όταν στη Μόσχα είχε παίξει 4 λεπτά και την περασμένη Τρίτη καθόλου, που ενήργησε καταλυτικά για την πλήρη μεταστροφή της απάντησης στο δίλημμα 'ποιος είναι το αφεντικό' στο παρκέ.

Ο 27χρονος γκαρντ δεν δίστασε στιγμή αφότου βρέθηκε στο παρκέ, κι ας έκανε δύο αχρείαστα φάουλ σε προσπάθειες για σουτ. Είχε ήδη κερδίσει δύο επιθετικά, την ώρα που πάλευε να σπάσει τα σκριν των αντίπαλων ψηλών, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τον επικίνδυνο Γουόλντεν για να τον 'φρενάρει' - με επιτυχία. Ούτε επιθετικά δείλιασε να πάρει το τρίποντο, όταν στην αμέσως προηγούμενη φάση είχε σουτάρει ερ μπολ από την απέναντι γωνία. Τον βόλεψε καλύτερα το δεξί φτερό και το 62-61 στο φινάλε της τρίτης περιόδου ήταν η σταγόνα που έκανε την αυτοπεποίθηση να ξεχειλίσει από το κορμί του. Έβαλε επίσης αυτό για το 70-61 του Ολυμπιακού και το ακόμη πιο δύσκολο για το 73-69. Όταν δηλαδή η απόσταση είχε κλείσει ξανά.

Συνολικά έπαιξε σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο, με ανάσες μονάχα στις διακοπές, κι έκανε το πιο 'γεμάτο' (από αριθμούς και απόδοση) παιχνίδι που είχε ποτέ στη διοργάνωση. Career highs σε λεπτά (σχεδόν 16), πόντους (11) και ριμπάουντ (2). Κυρίως δε κεφαλαιοποίησε την εμπιστοσύνη του κόουτς Μπαρτζώκα, που δεν τον χαράμισε μόνο για φάουλ, αλλά του έδωσε συγκεκριμένη αποστολή να φέρει εις πέρας. Κι αυτός ανταποκρίθηκε ποικιλοτρόπως, πανηγυρίζοντας δικαίως την απόλυτη επίδοση του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος με τους 14 προσωπικούς έγινε ο αρχισκόρερ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης ξεπερνώντας για δεύτερη φορά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, και φυσικά το νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη. Παρά το προσωρινό προβάδισμα των γηπεδούχων (78-76). Όντως η εβδομάδα δεν είχε πάει κι άσχημα για τον Ολυμπιακό.


News 24/7

24MEDIA NETWORK