Η Ζαλγκίρις πίεζε τον Ολυμπιακό ακόμα και στο +25

Ο Ολυμπιακός συνετρίβη από τη Ζαλγκίρις, χάνει τους καλύτερους παίκτες του με τραυματισμό, αλλά μπορεί να παραδειγματιστεί (όπως όλοι στην Ευρωλίγκα) από το μοντέλο της ομάδας του Κάουνας, που για μια ακόμη χρονιά είναι αξιοπρόσεκτο.

Η φιγούρα του Σάρας Γιασικεβίτσιους το α και το ω και της φετινής Ζαλγκίρις
Η φιγούρα του Σάρας Γιασικεβίτσιους το α και το ω και της φετινής Ζαλγκίρις EUROKINISSI SPORTS

Εντάξει, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του στο Κάουνας, εξ ου και το τελικό -25 (94-69) δεν προκάλεσε έκπληξη. Δυστυχώς για τους 'ερυθρόλευκους', οι ήττες στη φετινή Ευρωλίγκα έγιναν συνήθεια. Οι αντίπαλοί τους σκοράρουν κατά βούληση, με τους Λιθουανούς να ξεπερνούν τα... στάνταρ. Όχι τόσο γιατί σημείωσαν 94 πόντους, όσο επειδή το ποσοστό τους στα τρίποντα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το έτσι κι αλλιώς 'τερατώδες' 41% που γράφει το αμυντικό κοντέρ του Ολυμπιακού. Η Ζαλγκίρις σμπαράλιασε την όποια άμυνα θέλησαν παίξουν οι Πειραιώτες με 14/22 ή 66%! Ακόμη και να... πετούσε στην επίθεση ο Ολυμπιακός, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει την ήττα στη 'Ζαλγκίριο Αρένα'.

Εκτός των άλλων, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει να αποδεκατίζεται. Οι τραυματισμοί των 3 πιο έμπειρων παικτών (Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Τέιλορ Ρότσεστι) συν το νοκ-άουτ του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, την αποδυναμώνουν στο έπακρο. Στο Κάουνας επιστρατεύτηκε ο 17χρονος Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που πήρε το βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία διοργάνωση. Ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ και με δεδομένη την απουσία των 3 βετεράνων, εκτός από άμυνα, θέλει και καμιά... προσευχή. Κι όλα αυτά ενώ θεωρητικά ο Ολυμπιακός ψάχνει περιφερειακό, κάτι που μετά την απώλεια Ρότσεστι με θλάση μοιάζει λίαν επιτακτική ανάγκη. Πώς να κάνει προσθήκη ο Ολυμπιακός, όμως, όταν είναι τιμωρημένος από την Ευρωλίγκα λόγω ανεξόφλητων οικονομικών υποχρεώσεων; Στο ΣΕΦ λένε ότι έγινε λάθος, απέδωσαν το όλο θέμα σε λάθος επικοινωνία των τμημάτων της Euroleague, επισημαίνοντας ότι έχουν τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητές τους. Παρόλα αυτά, το ban παραμένει και τυπικά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει μεταγραφή. Το τι τελικά συμβαίνει, μάλλον θα το μάθουμε στις επόμενες μέρες.

Η Ζαλγκίρις μοντέλο και στο γήπεδο...

Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε γράψει για τους ανθρώπους που έσωσαν τη Ζαλγκίρις Κάουνας από τη χρεωκοπία και κατάφεραν να την κάνουν μοντέλο ανάπτυξης για την Ευρωλίγκα. Η χρονιά δεν εξελισσόταν καλά στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο φαίνεται ότι ο πεισματάρης Σάρας Γιασικεβίτσιους θα αποδείξει και φέτος ότι παραμένει ο... μικρός μίδας του ευρωπαϊκού μπάσκετ και παρότι η ομάδα του έχασε το καλοκαίρι παίκτες όπως ο Μπράντον Ντέιβις, ο Νέιτ Γουόλτερς και ο Ντορέλ Ράιτ, η ομάδα του θα παραμείνει ανταγωνιστική. Η Ζαλγκίρις δεν ξεκίνησε καλά φέτος. Στους πρώτους 15 αγώνες μετρούσε μόλις 3 νίκες και όλοι προεξοφλούσαν την αποτυχία της, μετά από εντυπωσιακές σεζόν, οι οποίες συμπεριέλαβαν και το Final Four του Βελιγραδίου (2018). Η συνέχεια ήταν πολύ διαφορετική. Στα τελευταία 8 ματς μετράει 6 νίκες. Οι δυο ήττες της μάλιστα είναι στις λεπτομέρειες από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη (82-88) και στο καλάθι με τον Παναθηναϊκό (94-96) στο ΟΑΚΑ.

Ο Γιασικεβίτσιους κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος με την επιλογή του Άλεξ Πέρες, τον αντικατέστησε με τον έμπειρο Κέι Σι Ρίβερς, η ομάδα του πήρε μπροστά και στους τελευταίους αγώνες πραγματικά είναι ασυναγώνιστη. Η πορεία της δείχνει ότι στο τέλος ενδέχεται να διεκδικήσει ακόμη και την είσοδο στα πλέι-οφ, κάτι που πριν από έναν μήνα φάνταζε αδιανόητο. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η επίσης εκπληκτική Βαλένθια (ξεκίνησε με 4 νίκες σε 12 αγωνιστικές και συνέχισε με 7/10!) θα της δίναμε πρώτη τύχη...

Σταρ είναι ο προπονητής...

Θυμηθείτε την εικόνα του αγώνα της Τρίτης, στα τελειώματά του. Το σκορ ήταν στο +23 και ο Μαρτίνας Γκέμπεν έπεφτε με λύσσα πάνω στον Σάσα Βεζένκοφ για να σταματήσει μια πάσα, ένα καλάθι του Ολυμπιακού. Πάλευαν με νύχια και με δόντια μέχρι το τέλος οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους. Και ο απαιτητικός προπονητής τους από τον πάγκο, όχι μόνο δεν τους... επιβράβευε, αλλά πολλές φορές φώναζε γιατί ζητούσε περισσότερα.

Ο Γιασικεβίτσιους ακολουθεί την παλιά δοκιμασμένη συνταγή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που ταιριάζει γάντι σε μια ομάδα όπως η Ζαλγκίρις. Σταρ είναι ο προπονητής, αυτός που έχει το απόλυτο κουμάντο στην ομάδα και η οποιαδήποτε κίνησή του, ακόμη κι αν είναι λανθασμένη, δεν θα γίνει αντικείμενο υψηλής κριτικής, αλλά θα... στηριχθεί, μέχρι ο ίδιος να την αναθεωρήσει. Με δεδομένο ότι το μπάτζετ της Ζαλγκίρις δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα των μεγάλων ομάδων της Ευρωλίγκας (κυμαίνεται στα επίπεδα των 10-12 εκατομμυρίων ευρώ), οι επιλογές των παικτών γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Αν ο καθένας που πάει στη 'Ζαλγκίριο Αρένα' είναι διατεθειμένος να υποταχθεί στο σύστημα Γιασικεβίτσιους.

Οι περισσότεροι παίκτες που έχει εμφανίσει με τα 'πράσινα' είναι... εργάτες, μέλη μιας καλοκουρδισμένης ορχήστρας. Οι περισσότεροι πείθονται ότι μαζί του θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα τους (ήδη υπάρχουν και τα παραδείγματα που αναφέραμε στην αρχή, άσχετα αν ο Γουάιτ πέταξε την 'ευκαιρία' της Αρμάνι στα 'σκουπίδια' για τους δικούς του περίεργους λόγους) και δεν έχουν πρόβλημα να πέφτουν σαν σκυλιά στον αντίπαλο. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (ακόμη και με πρόβλημα στο πόδι, το οποίο υφίσταται) θα έχανε μονομαχία με τον Ζακ ΛεΝτέι, επειδή ο Αμερικανός θα έβαζε το σώμα του με περισσότερη δύναμη στο ένας εναντίον ενός. Κι όμως, έγινε. Ο πρώην 'ερυθρόλευκος' είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το στιλ Γιασικεβίτσιους, όπως άλλωστε και όλοι οι παίκτες του 44χρονου κόουτς. Η Ζαλγκίρις είναι μακράν η ομάδα του προπονητή της, απόδειξη και τα καλάθια που σημειώνει σχεδόν μετά από κάθε time out...

Τα δυο μεγάλα πλεονεκτήματα

Με αυτά τα δεδομένα και κυρίως την παρουσία του Γιασικεβίτσιους, η Ζαλγκίρις έχει και δυο μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες 29 ομάδες της Ευρωλίγκας. Το πρώτο είναι ο κόσμος της, που συνεχίζει να κάνει το ένα sold out μετά το άλλο, στέκεται στο πλευρό της ομάδας και προσφέρει (μέσω των εσόδων από τα εισιτήρια) ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ της χρονιάς. Η ατμόσφαιρα στη 'Ζαλγκίριο Αρένα', ειδικά όταν οι γηπεδούχοι παίζουν καλά, είναι πάρα πολύ δυναμική. Το δεύτερο, έρχεται φυσιολογικά. Μια ομάδα που παίζει σε τέτοιο περιβάλλον, διοικητικό, προπονητικό και από πλευράς κόσμου, μπορεί να βάζει και αμούστακα παιδάκια, όπως ο 19χρονος Ρόκας Γιοκουμπάιτις που έβγαζε από μέσα του όλο το πάθος, τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα που διαπνέει όλη την ομάδα του.

ΥΓ: Την ώρα που ο Γιασικεβίτσιους φώναζε στους παίκτες του για κάθε λάθος τους (δεν ήταν και πολλά, πάντως) ο Μπαρτζώκας προσπαθούσε να αφυπνίσει την ομάδα του, μιλώντας όσο πιο ήρεμα μπορούσε. Είναι φανερό ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θέλει να πιέσει περισσότερο τους παίκτες του, γνωρίζοντας και πόσο μπορούν να καλύψουν τα 'θέλω' του. Όταν θα φτιάξει την ομάδα που έχει στο μυαλό του, για την επόμενη χρονιά, θα είναι και πιο απαιτητικός. Προς το παρόν κάνει υπομονή, για να σώσει, ό,τι σώζεται...

News 24/7

24MEDIA NETWORK