Η καλύτερη 5άδα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν ήταν στο παρκέ

Ο Αργύρης Πεδουλάκης μείωσε -κατά 6- τα διαφορετικά σχήματα που χρησιμοποίησε στην αναμέτρηση με τη Βιλερμπάν, αλλά αυτό που επέλεξε για το φινάλε δεν ήταν το αποδοτικότερο ούτε με τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Νικ Καλάθης είναι μέλος της καλύτερης 5άδα του Παναθηναϊκού, αλλά ταυτόχρονα και της χειρότερης
Ο Νικ Καλάθης είναι μέλος της καλύτερης 5άδα του Παναθηναϊκού, αλλά ταυτόχρονα και της χειρότερης EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει δώσει τους πρώτους δύο αγώνες του στην Euroleague. Δύο αγώνες με παραπλήσια εξέλιξη και μια ειδοποιό διαφορά: το αποτέλεσμα. Τον Ερυθρό Αστέρα τον νίκησε στην Αθήνα, από τη Βιλερμπάν ηττήθηκε (όπως ηττήθηκε) στη Λιόν.

Κοιτάζοντας πίσω από το +5 (87-82) και το -1 (78-79) διακρίνεις μια διπλή συνισταμένη: από τη μία η σχεδόν άριστη απόδοση στο τρίτο δεκάλεπτο και από την άλλη η κατάρρευση στο τέταρτο. Κατά σύμπτωση (ή όχι) στο 30' των δύο αναμετρήσεων οι 'πράσινοι' κατείχαν διαφορά 13 πόντων (66-53 και 63-50), αλλά στο φινάλε των επόμενων δέκα λεπτών (μέχρι το τέλος δηλαδή του αγώνα) έψαχναν να βρουν γιατί είχαν δεχθεί 29, γκρεμίζοντας ό,τι είχαν δημιουργήσει με πολύ κόπο προηγουμένως.

Την πρώτη φορά γλίτωσαν διότι ο Καλάθης πέτυχε ένα λυτρωτικό τρίποντο και ο Ράις δεν λάθεψε από τη γραμμή των βολών. Τη δεύτερη απέτυχαν σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις (λάθος Φριντέτ, 0/1 τρίποντο και 0/1 δίποντο Καλάθη) και η Βιλερμπάν (με απλά plays) τούς τιμώρησε με επιμέρους σκορ 9-2 σε χρονικό διάστημα μικρότερο του διλέπτου. Έως ότου οι πρωταθλητές μπλέξουν σε οριακές καταστάσεις, είχαν το χρόνο να διαχειριστούν διαφορετικά το εκάστοτε προβάδισμά τους. Είτε χαλάρωσαν είτε βιάστηκαν, προκλήθηκαν δυσάρεστες συνέπειες. Προφανώς η επικράτηση επί του Αστέρα άφησε το χρόνο να δουλέψει υπέρ του 'τριφυλλιού'. Η κατάληξη ωστόσο του αγώνα στο 'Αστρομπάλ' ανέπτυξε αναπόφευκτα ερωτηματικά για τη διαχείριση, αγωνιστική και πνευματική, του συνόλου.

Πού ήταν η καλύτερη από τις πεντάδες;

Στο μυαλό των παικτών δεν μπορούμε να μπούμε. Μόνο ο Καθηγητής-Χ θα είχε τη δύναμη να εισχωρήσει στα εγκεφαλικά κύταρρα και να διαβάσει τη σκέψη καθενός εκ των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Αγωνιστικά όμως η πλατόφμα της Newstats, σταθερή συντροφιά μας από πέρυσι, μάς προσφέρει τη δυνατότητα να ψάξουμε ένα κομμάτι της αλήθειας.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήθελε στο φινάλε να παίξει μ' ένα ευέλικτο σχήμα, άνευ σέντερ. Ο Τζόνσον, ο Παπαπέτρου και ο Τόμας συμπλήρωναν τον Φριντέτ και τον Καλάθη στην περιφέρεια, με στόχο τη σβελτάδα στην άμυνα και το αξιόπιστο μακρινό σουτ στην επίθεση. Ο Γιώργος Βόβορας εξήγησε άλλωστε μετά το τέλος πως "βάλαμε στο '5' τον Τόμας για να ηρεμήσουμε το παιχνίδι με τέσσερις σουτέρ απ' έξω, ήταν σε πολύ καλή μέρα και είχαμε πρόβλημα στο εύκολο καλάθι". Βέβαια "όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος", συμπλήρωσε ο συνεργάτης του 'Άρτζι', αντιλαμβανόμενος πως το ρίσκο αυτό δεν απέδωσε στο βαθμό που απαιτούσαν οι ανάγκες της στιγμής. Έτσι ήταν, καθώς η άμυνα αποδείχθηκε ευάλωτη στην πίσω ζώνη και δόθηκαν εύκολοι πόντοι στους γηπεδούχους.

Με Παπαγιάννη, όχι με Γουάιλι

Τι θα είχε συμβεί αν, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Ούτε ο χρόνος γυρίζει πίσω για να διορθωθούν επιλογές. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Αυτό ωστόσο που απορρέει ως συμπέρασμα είναι πως η πιο αποδοτική 5άδα στη ροή του αγώνα στο 'Αστρομπάλ', από τις 17 συνολικά που διάλεξε να χρησιμοποιήσει ο κόουτς του 'τριφυλλιού' (από ελάχιστα ως πολύ) στη διάρκεια του αγώνα, δεν ήταν μαζί στο παρκέ. Έλειπε το ένα από τα κομμάτια. Δεν ήταν ο Τζέικομπ Γουάιλι αυτό, για τον οποίο έγινε κουβέντα, αλλά ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ήταν ένα ορθολογικό σχήμα που στα 11.2 λεπτά χρήσης τους χάρισε στην ελληνική ομάδα ένα εντυπωσιακό +14 με 113.3 πόντους υπέρ και 73.7 πόντους κατά (με την αναγωγή του σκοραρίσματος στις 100 κατοχές).

Η ίδια σύνθεση ήταν η πιο αποτελεσματική, σε σύνολο 23ων διαφορετικών 5άδων, και στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα (+6 σε λιγότερα από 6 λεπτά συνύπαρξης), στοιχείο που 'φωτίζει' την άνεση του Καλάθη να έχει δίπλα του παίκτες που μπορούν να τελειώσουν με συνέπεια τις πάσες του (28.6% και 45.5% αντίστοιχα στο ASST%). Τι νούμερα παρουσίασε η 5άδα που έκλεισε και... έχασε τον αγώνα στη Γαλλία ούσα στο παρκέ; Σε τελευταία 4'33'' λεπτά κατέγραψε ένα μεγαλοπρεπές -7 (ή 120-190 πόντοι σε 100 κατοχές). Οι ίδιοι μαζί, σε 1.5 λεπτό με τον Ερυθρό Αστέρα, είχαν ήδη αφήσει προς γνώσιν ένα -2! Το δις εξαμαρτείν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK