Ο Ταϊρίς Ράις επιλέχθηκε από τον Παναθηναϊκό για τα δυνατά στοιχεία του

Οι ειδικοί απαντούν: τι καταφέρνει και τι τι αδυνατεί να κάνει ο Ταϊρίς Ράις ενόσω βρίσκεται στο παρκέ. Ο νέος Αμερικανός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο μικροσκόπιο.

Ο Ταϊρίς Ράις επιλέχθηκε από τον Παναθηναϊκό για τα δυνατά στοιχεία του
Ο Ράις με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα EUROKINISSI

Ο Ταϊρίς Ράις δεν είναι μονάχα ένας επαγγελματίας νικητής. Η μενταλιτέ που ανέπτυξε από τα κολεγιακά χρόνια του στο Μπόστον Κόλετζ συμπορεύτηκε με την εικόνα που έδωσε στο ευρωπαϊκό κοινό απ' όταν ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει ως ένας 'άγουρος' 22χρονος στον Πανιώνιο έως σήμερα που άφησε -ως MVP του Basketball Champions League- τη γερμανική Μπάμπεργκ για να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και να επανέλθει στη Euroleague.

Ο Ταϊρίς Ράις σε αγώνα του Πανιωνίου κατά την πρώτη σεζόν του στην Ευρώπη
Ο Ταϊρίς Ράις σε αγώνα του Πανιωνίου κατά την πρώτη σεζόν του στην Ευρώπη EUROKINISSI

Τα χρόνια πέρασαν, μια 10ετία από τότε, ο 32χρονος πια Ράις ωρίμασε μπασκετικά φτάνοντας την άνοιξη του '14 να κρίνει μια ευρωκούπα για χάρη της Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά και κατόπιν να μην ταιριάζει στην Μπαρτσελόνα, αλλά το σουλούπι και το προσωπικό στιλ του δεν υπέστησαν σαρωτικές μεταβολές. Ούτε ψήλωσε φυσικά ούτε διαφοροποιήθηκε τρομακτικά. Μονάχα εξελίχθηκε σε σκέλη του παιχνιδιού που του επέτρεψαν να ξεχωρίσει και ν' αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Κόντρα στις προβλέψεις των Σέλτικς, οι οποίοι το 2009 τον είχαν απορρίψει λόγω μεγέθους και τον προσπέρασαν προτιμώντας στο Νο58 του draft τον Λέστερ Χάντσον - παίκτη που έμελλε να κάνει καριέρα στην Κίνα (5 διαφορετικές ομάδες).

Για άλλη μια περίπτωση νεοφερμένου παίκτη (όπως με τον Ουάιλι και τον Μπέντιλ) χτυπήσαμε (νοκ-νοκ) την πόρτα της Athlenda και ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών. Προκειμένου να σχηματίσουμε και να προβάλουμε, παράλληλα με την ανάγνωση των αριθμών της Newstats.eu, ένα ολοκληρωμένο προφίλ του 32χρονου Αμερικάνου πόιντ γκαρντ ενόσω βρίσκεται στο παρκέ. Κυρίως με την μπάλα στα χέρια.

Η γενική αξιολόγηση του Ράις αφορά έναν παίκτη υψηλού δείκτη νοημοσύνης με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία. Υπάρχει, φυσικά, η ένσταση για το μικρό μέγεθος του κορμιού του, ωστόσο πρόκειται για έναν δυναμικό γκαρντ μ' ευχέρεια αλλαγής ταχύτητας και κατεύθυνσης.

Η καρτέλα του Ταϊρίς Ράις στην Athlenda
Η καρτέλα του Ταϊρίς Ράις στην Athlenda

Σκανάροντας την ανταπόκρισή του στις δύο πλευρές του παρκέ έχουμε:

Επίθεση

✔ Είναι εξαιρετικός σουτέρ από την περίμετρο. Εκτελεί εξίσου καλά είτε μετά από ντρίμπλα είτε μετά από πάσα. Οι πρωτοβουλίες του κυρίως έρχονται με την μπάλα.

✔ Του αρέσει να τελειώνει φάσεις από κοντά και ψηλοκρεμαστά, κυρίως με το αριστερό χέρι, πάνω από τους αμυντικούς.

✔ Αφήνει την μπάλα με τα δύο χέρια, προτιμάει όμως το αριστερό.

✔ Διαθέτει σταθερό χειρισμό της μπάλας, ποικιλία κινήσεων και ταχύτητα εκτέλεσης. Έχει την ικανότητα να πηγαίνει εκεί που ακριβώς θέλει.

✔ Δυνητικός πασέρ, επιρρεπής σε λάθη, αλλά ηγετικός. Βλέπει γήπεδο, μερικές φορές επιχειρεί πολλά περισσότερα και δημιουργεί καταστάσεις άνευ στόχευσης.

✔ Χρησιμοποιεί τα σκριν για να σουτάρει. Δεν αλλάζει γωνίες μετά το σκριν, εκτός κι αν έχει διάδρομο.

Άμυνα

✔ Λοκάρει στην μπάλα και διαθέτει την απαιτούμενη ταχύτητα για να μείνει μπροστά από τον επιτιθέμενο.

✔ Είναι αρκετά δυνατός για να χειριστεί καταστάσεις post-up με ψηλότερο αντίπαλο.

✔ Είναι πολύ ενεργός, ορισμένες φορές κόβει πάσες κοιτάζοντας να δώσει βοήθειες.

Πλεονεκτήματα

⬆ Σουτ μετά από ντρίμπλα.

⬆ Δεξιότητες με την μπάλα στα χέρια.

⬆ Οργάνωση.

Αδυναμίες

⬇ Επιλογή σουτ μέσα από το τρίποντο.

⬇ Μέγεθος.

⬇ Η καριέρα του μετά το βραβείο του MVP του Final-4 το '14.

Συμπέρασμα

❗ Πρόκειται για έναν δεξιοτέχνη γκαρντ που είναι δύσκολο να τον συγκρατήσεις όταν έχει την μπάλα στην κατοχή του. Τη μοιράζει καλά και φτιάχνει σουτ από το τίποτα. Ένας σκόρινγκ γκαρντ που έχει την ικανότητα να οργανώσει και να ηγηθεί της επίθεσης.

Για να γυρίσει εκεί που αρχίσαμε, ο Ράις είναι όντως πολλά περισσότερα από γεννημένος νικητής και ο Αργύρης Πεδουλάκης θα προσπαθήσει ν' αναδείξει τ' ατομικά στοιχεία του για να ωφεληθεί το σύνολο που φτιάχνει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η ισορροπία στα σχήματα με τον Νικ Καλάθη είναι το ζητούμενο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK