Ευρωλίγκα: Ο Μπερτομέου αποφασίζει(;)

Υποτίθεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Τζόρντι Μπερτομέου θα έχει αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η όχι η φετινή Ευρωλίγκα. Πόσο κοντά και πόσο μακριά είμαστε από ένα πιθανό τζάμπολ, ενόσω οι περισσότερες ομάδες ξεκίνησαν να προπονούνται.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου αποφασίζει για το μέλλον της Ευρωλίγκας
Ο Τζόρντι Μπερτομέου αποφασίζει για το μέλλον της Ευρωλίγκας EUROKINISSI SPORTS

Θεωρητικά ως το τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε αν θα συνεχιστεί ή όχι η Euroleague. Υποτίθεται ότι η Κυριακή 24/5 είναι η καταληκτική ημερομηνία για το αν θα εφαρμοστεί το πλάνο της ολοκλήρωσης της νέας σεζόν, σε μια πόλη, σε ένα (ή δυο) γήπεδα, των έξι αγωνιστικών που απομένουν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και εν συνεχεία το final eight για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τις προθέσεις της διοργανώτριας αρχής, δηλαδή του... Τζόρντι Μπερτομέου, που προς το παρόν δεν έχει αφήσει κάτι να αιωρείται, έστω και σαν φήμη. Τρομάζει με το άγνωστο. Σίγουρα, έχουν προστεθεί υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν την τελική φάση της διοργάνωσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να ξαναδούμε μπάσκετ στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Λιουμπλιάνα, που έχουν ζητήσει επισήμως τα ματς, το Βελιγράδι και την Αθήνα (εξ αρχής επιλογές της Ευρωλίγκας) προστέθηκε και το Κάουνας, δια στόματος του πρωθυπουργού της Λιθουανίας, Σαούλιους Σκβερνέλις. Ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας, που ηγήθηκε του κόμματος αγροτών και πρασίνων της Λιθουανίας (και κυβερνά τη χώρα σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες) έστειλε επιστολή στην Euroleague, με την οποία αναπτύσσει τα επιχειρήματά του για την διεξαγωγή των αγώνων στη Ζαλγκίριο Αρένα.

Η Λιθουανία (πληθυσμός 2.7 εκατομμύρια) έχει ανακοινώσει 1547 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού με 59 θανάτους και 997 να έχουν αναρρώσει πλήρως. Είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την covid-19 και μάλιστα από τις 30 Μαΐου επιτρέπει τη διεξαγωγή οργανωμένων αθλητικών συναντήσεων. Ο Λιθουανός πρωθυπουργός εγγυάται ότι η κυβέρνηση του θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ασφαλή προσέλευση, διαμονή και συμμετοχή βεβαίως όλων των ομάδων σε αυτή τη διοργάνωση, που πάντως δεν είναι και τόσο εύκολη.

Παρακολουθώντας ποδόσφαιρο

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο των επικεφαλής προβλέπει παραμονή σε μια πόλη 425 ατόμων (με μίνιμουμ 25 άτομα για κάθε αποστολή των 17 ομάδων, χωρίς να υπολογίζουμε την οικοδέσποινα Ζαλγκίρις) και αγώνες από 4 μέχρι 26 Ιουλίου. Δεν είναι τόσο εύκολη η διαμονή (και μάλιστα με υγειονομικούς όρους πρόληψης του ιού) για οποιαδήποτε πόλη. Ειδικά όπως το Κάουνας, που δεν έχει και τόσα πολλά ξενοδοχεία διαθέσιμα.

Προφανώς το πρόβλημα της διαμονής δεν είναι το μοναδικό και για να αναλαμβάνουν πόλεις τη διοργάνωση, προφανώς έχουν τις λύσεις. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι πτήσεις από Ρωσία δεν επιτρέπονται, ενώ είναι διαφορετική η πορεία της πανδημίας από χώρα σε χώρα. Ναι μεν τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, ωστόσο δεν είναι όλοι στο ίδιο σημείο. Κι αυτό ενδεχομένως να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ευθυγράμμιση όλων.

Η Ζαλγκίριο Αρένα πιθανή έδρα της επανέναρξης της Ευρωλίγκας
Η Ζαλγκίριο Αρένα πιθανή έδρα της επανέναρξης της Ευρωλίγκας

Συν τοις άλλοις το ρίσκο, ν' αρχίσουν όλα και να παρουσιαστεί, εν μέσω της διοργάνωσης, κρούσμα κορονοϊού είναι πάντα σοβαρό, αφού ο ιός δεν έχει ακόμη νικηθεί. Είναι πολύ σημαντικό το ότι άρχισε να παίζεται ποδόσφαιρο (αν και μιλάμε για σπορ σε ανοιχτό χώρο) στη Γερμανία, ενώ σύντομα όπως φαίνεται ακολουθούν Αγγλία και Ιταλία. Αν όλα πάνε καλά, τότε ανοίγει ο δρόμος και για την UEFA να ολοκληρώσει τις δικές της διοργανώσεις. Κάτι τέτοιο θα απασχολούσε σοβαρά την Euroleague στο να αποφασίσει θετικά για την επανεκκίνηση της χρονιάς.

Το να γλιτώσει ένα μέρος της 'χασούρας' είναι πολύ σημαντικό για την ίδια τη διοργάνωση. Φυσικά έτσι κι αλλιώς έχει γίνει τεράστια ζημιά, αφού άλλο ήταν να διεξαχθεί το φάιναλ-φορ στην Κολωνία με κόσμο, με ένταση, με τη φόρα της κανονικής περιόδου και των πλέι-οφ κι άλλο να δούμε τελικά κάτι άλλο, κεκλεισμένων των θυρών, με τη δίμηνη (και βάλε) διακοπή που έχει αποδιοργανώσει τους πάντες.

Οι περισσότεροι δεν θέλουν!

Περιμένοντας τις αποφάσεις Μπερτομέου, οι περισσότερες ομάδες ξεκίνησαν ή ξεκινούν άμεσα προπονήσεις, με όσους παίκτες διαθέσιμους έχουν. Θυμίζουμε ότι τα ισπανικά κλαμπ έχουν κρατήσει τους παίκτες τους, καθώς η ACB προγραμματίζει κι αυτή την επανέναρξή της, με ένα αντίστοιχο τουρνουά (των πρώτων δώδεκα ομάδων της βαθμολογίας). Οι πιθανότητες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του συναδέλφου Μιχάλη Στεφάνου από τη Βαρκελώνη είναι μεγάλες, με τη Βαλένθια μάλιστα να είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

Ήδη οι Ισπανοί προπονούνται κανονικά. Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε στις 11 του μηνός, με τον Σβιέτισλαβ Πέσιτς να εμφανίζεται στο προπονητικό κέντρο με μάσκα και γάντια. Είναι και σε ευπαθή ομάδα ο κόουτς.

Προπονήσεις έχουν αρχίσει σχεδόν άπαντες, με τις προφυλάξεις που προβλέπουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Στην Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε διαδικασία προετοιμασίας ο Ολυμπιακός, που την Τρίτη το απόγευμα, μάλιστα, θα έμπαινε και για πρώτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα αρχίσουν οι δικές του προπονήσεις, τη στιγμή που έχει άλλα ανοικτά ζητήματα να διευθετήσει.

Οι περισσότεροι σύλλογοι, πάντως, δεν θα ήθελαν να παίξουν μπάσκετ αυτή την στιγμή. Οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και υπερισχύουν του όποιου οικονομικού κέρδους. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, που έτσι κι αλλιώς έχει τρομάξει όλο τον πλανήτη. Η αγωνιστική απραξία, σε συνδυασμό το βεβαρυμένο πρόγραμμα με συνεχείς αγώνες εμπεριέχει το ενδεχόμενο αρκετών τραυματισμών, εν όψει μάλιστα της νέας χρονιάς.

Κι εκεί είναι ένα λεπτό σημείο, με τα κλαμπ να έχουν στο κάδρο την επόμενη σεζόν. Όλοι περιμένουν την απόφαση Μπερτομέου, στο τέλος της εβδομάδας, για ν' αρχίσουν πραγματικά τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Έχουν μεν ξεκινήσει, αλλά οι όποιες συζητήσεις με παίκτες (ή προπονητές) βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο. Αν τελικά η φετινή σεζόν ακυρωθεί, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα προσεκτικό σχεδιασμό και κυρίως να συζητήσουν το πως θα διεξαχθεί η διοργάνωση της περιόδου 2020-21.

Αν δηλαδή θα διεξαχθεί με κλειστές τις πόρτες, αν θα επιτραπεί η είσοδος σε κάποιο ποσοστό της χωρητικότητας κάθε γηπέδου κι άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να αναλυθούν επισταμένως. Μια απόφαση επανεκκίνησης της σεζόν 2019-20, σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο όλα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε μια σειρά και θα μετατεθούν για το καλοκαίρι.

Αυτό, που φοβούνται πάντως είναι μην προκύψει νέα αναβολή. Να ζητήσει, δηλαδή, η Euroleague κι άλλο χρόνο ώστε να πάρει την τελική της απόφαση. Κάτι τέτοιο θα παρατείνει την τωρινή αβεβαιότητα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK