Ο Βλάντε Ντίβατς ανέλαβε την αναγέννηση των Kings -και θα την πετύχει

Από το 2015 ακούει πως είναι αποτυχημένος και ότι οι ημέρες του, ως GM των Sacramento Kings είναι μετρημένες. Ώσπου φτάσαμε στη φετινή σεζόν, με τον Βλάντε Ντίβατς να θέτει υποψηφιότητα για 'GΜ της χρονιάς'.

Ο Βλάντε Ντίβατς ανέλαβε την αναγέννηση των Kings -και θα την πετύχει

Όπως γνωρίζεις, οι Sacramento Kings δεν είναι ευρωπαϊκή ομάδα. Θέλω να πω ότι δεν είχε έννομο ή άλλο συμφέρον να αναθέσει σε δυο Ευρωπαίους την αναβίωση της ομάδας του 2000. Ζητούμενο δεν είναι απαραίτητα το πρώτο δαχτυλίδι, έπειτα από το μοναδικό του 1951, αλλά να μπει στα play-offs. Εμπειρία που 'χει να ζήσει από το 2006.

Καλά, μη φανταστείς. Τότε οι 'Βασιλείς' είχαν περιοριστεί στον πρώτο γύρο (από τους Spurs), αλλά τουλάχιστον έφτασαν εκεί. Ιδανικά, στόχος είναι η δημιουργία αποτελέσματος ανάλογου με εκείνου που απήλαυσαν στις αρχές του 2000. Τότε που είχαν φτάσει και στους τελικούς της Δύσης (το 2002, όταν έχασαν από τους μετέπειτα πρωταθλητές Lakers). Από το 2001 έως το 2004, ωστόσο είχαν ισάριθμες εμφανίσεις έως τα ημιτελικά της δυτικής περιφέρειας.

Το 2001 τους σταμάτησαν οι μετέπειτα πρωταθλητές Lakers.

Tο 2002, περίοδος που είχαν το καλύτερο ρεκόρ της regular season, πέρασαν τους Mavericks.

Tο 2003 τους πέρασαν οι Mavs.

To 2004... πέτυχαν τον Kevin Garnett σε oίστρο. Με 32 πόντους και 21 ριμπάουντ, συν μια τάπα στον Brad Miller, στα 4'' για τη λήξη, είχε κρίνει το 80-83 υπέρ των Timberwolves, στο έβδομο ματς.

Η κοινή συνισταμένη αυτών των ομορφιών ήταν ο Βλάντε Ντίβατς -τύπος που στα 17 1/2 έχασε από τα χέρια του την πρόκριση της Γιουγκοσλαβίας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως θύμισε στο Contra.gr ο Ζάρκο Πάσπαλι- και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, οι οποίοι βρέθηκαν στην πόλη το 1998 και έμειναν μαζί έως το 2004. Εντάξει. Υπήρχαν και άλλοι τύποι, όπως οι Τούρκογλου, o Ουέμπερ, ο Μπίμπι κλπ.

Washington Wizards' Michael Jordan (23) shares a moment with Sacramento Kings Vlade Divac of Serbia-Montenegro, right during the second half of the Kings' 105-99 win, Wednesday, April 2, 2003, in Washington.(AP Photo/Nick Wass)
Washington Wizards' Michael Jordan (23) shares a moment with Sacramento Kings Vlade Divac of Serbia-Montenegro, right during the second half of the Kings' 105-99 win, Wednesday, April 2, 2003, in Washington.(AP Photo/Nick Wass) AP

Εκείνος όμως, που έχει πιστωθεί την 'ανάσταση' του οργανισμού είναι ο Ντίβατς, ένας εκ των μόλις επτά NBAers που κατάφεραν να φτάσουν τους 13.000 πόντους, τα 9.000 ριμπάουντ, τις 3.000 ασίστ και τις 1.500 τάπες, στην ιστορία της λίγκας. Για να μη ψάχνεις, στο κλειστό club ανήκουν και οι Τζαμπάρ, Ντάνκαν, Σακίλ, Γκαρνέτ, Γκασόλ και Ολάζουον.

Προφανώς για αυτούς τους λόγους -και ακόμα περισσότερους- τον διάλεξε το 2015 ο νέος -τότε- ιδιοκτήτης των Kings, Vivek Ranadivé για να πάρει πάνω του το project. Αρχικά, έγινε αντιπρόεδρος. Μετά GM. Τον περασμένο Μάιο κάλεσε κοντά του τον Πέτζα, στον οποίον έδωσε το ρόλο του υπεύθυνου για το προσωπικό που ασχολείται με τους παίκτες και την εξέλιξη τους. Είναι υπεύθυνος για τους Stockton Kings, την φίλη ομάδα του Sacramento στη G-League.

Sacramento Kings coach Dave Joerger, center, talks with Vlade Divac, right, the NBA basketball team's vice president of basketball operations, and Peja Stojakovic, left, director of player personnel and development, at minicamp Wednesday, July 6, 2016, in Sacramento, Calif. (AP Photo/Rich Pedroncelli)
Sacramento Kings coach Dave Joerger, center, talks with Vlade Divac, right, the NBA basketball team's vice president of basketball operations, and Peja Stojakovic, left, director of player personnel and development, at minicamp Wednesday, July 6, 2016, in Sacramento, Calif. (AP Photo/Rich Pedroncelli) AP

O Στογιάκοβιτς, o Γέργκερ και ο Ντίβατς.

Όταν πρωτοανέλαβε χρέη GM των Kings ο θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ, δεν είχε πάρει ακριβώς την πιο εύκολη δουλειά του κόσμου

Είχε βρεθεί με ένα μείγμα φθηνών και μεγάλων σε ηλικία free agent και επιλογών σε draft που δεν είχαν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, όπως προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον ΝτεΜάρκους Κάζινς, να τους βοηθήσει -να πάνε στα playoffs. Είχε απολυθεί και ο κόουτς Τάιρον Κόρμπιν. Στη θέση του εμφανίστηκε ο George Karl (2015-16), ο οποίος υπέδειξε μια κάποια αδυναμία να 'χτίσει' πάνω στους νέους Μπεν ΜακΛεμορ, Ρέι ΜακΚάλουμ, Νικ Στάουσκας και Σιμ Μπούλαρ.

Για αυτό και το 2016 έδωσε τη σκυτάλη στον Ντέιβ Γέργκερ, τρεις φορές πρωταθλητή της αναπτυξιακής λίγκας και πρώτο προπονητή των Γκρίζιλς από το 2013, έως τον Μάιο του 2016 οπότε απολύθηκε. Την ημέρα που ανακοινώθηκε από τους Κινγκς, υπήρξε μια -τεράστια- αμφισβήτηση.

Η πρώτη του ανταλλαγή ήταν η χειρότερη

Η πρώτη ανταλλαγή που έκανε ποτέ ο Ντίβατς ακολούθησε την επιλογή του Ουίλι Κόλεϊ-Στέιν με το πρώτο τους pick, το 2015 (Νο6) ήταν με τους Σίξερς. Έστειλε στη Φιλαδέλφεια τους Καρλ Λόντρι, Νικ Στάουσκας και Τζέισον Τόμπσον, συν ανταλλαγή επιλογών στο προσεχές ΝΒΑ draft (το Νο3 για το Νο5... που επέτρεψε στους Σέλτικς να πάρουν τον Τζέισον Τέιτουμ το 2017, με τους 76ers να τους δίνουν αυτό το δικαίωμα μέσω ανταλλαγής) και μια μη προστατευμένη επιλογή το 2019 -που μπορεί να είναι στο ΤΟΡ10. Πήρε τους Αρτούρας Γκουντάιτις και Λούκα Μίτροβιτς. Όλοι ρώτησαν “ΓΙΑΤΙ;”.

Η απάντηση ήταν για να αδειάσει χώρο από το salary cap και να τον χρησιμοποιήσει για τους free agents -με πρώτο τον Ουέσλι Μάθιους. Έσβησε 13 εκατομμύρια και απέκτησε 27.000.000 δολ., για τους ΝτεΜάρκους Κάζινς και Ρούντι Γκέι, αλλά και να κρατήσει τον Μάθιους για τέσσερα χρόνια και 64 εκατ. δολ. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, ο τελευταίος προτίμησε τους Μavs -που του έδιναν και συν 6.000.000.

Τι πήραν οι Κινγκς εκείνο το καλοκαίρι; Τον Rajon Rondo που μετά 72 ματς και ρεκόρ λαθών έφυγε ως ελεύθερος, τον Mάρκο Μπελινέλι που έπειτα από 68 ματς με 10π. ανά αγώνα και 30% στα σουτ πήγε ως αντάλλαγμα στους Χόρνετς, για τον Μαλάχι Ρίτσαρντσον και τον Κώστα Κουφό, που έγινε ο αγαπημένος του κοινού.

Ναι, ακόμα συζητείται το πόσο καλή δουλειά είχε γίνει το 2015. Kαι όχι, δεν ξεχάστηκε μετά την ανταλλαγή του Φλεβάρη του 2017 με τους Πέλικανς.

Sacramento Kings center DeMarcus Cousins, center, is applauded by Kings majority owner Vivek Ranadive, left, and Vlade Divac, Kings vice president of basketball and franchise operations, after he was presented with his NBA All-Star jersey, during ceremonies before playing the Chicago Bulls in an NBA basketball game Wednesday, Feb. 3, 2016, in Sacramento, Calif. (AP Photo/Rich Pedroncelli)
Sacramento Kings center DeMarcus Cousins, center, is applauded by Kings majority owner Vivek Ranadive, left, and Vlade Divac, Kings vice president of basketball and franchise operations, after he was presented with his NBA All-Star jersey, during ceremonies before playing the Chicago Bulls in an NBA basketball game Wednesday, Feb. 3, 2016, in Sacramento, Calif. (AP Photo/Rich Pedroncelli) AP

Το αφεντικό του οργανισμού, ο Κάζινς και ο Ντίβατς την ημέρα που ο παίκτης έγινε All Star.

Στο 2016 NBA draft οι Kings είχαν δώσει τη Νο13 επιλογή στον Γιώργο Παπαγιάννη -με τη γνωστή εξέλιξη. Στο 2017 NBA draft έδωσαν την πρώτη επιλογή στον point guard, Ντι Άρον Φοξ. Νωρίτερα, τον Φλεβάρη είχαν ανταλλάξει νωρίς, νωρίς τον All Star και καλύτερο τους παίκτη της τελευταίας 15ετιας, ΝτεΜάρκους Κάζινς και τον Όμρι Κάσπι -τους έστειλαν στους Πέλικανς, για τους Μπάντι Χιλντ, Τάιρικ Έβανς, Λάνγκστον Γκάλογουεϊ και επιλογές στο επικείμενο draft (διάλεξαν τους Τζάστιν Τζάκσον, Χάρι Γκάιλς, Φρανκ Μέισον ΙΙ).

Tην ημέρα που ανακοινώθηκε η έξοδος του Κάζινς, o Ντίβατς είχε ομολογήσει ότι “είχαμε καλύτερη προσφορά, δυο ημέρες πριν αλλά την απέσυραν, ενόσω τη σκεφτόμασταν”. Εξ ου και αρκέστηκε στα λιγότερα. Οι ρεπόρτερ έμειναν άναυδοι, προσπαθώντας να καταλάβουν αν τους κοροϊδεύει. Δεν τους κορόιδευε

Δες λίγο πώς έμαθε ο Κάζινς για την ανταλλαγή

Ήταν η ημέρα που διαβάσαμε το “ αυτή η ανταλλαγή θα κρίνει τη μοίρα του Ντίβατς στη θέση του GM των Κινγκς”. Τι συνέβαινε την ίδια ώρα υπό την έννοια της πορείας που διέγραφε η ομάδα στις σεζόν; O Ντίβατς πήρε τον οργανισμό από το 29-53 και τη σεζόν 2015-16 τελείωσαν με 33-49. Την επόμενη με 32-50, το 2018 με 27-55 και τώρα βρίσκονται στο 10-10. Nαι, δεν έκανε και θραύση. Και δεν έβαλε την ομάδα στα playoffs. Σου είπα για τις βασικές αστοχίες. Το περασμένο καλοκαίρι οι ειδικοί πρόσθεσαν άλλη μια.

Το Σακραμέντο είχε τη δεύτερη επιλογή στο 2018 ΝΒΑ draft και τη δυνατότητα να πάρει τον Λούκα Ντόνσιτς.

Ή τον Μάικλ Πόρτερ, Μάρβιν Μπάγκλεϊ. Διάλεξε τον τελευταίο έναν power forward, με αδυναμία στο να 'διαβάζει' το παιχνίδι των αντιπάλων, “έναν σκόρερ ενστίκτου και εκρηκτικότητας, όχι έμφυτου ταλέντου”, όπως είχε γράψει το Bleacher Report στην ανάλυση του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ήταν και μινιόν, για τη θέση του. Δες τον δίπλα στον Στογιάκοβιτς.

Ο Ντίβατς εξήγησε ότι“ήταν εύκολη επιλογή. Ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα μας” και άφησε τους ρεπόρτερ να χτυπιούνται -και τους Τζαζ να παρτάρουν που πήραν τον Σλοβένο.

Μετά τον point guard που έβαλε στην εξίσωση το 2017, ήθελε έναν αθλητικό ψηλό που να μπορεί να 'ανοίγει' τις επιθέσεις τους. Μόνο που κανείς δεν το είδε έτσι το θέμα. Όλοι άρχισαν να γράφουν (ξανά) πως “ η θητεία του Ντίβατς μάλλον οδεύει προς το τέλος της”.

Κάτσε να σου πω τι έγινε. Το Σακραμέντο είναι στην πρώτη οκτάδα της Δύσης, με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου της σεζόν. Λίγοι είχαν σκεφτεί πως ο Ντίβατς είχε περισυλλέξει όλα τα κομμάτια που χρειαζόταν, ώστε ο Γέργκερ να μπορεί να βάλει τους σωστούς παίκτες, στις σωστές θέσεις και να κάνει ανταγωνιστικούς τους Κινγκς.

Είναι αλήθεια πως αυτοί οι τύποι ή νικούν στο τέλος ή χάνουν με διψήφια διαφορά πόντων. Αλλά αυτό συμβαίνει με όλες τις νεαρές σε ηλικία, ομάδες, όπως προσπαθούν να βρουν το χώρο τους στη μεγάλη σκηνή.

Bέβαια, ο Ντίβατς είχε προειδοποιήσει για αυτό που βλέπουμε, από τον περασμένο Ιούνιο. Είχε πει ότι “η ομάδα μου είναι σούπερ ομάδα. Απλά είναι νεαρή”.

Aυτά λοιπόν, τα νέα παιδιά έχουν τις δεύτερες περισσότερες κατοχές, ανά παιχνίδι φέτος στο ΝΒΑ (106.18, με τους πρώτους Χοκς να μετρούν 106.76 και τους τρίτους Πέλικανς να έχουν 104.81). Και ενώ στην άμυνα ήταν η 29η ομάδα της λίγκας, στην εκκίνηση, στα τελευταία παιχνίδια δέχονται 110.9 πόντους ανά ματς. Σαφέστατη βελτίωση από τους 130.4 της αρχής, που τους έχει φέρει στην 5η θέση επί του συνόλου. Για να τα καταφέρει, 'έκοψε' κάτι από την επίθεση. Δουλίτσα ωστόσο, γίνεται.

Sacramento Kings forward Marvin Bagley III and Utah Jazz center Rudy Gobert (27) fight for the loose ball during the second quarter of an NBA basketball game, Wednesday, Nov. 21, 2018, in Salt Lake City. (AP Photo/Chris Nicoll)
Sacramento Kings forward Marvin Bagley III and Utah Jazz center Rudy Gobert (27) fight for the loose ball during the second quarter of an NBA basketball game, Wednesday, Nov. 21, 2018, in Salt Lake City. (AP Photo/Chris Nicoll) AP

Οι Κινγκς δείχνουν να φροντίζουν, να βοηθούν το ταλέντο όλων. Εν αρχή ην ο Φοξ. Αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα. Όπως ο Λαμπισιέρε, που έχει μεγάλο μενού επιθετικών κινήσεων (και τρόπων να σκοράρει από κοντινή και μέση απόσταση). Ο Τζάστιν Τζάκσον επίσης, το 'χει και είναι και αλτρουιστής, ο Κόλεϊ-Στάιν έχει εξαιρετικά τελειώματα στο transition, ο Buddy Hield είναι ο μεγαλύτερος εργάτης -με χαρακτηριστική την τεράστια βελτίωση. Ο Χάρι Τζάιλς ήταν γνωστός για την αθλητικότητα του -παρέπεμπε σε εκείνη του Αμαρ'ε Στούνταμαϊρ-, έπαθε δυο φορές χιαστό στο σχολείο και στους Kings έχει όσα ονειρευόταν -αρχής γενομένης από ευκαιρίες.

Ο Γέργκερ έχει την πολυτέλεια να δουλεύει με τον Marvin Bagley III, ώστε να αυξήσει τις ευθύνες του και να του δώσει μεγαλύτερο ρόλο, όταν είναι έτοιμος.

Υπάρχει φυσικά, και μια πολυσυλλεκτικότητα (φευ), με την παρουσία δυο Σέρβων (Μπογκντάνοβιτς, Μπιέλιτσα), ενός Σουδανού (Ουένιεν Γκαμπριέλ), ενός από τις Μπαχάμες (Μπάντι Χιλντ), ενός από την Αϊτή (Σκαλ Λαμπισιέρι) και του Κώστα Κουφού. Α, όσοι έπαιρνε ο Ντίβατς στις ανταλλαγές που τον έβριζαν, είναι ακόμα εκεί -εξαιρουμένου του Παπαγιάννη.

Eκεί που στις προβλέψεις για την τρέχουσα περίοδο, το Σακραμέντο ήταν στις 3 χειρότερες ομάδες και ο Ντίβατς φερόταν να είναι με την πλάτη, πλέον η ομάδα κάνει μια χαρά δουλειά και ο Σέρβος ανήκει στους υποψηφίους για την ανάδειξη του καλύτερου GM της λίγκας. Πώς σου φάνηκε;

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK