Μείνει δεν μείνει ο Ομπράντοβιτς στη Φενέρ ο Σλούκας έχει ήδη πάρει μια απόφαση

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει το μέλλον του στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, με τα νέα οικονομικά δεδομένα να θέλουν τα χρήματα να είναι πολύ λιγότερα. Υπάρχουν πιθανότητες να μείνει εκεί όπου είναι ο 'Ζοτς'. Θα επηρεάσει αυτό την μετακίνηση του Σλούκα στον Ολυμπιακό;

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αποκλείεται να μείνει στη Φενέρμπαχτσε που θα έχει περιορισμένο μπάτζετ, για τη σεζόν 2020-21.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αποκλείεται να μείνει στη Φενέρμπαχτσε που θα έχει περιορισμένο μπάτζετ, για τη σεζόν 2020-21. ΕUROKINISSI

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άφησε το Βελιγράδι, όπου πέρασε το lockdown και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητήσει τι θα κάνει με τη Φενέρμπαχτσε. Το συμβόλαιο του έχει ολοκληρωθεί, πρόταση για επέκταση δεν έχει γίνει (επίσημη, legit) και όσο ο κορονοϊός καθιστούσε απαγορευτική τη διεξαγωγή των λιγκών, ο τουρκικός οργανισμός είχε να διαχειριστεί πολλά άλλα θέματα.

"Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και τώρα έχει συνάντηση με τον Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι και τον αντιπρόεδρο της ομάδας. Θα μιλήσουμε για την επόμενη σεζόν την Τρίτη. Δεν αλλάζει αυτό που έχω πει, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να μείνει όσο θέλει στη Φενέρμπαχτσε, είναι ένας θρύλος όπως και η ομάδα. Είναι κάτι ξεχωριστό για τον σύλλογο. Αν θέλει να μείνει, μπορεί να μείνει, όμως δεν γίνεται να έχουμε μπάτζετ 30 εκατομμυρίων, αυτό θα μειωθεί δραματικά εξαιτίας και της πανδημίας. Αυτές είναι οι νέες συνθήκες, αλλά τον θέλουμε μαζί μας και ελπίζω να βρούμε μια μέση λύση", είναι τα λόγια που εκφράζουν την πρόθεση της Φενέρ δια στόματς Αλί Κοτς.

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ μπορεί να αποχώρησε από τη θέση του 'αφεντικού' του οργανισμού τον Ιούνιο του 2018, όταν πέρασε η διοίκηση στα χέρια του Αλί Κοτς (μέλος της πιο ισχυρής οικονομικής δυναστείας της χώρας και σε αντίθεση με τον Γιλντιρίμ, όχι και τόσο φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), αλλά είχε κινηθεί κατά τρόπο που να υποθηκεύσει το μέλλον του συλλόγου.

Οι πληροφορίες θέλουν το χρέος που δημιουργήθηκε επί των ημερών του Γιλντιρίμ να ήταν τελικά, τριπλάσιο εκείνου που εμφανίστηκε στη διαδοχή (αντιστοιχεί σε πολλές δεκάδες χιλιάδες δολαρίων). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην πρόεδρος είχε δεσμεύσει -ή/και προεισπράξει- το 95% των πιθανών εσόδων (από τηλεοπτικές και εμπορικές συμφωνίες) έως το 2023.

Όλα αυτά κλήθηκε να τα διαχειριστεί ο Κοτς μαζί με τον Covid-19 και τις συνέπειες που είχε στη γενικότερη λειτουργία του αθλητικού οργανισμού που 'χει υπ' ευθύνη του. Εσχάτως, επικεντρώθηκε στην αποδέσμευση ενός μεγάλου ποσού από μια συγκεκριμένη συμφωνία -με τις πηγές να αναφέρουν πως το ποσό ήταν μεγαλύτερο των 50 εκατομμυρίων.

Οι οφειλές στο τμήμα μπάσκετ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό -συγκριτικά με ό,τι άλλο πρέπει να δώσει. Mέσα όμως, σε όλα τα άλλα ο Κοτς ήλθε αντιμέτωπος με τα νέα μέτρα της Euroleague, που έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα ελέγχου πληρωμών -κατόπιν σχετικών πιέσεων του συνδέσμου των παικτών της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτό, οι παίκτες ενημέρωσαν τον σύνδεσμο τους επί των οφειλών και στη συνέχεια ο σύνδεσμος την Εuroleague, που ζήτησε από όλα τα μέλη της τα οποία χρωστούσαν να εμφανίσουν, έως τη Δευτέρα 8/6 έγγραφο με το πρόγραμμα αποπληρωμής, με τις υπογραφές των παικτών και των κόουτς. Αυτό που ισχύει για τη Φενέρ, αλλά και για όλες τις άλλες ομάδες είναι πως αν δεν είναι συνεπείς στο reprogram έως τις 15/8, οι παίκτες θα μείνουν ελεύθεροι (συνθήκη που σχετίζεται κει με την υπόθεση του Κώστα Σλούκα και του Ολυμπιακού) και η -όποια- ομάδα θα χάσει την άδεια που 'χει στην Euroleague.

Θα ήθελα να 'χεις υπ' όψιν και ότι η αρχική πρόταση της Φενέρμπαχτσε προς τους παίκτες και τους προπονητές ήταν το 'πάγωμα' των πληρωμών έως το Δεκέμβρη του 2020 και η μείωση των ποσών που αναφέρονται στα συμβόλαια για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Υπήρχε και το 'όποιος δεν δεχθεί, μπορεί να μείνει ελεύθερος'. Προφανώς και δεν ήταν πολλοί αυτοί που είπαν το 'ναι'. Εν τούτοις -εύλογα- αξίωναν τα δεδουλευμένα, τα οποία φάνηκε να διασφαλίζουν μέσω της Euroleague.

Πριν την κατάθεση του εγγράφου, οι διοικούντες της τουρκικής ομάδας -που φερόταν να χρωστά μισθούς από τον Γενάρη- προχώρησαν στην πληρωμή των δύο πρώτων μηνών του 2020. Και τώρα πρέπει να τηρήσουν τα υπογεγραμμένα. Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, ο Ομπράντοβιτς ήταν στο Βελιγράδι -και σε lockdown-, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν είχε γίνει η παραμικρή προσέγγιση από την ομάδα -πόσω μάλλον, συζήτηση για το μέλλον της συνεργασίας τους. Ώσπου προέκυψε η ανάγκη του reprogram (και της υπογραφής του στο έγγραφο) και έγινε η επαφή.

Στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκαν ομάδες να ενδιαφέρονται για παίκτες της Φενέρμπαχτσε (Αρμάνι και Ντατόμε, Σλούκας και Ολυμπιακός), με το ρεπορτάζ να λέει πως θα αργήσει μεν το 'κλείσιμο' των υποθέσεων, αλλά θα γίνει. Προφανώς, αυτό το 'θα αργήσει' είχε να κάνει με την καταληκτική ημερομηνία (15/8) του reprogram. Προφανώς και οι εξελίξεις θα 'ρεύσουν' πιο άνετα, αν δεν πάρει τεράστιες διαστάσεις η διαφαινόμενη συμφωνία του Σλούκα με τους 'ερυθρόλευκους' -στο βαθμό που να θιχτεί το 'εγώ' των Τούρκων και η έξωθεν καλή μαρτυρία, δεδομένου πως αν φανούν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους μέχρι τελείας μπορούν να κρατήσουν τον Έλληνα διεθνή. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που χειρίστηκε την κατάσταση η Αρμάνι -με τον Ντατόμε και την ελάχιστη δυνατή διαρροή των προθέσεων.

Στα του 'Ζοτς' και του ταξιδιού του στην Τουρκία, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως ήξερα πολύ καλά τι θα ακούσει (περί μείωσης στο μπάτζετ και απώλειας παικτών), μαζί με τη διάθεση των ιθυνόντων να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με τον Σέρβο -για μικρότερες απολαβές. Οι έχοντες γνώση εξηγούσαν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να πει το 'ναι' ο Ομπράντοβιτς και υπ' αυτές τις συνθήκες. Κάτι που θα γίνει γνωστό μέσα στην εβδομάδα.

Να θυμίσω ότι είχε το match point από τα τέλη του Απρίλη, τότε που διέρρεαν διάφορα από τη Φενέρμπαχτσε (περί πρότασης που δεν του είχαν κάνει ποτέ), τα οποία διαψεύστηκαν δημοσίως από τον ίδιο, σε δήλωση που κατέληξε στο “για να είμαι ξεκάθαρος και ακριβής, για την επόμενη σεζόν η προτεραιότητα μου είναι να μείνω head coach της Φενέρμπαχτσε και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μοιραστώ με τους φαν της ομάδας”. Και κάπως έτσι ο λαός -που κι εκεί επηρεάζει καταστάσεις- συντάχθηκε μαζί του. Kάτι που σημαίνει πως οι της Φενέρ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εξτρά βήμα, για να μη φύγει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK