Γιατί ο Ντίβατς δεν διάλεξε τον Ντόντσιτς στους Κινγκς

Ο λόγος που ο GM των Κινγκς, Βλάντε Ντίβατς προσπέρασε τον Λούκα Ντόντσιτς, το βράδυ του 2018 ΝΒΑ Draft δεν είναι αυτός που υπάρχει σήμερα παντού, μετά την πληροφορία που έδωσε το ESPN.

O Bλάντε Ντίβατς αν μη τι άλλο, μπάσκετ ξέρει. Μετά τόσα χρόνια στο σπορ, δύσκολα θα άφηνε προσωπικές σχέσεις να διαμορφώσουν την άποψη του.
O Bλάντε Ντίβατς αν μη τι άλλο, μπάσκετ ξέρει. Μετά τόσα χρόνια στο σπορ, δύσκολα θα άφηνε προσωπικές σχέσεις να διαμορφώσουν την άποψη του. AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

Δεν ξέρω αν έχει αρχίσει να σε κουράζει (θέλω να πιστεύω πως όχι), αλλά ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε τέσσερα τα διαδοχικά παιχνίδια, στα οποία είχε τουλάχιστον 30 πόντους και τουλάχιστον 10 ασίστ, το βράδυ που οι Μαβς πέρασαν πάνω και από τους Ρόκετς (137-123), στο Χιούστον. Ο νεαρός τελείωσε με 41 πόντους, 6 ριμπάουντ και 10 τελικές πάσες, στην πέμπτη διαδοχική νίκη του Ντάλας που σκόραρε 45 πόντους στην πρώτη περίοδο και βρέθηκε στο 78-60 στην ανάπαυλα. Τα media ρώτησαν τον Τζέιμς Χάρντεν (32π., με 2/15 τρίποντα από τα 10/44 του συνόλου) τι έκανε λάθος, αμυντικά η παρέα του. Εκείνος απάντησε 'τα πάντα. Τους επιτρέψαμε να κάνουν ό,τι ήθελαν από την αρχή και όταν κάνεις μια ομάδα να αισθάνεται άνετα, αποκτά αυτοπεποίθηση'.

Αλλά ας γυρίσουμε στο φαινόμενο, με το τέταρτο σερί ματς που 'χε 10+ ασίστ και 30+ πόντους να είναι κάτι που 'χουν ζήσει μόνο άλλοι τρεις NBAers, από τη σεζόν 1983-84: ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Τζέιμς Χάρντεν και ο Σλοβένος, χάριν του οποίου οι Μάβερικς βρίσκονται μέσα στους contenders για τον τίτλο, με την συμπλήρωση του πρώτου μήνα δράσης. Η Luka-mania αναλύθηκε, από την ημέρα που διάβασες γιατί είναι ο καλύτερος 20χρονος στην ιστορία του ΝΒΑ . Προφανώς και ο ίδιος είναι μεταξύ των contenders για να αναδειχθεί MVP της σεζόν, με τους 30.6 πόντους, τις 9.8 ασίστ και τα 10.1 ριμπάουντ ανά ματς (ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι έχει πει πως 'εκπλήσσομαι για τα ριμπάουντ που 'χει, από τη στιγμή που δεν μπορεί να πηδήξει πάνω από εφημερίδα') να είναι συνδυασμός που δεν απολαμβάνει άλλος εξ όσων τρέχουν φέτος στα παρκέ της καλύτερης λίγκας μπάσκετ του πλανήτη.

Η αποκάλυψη του ESPN για τον Ντίβατς

Αν γράψεις στο Google search τις λέξεις Divac και Doncic θα ανακαλύψεις 14 σελίδες 'μαχαιριά στην καρδιά' του Βλάντε Ντίβατς, για την απόφαση των Κινγκς να προσπεράσουν τον Ντόντσιτς, την ημέρα του 2018 NBA Draft. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο 20χρονος περίμενε πως οι Κινγκς θα τον φωνάξουν 'ειδικά από τη στιγμή που είχαν έλθει στη Μαδρίτη, φάγαμε μαζί, μιλήσαμε και νόμισα πως ήμασταν ΟΚ'. Δεν το έκαναν.

O Σέρβος GM του οργανισμού/θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ είχε εξηγήσει αρχικά πως 'πιστεύουμε πως ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ μας ταιριάζει καλύτερα', με τον Ντέιβ Γέργκερ -τότε κόουτς- να προσπαθεί να εξηγήσει -όταν πια είχε αρχίσει τα shows ο Σλοβένος- ότι 'ίσως σταθήκαμε στην πεποίθηση πως έχει 'ταβάνι', το οποίο δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει'. Ο καλύτερος ρούκι της περασμένης σεζόν, μπήκε φέτος ακόμα καλύτερος και ως αντιλαμβάνεσαι προκλήθηκε νέο κύμα επίθεσης στον Ντίβατς, με τον Τιμ ΜακΜαχόν του ESPN να αποκαλύπτει στο WojPod πως “από ό,τι καταλαβαίνω, το γεγονός ότι ο Ντίβατς ήταν πολύ κοντά με τον Λούκα και τον πατέρα του, έπαιξε ρόλο στην απόφαση του. Στην ουσία, δεν είχε καλή άποψη για τον πατέρα του Λούκα, για το like father like son. Μόνο που είναι άλλος τύπος. Τα έκανες μαντάρα, Βλάντε'.

Σε παλαιότερο κείμενο για τον Ντόντσιτς, το οποίο προέκυψε με τη βοήθεια της Μαρίας Πιλάρ Κασάδο, ρεπόρτερ μπάσκετ στην Ισπανία για δεκαετίες και ειδικά της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε αναλυθεί η δυναμική της σχέσης του Λούκα με τον πατέρα του, Σάσα. Δηλαδή, όλοι ήξεραν πως οι δυο τους δεν μιλιούνται -με πάθος και συνέπεια-, μηδέ έχουν ουσιαστική σχέση τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σου πω ότι αν το ήξεραν όλοι, πλην των Κινγκς, τότε κάτι πάει πάρα πολύ λάθος με το τμήμα scouting του οργανισμού. Δηλαδή, τραγικά λάθος.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση

Οι πληροφορίες από τη Σερβία αναφέρουν πως δεδομένα ο Ντίβατς δεν είναι φαν του πατέρα του Λούκα -κάτι που ισχύει και για πλήθος άλλων ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, το concept ήταν άλλο. Για αρχή, είχε μια θεωρία που αναφέρθηκε στο κείμενο που αναφέρει γιατί ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι λύση για τους Μπακς.

'Ανεπίσημα, ο Ντίβατς είχε κρίνει πως το ταίριασμα των Ντόντσιτς και Μπογκντάνοβιτς θα 'σκέπαζε' τον Σέρβο, ο οποίος είχε περιθώρια εξέλιξης για να γίνει franchise player, μένοντας και για πολλά χρόνια στο Σακραμέντο -τη στιγμή που ο ειδικός πίστευε πως ο Σλοβένος θα εξαντλήσει το πρώτο συμβόλαιο και μετά θα πάει αλλού, για να πάρει δαχτυλίδι'.

Πέραν τούτου, προφανώς και ο Ντίβατς δεν είχε υπολογίσει στο πού μπορεί να φτάσει ο Ντόντσιτς, την ώρα που το Σακραμέντο είχε έναν primary χειριστή (Ντι Άρον Φοξ), ενώ ο Σέρβος ήταν βέβαιος πως ο Μπάγκλεϊ είχε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει η κολόνα του Σακραμέντο. Και ίσως να δικαιωνόταν (ή τουλάχιστον να μη ζει αυτά που ζει πια), αν η επιλογή του δεν είχε διαδοχικούς τραυματισμούς.

Το Yahoo! Sports εστίασε στο ότι “το ταλέντο κερδίζει πάντα στο ΝΒΑ. Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη, πάρε το περισσότερο ταλέντο και αν η ομάδα καταλήξει να 'χει πολλούς σε μια θέση ή να μην 'δένουν' οι ικανότητες τους, κάνε ανταλλαγή, όντας σε θέση ισχύος”.

Eπίσης, να πούμε και ότι δεν προσπέρασαν μόνοι οι Κινγκς τον Ντόντσιτς.

Στο 2018 NBA draft τη Νο1 επιλογή την είχε το Φοίνιξ και 'τράβηξε' τον ΝτιΆντρε Άιτον, o οποίος είναι εκτός λόγω τιμωρίας για χρήση απαγορευμένης ουσίας -εν τούτοις ως λογική ήταν σωστή για τους Σανς.

Στο Νο2 οι Κινγκς έκαναν την έκπληξη, ενώ το Νο3 το είχαν οι Χοκς, οι οποίοι πήραν τον Ντόντσιτς για να τον στείλουν το ίδιο βράδυ στο Ντάλας, για τον Τρε Γιανγκ και μια επιλογή πρώτου γύρου το 2019 (έγινε ο Καμ Ρέντις). Ξέρεις τι σημαίνει πια ο Γιανγκ για την Ατλάντα, οπότε κρίνε μόνος σου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK