Πόσο πιθανό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ν' αναδειχθεί MVP και κορυφαίος αμυντικός;

Ο Αντετοκούνμπο είναι ο ηγέτης της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ κι εκ των φαβορί για τα μπασκετικά Όσκαρ Α' και Β' ανδρικού ρόλου. Θα τα καταφέρει; Ποιοι δείκτες τον ευνοούν στη μάχη που δίνει.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo dunks during the first half of an NBA basketball game against the Cleveland Cavaliers Sunday, March 24, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo dunks during the first half of an NBA basketball game against the Cleveland Cavaliers Sunday, March 24, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP PHOTO/MORRY GASH

Πάνε 36 χρόνια (σεζόν 1982-83) απ' όταν καθιερώθηκε το βραβείο που επιβραβεύει τον 'Καλύτερο Αμυντικό' της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ. Ο πρώτος όλων ήταν ο Σίντνεϊ Μονκρίφ (των Μιλγουόκι Μπακς παρεμπιμπόντως), διατηρώντας τον τίτλο του για δεύτερη χρονιά, και τελευταίος χρονικά ο Ρούντι Γκομπέρ (Γιούτα Τζαζ). Ενδιάμεσα μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν (1987-88) και ο Χακίμ Ολάζουον (1993-94) κατόρθωσαν να συνδυάσουν την προσωπική αυτή διάκριση με την ανάδειξή τους ως MVP της κανονικής περιόδου!

Ενδεχομένως ως τρίτο μέλος του κλειστού αυτού κλαμπ θα εγγραφεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αν, φυσικά, τον επιλέξουν οι δημοσιογράφοι που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι προϋποθέσεις για το καλύτερο νταμπλ-νταμπλ της καριέρας του πάντως υπάρχουν. Τις μετράμε μαζί:

Ο 'Greek Freak'...

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo is fouled by Houston Rockets' Danuel House Jr. during the second half of an NBA basketball game Tuesday, March 26, 2019, in Milwaukee. The Bucks won 108-94. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo is fouled by Houston Rockets' Danuel House Jr. during the second half of an NBA basketball game Tuesday, March 26, 2019, in Milwaukee. The Bucks won 108-94. (AP Photo/Morry Gash) AP PHOTO/MORRY GASH

⬆ είναι ο ηγέτης της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα. Μετά το 108-94 επί των Ρόκετς στο 'Fiserv Forum' των θερμαινόμενων καθισμάτων, οι Μπακς συμπλήρωσαν 56 νίκες σε 75 παιχνίδια και οδεύουν ολοταχώς για το ολοκληρωτικό πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς - όσο αυτό παίζει ρόλο στο ΝΒΑ. Στο παιχνίδι της Τρίτης ο Αντετοκούνμπο έπαιξε 33 λεπτά και είχε 19 πόντους, 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 5 λάθη.

⬆ είναι ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος ανά λεπτά συμμετοχής. Αν και οι 1857 πόντοι του ως τώρα αντιστιχούν σε 27.3 ανά αγώνα και τον κατατάσσουν 6ο στη λίστα, η αναγωγή στα 48 λεπτά συμμετοχής τον ανεβάζει αυτομάτως δεύτερο. Με τους δικούς του 39.8 πόντους (αύξηση κατά 4.7 από πέρυσι) υπολείπεται του Τζέιμς Χάρντεν και μόνο (46.7 ανά 48 λεπτά). Αντίθετα είναι πάνω από τον Στέφεν Κάρι, τον Ζοέλ Εμπίντ και τον Καουάι Λέοναρντ. Την ίδια στιγμή ο Κέβιν Ντουράντ μπαίνει ιδρώνοντας στην πρώτη 10άδα.

⬆ είναι 6ος στη λίστα του true shooting (προσωπικοί πόντοι προς εκτελεσμένες προσπάθειες επί 100), όταν ο Στέφεν Κάρι είναι 8ος, είναι 7ος στην κατηγορία των effective field goals και11ος ριμπάουντερ

⬆ ανήκει στην ομάδα με την πιο αποδοτική άμυνα του πρωταθλήματος. Ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ δεν έχει μεταμορφώσει τους Μπακς απελευθερώνοντας το επιθετικό ταλέντο τους και αυξάνοντας τα συνολικά ποσοστά τους στο τρίποντο. Δούλεψε και βελτίωσε τρομερά την αμυντική συμπεριφορά τους. Τα 'ελάφια' δέχονται 105.4 πόντους ανά αγώνα, αλλά σε πιο γρήγορο ρυθμό και πολλές περισσότερες κατοχές απ' όσες φερ' ειπείν οι πρωτοπόροι Πέισερς (των 103.9 πόντους). Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η μετατροπή των αριθμών στις 100 κατοχές. Σ' αυτήν την κατηγορία είναι ανώτεροι από τους Τζαζ, μια και δέχονται μετά βίας 105.04 πόντους, από τους σχεδόν 111 πόντους της περυσινής περιόδου!. Είναι η καλύτερη επίδοση που θα βρεις εφέτος.

⬆ είναι ο καλύτερος αμυντικός της καλύτερης άμυνας του πρωταθλήματος. Το προσωπικό του defensive rating, της μονάδας μέτρησης αμυντικής αποτελεσματικότητας όσο είναι στο παρκέ, είναι 98.5 πόντοι ανά 100 κατοχές, συνδυάζοντας υψηλά νούμερα σε κλεψίματα και μπλοκς. Ο δεύτερος της κατηγορίας, ο Χασάν Γουαϊτσάιντ των Χιτ, βρίσκεται στο 99.6 (αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά) και ο τρίτος, ο περυσινός κάτοχος του βραβείου Ρούντι Γκομπέρ, κινείται στους 100.3 πόντους.

Αν πάμε πίσω στον Οκτώβριο, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της κανονικής περιόδου (3/10), θα βρούμε τις επιλογές των GMs για τους καλύτερους της σεζόν που θ' αρχίσει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν 5ο φαβορί για τον τίτλο του MVP, με πρώτο τον αποτυχημένο εφέτος Λεμπρόν Τζέιμς, και εκτός των υποψηφίων για το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς.

Πόσο πιθανό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ν' αναδειχθεί MVP και κορυφαίος αμυντικός;
Πόσο πιθανό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ν' αναδειχθεί MVP και κορυφαίος αμυντικός;

Ούτε οι Μπακς υπήρχαν πουθενά.

Πόσο πιθανό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ν' αναδειχθεί MVP και κορυφαίος αμυντικός;

Μπορούν να σκίσουν τα διπλώματά τους. Εικόνα και αριθμοί τους διέψευσαν οικτρά.

photo credits: AP Photo/Morry Gash

News 24/7

24MEDIA NETWORK