Ήταν στραβό το κλίμα στην Κίνα, χτύπησε και ο Ίρβινγκ

Εν τέλει έγινε το τζάμπολ του Λέικερς-Νετς στη Σανγκάη, με την κινεζική κυβέρνηση δεν απαγορεύει τη συνέντευξη Τύπου και τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει 'ας τα βρουν μόνοι τους', αφότου κατακεραύνωσε τους Στιβ Κερ και Γκρεγκ Πόποβιτς.

Προσωπικό ασφαλείας στη 'Mercedes Benz Arena' της Σανγκάης, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019
Προσωπικό ασφαλείας στη 'Mercedes Benz Arena' της Σανγκάης, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO

Όσα έχουν γίνει από την περασμένη Παρασκευή και το tweet του GM των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ 'υπέρ της δημοκρατίας' έως σήμερα, μεταξύ του ΝΒΑ και της Κίνας (αγορά αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική λίγκα/επιχείρηση) έθεσαν σε αμφιβολία τη διεξαγωγή του preseason αγώνα των Λέικερς με τους Νετς, στη Σανγκάη.

Παραμονή του ματς τα αμερικανικά media ενημέρωσαν πως το πιθανότερο ήταν να μη γίνει ποτέ το τζάμπολ, με το ΝΒΑ να διορθώνει πως το παιχνίδι θα διεξαχθεί, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Προφανώς και η κυβέρνηση της Κίνας απάντησε: απαγόρευσε από τους οργανισμούς και τον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ, να δώσουν μιλήσουν στους δημοσιογράφους. Δηλαδή, απαγόρευσε τη media day (που θα γινόταν παρουσία όλων των παικτών και των προπονητών), αλλά και τη συνέντευξη Τύπου πριν και μετά τον αγώνα.

Θυμίζω ότι είχε ήδη αποφασιστεί να μη μεταδοθεί το φιλικό από κινεζικά τηλεοπτικά μέσα, με το Spectrum SportsNet του Λος Άντζελες και το Yes Network της Νέας Υόρκης να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους. Επίσης, οι Κινέζοι ακύρωσαν τις εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στο πλαίσιο του NBA Cares.

Το σχόλιο του Πόποβιτς που 'προκάλεσε' την αντίδραση του Τραμπ

Το θέμα αυτό θίχτηκε πριν το παιχνίδι των Σπερς με τους Χιτ, όταν δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Τύπος που όπως θα γνωρίζεις, λέει ό,τι σκέφτεται. Kαι αυτό που σκέφτεται είναι πως "ο Σίλβερ υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου. Νιώθω υπέροχα. Είναι φανταστικός, πολύ γενναίος, ηγέτης". Αν έβαζε εκεί τελεία, δεν θα προκαλούσε την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ. Αντ' αυτού, πρόσθεσε ότι "μετά τον συγκρίνεις με αυτό που περνάμε την τελευταία τριετία και βλέπεις τη μεγάλη διαφορά. Το χάσμα σε ό,τι αφορά τη γενναιότητα και την ηγεσία".

Ο Σίλβερ είπε κάτι που σε βοήθησε να καταλάβεις την κατεύθυνση στην οποία χρειάζεται να πας, από το γίνει δειλός και να μην μπορεί να απαντήσει σε κάτι όπως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά σαν και αυτό, όπου η ηγεσία και το θάρρος δεν σημαίνουν το παραμικρό. Που όλα αφορούν την αυτοπροβολή κάποιου. Οπότε ενθουσιάστηκα".

Ο Κερ φοβοταν τοσο που ετρεμε

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία πως όλα αυτά θα φτάσουν σε μηδενικό χρόνο στον Τραμπ, ο οποίος μια που πήρε την πάσα, άρχισε με τον Στιβ Κερ -που όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τη σχέση του ΝΒΑ με την Κίνα, απάμντησε "δεν μπορώ να πω κάτι, γιατί είναι κάτι για το οποίο μόνο έχω διαβάσει". Έστριψε δηλαδή, δια του αρραβώνος, με τον Πλανητάρχη να λέει "βλέπω τον Κερ να είναι σαν μικρό παιδί που φοβάται ακόμα και να απαντήσει στην ερώτηση. Δεν μπορούσε να απαντήσει. Ήταν τόσο φοβισμένος που έτρεμε". Αφότου ένιωσε πως καλύφθηκε, πέρασε στον 'Ποπ', για τον οποίο είπε "ίσχυσε ό,τι και με τον Κερ, μόνο που αυτός δεν έδειξε να φοβάται. Υπάρχουν τύποι που μιλούν άσχημα για τις ΗΠΑ, αλλά όταν πρόκειται να μιλήσουν για την Κίνα δεν λένε κάτι κακό. Ήταν θλιβερό". Κάποιος τον ρώτησε και επί της ουσίας, για τη δική του θέση επί όσων κάνει η Κίνα για να πιέσει το ΝΒΑ. Ο Τραμπ απάντησε πως οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας "πρέπει να τα βρουν μόνοι τους".

Mέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, οι 'Λιμνάνθρωποι' των ΛεΜπρον Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τους Νετς του Κάιρι Ίρβινγκ (ο Κέβιν Ντουράντ αναρρώνει), σε έδαφος όπου δεν έχουν παίξει από τον Οκτώβρη του 2013 -και τα ματς με τους Ουόριορς.

Στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, που τελικά άρχισε ο Ίρβινγκ δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο και αποχώρησε -υπό το φόβο υποτροπής στο κάταγμα που υπέστη τον περασμένο μήνα. Έπαιξε, με προστατευτική μάσκα, χωρίς να 'χει ολοκληρώσει την αποθεραπεία και έφυγε στο 1.06, αφότου τον βρήκε στο πρόσωπο το χέρι του Ρατζόν Ρόντο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK