Παναθηναϊκός: Ο Ράιαν Μπράουν δεν έπεσε ουρανοκατέβατος

Είναι ο λιγότερο διαφημισμένος νέος Αμερικάνος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ενδεχομένως όμως αυτός που μπορεί να κάνει στο παρκέ τα περισσότερα με την ίδια συνέπεια. Πού υπερτερεί έναντι των άλλων και ποιο στοιχείο χρήζει βελτίωσης για ν' απογειωθεί.

Ο Ράιαν Μπράουν σουτάροντας πριν ο Λοτζέσκι προλάβει να σηκωθεί για την άμυνα
Ο Ράιαν Μπράουν σουτάροντας πριν ο Λοτζέσκι προλάβει να σηκωθεί για την άμυνα EUROKINISSI SPORTS

Δις πρωταθλητής του CBA στα 80s και άλλες τόσες φορές αρχισκόρερ της λίγκας ο Τίκο Μπράουν, Νο23 στο NBA draft του 1979 από τους Γιούτα Τζαζ, θα ήταν μεγάλη έκπληξη, αν δεν 'έδινε' στο μπάσκετ έναν γιο που -στη χειρότερη περίπτωση- θα ξέρει να στέλνει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Μετάδοση γενετικού υλικού ή κληρονομικότητα, αν προτιμάτε.

Ο 27χρονος σήμερα Ράιαν, συμμαθητής / 'αυτοκόλλητος' του Τζόρνταν ΜακΡέι (Σανς, Καβαλίερς, Γουίζαρντς, Μπασκόνια) στο λύκειο και απόφοιτος του Μαϊάμι το 2014 όντας μάλιστα συμπαίκτης του Σέιν Λάρκιν στην πορεία έως το 'Sweet Sixteen' της March Mandness το 2013 δεν ξέφυγε από το πεπρωμένο του. Όχι στο ΝΒΑ, αφού στο πλημμυρισμένο από ταλέντο draft του 2014 (Γουίγκινς, Πάρκερ, Γκόρντον, Ραντλ, ΜακΝτέρμοτ, Σάριτς, Γουόρεν) δεν βρήκε χώρο, παρόλο που μίλησε με διάφορες ομάδες μεταξύ των οποίων οι Χιτ των Λεμπρόν-Γουέιντ, αλλά -από χρονιά σε χρονιά- στην Ευρώπη.

Πατέρας ο ίδιος από τα 20 του, η κοσμοθεωρία του ανατράπηκε απότομα, επιλέγοντας "να κάνω πια τα πάντα για το γιο μου", διότι απ' όταν ήρθε στη ζωή "τον αγαπούσα περισσότερο από τον εαυτό μου". Το πατρικό ένστικτο και το έξτρα κίνητρο που προέκυψε από πολύ νωρίς τον έστειλε στο -φιλόξενο για τους Αμερικανούς- Ισραήλ (Χάποελ Τελ Αβίβ) και από εκεί στο Βέλγιο (Εξέλσιορ Βρυξελλών), στη Φινλανδία (Κατάγια), στη Γαλλία (Ντιζόν) και στην Ελλάδα (Προμηθέας Πάτρας). Προτού υπογράψει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τεστάροντας τις αντοχές του για πρώτη φορά στην Euroleague. Αφού δοκίμασε ξανά στο summer league με τους Νάγκετς.

Ο Μπράουν, βέβαια, δεν είναι μονάχα ένας μονοδιάστατος σκόρερ. Τον διακρίνει μεν η επιθετικότητά του και θα ήθελε να είναι λιοντάρι, αν σε κάποια άλλη ζωή του ζώο. Ταυτόχρονα όμως η πληθωρικότητα του παραπέμπει σ' έναν σούπερ ήρωα που τηλεμεταφέρεται όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη. Αυτή έχει ομολογήσει πως θα ήθελε να ήταν η μυστική δύναμή του, αυτό κατάφερε μέσα από την προοδευτική εξέλιξή του.

Το 'σκανάρισμα' της μπασκετικής οντότητας του Αμερικανού ήταν, για πολλοστή φορά, το αποτέλεσμα της σύμπραξης των ειδικών της Athlenda με τους αριθμούς των NewStats.

Όπως συνέβη με καθέναν από τους νέους παίκτες που υπέγραψαν στους 'πράσινους' τούτο το καλοκαίρι.

Η αρχική περιγραφή αφορά έναν παίκτη που έπαιξε πολύ πέρυσι συμμετέχοντας στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και στους Τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Έναν πολύ αθλητικό φόργουορντ που διαθέτει πολύ καλό άλμα και αξιολογείται με 3.4 αστέρια.

Η καρτέλα του Ράιαν Μπράουν στην πλατφόρμα της Athlenda
Η καρτέλα του Ράιαν Μπράουν στην πλατφόρμα της Athlenda

Στα επιμέρους στοιχεία τώρα.

Επίθεση

✔ Αισθάνεται άνετα με την ανάληψη ευθυνών στην επίθεση.

✔ Δεν φοβάται να πάρει τοτελευταίο σουτ και ανταποκρίνεται καλά στα κρίσιμα παιχνίδι.

✔ Είναι πολύ καλός εκτελεστής από μακρινή απόσταση, υπό οποιαδήποτε συνθήκη - μετά από ντρίμπλα, εν στάση ή βγαίνοντας από τα σκριν.

✔ Αρέσκεται σε άλματα από μακρινή ή μέση απόσταση, ανεξαρτήτως θέσης.

✔ Στο χαμηλό ποστ θα τελειώσει -συνήθως- τις φάσεις σουτ χωρίς ισορροπία.

✔ Είναι πολύ καλός σε καταστάσεις τρανζίσιον, χάρη στην ταχύτητά του και τελειώνει με καρφώματα.

✔ Είναι πολύ καλός σε καταστάσεις 'ένας μ' έναν', διαθέτοντας ποικιλία κινήσεων.

✔ Κινείται καλά μακριά από την μπάλα και ολοκληρώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη.

✔ Δεν είναι καλός δημιουργός, αλλά προσέχει να μην υποπίπτει σε λάθη.

✔ Δεν πηγαίνει συχνά στη γραμμή του φάουλ, αλλά είναι καλός εκτελεστής βολών.

Άμυνα

✔ Είναι αθλητικός και έχει γρήγορα πλάγια βήματα.

✔ Αναλαμβάνει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας.

✔ Μπορεί να μαρκάρει παίκτες διαφορετικών θέσεων.

✔ Είναι συνεπής ριμπάουντερ, βοηθώντας λόγω της αθλητικότητας που τον διακρίνει.

Δυνατά σημεία

✔ Η αθλητικότητα και η ικανότητα στο άλμα.

✔ Η ευστοχία από το τρίποντο.

✔ Η άμυνα.

✔ Η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αδύναμα σημεία

✔ Η έλλειψη δημιουργίας.

✔ Το σουτ από μέση απόσταση.

✔ Η έλλειψη παραστάσεων από ανώτερο επίπεδο.

Συμπέρασμα

Ο Ράιαν Μπράουν είναι ένας πολύ αθλητικός παίκτης στο 2-3, ικανός να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους και εξαιρετικός στον αιφνιδιασμό. Είναι πολύ καλός αμυντικός, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο δημιουργικός για να κερδίσει μια σταθερή θέση στο ανώτερο επίπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK