Γαλλία: Η "μαύρη" Ελλάδα

Είναι περίεργο, αλλά οκτώ ημέρες αργότερα δεν αντιμετωπίζουμε την Γαλλία της "σφαλιάρας". Δεν παίζουμε με την Γαλλία του 64-50 της πρεμιέρας αλλά με την ομάδα η οποία "καθάρισε" στα ίσια την Σερβία και για... πλάκα την Λιθουανία. Ο Τάσος Μαγουλάς αναλύει το συγκρότημα του Κλοντ Μπερζό

Γαλλία: Η "μαύρη" Ελλάδα
Είναι περίεργο αλλά οκτώ ημέρες αργότερα δεν αντιμετωπίζουμε την Γαλλία της σφαλιάρας. Δεν παίζουμε με την Γαλλία του 64-50 της πρεμιέρας αλλά με την Γαλλία η οποία καθάρισε στα ίσια την Σερβία και για πλάκα την Λιθουανία. Ότι έχει απομείνει από την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2003, δηλαδή οι τέσσερις παγκίτες. Οι Γάλλοι πριν δοθεί το τζάμπολ με την Ελλάδα οφείλουν να περάσουν μια βόλτα από τα ελληνικά αποδυτήρια. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην τετράδα και προκρίθηκαν για το μουντομπάσκετ το οφείλουν στο στραπάτσο της πρεμιέρας.

Αν εξαιρεθεί ο Ριγκοντό, κανείς άλλος από τα νεαρά μαυράκια (μην μιλήσει κανείς για ρατσισμό) είχε ιδέα για την ελληνική ομάδα. Όταν ρωτήθηκε ο Πάρκερ μίλησε για την παράδοση της Ελλάδας, σκεπτόμενος τις διηγήσεις για τις πλάκες του Γκάλη στον Ντακουρί, αλλά δεν ήταν σίγουρος τι θα έβλεπε. Αυτός, ο Ντιό, ο Μικαέλ Πιετρούς αγωνίζονται στο ΝΒΑ και δεν γνώριζαν για τους παίκτες μας.

Η Γαλλία στην πρώτη μεταξύ μας αναμέτρηση θύμισε Ρωσία. Ο Πάρκερ θεωρούσε πως οι αντίπαλοι θα έτρεμαν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του, ο Ντιό θα έπαιρνε φόρα από την ρακέτα του και θα κάρφωνε πέντε αντιπάλους του, ο δε Πιετρούς περίμενε ότι θα έπαιζε όπως στην παιδική χαρά της γειτονιάς του. Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς και ως εκ θαύματος στον δεύτερο γύρο η Γαλλία άλλαξε πρόσωπο.

Αν εξαιρεθεί ο Ριγκοντό, κανείς άλλος από τα νεαρά μαυράκια (μην μιλήσει κανείς για ρατσισμό) είχε ιδέα για την ελληνική ομάδα. Όταν ρωτήθηκε ο Πάρκερ μίλησε για την παράδοση της Ελλάδας, σκεπτόμενος τις διηγήσεις για τις πλάκες του Γκάλη στον Ντακουρί, αλλά δεν ήταν σίγουρος τι θα έβλεπε. Αυτός, ο Ντιό, ο Μικαέλ Πιετρούς αγωνίζονται στο ΝΒΑ και δεν γνώριζαν για τους παίκτες μας.
Ο Πάρκερ παίζει περισσότερο ως σούτιγκ γκαρντ για να εκμεταλλεύεται την ικανότητά του στο σκοράρισμα αλλά και να δημιουργεί ρήγματα. Ο Ντιό σε ρόλο οργανωτή τα πάει περίφημα και δείχνει ως ο πιο σοβαρός της παρέας. Παίζει κάπως σαν τον Διαμαντίδη ή τον Παπαλουκά μόνο που σουτάρει περισσότερο ακόμα και αν δεν είναι σε καλή ημέρα. Ο Ζελαμπάλ θυμίζει πλέον τον Στεφάν Ρισασέ. Απίστευτη μεταμόρφωση. Έγινε πιο ώριμος πιο μεστός και αποφασιστικός. Μέχρι και ο Βάις με τον Ζουλιάν πήραν ρόλους και θυσιάζουν το κορμί τους σε άμυνα και ριμπάουντ για να διευκολύνουν τους περιφερειακούς.

Όλοι αυτοί οι κρίκοι συνδέονται από μία αυτού εξοχότητα. Ο Ριγκοντό είναι το μεγάλο αφεντικό μόνο και μόνο επειδή υπάρχει. Σε αυτόν τον αγώνα, η Ελλάδα βρίσκει έναν αντίπαλο από τον οποίο υπερτερεί και με άνεση σε μπασκετικό ταλέντο. Προσέξτε. Το αντίθετο με την Ρωσία. Τώρα εμείς έχουμε το μπάσκετ υπέρ μας και οι αντίπαλοι τα αθλητικά προσόντα κυρίως στην περιφέρεια. Δεν έχουμε μόνο Ριγκοντό. Κρίμα αλλά θα ζήσουμε.

Πάνω από όλα οι Γάλλοι παίζουν …ελληνική άμυνα. Μέχρι και ο Πάρκερ τριγυρνάει ανάμεσα στα πόδια των αντιπάλων του για να κλέψει μπάλες και να βοηθήσει. Όταν δεν του πηγαίνει ο αγώνας; Κανένα πρόβλημα. Αράζει στον πάγκο ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ρόλοι στην Γαλλία μοιράστηκαν καλά από τον Κλοντ Μπερζό. Όλοι αμύνονται και όλοι, πλην Βαϊς και Ζουλιάν, επιτίθενται με πολύ προσοχή. Θα ήθελαν πολύ να καλπάσουν πάνω στο παρκέ αλλά συμβιβάστηκαν με την πρακτική της επιτυχίας. Δεν θα τρέξουν, δεν θα κάνουν πολλά λάθη και θα δώσουν και την καρδιά τους. Οι αναπληρωματικοί τους δεν λειτουργούν ως καταλύτες και δίνουν μόνο ανάσες(καμία σύγκριση με τον ελληνικό πάγκο) πλην του Φλορέν Πιετρούς, ενώ καμιά φορά το ανακάτεμα της τράπουλας φέρνει στην πεντάδα, πέντε ψηλά γκαρντ(Ντιό, Ριγκοντό, Πάρκερ, Φλορέν και Μικαέλ Πιετρούς).

Τι στο καλό, αν ήξεραν λίγο περισσότερο μπάσκετ οι αναπληρωματικοί τους, θα ήταν ίδιοι με εμάς. Έστω και πιο ηλιοκαμένοι.

Το αγαπημένο θέμα της διαιτησίας δεν θα το αγγίξουμε σε αυτόν τον αγώνα. Βλέπετε οι Γάλλοι είναι εξίσου ισχυροί με εμάς καθώς ο παλιός διαιτητής Μαϊνινί είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας τους. Μάχη γιγάντων.

Ριγκοντό: Δεν μας ταιριάζει η Ελλάδα

Μέχρι και ο …βασιλιάς προβληματίστηκε όταν άκουσε το όνομα της εθνικής μας ομάδας. Ο Αντουάν Ριγκοντό (ο βασιλιάς όπως είναι το παρατσούκλι του) ρωτήθηκε από Γάλλους δημοσιογράφους για τον ημιτελικό κόντρα στην Ελλάδα και το χαμόγελο, από τον θρίαμβο κόντρα στην Λιθουανία έγινε πικρό: «είναι δύσκολη ομάδα. Δεν μας ταιριάζει καθόλου το μπάσκετ που παίζουν. Προτιμούν τον αργό ρυθμό και τελικά τον επιβάλουν. Είναι σκληροί και ατομικά πολύ ταλαντούχοι. Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς φροντίζουμε να διασκεδάζουμε μέσα στο γήπεδο».

Ο Μικαέλ Πιετρούς ήταν ο πιο παρορμητικός από όλους τονίζοντας ότι: «πάμε για τον τελικό. Είμασταν πλέον πανέτοιμοι να νικήσουμε την Ελλάδα όπως κάναμε με την Λιθουανία».

Πιο σκεπτικός ο Μπορίς Ντιό υπογράμμισε ότι: «όταν χάσαμε από την Ελλάδα ήταν στην αρχή του τουρνουά. Υποφέραμε και στα 40 λεπτά εναντίον τους. Τώρα είμαστε καλύτεροι στην άμυνα και ως ομάδα. Θέλουμε να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι παίζουμε κι εμείς μπάσκετ».

L’ equipe: Ως που θα φτάσουν;

H γνωστή γαλλική εφημερίδα l’equipe στάθηκε πολύ αυστηρή απέναντι στην Γαλλία σε όλο το ευρωμπάσκετ. Μετά την νίκη επί των Λιθουανών στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει: «Ως που θα φτάσουν; Αυτή η ομάδα έφτασε στην επιβεβαίωση αλλά είναι μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Ο αγώνας με την Ελλάδα θα είναι δύσκολος αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την πρεμιέρα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK