Η πιο παράδοξη ανταλλαγή όλων των εποχών στο ΝΒΑ

Οι λεπτομέρειες μιας 'θεοτρελης' συμφωνίας μεταξύ Πέισερς και Μπλέιζερς που ήρθαν στην επιφάνεια πολλά χρόνια αργότερα.

Ο Αντρέ Ντράμοντ ήταν πικραμένος από τη συμπεριφορά των Πίστονς
Ο Αντρέ Ντράμοντ ήταν πικραμένος από τη συμπεριφορά των Πίστονς AP PHOTO/CARLOS OSORIO

Η έννοια του trade δεν μεταποιείται είτε αφορά την αγορά είτε το ΝΒΑ. Είναι μια συνδιαλλαγή, μια 'εμπορική' πράξη ανταλλαγής, δύο ή περισσότερων με στόχο το κέρδος, άμεσο ή μελλοντικό. Στην deadline day της Πέμπτης ο Αντρέ Ντράμοντ βίωσε τη βάναυση πλευρά αυτής, διότι από το Ντιτρόιτ βρέθηκε στο Κλίβελαντ χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιηθεί. Δεσμευμένος με συμβόλαιο, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι όταν αποκτά το δικαίωμα του opt out, έγινε 'υποχείριο' της συμφωνίας δύο οργανισμών και το μόνο που είχε την ελευθερία να κάνει ήταν να εκφραστεί με πίκρα για τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι Πίστονς, φέρνοντάς τον αιφνιδιαστικά σε μια άβολη κατάσταση.

Επ' αυτού είχε μια συμβουλή να δώσει στον γιο του:

Ο Νεοϋορκέζος σέντερ ένιωθε προδομένος από την ομάδα υπηρέτησε σταθερά από το 2012, ως το Νο9 του draft, φτάνοντας να της δίνει εφέτος -στην πιο παραγωγική σεζόν του- 17.3 πόντους, 15.8 ριμπάουντ (πρώτος στη λίγκα), 2 κλεψίματα (δεύτερος) και 1.7 κοψίματα (ένατος).

Οι Πίστονς ήθελαν κάτι να πάρουν οπωσδήποτε (Τζον Χένσον και Μπράντον Νάιτ, δύο 'ρολίστες' που λήγουν τα συμβόλαιά τους, και ένα... πολύ μελλοντικό draft pick) από έναν παίκτη που πιθανότατα θα έχαναν το καλοκαίρι άνευ ανταλλαγμάτων και οι Καβαλίερς εξασφάλισαν το δικαίωμα να κάνουν πρόταση σ' έναν από τους πιο ολοκληρωμένους ψηλούς του πρωταθλήματος, εφόσον του παρουσιάσουν ένα φρέσκο πρότζεκτ, δίχως να έχουν χάσει, ακόμη κι αν δεν ανανεώσει, οτιδήποτε πέρα από δύο παίκτες του δευτερότριτου unit.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, έχει συμβεί και θα επαναληφθεί κόντρα στις διαρκείας προσπάθειες των παικτών να ορίζουν την μοίρα τους, έχοντας καλύψει ένα μέρος της απόστασης από τον 'μαριονετισμό'. Πάντως όσο κι αν έχει κλείσει το κενό, το ΝΒΑ θα παραμείνει μια 'μπίζνα' για τους ιδιοκτήτες όποιο αθλητικό περιτύλιγμα κι αν την καλύπτει. Τέτοιο που ο κάθε ιδιοκτήτης/πρόεδρος/τζένεραλ μάνατζερ, όποιος έχει τον τελευταίο λόγο, θα μεριμνά για την αγωνιστική ωφέλεια και οικονομική ευρωστία του εκάστοτε οργανισμού.

Η αρχή της ιστορίας

Σε τόσο μεγάλο βαθμό που μια ομάδα είναι δυνατόν να στερηθεί έναν πρωτοκλασάτο παίκτη της για τις συμβουλές μιας εβδομάδας από στέλεχος μιας άλλης. Συνέβη το 1983 και μολονότι έγινε απόπειρα να καλυφθεί πίσω από έννοιες και φράσεις που δεν πρόδιδαν τα στοιχεία της συμφωνίας, ο χρόνος δούλεψε προς όφελος της αλήθειας.

Οι (με την καλή έννοια) διαπλεκόμενες ομάδες ήταν οι Πέισερς και οι Τρέιλ Μπλέιζερς. Ήταν εποχή που το Πόρτλαντ ήταν ένα από τα πιο ισχυρά franchises της λίγκας. Το 1977 είχε κατακτήσει τον τίτλο, συμμετείχε διαδοχικά στα playoffs και μετά το διάλειμμα της σεζόν 1981-82 ετοιμαζόταν για την εποχή του Κλάιντ Ντρέξλερ, η οποία έφερε φυσικά δύο συμμετοχές σε τελικούς (χαμένους από Πίστονς και Μπουλς) και μια σταθερή παρουσία στην postseason.

Οι Μπλέιζερς απέναντι στους Λέικερς, στους ημιτελικούς της Δύσης το 1983
Οι Μπλέιζερς απέναντι στους Λέικερς, στους ημιτελικούς της Δύσης το 1983 AP PHOTO/LENNOX MCLENDON

Από την άλλη η ομάδα της Ιντιανάπολη, στις πρώτες χρονιές της ως νέο μέλος του κλαμπ, όπως είχε προκύψει με τη συγχώνευση με την ABA League, έψαχνε τα πατήματά της.

Το πρώτο βαρβάτο 'όχι'

Ένα από τα ζητούμενα ήταν η αναζήτηση νέο ιδιοκτητών. Ο μεγαλομέτοχος Σαμ Νάσι, ένας Καλιφορνέζος επιχειρηματίας που είχε ξοδέψει 8 εκατομμύρια δολάρια για ν' αποκτήσει το κουμάντο επειδή "ήθελα κάτι ν' αγαπήσω", έψαχνε τρόπο ν' απεμπλακεί γιατί έχανε χρήματα, περί τα 2 εκατομμύρια το χρόνο. Διαρρέοντας στους κύκλους του πως (ξε)πουλάει, περίμενε οποιαδήποτε προσφορά για να την ζυγίσει και να 'κοστολογήσει' την κατάσταση. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση όμως, με συνέπεια ν' απελπιστεί και να ψάχνει τη φόρμουλα που θα προσελκύσει αγοραστές. Έπρεπε να δημιουργήσει δελεαστικές συνθήκες που θα προκαλέσουν ενδιαφέρον. Ο κόσμος της πόλης συνδεόταν κυρίως με την κολεγιακή ομάδα και οι Πέισερς δεν αποτελούν προτεραιότητα. Το ντεσαβαντάζ ήταν ισχυρό.

Ο Νάσι σκέφτηκε να μεταφέρει τον οργανισμό σε άλλη πόλη, στη Δύση (Αναχέιμ ή Σακραμέντο), αλλά γρήγορα απέρριψε την ιδέα. Προτίμησε να επενδύσει σ' έναν άνθρωπο που είχε την τεχνογνωσία να του δώσει στο πιάτο μια σίγουρη λύση. Παρέα με τον τότε τζένεραλ μάνατζερ, Μπομπ Σάλιερς, κατέστρωσαν το σχέδιο και απευθύνθηκαν στον Τζον Σπέλστρα. Πατέρα του κόουτς Έρικ και τότε αντιπρόεδρο του τμήματος μάρκετινγκ των Μπλέιζερς. Έναν καινοτόμο παράγοντα που μεταξύ άλλων είχε μοσχοπουλήσει κατ' αποκλειστικότητα τα ραδιοφωνικά δικαιώματα των Μπλέιζερς και είχε φέρει έξτρα έσοδα στον οργανισμό, τη στιγμή που στο γήπεδο δεν χωρούσαν άλλοι.

Ο Σπέλστρα δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα για αρωγή θέτοντας δύο προϋποθέσεις: την άδεια του ιδιοκτήτη Βέινμπεργκ και για ανταμοιβή ένα από τα πιο σύγχρονα PC της εποχής που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1982! Το δεύτερο σκέλος ήταν εφικτό για έναν πλούσιο επιχειρηματία. Το πρώτο όχι. "Θα ήθελα να βοηθήσω τους συνοδοιπόρους μας, αλλά όχι κατηγορηματικά", απάντησε το αφεντικό των Μπλέιζερς, οπότε η υπόθεση πάγωσε.

Ο τραυματισμός και τα άλλα ανταλλάγματα

Έλα όμως που στις 4 Ιανουαρίου ο βασικός πόιντ γκαρντ των Μπλέιζερς, Ντάρνελ Βαλεντάιν, χτύπησε σοβαρά, κατά σύμπτωση στο παιχνίδι με τους Πέισερς, και ο κόουτς Τζακ Ράμσεϊ ξέμεινε από οργανωτή, ψάχνοντας απεγνωσμένα για αντικαταστάτη. Ο οποίος συμπτωματικά ξανά βρέθηκε στην Ιντιάνα. Ο Σάλιερς, έχοντας την άδεια του Νάσι, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή κίνηση που ουδείς άλλος είχε γεννήσει στο μυαλό του ως τότε. Πρότεινε την παραχώρηση του Ντον Μπούσι, ενός βετεράνου πόιντ γκαρντ με τρομερές αμυντικές ικανότητες (all star το 1977 και τέσσερις φορές στην καλύτερη αμυντική 5άδα) έναντι των υπηρεσιών του Σπέλστρα για 2 εβδομάδες.

Ο Ντον Μπούσι σε παιχνίδι των Πέισερς στην ABA League
Ο Ντον Μπούσι σε παιχνίδι των Πέισερς στην ABA League to 1975 AP PHOTO

Αρχικά ο Στου Ίνμαν, τζένεραλ μάνατζερ των Μπλέιζερς, θεώρησε πως πρόκειται για κάποιο αστείο, όλοι το ίδιο θα σκέφτονταν στη θέση του, και έκλεισε το τηλέφωνο. Οι Σάλιερς ωστόσο επέμεινε, επικοινώνησε ξανά με το γραφείο των Μπλέιζερς και επανέλαβε την πρόταση του. "Ας το κάνουμε", ήταν η απόφαση των Μπλέιζερς μετά τη σύσκεψη κορυφής και η συμφωνία έκλεισε χωρίς επί της ουσίας ν' ανακοινωθεί οτιδήποτε. Η μοναδική ενημέρωση που δόθηκε τότε στα μέσα ενημέρωσης ήταν πως ολοκληρώθηκε η παραχώρηση "του Ντον Μπιουζ αντί μετρητών και άλλων ανταλλαγμάτων".

Οι Πέισερς πουλήθηκαν

"Εγώ ήμουν τα 'άλλα ανταλλάγματα' και θεωρώ ότι τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν ως παραπέτασμα καπνού", θα ομολογήσει ο Σπέλστρα στο 'Sports Illustrated' ζωντανεύοντας στη μνήμη του ό,τι συνέβη εκείνη την περίοδο. "Την απόλαυσα πάντως εκείνη την επίσκεψή μου στην Ινδιανάπολη", θα συμπληρώσει αστειευόμενος, καθώς ύστερα από ένα 15ήμερο ταξίδεψε πίσω στο Πόρτλαντ μ' έναν υπολογιστή που όμοιό του άλλος παράγοντας δεν διέθετε τότε.

Αν έπιασαν τόπο η 'θυσία' του Μπούσι και τα λεφτά Νάσι; To ίδιο καλοκαίρι οι Πέισερς πουλήθηκαν στ' αδέρφια Σάιμον, Μέλβιν και Χέρμπερτ. Ο πρώτος απεβίωσε το 2009, ο δεύτερος παραμένει ο ιδιοκτήτης του οργανισμού, ο οποίος από το 1989-90 έχει λείψει μόνο έξι φορές από τα playoffs. Οι Μπλέιζερς με τον Μπιουζ έφτασαν ως τα ημιτελικά της Δύσης, χάνοντας με 4-1 στη σειρά από τους Λέικερς. Έως ότου ο Βαλεντάιν πάρει εκ νέου το κουμάντο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK