Η αλήθεια για την αποχή των NBAers από το σεξ

Γιατροί εξηγούν πως η αδυναμία των παικτών που 'χουν μπει στη 'φούσκα' του Ορλάντο να ζήσουν τη φυσική επαφή με τους significant others, μπορεί να 'πειράξει' το σώμα και το μυαλό τους, αν κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Που δεν είναι οι τρεις εβδομάδες.

Ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη του αγγίγματος και της προσωπικής επαφής των NBAers, για να λειτουργεί ιδανικά το μυαλό και το σώμα τους. Εξηγούν ωστόσο, πως οι τρεις εβδομάδες δεν θεωρούνται επικίνδυνο διάστημα.
Ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη του αγγίγματος και της προσωπικής επαφής των NBAers, για να λειτουργεί ιδανικά το μυαλό και το σώμα τους. Εξηγούν ωστόσο, πως οι τρεις εβδομάδες δεν θεωρούνται επικίνδυνο διάστημα. AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Για τη διευκόλυνση της συνεννόησης μας, στο κείμενο που ακολουθεί το σεξ θα αναφέρεται ως recreational activity. Δηλαδή, ψυχαγωγική δραστηριότητα. Έτσι το ανέφερε ο Στέφεν Σμιθ στο ξέσπασμα για τις ανάγκες των NBAers που δεν έλαβε το ΝΒΑ υπ' όψιν του, όταν έφτιαξε το project της 'φούσκας' στο Ορλάντο.

Επειδή μπορεί να το έχασες ή γιατί μπορεί να θες να το ξαναδείς, ιδού η έκρηξη του Σμιθ, που μεταξύ άλλων είπε "θα συμβιβαστούν για τρεις μήνες χωρίς σεξ; Να είναι χωρίς τις γυναίκες ή τις φίλες τους; Θα μείνουν στη 'φούσκα' για τρεις μήνες και θα ασχολούνται μόνο με προπονήσεις και αγώνες; Ποιοι τρεις μήνες; Εγώ λέω πως και οι τρεις εβδομάδες είναι πρόβλημα και όλοι θα είναι μόνοι για τον πρώτο μήνα. Γιατί πιστεύετε ότι προτιμούσαν το Λας Βέγκας από το Ορλάντο; Σας λέω ότι θα παραβιάσουν τους κανονισμούς. Αυτό σας λέω. Κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια. Θα ζοριστούν". Οι οικογένειες και οι όποιοι άλλοι καλεσμένοι, επιτρέπονται από τα playoffs -δηλαδή, μετά τις τρεις πρώτες εβδομάδες δράσης.

Αυτό που δεν είπε ο Σμιθ, αλλά επισήμαναν γιατροί είναι πως η έλλειψη της συγκεκριμένης recreational activity μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική υγεία των παικτών -μαζί με το σώμα τους. Το Insider έγραψε πως "οι ειδικοί τονίζουν πως το καιρό που θα περάσουν χωρίς σεξ οι NBAers θα είναι ένα τεστ άγχους για τα σώματα τους". Το σεξ είχε δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν, από προπονητές που προσπαθούσαν να μαζέψουν τα τυχόν ασυμμάζευτα των αθλητών τους, πριν τα όποια events (διοργανώσεις ή απλά, ταπεινά παιχνίδια λίγκας). Βασικά, τι παλιά; Το 'μάντρωμα' στα ξενοδοχεία πριν τα σημαντικά events έχει ως στόχο να κρατήσει η ομάδα τους αθλητές μακριά από ποτά, ξενύχτια και την activity που λέγαμε. Μόνο που πλέον και βάσει ερευνών, αυτό είναι άσχετο.

Για κάθε Τσάμπερλεϊν, υπάρχει ένας AC Γκριν

Όπως θυμίζει η Guardian ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έχει μείνει στην ιστορία ως εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του σπορ που λέγεται μπάσκετ, αλλά και για τη 'φωλιά' από βελούδο -με καθρέφτες από πάνω μέχρι κάτω- που 'χε φτιάξει, στην έπαυλη του στο Bel Air. Όπως και για το μυθικό "έχω πάει με 20.000 γυναίκες".

Η άλλη όψη του νομίσματος έχει το 'κεφάλι' του AC Γκριν, παίκτης που έχει το ρεκόρ συμμετοχών σε συνεχόμενα παιχνίδια του ΝΒΑ (1.192). Ο πάουερ φόργουορντ που έπαιζε στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ από το 1985 έως το 2001 (Λέικερς, Σανς, Μαβς, Χιτ), πήρε τρία πρωταθλήματα και έγινε μια φορά All Star δεν ασχολήθηκε έστω μια φορά με την recreational activity έως το τέλος της καριέρας του.

Υπήρξαν ουκ ολίγες τιμωρίες αθλητών, γιατί επιδόθηκαν στην recreational activity ενόσω κάποια μεγάλη διοργάνωση (τύπου World Cup) ήταν σε εξέλιξη. Όπως και τοποθετήσεις προπονητών, σύμφωνα με τις οποίες 'αν δεν μπορείς να απέχεις για 20 με 40 μέρες, δεν είσαι προετοιμασμένος να γίνεις επαγγελματίας αθλητής'.

Η πραγματικότητα αναφέρει πως οι επαγγελματίες αθλητές δεν γεννιούνται φιλήδονοι. H έντονη σωματική δραστηριότητα έχει συνέπειες στη λίμπιντο. Αλλά να μη τα λέμε εμείς. Nα τα πουν οι επιστήμονες που από το Δεκέμβρη του 2016 είχαν πει στο Contra πως θα ήταν χρήσιμο να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε. Παρεμπιπτόντως, το 'απαγορεύεται το σεξ πριν τα αθλητικά events' είναι θεωρία που είχε αναπτυχθεί στην Αρχαία Ελλάδα. Η αποχή θεωρούνταν η καλύτερη μέθοδος για να διασφαλιστεί η αθλητική επίδοση και η επικοινωνία μεταξύ του σώματος και του πνεύματος. Το 2020 είναι κρίμα να μένουμε σε αυτό. Ή το 'η ολοκλήρωση αφαιρεί τεστοστερόνη από το σώμα και μειώνει τη δύναμη των μυών' που 'χαν συμπεράνει ερευνητές το 1997.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί έρευνα με ξεκάθαρα/σίγουρα/απόλυτα συμπεράσματα. Πάμε να δούμε τι αναφέρει η πιο πρόσφατη έρευνα που 'χει αυτό το αντικείμενο, όπως θα θυμάσαι πως εσύ 'αντέχεις' το αλκοόλ, φίλος σου όχι, σε άλλον αρέσουν τα γλυκά, κάποιος δεν θέλει ούτε να τα βλέπει -και γενικά πως ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά -οργανικά και ψυχολογικά- στα ίδια γεγονότα. "Ο κανόνας θέλει το σεξ, την επαφή, το φυσικό άγγιγμα και τον οργασμό να βοηθούν στο να είμαστε υγιείς. Έρευνες έχουν δείξει πως ο οργασμός βοηθά στην αντιμετώπιση πόνου, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τον ύπνο. Η σεξουαλική υγεία συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής και την καλή υγεία".

Να θυμίσω κάπου εδώ πως η απουσία των ερωτικών συντρόφων έχει να κάνει με τον κορονοϊό και όχι τις απαιτήσεις των προπονητών. Αλλά οι συνέπειες παραμένουν οι ίδιες.

Η αποχή από το σεξ ή από τη γενικότερη σωματική επαφή -που μπορεί να είναι ακόμα και το ανθρώπινο άγγιγμα- για μεγάλο διάστημα (που προσδιορίζεται σε μήνες) μπορεί να 'πυροδοτήσει' το 'skin hunger' που προκαλεί συναισθήματα απομόνωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, μαζί με αδυναμία στο ανοσοποιητικό σύστημα και κακό ύπνο. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι τονίζουν πως δύσκολα αυτό θα συμβεί στις τρεις εβδομάδες της μοναξιάς των NBers.

Να δούμε και μια έρευνα, που 'χε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2016. Είχε ως θέμα το 'σεξουαλική δραστηριότητα πριν τις αθλητικές διοργανώσεις' και το τσεκάρισμα όλων των ερευνών που 'χαν γίνει έως τότε, επί του αντικειμένου. "Από την παρούσα έρευνα παραμένουν αμφιβολίες, σχετικά με την πιθανή αρνητική συνέπεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, το βράδυ πριν το event. Αυτή η πτυχή θεωρείται σημαντική στα σπορ, αλλά υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για πιθανή συγκεκριμένη επιζήμια δράση, στην απόδοση. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τον πιθανό αντίκτυπο της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε διαφορετικά είδη σπορ, υπό την έννοια της αντοχής ή της ανθεκτικότητας στην εμφάνιση ή υπό την έννοια των ομαδικών ή ατομικών σπορ. Υπάρχουν λίγα επιστημονικά ασφαλή δεδομένα για την επίδραση του αυνανισμού στην αθλητική απόδοση. Είναι συγκεκριμένη πτυχή που δεν έχει ερευνηθεί, επιστημονικά. Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές, κατά τις οποίες ο αυνανισμός έχει θετικές εμπειρίες στον ανταγωνιστικό αθλητισμό. Οι πολιτισμικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις επίσης επηρεάζουν την προσέγγιση του σεξ στον αθλητισμό.

"Η σεξουαλική σφαίρα είναι ατομική και σε αυτό το πλαίσιο, οι αθλητές θα έπρεπε να νιώθουν ελεύθεροι να ζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, σε πλήρη ελευθερία".

Η έρευνα καταλήγει στο ότι "μελλοντικές έρευνες θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος, κάποιες συγκεκριμένες πτυχές που σχετίζονται με τις εθνικές, φυλετικές και αθλητικές διαφορές". Άλλη έρευνα με τίτλο 'η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας, της σεξουαλικής συμπεριφοράς και της αθλητικής απόδοσης' επισημαίνει πως "τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών αφορούν τις μετρήσεις που έγιναν πριν και μετά την αποχή. Μελέτες δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της αποχής υπάρχει αυξημένο επίπεδο τεστοστερόνης. Το επίπεδο, από τη φύση του, δεν επηρεάζει την απόφαση. Από την άποψη της μακροπρόθεσμης αύξησης του επίπεδου της τεστοστερόνης, ίσως να υπάρχει αυξημένη αναβολική διαδικασία και αύξηση της γενικής δύναμης. Επιπροσθέτως, το επίπεδο της μπορεί να επηρεάσει αυτό του αθλητή, σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα, στοιχείο σημαντικό στα μαχητικά σπορ. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευτεί συνεκτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν αυτές τις ενδείξεις. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω έρευνα που θα προσεγγίσει αυτό το θέμα με νέο τρόπο και θα επικεντρωθεί περισσότερο στον αντίκτυπο της σεξουαλικής αποχής και όχι της επιρροής των σεξουαλικών δραστηριοτήτων".

Δεδομένου ότι στις δραστηριότητες που υπάρχουν προς διάθεση των NBAers στη 'φούσκα' του Ορλάντο είναι και το ψάρεμα, όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως οι παίκτες θα ήταν χρήσιμο να αφήσουν τα ψάρια και να ασχοληθούν με την recreational activity. Στα του ψαρέματος, να σου πω ότι κάποιοι το 'χουν πάρει τόσο σοβαρά, που κάνουν και μαθήματα. Σαν και αυτό που έκανε ο Μοντζρέλ Χάρελ στον Πάτρικ Μπέρβερλι, στο διάδρομο του ξενοδοχείου.

Πολλώ δε, μετά την επισήμανση του Dr. Μάικ Γιανγκ, διευθυντή επίδοσης στο Athletic Lab -ο οποίος μετείχε στην έρευνα με τίτλο 'αναζητώντας την ιδανική στρατηγική σεξ για τους αθλητές'. Ένας από τους τομείς που μελετήθηκαν ήταν οι συνέπειες του αυνανισμού στην επιτάχυνση, το πικ της δύναμης, το άλμα και άλλων στοιχείων.

"Όσο δεν έχεις τύψεις για το σεξ σε σχέση με την απόδοση -που συνήθως αφορούν θρησκευτικές καταδίκες- είναι κάτι καλό για εσένα. Ή πιο ορθά, δεν σου κάνει κακό. Ο καλύτερος τρόπος να το συνοψίσω είναι πως αν νιώθεις πως το χρειάζεσαι, τότε όντως το χρειάζεσαι".

"Οι αθλητές πρέπει να ακούσουν το συνειδητό τους. Στα της αθλητικής δραστηριότητας και της αθλητικής απόδοσης, η άποψη που 'χει ο καθένας είναι το ίδιο με την πραγματικότητα του. Αν νιώθουν πως μετέχοντας σε αθλητική δραστηριότητα, θα βελτιώσουν την απόδοση, τότε το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν τις ευκαιρίες για να γίνουν σεξουαλικά δραστήριοι. Αντιστοίχως, αν ένας αθλητής νιώθει πως η σεξουαλική δραστηριότητα θα είναι επιζήμια για την απόδοση τους, τότε πιθανότατα θα γίνει. Οπότε πρέπει να την αποφύγουν ό,τι και αν γίνει.

Κάθε άγγιγμα μειώνει την κορτιζόλη, που είναι ορμόνη του στρες. Χωρίς το άγγιγμα, η ουσία αυξάνεται. Υπάρχει ψυχολογική αντίδραση. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη το άγγιγμα. Αυτοί που κάνουν σεξ συχνά ή έστω αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα, έχουν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης". Ο Γιανγκ κατέληξε στο ότι "μια, δυο εβδομάδες δεν είναι μεγάλο θέμα. Αν όμως, μείνουν οι ΝΒΑers σε αποκλεισμό για περισσότερες από έξι εβδομάδες, η αποχή θα γίνει ο λόγος που θα 'σπάσει' η φούσκα".


News 24/7

24MEDIA NETWORK