Μια 12άδα προπονητών για τον πάγκο του Παναθηναϊκού

Όχι ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν ανήκει στους προπονητές που θα μπορούσαν ν' απασχολήσουν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μετά το πέρας της σεζόν, απόρροια της δεδομένης αποχώρησης του Ρικ Πιτίνο και της επιστροφής του στο κολεγιακό.

Ρικ Πιτίνο και Δημήτρης Ιτούδης από τον πρόσφατο αγώνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ
Ρικ Πιτίνο και Δημήτρης Ιτούδης από τον πρόσφατο αγώνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ρίψασπις (και σίγουρα όχι Σπαρτιάτης, όπως ήθελε τους παίκτες του) ή πραγματιστής; Απ' όποια γωνιά το παρατηρήσει. Το βέβαιο είναι πως η συμφωνία του Ρικ Πιτίνο με το Αϊόνα ήταν τόσο ξαφνική όσο και η απόφασή του, τα Χριστούγεννα του 2018, ν' αποδεχθεί την πρόταση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Νεοϋρκέζος κόουτς δεν έκρυψε ποτέ τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες δουλειάς που βρήκε, 'πασπαλίζοντας' με μπόλικο χιούμορ κάθε παράπονό του, και ήταν γνωστό ότι αφού 'καθάρισε' το όνομά του με απολυμαντικό 40 εκατομμυρίων δολαρίων έψαχνε μια ανοικτή πόρτα που θα τον οδηγήσει στον πάγκο μιας αμερικανικής ομάδας, κολεγιακής ή επαγγελματικής. Ειδάλλως δεν θα έφευγε πέρυσι το καλοκαίρι.

Τουλάχιστον οι 'πράσινοι' ξέρουν (ή έμαθαν καλύτερα) νωρίς για τις επιλογές του βετεράνου της προπονητικής και εν μέσω διακοπής κάθε αθλητικής δραστηριότητας έχουν το χρόνο να σχεδιάσουν το 'αύριο'. Προφανώς ουδείς προβλέπει τι θα ξημερώσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά απ' αυτό το σεισμικό ταρακούνημα που προκάλεσε ο κορονοϊός. Όπως φερ' ειπείν, αν θα προλάβουμε να δούμε Final-4. Παρόλα αυτά η δημιουργία εναλλακτικών εκδοχών και η επιλογή προσώπων που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να τις στελεχώσουν/υλοποιήσουν δεν είναι κάτι ανέφικτο. Αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη... Πιτίνο, οι επιλογές των 'πρασίνων' για τον νέο προπονητή δεν είναι και τόσες πολλές. Σε πρώτη φάση φτιάξαμε μια λίστα χωρώντας όλους τους δυνητικούς υποψηφίους (υπερβατικές περιπτώσεις ή ευκολότερες) σε μια 12άδα. Όσος ο αριθμός των παικτών κάθε ομάδας. Όλα εξαρτώνται βέβαια από τις επιταγές της ιδιοκτησίας και των διαθέσιμων χρημάτων.

Δημήτρης Ιτούδης

Δεδομένης της καλοκαιρινής συμφωνίας του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ως το τέλος της σεζόν 2020-21, μια -ενδεχόμενη- επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει ταυτόχρονα αρκετές παραμέτρους προτού υλοποιηθεί. Βέβαια, αν θέλει η νύφη (ομάδα) και ο γαμπρός (προπονητής), τα εμπόδια ξεπερνιούνται.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Το μέλλον του στην -πληγωμένη οικονομικά- Φενέρμπαχτσε μοιάζει μετέωρο. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι θα του προταθεί ανανέωση για άλλες δύο σεζόν, αλλά έμειναν στα λόγια. Πρόκειται, προφανέστατα, για την πιο περίπλοκη των περιπτώσεων, διότι, εκτός των ταραγμένων σχέσεων με τη νυν ιδιοκτησία του 'τριφυλλιού' όσο κι αν ο πάγος λιώνει με τα χρόνια, ο 'Ζοτς' ζητάει μίνιμουμ εχέγγυα για ν' αναλάβει ομάδες.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Το next best thing της προπονητικής και ανεκπλήρωτος, ως σήμερα, πόθος του 'τριφυλλιού'. Ανεξαρτήτως συμβολαίων, έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα να φύγει όποτε θελήσει από τη Ζαλγκίρις. Το θέμα είναι πού ο ίδιος βάζει τον πήχη των φιλοδοξιών του.

Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Ο 55χρονος Κροάτης ανήκει σ' εκείνο των γκρουπ των προπονητών που 'ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο'. Φτιάχνει ομάδες, τις οδηγεί εκ του ασφαλούς σε επιτυχίες, αλλά μεγαλοπιάνεται, παρασύρεται και πέφτει σε παγίδες, με συνέπεια να φεύγει πριν από τη λήξη της θητείας του. Συνέβη πολλάκις, τελευταία τον Δεκέμβριο από την Μπασκόνια, και δεν ήταν συμπτωματικό.

Ντέγιαν Ράντονιτς

Απολύθηκε από την Μπάγερν Μονάχου στις αρχές του χρόνου, διότι δεν διαχειρίστηκε επιτυχώς το υπέρογκο μπάτζετ που του δόθηκε, ούτε τις επιλογές παικτών που έγιναν (Μονρό, Χιουέστις). Παραδόξως έχει εμφανίσει μεγαλύτερη ευελιξία και έχει πετύχει περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Κυρίως στον Ερυθρό Αστέρα.

Αντρέα Τρινκιέρι

Η πολύ καλή δουλειά που έκανε σε Καντού, Ούνιξ Καζάν, Μπάμπεργκ και κάνει πλέον στην Παρτίζαν (από τον Νοέμβριο του 2018) αντανακλά τη δυνατότητα προσαρμογής του 51χρονου Ιταλού σε οριοθετημένες οικονομικές συνθήκες. Άριστος στον εντοπισμό 'άγνωστων' παικτών με σωστό χαρακτήρα σε μικρές λίγκες, βρίσκει θησαυρούς σ' ένα λάκκο με άνθρακα. Έμαθε από την ανάποδη (κι όχι από την κακή) το ελληνικό μπάσκετ, συνεργαζόμενος με την ΕΟΚ.

Γιώργος Βόβορας

Έχει κερδίσει πολλούς πόντους με τη στωικότητα που αντιμετωπίζει τα πράγματα και την πίστη του στο υλικό. Κάθε φορά που χρειάστηκε να καθοδηγήσει το σύνολο, ο Έλληνας κόουτς δεν μεμψιμοίρησε, έκανε τη δουλειά του, προετοίμασε παίκτες και σχέδιο, έφερε αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως νίκης ή ήττας. Μια τέτοια προαγωγή θα αποτελούσε ενδεχομένως παράσημο, ανταμοιβή για την έως τώρα προσφορά του.

Δημήτρης Πρίφτης

Tο συμβόλαιο του Έλληνα κόουτς με την Ούνιξ Καζάν είναι διετές, αλλά η δεύτερη σεζόν του υπό τη μορφή οψιόν. Περνάει καλά στη Ρωσία και έχει την ησυχία του, ενώ, αν έφευγε, θα μπορούσε με ευκολία να βρει μια 'ορφανή' θέση σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα αντίστοιχου επιπέδου. Θα ήταν πρόκληση να δοκιμάσει πάντως τις δυνάμεις του στον Παναθηναϊκό, το περιβάλλον του οποίου του είναι οικείο.

Φώτης Κατσικάρης

Από το παγωμένο Σολτ Λέικ βρέθηκε στην καλοκαιρινή Λας Πάλμας με συμβόλαιο δύο ετών. Του ταιριάζει απόλυτα η Ισπανία, είχε φτιάξει το όνομά του με το έργο που επιτέλεσε σε Βαλένθια, Μπιλμπάο (κατά κύριο λόγο), Μούρθια και Τενερίφη, αλλά πόσο εύκολο είναι ν' αρνηθείς, αν προκύψει, μια προοπτική επιστροφής σε ομάδα της Euroleague; Πόσο μάλλον στην πατρίδα σου.

Άρης Λυκογιάννης

Το τελευταίο 20ήμερο της σεζόν 2014-15 είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στο 'τριφύλλι', παίρνοντας μια γερή ρουφηξιά από τις απαιτήσεις που συνδέουν προπονητή-ομάδα. Αυτό που εγγυάται η παρουσία του είναι η σωστή επιλογή ξένων, αφού σπανίως πέφτει έξω. Ο Μάικ Τζέιμς τού χρωστάει την ανάδυσή του στον αφρό.

Σωτήρης Μανωλόπουλος

Όταν είχε εξ ανάγκης αναλάβει πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έλαχε να είναι 'παρθένος'. Άμαθος τότε, ήταν απαραίτητο να ωριμάσει περνώντας μέσα από απαιτητικές συνθήκες στην ΑΕΚ (λόγω ονόματος) πρώτα και στον Ήφαιστο Λήμνου (λόγω μεγέθους) κατόπιν. Εξασφαλίζει τον ατσάλινο χαρακτήρα ενός συνόλου.

Ηλίας Ζούρος

Ο τρόπος που έφυγε τον Νοέμβριο από το Περιστέρι ήταν τουλάχιστον άδοξος, αν όχι άδικος. Προπονητής με περίσσιες εμπειρίες, έχει εντρυφήσει στον πρωταθλητισμό και σίγουρα δεν είναι ο Ζούρος του Ολυμπιακού, όταν εν μια νυκτί ο Σωκράτης Κόκκαλης τον έριχνε στα βαθιά. Ξέρει καλό κολύμπι.


News 24/7

24MEDIA NETWORK