Παναθηναϊκός-Ερ.Αστέρας: Ο Παναθηναϊκός έδειξε την αλήθεια του

Η νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην πρεμιέρα της Euroleague (87-82) και όλες οι παράμετροι αυτής. Το παιχνίδι στο 5-5, η ο Ράις στον 'άσο', η κυριαρχία στην τρίτη περίοδο και οι αδυναμίες που εξέθεσε ο Ερυθρός Αστέρας.

Ο ΝτεΣον Τόμας με 18 πόντους και 11 ριμπάουντ ήταν από τους πρωτεργάτες της νίκης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ
Ο ΝτεΣον Τόμας με 18 πόντους και 11 ριμπάουντ ήταν από τους πρωτεργάτες της νίκης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της πρεμιέρας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Euroleague με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα.

Θα έλεγε κανείς πως η εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα έπασχε φανερά. Η λειτουργία του, ιδίως στο αμυντικό σκέλος, έμοιαζε όσο προβληματική ήταν η διαδικτυακή εικόνα που παρείχε στους χρήστες της η πλατφόρμα της Euroleague. Ο -σε γνώριμο έδαφος- Τζέιμς Γκιστ πήγε δυναμικά πάνω στον Γουάιλι, ήταν άνετος στο 'ένας μ' έναν' και σε συνδυασμό με τα επιθετικά ριμπάουντ, έφθειρε την ελληνική ομάδα. Με την παρουσία του Παπαγιάννη στη ρακέτα και σχήμα που είχε μαζί Ράις, Μπράουν, Τζόνσον που πίεζε την μπάλα, η κατάσταση βελτιώθηκε εμφανώς και η σταθερή επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη ν' αφήσει στο παρκέ ψηλά σχήματα τον βοήθησε από τα μέσα της πρώτης περιόδου ν' ανατραπεί το εις βάρος σκορ (από 8-15 σε 24-19), μια και έπεσε το αντίπαλο ποσοστό στα δίποντα.

Οι δύο προπονητές είχαν διαλέξει παρόμοιους τρόπους τακτικής προσέγγισης, προσπαθώντας να ελέγξουν τη ρακέτα τους, αλλά το βάθος του πάγκου βοήθησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να διαχειριστεί καλύτερα το ροτέισον. Η νευρικότητα και η αστοχία των 'πρασίνων', απόρροια του άγχους που προκαλεί μια πρεμιέρα, έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στις πιο σωστές επιλογές. Η άμυνα χάρισε παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, ενώ με το δίδυμο Καλάθη-Ράις η μπάλα κυκλοφόρησε καλύτερα.

Ακόμη και μόνος του ο Αμερικανός ήταν πολύ καλός στον 'άσο', ήλεγξε σωστά το παιχνίδι με close out φάσεις και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον Παπαγιάννη. Αντίστοιχα δούλεψε ο Καλάθης, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο έχοντας απλή αλλά καλή ανταπόκριση στο πικ εν ρολ και αυξάνοντας την αποδοτικότητά στις μεγάλες επιθέσεις.

Το προβάδισμα ήταν μικρό (37-35 στο 20'), αλλά από την απόδοση της δεύτερης περιόδου η ελληνική ομάδα κέρδισε την απαιτούμενη ψυχολογία. Την ίδια στιγμή που οι παίκτες του Αστέρα δεν ήταν προσηλωμένοι στην τακτική τους, κάνοντας πολλαπλά λάθη στον τρόπο αντιμετώπισης τόσο στα heads του Φριντέτ (5 πόντοι, 1 ασίστ στη δεύτερη περίοδο) όσο και στο under του Καλάθη (18 πόντοι ως το 28'), δίνοντάς του απλόχερα το ενδιάμεσο floater που του αρέσει, οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχαν εξαιρετική κίνηση μακριά από την μπάλα, είχαν πολύ καλή ενδιάμεση επίθεση απειλώντας με πολλούς παίκτες και έμειναν σταθερός το πλάνο τους.

Είτε το επιθετικό με δίδυμο Καλάθη-Παπαγιάννη στο 5-5 και σκορ στον τρανζίσιον, είτε στο αμυντικό, έχοντας βρει λύσεις τα οποία προβλήματά τους. Οι γηπεδούχοι ήλεγξαν το αντίπαλο πικ εν ρολ σε καταστάσεις 2-2 και ελάχιστες βοήθειες, έβαλαν πίεση στην μπάλα και διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα την προσήλωση στο σχέδιο εξουδετέρωσης των αντίπαλων επιθέσεων.

Ήταν μακράν το καλύτερο διάστημα των 'πρασίνων' στο παιχνίδι, διότι η συνέχεια δεν είχε την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Νωθρότητα και χαλαρότητα χαρακτήρισαν την απόδοσή του από τη στιγμή που έχτισε ένα προβάδισμα (74-60, 33'03''), γιατί προφανώς οι παίκτες του παρκέ πίστεψαν ότι η κατάσταση είναι εύκολα διαχειρίσιμη και το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Οι φιλοξενούμενοι πήγαν πολύ στο 'ένας μ' έναν' και ευνοήθηκαν παίρνοντας αυτοπεποίθηση από το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός τους ακολούθησε βγαίνοντας από το δικό του καλούπι. Ο Βουγιούκας δεν μπορούσε να είναι ωφέλιμος σε μια τέτοια κατάσταση, το χαμηλό -αδόκιμο αλήθεια είναι- σχήμα του Πεδουλάκη με Παπαπέτρου-Τόμας στο 4-5, προσπαθώντας ν' ακολουθήσει τον Τόμιτς, δεν βοήθησε και η αναστάτωση που προκλήθηκε από τη μείωση της διαφοράς (76-70 με επιμέρους 2-10) προκάλεσε επιπλέον εκνευρισμό, αφού όταν δεν ήταν καθόλου εύκολο να επανακτήσει το ρυθμό που είχε προηγουμένως. Την επιστροφή του Παπαγιάννη ο Αστέρας τη σημάδεψε και τη χτύπησε με αλλαγές και οι νευρικές αποφάσεις των 'πρασίνων' δημιούργησαν νέες συνθήκες στον αγώνα. Η weak side άμυνα ήταν πολύ κακή και αν δεν ερχόταν το πολύ μεγάλο τρίποντο του Καλάθη (81-72), η ελληνική ομάδα θα είχε μπλέξει πιο πολύ.

Προφανέστατα κάθε νίκη (87-82) σε πρεμιέρα είναι σημαντική, αλλά η γεύση για την εικόνα της τελευταίας περιόδου θα έχει ενοχλήσει αναμφίβολα. Συνολικά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειξε την αλήθεια του ως ομάδα: είναι ικανός για πολλά πράγματα, αλλά όχι για μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ο Ερυθρός Αστέρας εξέθεσε τις αδυναμίες του και θα είναι επίσης ανικανοποίητος από το γεγονός πως ενώ είχε την ευκαιρία του δεν κατόρθωσε να διεκδικήσει τη νίκη, πληρώνοντας την κάκιστη ανταπόκριση στις ανάγκες της τρίτης περιόδου.

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει με Fantasy Τουρνουά στο Stoiximan.gr! Είσαι ο καλύτερος προπονητής; Πάτα εδώ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK