Μπορούν ο Σμιθ ή ο Κάζινς να ταράξουν τις ισορροπίες στο ΝΒΑ;

Προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις, η λίγκα θα επιτρέψει την υπογραφή ελεύθερων με παρελθόν διετίας στο ΝΒΑ και 5 παίκτες πανηγυρίζουν ήδη. Γιατί αποκλείστηκε ο Νίκολα Μίροτιτς.

Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και ο Τζέι Αρ Σμιθ ανήκουν στην κατηγορία των παικτών που έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν συμβόλαιο με όποια ομάδα τους χρειάζεται
Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και ο Τζέι Αρ Σμιθ ανήκουν στην κατηγορία των παικτών που έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν συμβόλαιο με όποια ομάδα τους χρειάζεται AP PHOTO/GERALD HERBERT

Η επανεκκίνηση της σεζόν στο ΝΒΑ στις 31 (ή 30, κατά τον Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι) Ιουλίου με 22 ομάδες (9 από την Ανατολή και 13 από τη Δύση) δεν ήταν μια απόφαση που έτυχε της καθολικής αποδοχής των παικτών. Δεκάδες εξ αυτών, τηρώντας την ανωνυμία τους σε πρώτη φάση, διασπείρουν τις ενστάσεις τους κρίνοντας ότι ο εγκλεισμός εκατοντάδων ατόμων στις εγκαταστάσεις τη Disneyland δεν εγγυάται την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, τη στιγμή που δεν έχει κοπάσει το κύμα του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες (363 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο). Ακόμη κι αν φέρουν πάνω τους gadgets που ορίζουν τις αποστάσεις.

Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτό θα λάβει, σύντομα, επίσημη μορφή.

Επειδή πάντως η Ένωση τους, ως το όργανο που τους τους εκπροσωπεί, ενέκρινε το πλάνο που πρότεινε προ ημερών ο κομισάριος Σίλβερ τούς δόθηκε απλώς το αναφαίρετο δικαίωμα να μην συμμετάσχουν στην προετοιμασία και κατόπιν τους αγώνες, δίχως να στερηθούν τα συμβόλαια που ήταν ούτως ή άλλως σε ισχύ. Μονάχα το ποσοστό των χρημάτων που επρόκειτο να πληρωθούν για το διάστημα που θα επέστρεφαν στη δράση: είτε για τα 8 παιχνίδια της κανονικής περιόδου είτε ως το τέλος της συμμετοχής του στην postseason - όχι πέρα από τη 12η Οκτωβρίου.

Φυσικό είναι οι οργανισμοί ν' ανησυχούν ότι ενδέχεται να στερηθούν κάποιους από τους παίκτες τους. Ιδίως εκείνοι που δεν διαθέτουν την πληρότητα να εγείρουν αξιώσεις πρωταθλητισμού φοβούνται την αποχή. Το άνοιγμα του ρόστερ, σε 17 συμβόλαια από τα 15, ήταν το πρώτο μέτρο ενδυνάμωσης των ρόστερ. Το δεύτερο και πιο κομβικό ήταν η άδεια για σύναψη συμβάσεων με παίκτες ελεύθερους ή από τη D-League που την τελευταία διετία ανήκαν στα μητρώα της λίγκα, με διπλό στόχο:

α) να καλυφθεί το όποιο κενό παρουσιαστεί.

β) να ενισχυθεί ένα ήδη υπάρχον έμψυχο δυναμικό.

Ήταν μια ολόφρεσκη αποκάλυψη του Σαμς Τσαράνια.

Λίγες ώρες πριν οριοθετήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα προπονήσεων και αγώνων.

Από την έκτακτη λίστα όσων κάλυπταν τον όρο της διετίας αφαιρέθηκαν εκείνοι που είχαν 'αυτομολήσει' σε άλλη ήπειρο. Αν αυτή η διάταξη έπρεπε να συνοδεύεται από μια φωτογραφία, θα ήταν σίγουρα του Νίκολα Μίροτιτς της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα έβρισκε αύριο δουλειά για τους επόμενους 2.5 μήνες.

Ακόμη κι έτσι βέβαια, η αγορά τις ευκαιρίες της τις παρέχει. Εκατέρωθεν. Γιατί επιτρέπει αφενός σε μια ομάδα ν' αποκτήσει κάτι που της λείπει αφετέρου σ' έναν παίκτη χωρίς συμβόλαιο να παίξει βγάζοντας κάποια χρήματα.

Σ' αυτό το σημείο, ας δούμε ό,τι κυκλοφορεί με σειρά ζήτησης.

Τζέι Αρ Σμιθ: O 34χρονος σούτινγκ γκαρντ έμπλεξε ξανά, γιατί διαθέτει έναν μοναδικό προσόν να βρίσκεται εκεί που δεν πρέπει και ν' αντιδρά όπως δεν αρμόζει. Παρόλα αυτά τρεις ομάδες εμφανίζονται ήδη ως γαμπροί που ζητούν το χέρι του. Οι Λέικερς γιατί δεν είναι βέβαιοι σε ό,τι έχει να κάνει με την επάρκεια του Ντίον Γουέιτερς όταν οι καταστάσεις θα σοβαρέψουν. Οι Κλίπερς για να μην ενισχυθούν οι 'λιμνάνθρωποι'. Και οι Σίξερς που ψάχνουν έναν βετεράνο σουτέρ.

Τζαμάλ Κρόφορντ: Με κλεισμένα τα 40 ο τρεις φορές κορυφαίος έκτος παίκτης του πρωταθλήματος θα μπορούσε να ταιριάξει σε ομάδες της δεύτερης ταχύτητας που αναζητούν έναν παίκτη με σημάδι 'ελεύθερου σκοπευτή' προκειμένου ν' αυξήσει την παραγωγικότητά τους στην επίθεση. Γι' αυτό και οι Ορλάντο Μάτζικ, οι Ιντιάνα Πέισερς και οι Μέμφις Γκρίζλις, ομάδες με αμυντικούς προσανατολισμούς, παρουσιάζονται ως πιθανοί προορισμοί του.

ΝτεΜάρκους Κάζινς: Έτοιμος για πρωταγωνιστικό ρόλο ο 30χρονος σέντερ δεν είναι, τελειώνοντας την αποθεραπεία του μετά το νέο σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο. Εξ ου και τον Φλεβάρη αποδεσμεύτηκε από τους Λέικερς, δημιουργώντας χώρο για τον Μαρκίφ Μόρις. Με δεδομένο ωστόσο ότι πέρυσι στους Γουόριορς έδινε 7.6 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ στα παιχνίδια των playoffs, η προσθήκη σ' ένα ρόστερ που έχει ανάγκη το βάθος μπορεί ν' αποδειχθεί πολύτιμη. Οι 'λιμάνθρωποι' τον έδιωξαν, αλλά είναι πιθανό να τον προσεγγίσουν ξανά. Ούτως ή άλλως ο Φρανκ Βόγκελ δεν το διέψευσε. Παραμονεύουν, βέβαια, στη γωνία οι Σπερς σε μια ένδειξη ότι δεν σκοπεύουν ν' αφήσουν την 8άδα της Δύσης, διευρύνοντας την παράδοση συμμετοχής στα playoffs.

Αϊζάια Τόμας: O 31χρονος πόιντ γκαρντ άρχισε τη σεζόν στους Ουίζαρντς, με καλά νούμερα (12.2 πόντοι, 40% στα σουτ), αλλά παραδόξως στις 6 του Φλεβάρη δόθηκε ανταλλαγή στους Κλίπερς και δύο ημέρες αργότερα έμεινε ελεύθερος γιατί δεν χωρούσε. Δεν θα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόκληση, ιδίως αν αυτή προερχόταν από τους Σέλτικς.

Τζέραλντ Γκριν: Η χρονιά δεν πήγε καθόλου καλά για τον 34χρονο γκαρντ-φόργουορντ, ο οποίος τον Οκτώβριο μπήκε στο χειρουργείο και τον Φλεβάρη κατέληξε στους Νάγκετς, προτού αποδεσμευτεί μέσα από το twitter. Τον τραυματισμό του τον έχει αφήσει πίσω και οι Χιτ φέρονται διατεθειμένοι να επωφεληθούν της συγκυρίας δίνοντάς του έναν δευτερεύοντα ρόλο. Ο Πατ Ράιλι τον γνωρίζει, το ίδιο και ο Έρικ Σπόελστρα που τον είχαν μαζί τους τη σεζόν 2015-16. Τότε που έδινε στο σύνολο από το Μαϊάμι σχεδόν 9 πόντους ανά παιχνίδι στην κανονική περίοδο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK