Forbes: ΛεΜπρον ο πιο ακριβοπληρωμένος, Γιάννης ο ραγδαία ανερχόμενος

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος ΝΒΑer, για πέμπτη σερί χρονιά. Μαζί με τους Στεφ Κάρι και Κέβιν Ντουράντ 'βγάζουν' περισσότερα εκτός γηπέδου, από ό,τι μέσα σε αυτό. Ουδείς ωστόσο, μπορεί να συγκριθεί με το άλμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Forbes: ΛεΜπρον ο πιο ακριβοπληρωμένος, Γιάννης ο ραγδαία ανερχόμενος

Κατά το δούναι και λαβείν, στα χρόνια που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι "Ελάφι", οι Μπακς αύξησαν την αξία τους κατά 233% και ο Greek Freak εμφανίστηκε στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ΝΒΑers το 2018, για να 'κλειδώσει' την 7η θέση. Αυτό που προκύπτει βέβαια, από τα στοιχεία που παρέχει κάθε χρόνο το Forbes είναι πως δεν υπάρχει άλλος σαν και αυτόν στους 10 πιο πλούσιους -για την ακρίβεια ακριβοπληρωμένους. Και στην πορεία θα διαβάσεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Cleveland Cavaliers' LeBron James, left, and Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34), from Greece, get tangled up in the first quarter of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 2, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers' LeBron James, left, and Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34), from Greece, get tangled up in the first quarter of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 2, 2014, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Το γνωστό Μέσο συνέχισε το monitoring των πιο πλούσιων του πλανήτη, σε επίπεδο παικτών του ΝΒΑ και εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τα νέα δεδομένα, αλλά και τις αλλαγές σε σύγκριση με περασμένες σεζόν. Στο Νο1 είναι και πάλι αυτός που καθόταν στην κορυφή τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

Forbes: ΛεΜπρον ο πιο ακριβοπληρωμένος, Γιάννης ο ραγδαία ανερχόμενος

Το όνομα του είναι ΛεΜπρον Τζέιμς και 'έβγαλε' 88.7 εκατ. δολ, εκ των οποίων τα 53 εκατομμύρια ήταν για δραστηριότητες που δεν αφορούσαν γήπεδο ή μπάλα μπάσκετ -άμεσα. Ο τελευταίος που 'χε νικήσει τον "King", σε αυτό το παιχνίδι, ήταν ο Κόμπε Μπράιαντ.

Και τα τρία μέλη του ΤΟΡ3 (Τζέιμς, Κάρι, Ντουράντ) κατάφεραν να παίρνουν περισσότερα για δραστηριότητες που δεν αφορούν -αυτό καθεαυτό- το μπάσκετ, εξελίσσοντας το όνομα τους σε brand.

Από το 2006, ο "King" έχει δική του εταιρεία μάρκετινγκ (LRMR Ventures), από το 2008 διατηρεί εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών (SpringHilll Entertainment), ακολούθησαν τηλεοπτικά σόου και πλέον δουλεύει για τα remakes του House Party και του Space Jam. Το 2014 πρόσθεσε στην αυτοκρατορία του και την εταιρεία ψηφιακών media Uninterrupted. Αυτή η περιπέτεια άρχισε με επένδυση 15.8 εκατ. δολ. της Time Warner.

Αρνήθηκε την επέκταση συμβολαίου με τα McDonald's (για 15 εκατ. δολ.), προκειμένου να ενισχύσει την Blaze Pizza, αλυσίδα στην οποία είναι επενδυτής. Πέρυσι συνεργάστηκε με τους Σίντι Κρόφορντ, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και Λίντζι Βον, για τη δημιουργία του Ladder, εταιρείας με προϊόντα υγείας και ευεξίας.

Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, η 'καθαρή' αξία του ΛεΜπρον Τζέιμς φτάνει τη σήμερον ημέρα κοντά στα 450.000.000 δολάρια.

Ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος, Στεφ Κάρι έφτιαξε πέρυσι την εταιρεία SC30, που διαχειρίζεται τις επενδύσεις, τις χορηγίες (πριν λίγους μήνες πρόσθεσε στη λίστα την Palm and Rakuten που υπάρχει στη φανέλα των Ουόριορς -έναντι 20 εκατ. δολ.), το ενδιαφέρον από τα media και τις φιλανθρωπίες που τον ενδιαφέρουν, ενώ απέκτησε και τη δική του εταιρεία παραγωγής (Unanimous Media), που ξεκίνησε τη διαδρομή της με τη σύναψη συμφωνίας ανάπτυξης με τη Sony Pictures Entertainment. Ακολούθησε η συμφωνία με τη Facebook, για docuseries (ντοκιμαντέρ/σειρά) που θα ακολουθεί τον Κάρι σε όλη τη φετινή σεζόν.

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση του δυο φορές MVP δεν είναι ακριβώς... επιχείρηση: έφτιαξε και παρουσίασε το High School Basketball Tour, για παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή των ειδικών. Για παιδιά δηλαδή, όπως ήταν αυτός, στα 15.

Golden State Warriors guard Stephen Curry, back, confers with forward Kevin Durant as they watch from the bench late in the second half of an NBA basketball game against the Denver Nuggets, Tuesday, Jan. 15, 2019, in Denver. The Warriors won 142-111. (AP Photo/David Zalubowski)
Golden State Warriors guard Stephen Curry, back, confers with forward Kevin Durant as they watch from the bench late in the second half of an NBA basketball game against the Denver Nuggets, Tuesday, Jan. 15, 2019, in Denver. The Warriors won 142-111. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Ο τρίτος της παρέας (Κέβιν Ντουράντ) ένωσε πέρυσι όλες τις εταιρείες που είχε, υπό την 'ομπρέλα' της 35 Ventures. Αφορά τις χορηγίες του (Nike, Alaska Airlines, Google), τις συμφωνίες με media (ESPN, Apple και YouTube) και τις επενδύσεις του (σε Lime, Rubrik, Postmates και άλλες 47 προσπάθειες).

Έχε πρόχειρο ότι ο Ντουράντ μπορεί να υπογράψει το καλοκαίρι πενταετή επέκταση, για 220 εκατ. δολ. Που θα είναι και νέο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Έως τώρα, έχει 'βγάλει' περισσότερα από 400.000.000 δολ., στην καριέρα του.

Ας επικεντρώσουμε τώρα, στην εξέλιξη του Αντετοκούνμπο

Μέσα στα γραφήματα, είδες και δυο αναφορές στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι μετά τον 6ο Κρις Πολ (43.7 εκατ. δολ.) και πριν τον 8ο Ντάμιαν Λίλαρντ (41 εκατ. δολ. -στο Νο9 είναι ο Μπλέικ Γκρίφιν με 39.1 εκατ. δολ. και στο Νο10 ο Πολ Τζορτζ με 38.8 εκατ. δολ.).

Ας δούμε την εξέλιξη της ζωής του, από την πρώτη σεζόν που εμφανίστηκε στο ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, την καριέρα του πριν τη σεζόν 2016-17, όταν έγινε για πρώτη φορά All Star, μπήκε στην δεύτερη All-NBA team, κέρδισε το βραβείο του 'πιο βελτιωμένου παίκτη και μετά υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου με το Μιλγουόκι. Ήταν και η τελευταία χρονιά της συμφωνίας που 'χε με τη ΝΙΚΕ, για 25.000 δολάρια το χρόνο. Από τους Μπακς είχε 'βγάλει τα ακόλουθα χρήματα.

2013-14

$1.934.465

2014-15

$1.980.447

2015-16

$1.953.960

2016-17

$3.131.769

ΣΥΝΟΛΟ

$9.109.958

Την άνοιξη του 2017 ήταν που του έδωσε η ομάδα του τα 100 εκατομμύρια δολάρια και η ΝΙΚΕ επέκταση συμβολαίου, για 9 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο. Tα έσοδα του έκαναν άλμα της τάξεως του 500%, με τους ΒΜΟ Harris, Tissot, Kronos Foods και διάφορους άλλους να προστίθενται στους χορηγούς. Έτσι, το 2018 βρέθηκε στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του πλανήτη (στο Νο30, με τον Φλόιντ Μέιγουεδερ να είναι στην κορυφή για τέταρτη φορά σε 7 χρόνια, με 275 εκατ. δολ.), ως ο νεαρότερος της ιστορίας -με ένα χρόνο διαφορά από το δεύτερο. Τον Δεκέμβριο που 'χε περάσει είχε 'κλείσει' τα 23.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ο Καρμέλο Άντονι.

Ο τύπος που το 2016 ήταν στο Νο7 της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους ΝΒΑers (30.9 εκατ. δολ.), το 2017 βρέθηκε στο Νο8 (32.6 εκατ. δολ.) και το 2018 στο Νο9 (33.2 εκατ. δολ.). Φέτος, δεν θα τον δεις στους κορυφαίους δέκα που όλοι μαζί έχουν 'βγάλει' 540.000.000 δολάρια φέτος, από μισθούς, χορηγίες, εμφανίστεις, δικαιώματα και πακέτα "media".

Το φετινό σύνολο του ΤΟΡ10 είναι κατά 180.000.000 δολ. μεγαλύτερο εκείνου που υπήρχε πριν πέντε χρόνια.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK