Η λευκή πετσέτα που έγινε λευκή επιταγή σε Σλούκα-Μπαρτζώκα

Η απόφαση που οδήγησε τον Ολυμπιακό εκτός Basket League, η οικογενειακή διαμάχη που έφερε οικονομική στενότητα και η αγωνιστική εικόνα στην Ευρωλίγκα, γέννησαν την εντύπωση της λευκής πετσέτας για τους Αγγελόπουλους. Η ρελάνς ήρθε με μια λευκή επιταγή.

Η λευκή πετσέτα που έγινε λευκή επιταγή σε Σλούκα-Μπαρτζώκα
EUROKINISSI SPORTS

Ο τελευταίος 1,5 χρόνος ήταν πολύ δύσκολος για τους αδερφούς Αγγελόπουλους. Πήραν επάνω τους την ιστορική -από κάθε πιθανή άποψη- απόφαση να θέσουν τον Ολυμπιακό εκτός Basket League, συμμετέχοντας στην Α2 με το αναπτυξιακό τμήμα. Απόφαση η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, από φίλους και αντιπάλους. Πολλοί οπαδοί των 'ερυθρολεύκων' την χαιρέτησαν με ενθουσιασμό, άλλοι τάχθηκαν απέναντι. Ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας υπήρξε αποστασιοποίηση, όπως φανέρωνε εκείνο το περίφημο 13-1. Σήμερα αρκετές το έχουν μετανιώσει, όπως άλλωστε μαρτυρά η... ασυνήθιστη κατάσταση που επικρατεί στο πρωτάθλημα.

Φυσικό επόμενο ήταν να υπάρξει αντίδραση και από τον Παναθηναϊκό, αφού ουσιαστικά η κίνηση αυτή έδειχνε την δυσφορία των Αγγελόπουλων για την σχέση που θεωρούν ότι υπάρχει μεταξύ των 'πρασίνων', της ΕΟΚ και της ΚΕΔ. Σωστή η λάθος η πεποίθηση τους, είναι στην κρίση του καθενός. Η απόφαση ωστόσο ήταν δική τους. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχολίασε κάμποσες φορές αυτή την εξέλιξη, χρησιμοποιώντας την ατάκα 'λευκή πετσέτα'. 

"Ντέρμπι το λέτε εσείς, από την αρχή της χρονιάς λέω ότι ο Ολυμπιακός έχει ρίξει λευκή πετσέτα. Δεδομένο είναι ότι πρέπει να κερδίζουμε τον Ολυμπιακό στην έδρα μας, ειδικότερα όταν είναι ένας τέτοιος Ολυμπιακός. Κακώς το παιχνίδι έφτασε να κριθεί στο τελευταίο δεκάλεπτο. Έπρεπε να έχουμε παίξει καλύτερα και να είναι μεγαλύτερη η διαφορά".

"Ίδιο έργο, ίδιοι θεατές... Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν πάλι τα πρόβατα ότι για την λευκή πετσέτα που έριξαν λόγω αδυναμίας φταίω εγώ. Θα έρθει η ώρα που ακόμα και αυτοί θα καταλάβουν και μετά ούτε στο γήπεδο δεν θα μπορείτε να εμφανίζεστε... Κορνέδες soon".

"Όλα αυτά που γίνονται είναι μεθοδευμένα. Έχουν απλήρωτους παίκτες. Έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Οι Αγγελόπουλοι θέλουν να φύγουν από τον Ολυμπιακό. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Και εμείς έχουμε χάσει αλλά δεν φεύγουμε από το γήπεδο".

Αυτές είναι ορισμένες από τις τοποθετήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού, που είχε ως συνέπεια τον υποβιβασμό των 'ερυθρολεύκων' από την Basket League, βάσει κανονισμών.

Πέραν από τα επικοινωνιακά χτυπήματα (όπως ήταν και η ιστορία με το ηχητικό), οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχαν να αντιμετωπίσουν και μια οικογενειακή διαμάχη με τον πατέρα τους Κωνσταντίνο. Διαμάχη που αφορούσε περιουσιακά στοιχεία και μέχρι αυτή να ξεκαθαρίσει στα δικαστήρια, μοιραία άφηνε δεσμευμένους λογαριασμούς και... δεμένα χέρια. 'Τσαλακώνοντας' την οικονομική τους φερεγγυότητα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς την ομάδα του Ολυμπιακού.

Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να στήσουν ένα σύνολο που θα συμμετείχε αποκλειστικά στην Ευρωλίγκα. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη, κυρίως αγωνιστικά, που κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθεί. Εμπιστεύτηκαν το πλάνο τους στα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ. Εκ του αποτελέσματος είναι ξεκάθαρο πως λάθεψαν. Ο Αμερικανός κόουτς δεν μπόρεσε να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και την ευθύνη να κουμαντάρει το καράβι με ασφάλεια, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Την στιγμή που κουβαλούσαν το βάρος της απόφασης τους να θέσουν εκτός Basket League τον Ολυμπιακό, έβλεπαν την ομάδα τους να μην θυμίζει σε τίποτα το σύνολο των περασμένων χρόνων στην Ευρώπη. Η πίεση αυξανόταν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονταν, πολύς κόσμος γύριζε την πλάτη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κάποια στιγμή έμειναν μόνοι τους, μαζί με όσους παίκτες, διοικητικά στελέχη και λίγους οπαδούς που είχαν τα ψυχικά αποθέματα να στέκονται όρθιοι και να το παλεύουν.

Ένα διάστημα πολλών μηνών, όπου οι ίδιοι παρέμεναν σιωπηλοί. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να δίνουν στίγμα. Τα ΜΜΕ συχνά τους καλούσαν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Τους χρέωναν αδιαφορία, εγκατάλειψη, ασέβεια στον κόσμο και την ιστορία της ομάδας. 'Απαιτούσαν' εξηγήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και μια μερίδα του κόσμου. Αυτό που αδυνατούσαν να διακρίνουν ήταν πως οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, είχαν ήδη πει ό,τι ήταν να πουν. Επιλέγοντας από εκεί και πέρα τον δρόμο της υπομονής, αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει υπέρ τους. Δεν ήταν εύκολο και για τους ίδιους. Ήξεραν όμως πως στην άκρη του τούνελ που είχαν μπει, πλησίαζε το ξέφωτο. Και μετά από εκεί, ανοιγόταν ο δρόμος της επιστροφής.

Η είδηση της πρόσληψης του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν το πρώτο βήμα. Η εξομάλυνση της οικογενειακής διαμάχης και η οικονομική ανάσα που ήρθε, το δεύτερο. Μοιραία στην αλυσίδα προστέθηκε η απόφαση να αφήσουν το ελεύθερο στον προπονητή να χτίσει την ομάδα της νέας σεζόν, όπως επιθυμούσε. Βάσει των νέων οικονομικών τους δεδομένων του έδωσαν λευκή επιταγή, για την στελέχωση του ρόστερ. Τζένκινς, Χάρισον, Λαρεντζάκης, Μάρτιν, Ζαν-Σαρλ έριξαν άγκυραν στο λιμάνι. Σπανούλης, Πρίντεζης και Βεζένκοφ ανανέωσαν. Την ίδια λευκή επιταγή έδωσαν και στο σημαντικότερο κομμάτι του παζλ, αφού όλα τα υπόλοιπα κομμάτια 'εδεναν' γύρω του, Κώστα Σλούκα. Από την άποψη πως ικανοποίησαν τα 'θέλω' του διεθνή γκαρντ, για να βάλει την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο, που του προσφέρει την δυνατότητα να συνεχίσει μια δουλειά που άφησε στη μέση πριν από πέντε χρόνια. Ο Σλούκας θα μπορούσε να βρει τα λεφτά στη Μπαρτσελόνα, στην Ρέαλ, στην ΤΣΣΚΑ, στη Ζενίτ, στη Μακάμπι. Δεν χρειάστηκε, αφού του έστρωσαν το χαλί οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού είχαν για... συντροφιά τους μια λευκή πετσέτα για πολύ καιρό. Την είχαν εκεί για να τους δίνει κίνητρο. Να τους οπλίζει με υπομονή. Μια λευκή πετσέτα για να σκουπίζουν τον ιδρώτα τους, περπατώντας έναν δρόμο κακοτράχαλο και ανηφορικό. Μια λευκή πετσέτα που μπορούν να τοποθετήσουν σε κοινή θέα, για να θυμίζει σε φίλους και αντιπάλους πως η σιωπή είναι χρυσός και οι δύσκολες αποφάσεις για εκείνους που αντέχουν να τις πάρουν και να πορευθούν με αυτές. Σήμερα οι Αγγελόπουλοι έχουν βάλει τα θεμέλια για να παρουσιάσουν ξανά μια ομάδα ανταγωνιστική, υγιή, με στέρεες βάσεις, διοικητική σιγουριά, ικανή να εμπνεύσει τον κόσμο της. Που θα συμμετέχει σίγουρα στην Ευρωλίγκα με βάσιμες ελπίδες διάκρισης και όχι με βάρκα την ελπίδα. Αν η ίδια ομάδα θα εμφανιστεί και στην Basket League; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα περιλαμβάνει καμία λευκή πετσέτα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK