Εβγαλε τα μάτια του

Εβγαλε τα μάτια του
Την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρόκριση μία αγωνιστική πριν τη λήξη της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα έχασε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" κατάφεραν, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να χάσουν από τη Μάλαγα στην Ισπανία με 83-78, την ώρα που στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου βρισκόντουσαν μπροστά ακόμα και 15 πόντους.

Μόνο στο πρώτο ημίχρονο έδειξαν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρουσίασαν τις πραγματικές τους δυνατότητες, με τους Μουγιεζίνοβιτς, Τσαρτσαρή και Λάκοβιτς να οδηγούν στο σκοράρισμα. Στην επανάληψη κυριάρχησαν οι κακές επιλογές στην επίθεση και η αστοχία στις βολές με αποτέλεσμα να χαθεί μια πολύτιμη νίκη. Αντίθετα οι Ισπανοί παρά τις βασικές απώλειες κατάφεραν να παρουσιαστούν σοβαροί στα σημεία που έπρεπε και με του Κορνεγκέι, Ρισασέ και Λιούις να προσφέρουν σημαντικούς πόντους έκαναν τη μεγάλη ανατροπή.

Πλέον όλα θα παιχτούν την τελευταία αγωνιστική, όπου ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει στο κλειστό των Πατησίων την ουραγό του ομίλου ΚΡΚΑ με μοναδικό σκοπό τη νίκη που θα του εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Έχοντας υπόψη ότι με νίκη εξασφάλιζε και τυπικά την πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός μπήκε με άγριες διαθέσεις στο παρκέ. Με πλουραλισμό στην επίθεση και πολύ καλή άμυνα από το ξεκίνημα οι "πράσινοι" πήραν από την αρχή το προβάδισμα. Με τον Καλαϊτζή να οργανώνει και να σκοράρει το σκορ έφτασε γρήγορα γρήγορα στο 13-4 υπέρ των φιλοξενούμενων οδηγώντας τον Σέρτζιο Σκαριόλο να πάρει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Παρά τη διακοπή, οι Ισπανοί έχοντας βασικές απώλειες ( Βάις, Χέρμαν και Σονκό) δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην επίθεση. Μάλιστα έχοντας στην πρώτη περίοδο εκτός κλίματος αγώνος και τον Λούις Μπούλοκ (πρώτος σκόρερ της ομάδας), ο οποίος δεν σημείωσε ούτε ένα πόντο οι συνθήκες γίνονταν ακόμα πιο δύσκολες. Από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρήκαν την ευκαιρία και εξασφάλισαν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου μια διαφορά της τάξης των εννέα πόντων ( 11-20). Το μόνο αρνητικό ήταν ένας τραυματισμός του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος στην τελευταία φάση του αγώνα γύρισε το πόδι του αποχωρώντας υποβασταζόμενος.

Η απόδοση του Παναθηναϊκού συνέχισε να είναι υψηλή και στη δεύτερη περίοδο. Από τη στιγμή μάλιστα που οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους "πράσινους" στην επίθεση η διαφορά άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις από νωρίς ( 26-14). Οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης και ακόμα με παίκτες που προήλθαν από τον πάγκο ( Μουγιεζίνοβιτς, Αλβέρτης) κατάφερναν να μην ανησυχούν για την εξέλιξη του αγώνα ( 20-34). Η διαφορά όλο και ανέβαινε με αποτέλεσμα στο ημίχρονο το σκορ να έχει φτάσει στο εντυπωσιακό 28-43.

Ιδιο σκηνικό και στην επανάληψη. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας κάνοντας αυτό ακριβώς που χρειαζόταν να κάνουν, διατηρούσαν το σκορ σε υψηλά επίπεδα ( 37-50). Μάλιστα η απόδοση των παικτών του "Ζέκο" δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο παίζοντας όσο χρειαζόταν για να διατηρούν τους Ισπανούς σε απόσταση ασφαλείας. Προσωρινά πήγε να δημιουργηθεί ένταση, καθώς με αφορμή ένα κόψιμο του ΜακΝτόναλντ στο Καμπέζας ο Σκαριόλο διαμαρτυρήθηκε έντονα με αποτέλεσμα να αποβληθεί με δύο τεχνικές ποινές, όμως τα πνέυματα ηρέμησαν γρήγορα. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και πήρε προβάδισμα μέχρι 15 πόντους διαφορά (39-54) δείχνοντας να ...καθαρίζει εύκολα το παιχνίδι.

Όμως τα πράγματα κάπου εκεί άλλαξαν. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή που δημιουργήθηκε στους δύο πάγκους καθώς και την κακές επιλογές των "πράσινων" σε επίθεση και άμυνα έκαναν ένα εντυπωσιακό 12-0 και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής ( 51-54). Τελικά το δεκάλεπτο έληξε με τους πρωταθλητές Ελλάδας να προηγούνται 57-54.

Οι Ισπανοί είχαν βάλει για τα καλά στο μυαλό τους ότι μπορούσαν να πάρουν τη νίκη. Με κινητήριο μοχλό στην επίθεση τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Στεφάν Ρισασέ, πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 58-57. Το μαρτύριο για τον Παναθηναϊκό συνεχιζόταν. Οι γηπεδούχοι ακόμα και αν δεν είχαν τον Σκαριόλο στον πάγκο έδειχναν ότι είχαν μαζεμένα ψυχικά αποθέματα και με τρίποντο του Ρισασέ πέντε λεπτά πριν τη λήξη έφτιαξαν και μια διαφορά της τάξης των πέντε πόντων ( 67-62).

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειχνε να μην μπορεί να πιστεύει την εξέλιξη που είχε πάρει ο αγώνας. Εκεί που ο Παναθηναϊκός φάνταζε ως ο κυρίαρχος του παρκέ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και την ψυχολογία στο ναδίρ. Οι ελεύθερες βολές ήταν άστοχες και οι επιθετικές επιλογές πολύ κακές. Αντίθετα η Μάλαγα παρά τις απουσίες κατάφερνε με τον Ρισασέ και τον Μπούλοκ, που ξαφνικά ξύπνησε, να διατηρείται μπροστά με πέντε πόντους ( 69-64).

Τίποτα πλέον δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Μάλιστα με τρίποντο του Μπένι Ροντρίγκεζ τρία λεπτά πριν το τέλος το "τριφύλλι" βρέθηκαν ...στο καναβάτσο ( 74-67). Ο χρόνος ελάχιστος και το θαύμα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Οι παίκτες του Σκαριόλο μετά την μεγάλη επιστροφή δεν έδειχναν να θέλουν να χάσουν την ευκαιρία που τους πρόσφεραν απλόχερα οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Η παράσταση έλαβε τέλος και η Μάλαγα πήρε μια νίκη γοήτρου με 83-78.


Τα δεκάλεπτα: 11-20, 28-43, 54-57, 83-78


Μάλαγα: Μπαλτάνας 3, Ροντρίγκεζ 13, Κορνεγκέι 17, Μπούλοκ 7, Λιούις 20, Καμπέζας 8, Ρισασέ 15

Παναθηναϊκός: Λάκοβιτς 13, Χατζηβρέττας 10, Τσαρτσαρής 11, Αλβέρτης 12, Μακ Ντόναλντ 8, Μιντλετον 8, Μουγιεζίνοβιτς 6, Καλαϊτζής 5, Παπανικολάου 3, Μπατίστ 2



Δηλώσεις:

Μετά το τέλος του αγώνα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, απέδωσε την ανατροπή του σκορ στην αρχή της τρίτης περιόδου, στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί της Μάλαγα, μετά την αποβολή με δεύτερη τεχνική ποινή του Σέτζιο Σκαριόλο:
"Μόλις έγινε η φάση με τον Σκαριόλο, οι φίλαθλοι έκαναν το παιχνίδι σόου. Ηθελαν να δώσουν τη δική τους παράσταση, γιατί δεν τους ενδιέφερε το ματς και τα έκαναν όλα άνω κάτω. Από εκείνο το σημείο και μετά οι διαιτητές, άρχισαν να σφυρίζουν ανάποδα, εναντίον μας και μάλιστα πολλές φορές και εσκεμμένα. Το κοινό έκανε τα πάντα από την εξέδρα εσκεμμένα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK