Με ποιους και πώς θα φτάσει η Εθνική στο Ευρωμπάσκετ του 2021

Το σύστημα διεξαγωγής, οι όμιλοι, οι ημερομηνίες και η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας στο δρόμο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Οι Χρήστος Σαλούστρος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Βαγγέλης Μάντζαρης στην προπόνηση της Εθνικής στην Πάτρα
Οι Χρήστος Σαλούστρος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Βαγγέλης Μάντζαρης στην προπόνηση της Εθνικής στην Πάτρα EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν το κουνούν από τις ΗΠΑ. Ο Νικ Καλάθης, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκονται με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό αντίστοιχα, διότι οι υποχρεώσεις στην Euroleague τρέχουν. Ο Κώστας Σλούκας δεν έφυγε από τη Φενέρμπαχτσε για τον ίδιο λόγο. Ο αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης είχε ήδη αποσυρθεί, προκαλώντας τον ανάλογο ντόρο, ενώ ο έτερος βετεράνος Παναγιώτης Βασιλόπουλος έμεινε εκτός.

Από τη 12άδα της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο της Κίνας, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μονάχα ο Βαγγέλης Μάντζαρης (που γύρισε για χάρη του Προμηθέα) και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης της Μούρθια απέμειναν στις υπηρεσίες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Του Έλληνα κόουτς που, προς τιμήν του, συνεχίζει να κάνει τη 'βρώμικη δουλειά' για λογαριασμό του νέου ομοσπονδιακού Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός, ούτως ή άλλως, διαφορετικό σύνολο έχει στο μυαλό του για το προολυμπιακό στον Καναδά, στη δεύτερη απόπειρά του σ' εθνικό συγκρότημα. Εφόσον, φυσικά, διευθετήσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους 'ερυθρόλευκους' διεθνείς.

Κόντρα πάντως στη μόνιμη πια συνθήκη μιας διπλής ταυτότητας, η Εθνική μπάσκετ έχει μια αποστολή να φέρει εις πέρας: τη (σχεδόν δεδομένη) πρόκριση στα τελικά του Ευρωμπάσκετ του 2021, οι αγώνες του οποίου θα 'μοιραστούν' μεταξύ Τσεχίας, Γεωργίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Οι εθνικές των τεσσάρων αυτών χωρών έχουν δεδομένη θέση στη διοργάνωση. Θα πάρουν μέρος παρόλα αυτά στη διαδικασία των προκριματικών, παίζοντας -μέσα από τα ματς προετοιμασίας που θα δίνουν- ρυθμιστικό ρόλο σε καθέναν από τους τέσσερις ομίλους που κληρώθηκαν με βάση την παγκόσμια κατάταξη.

Η Ελλάδα ήταν στην 8η θέση αυτής, όταν τον Ιούλιο στο Μόναχο διεξήχθη η κλήρωση, και ως επικεφαλής έπεσε στον 8ο όμιλο. Το συναπάντημα με τη (επικίνδυνη σε άλλη περίσταση) Λετονία, τη (σε πτώση) Βοσνία και την (άνευ Βεζένκοφ) Βουλγαρία δεν προκαλεί οποιαδήποτε αμφιβολία για την κατάληξη της προσπάθειας, ιδίως από τη στιγμή που οι πρώτες τρεις κάθε γκρουπ εξασφαλίζονται.

Τα δύο ματς που έρχονται, με Βούλγαρους την Παρασκευή στην Πάτρα, και Βόσνιους, τη Δευτέρα στην Τούζλα, θα γίνουν η πυξίδα για το υπόλοιπο της διαδικασίας. Εφόσον έρθει το 2/2 και η βελόνα δείξει τον βορρά, η Εθνική θα ψάχνει μία νίκη στα επόμενα τέσσερα ματς για να νιώσει σιγουριά. Διαφορετικά θα ζοριστεί έως ότου κλειδώσει την παρουσία της. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η ανάδειξη φρέσκων πρωταγωνιστών. Όπως συνέβη στην αντίστοιχη διαδικασία για το Μουντομπάσκετ, με τον Σαλούστρο ή τον Μαργαρίτη και τον Κόνιαρη φερ' ειπείν. Παιδιά που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φορέσουν τη γαλανόλευκη με το εθνόσημο.

Πριν προδικάσουμε πάντως οποιοδήποτε -θετικό- αποτέλεσμα, ας μείνουμε στα δεδομένα που υπάρχουν πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Οι όμιλοι

Οι 48 εθνικές της β' φάσης των προκριματικών χωρίστηκαν σε 8 γκρουπ δυναμικότητας των έξι και κληρώθηκαν σε ισάριθμους ομίλους.

Στο 1ο όμιλο, η Ισπανία έχει μαζί της την Πολωνία, το Ισράηλ και τη Ρουμανία.

Στον 2ο όμιλο, η Ρωσία πήρε την Ιταλία, την Εσθονία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στον 3ο όμιλο, η Λιθουανία συνυπάρχει με την Τσεχία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Στον 4ο όμιλο, η Κροατία μετέχει παρέα με την Τουρκία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Στον 5ο όμιλο, η Σερβία συνέπεσε με τη Φινλανδία, τη Γεωργία και την Ελβετία.

Στον 6ο όμιλο, η κάτοχος Σλοβενία (που δεν πήγε στο Παγκόσμιο) παίζει με Ουκρανία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Στον 7ο όμιλο, τον πιο αμφίρροπο μάλλον, θα παλέψουν Γαλλία, Γερμανία, Μαυροβούνιο και Μεγάλη Βρετανία.

Στον 8ο όμιλο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει με Λετονία, Βοσνία και Βουλγαρία.

Το σύστημα διεξαγωγής

Κάθε ομάδα θα ψάξει μία από τις τρεις θέσεις κάθε ομίλου προκειμένου να συμπληρωθεί η 24άδα της τελικής φάσης. Σ' αυτούς που μετέχει μία από τις τέσσερις διοργανώτριες περισσεύουν μόνο δύο θέσεις.

Οι ημερομηνίες

Τα προκριματικά θα διεξαχθούν σε τρεις διαφορετικές περιόδους εντός ενός ημερολογιακού έτους. πρώτο 'παράθυρο' τον Φλεβάρη του 2020 (21-24), το δεύτερο 'παράθυρο' τον Νοέμβριο του 2020 (26-29) και το τρίτο τον Φλεβάρη του 2021 (19-22).

Η τελική φάση

Το Ευρωμπάσκετ του 2021 θα φιλοξενηθεί από τις 2 ως τις 19 Σεπτεμβρίου σε πέντε πόλεις τεσσάρων χωρών. Στην Κολωνία, στο Μιλάνο, στην Πράγα, στην Τιφλίδα η φάση των ομίλων και στο Βερολίνο τα νοκ άουτ. Όπως δηλαδή είχε συμβεί με τη Λιλ το 2015 και με την Κωνσταντινούπολη το 2017. Η Βουδαπέστη, το Ταλίν και η Λουμπλιάνα είχαν θέσει επίσης υποψηφιότητα για να κερδίσουν το χρίσμα, αλλά δεν προκρίθηκαν.

Η αποστολή της Εθνικής

Από μια δεξαμενή 15 παικτών θα επιλέξει τις δύο 12άδες του ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο οποίος γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει σε παιδιά από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό ή άλλες ομάδες της Euroleague τη στιγμή που οι αγώνες έχουν προγραμματιστεί ταυτόχρονα.

Σ' αυτήν ανήκουν:

Τ' αδέρφια Αγραβάνη, Γιάννης (Περιστέρι) και Δημήτρης (Προμηθέας).

Ο Χάρης Γιαννόπουλος και ο Λίνος Χρυσικόπουλος από την ΑΕΚ.

Ο Βασίλης Καββαδάς του Ηρακλή.

Ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο Δημήτρης Κατσίβελης και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, οι έτεροι τρεις του Προμηθέα.

Οι Χρήστος Σαλούστρος και Γάιος Σκορδίλης του Περιστερίου.

Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης του Ήφαιστου Λήμνου.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης του Άρη και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης του ΠΑΟΚ.

Οι 'ξενιτεμένοι' Γιαννούλης Λαρεντζάκης (Μούρθια) και Γιώργος Καλαϊτζάκης (Νεβέζις).

News 24/7

24MEDIA NETWORK