ΝΒΑ καλεί... Ευρώπη

ΝΒΑ καλεί... Ευρώπη

Λέμε συνήθως, ότι η Ευρώπη βρίσκεται πολύ μακριά από τον "μαγικό" κόσμο του ΝΒΑ. Κι όμως, αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς ονόματα όπως οι Predrag Stojakovic, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Tony Parker διακρίνονται με τις ομάδες τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, έχοντας πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο. Το contra.gr,κάνει μία προσπάθεια να βρει εκείνους τους παίκτες που "ταιριάζουν" στα δεδομένα του αμερικάνικου πρωταθλήματος.

Η χρυσή δεκάδα της Ευρώπης

1. Νικολά Βούιτσιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Το ταλέντο του αναμφισβήτητο. Αλλωστε, Κροάτης και να μην κατέχει την πορτοκαλί μπάλα, δύσκολα συμβαίνει. Μέχρι πέρυσι πρωταγωνιστές στην "ομάδα του λαού" ήταν οι Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ. Τώρα που έφυγε ο Λιθουανός, αυτός καλείται να πάρει περισσότερες προσπάθειες. Προσωπικότητα χαμηλών τόνων, αλλά με πολλές μπασκετικές γνώσεις. Διαθέτει αυτό που λέμε "μυαλό", αλλά και διορατικότητα.Διαθέτει εξαιρετική ικανότητα στο passing game, βρίσκοντας πάντα τον κατάλληλο παίκτη. Στα πλεονεκτήματα του η καλή και έξυπνη άμυνα.

2. Λουίς Σκόλα (Ταού Κεράμικα)

Το μεγάλο ταλέντο του έγινε ορατό ιδιαίτερα πέρυσι, όταν και στην πορεία της Ευρωλίγκα, "έβγαλε" μάτια με τις εμφανίσεις του. Στη θέση του (σ.σ. πάουερ φόργουορντ), ξέρει πολύ καλά πως να κινείται, ενώ διακρίνεται για τη δύναμη του. Προκαλεί πρόβλημα στις άμυνες, λόγω κυρίως της ποικιλίας που διαθέτει σε επιθετικές κινήσεις, αλλά και της ευκινησίας του. Είναι λίγο επιρρεπής στα φάουλ, αλλά χωρίς αυτό να αποτελεί αδύνατο σημείο. Εχει πολλές δυνατότητες εξέλιξεις, όντας μόλις 25 ετών.

3. Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Ποτέ δεν είναι αργά... Ο "Τεό" δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, κάτι που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ.Εχει όλα όσα χρειάζονται για να ενταχθεί στο κλίμα του ΝΒΑ. Δεν του λείπει η ταχύτητα, όσο και η εκρηκτικότητα. Διαθέτει πολύ καλό σουτ, δύναμη στο παιχνίδι του και έχει όλα τα στοιχεία ενός πραγματικού ηγέτη. Μυαλό, εμπειρία και σουτ. Οργανωτικός στο παιχνίδι του, θα μπορούσε κάλλιστα να δοκιμάσει την τύχη του στον "μαγικό" κόσμο.

4. Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός)

Ενα σουτ του ήταν αρκετό για να μας στείλει στους επτά ουρανούς. Τι δείχνει όμως αυτό;;.. Μα το γεγονός ότι ο άσος των πρωταθλητών Ελλάδας διαθέτει ψυχραιμία στο παιχνίδι του και συν τοις άλλοις πολύ καλό σουτ. Ο "Δημητράκης" ξέρει πολύ καλά πως να κινείται μέσα στο γήπεδο, είναι αρκετές φορές ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Το γεγονός ότι μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει σε επιθετικό και αμυντικό τομέα, δείχνει παίκτη μπασκετικά καταρτισμένο. Στα πλεονεκτήματα του, η ηλικία του, κάτι που του δίνει αβαντάζ σε σχέση με άλλους Ελληνες παίκτες.

5. Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα)

Το νέο μεγάλο αστέρι του ισπανικού μπάσκετ. Αποτελεί ένα σχεδόν πλήρη παίκτη. Διακρίνεται για την ταχύτητα του, την ευστοχία του, αλλά και το μυαλό του. Μπορεί κάλλιστα να γίνει οργανωτής του συνόλου, διαθέτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται. Ο "La Bomba" έχει χάσει την αίσθηση του φόβου, καθώς εκεί που δεν το περιμένεις μπορεί να σου κάνει τη "ζημιά", χωρίς να επηρεάζεται από την πίεση των αντιπάλων. Είναι επιθετικογενής παίκτης, ενώ η ευστοχία του φαίνεται από το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές. Τα καταφέρνει καλά και στον αμυντικό τομέα, αλλά καμία φορά ο υπέρμετρος ζήλος του κοστίζει.

6.Ντέιβιντ Αντερσεν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Στη θέση του έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί. Το 2002 είχε επιλεχθεί στα drafts από τους Atlanta Hawks, λόγω κυρίως της αθλητικής του διάπλασης. Υψηλόσωμος, αλλά με πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Διακρίνεται, φυσικά, στον τομέα των ριμπάουντ ενώ έχει καλά ποσοστά και στα μπλοκ. Εχει καθαρό μυαλό, γρήγορη αντίληψη, γεγονός που του δίνει αβαντάζ απέναντι στους αντιπάλους του. Τέλος, έχει καταφέρει να βελτιώσει κάπως το σώμα του, ώστε να μην αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

7. Φλορεντ Πιετρούς (Ουνικάχα Μάλαγα)

Ο αδερφός του (Μίκαελ Πιετρούς) παίζει στους Golden State Warriors, γεγονός που του επιτρέπει να έχει κοντινή εμπειρία για το τι θα αντιμετωπίσει, εφόσον περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Είναι αθλητικογενής τύπος, καθώς μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έχει το ιδανικό αθλητικό σώμα για small forward. Παρά το γεγονός αυτό, δεν δυσκολεύεται καθόλου στο να παίζει "4", χωρίς μάλιστα ν' αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δυσκολίες. Είναι εξαιρετικός αμυντικός, καθώς δύσκολα του ξεφεύγεις, ενώ παρουσιάζει γενικά συνέπεια στο παιχνίδι του.

8. Ραμούνας Σισκάουσκας (Μπενετόν Τρεβίζο)

Ενα από τα "καμάρια" της λιθουανικής σχολής. Πολύ τον έχουν χαρακτηρίσει σαν τον "Scottie Pippen" της Βαλτικής. Διαθέτει πολύ καλό τζαμπ σουτ, όπως επίσης και αστείρευτη γκάμα κινήσεων. Μπορεί να μην μοιάζει απόλυτα στον πρώην άσο των "ταύρων", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον πλησιάζει. Είναι αυτό που λέμε all-around παίκτης, καλύπτει όλες τις πλευρές, έχει διορατικότητα, κάτι που τον κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης στη θέση του. Χρειάζεται πολύ μικρό χώρο για να βρει το πάτημα για σουτ, το οποίο το βρίσκει αρκετά εύκολα. Μπορεί να σουτάρει από κάθε σημείο, ενώ διαθέτει αξιόλογη κίνηση χωρίς την μπάλα. Μπορεί εύκολα να ενταχθεί στον "μαγικό" κόσμο.

9. Μίλος Βούγιανιτς (Μπαρτσελόνα)

Εχει τρομερή ικανότητα στον έλεγχο του παιχνιδιού. Ξέρει να βρίσκει τον δρόμο για να ολοκληρωθεί σωστά ένας αιφνιδιασμός. Διαθέτει αξιόλογο σουτ, πολύ καλό "μυαλό" στο παιχνίδι του, ενώ θεωρείται από τους πιο δυνατούς point guards. Χρειάζεται, πάντως, να βελτιωθεί κάπως στα αμυντικά του καθήκοντα.

10. Ρομπέρτας Γιαβτόκας (Λιέτουβος Ρίτας)

Ενα ατύχημα πριν λίγα χρόνια με τη μηχανή του, λίγο έλειψε να του στοιχίσει την καριέρα του. Ωστόσο, ο 25χρονος σέντερ, ο οποίος είχε επιλεγεί στα drafts το 2001 από τους San Antonio Spurs, κατάφερε να επανέλθει, όντας πλέον ένας από τους καλύτερους αμυντικά στη θέση του. Το σώμα του βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αθλητικογενές και στο στυλ που ταιριάζει στο ΝΒΑ. Οσον αφορά τον τομέα της επίθεσης, βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, βελτιώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία έχει πρόβλημα. Διαθέτει καλό hook σουτ, ενώ κινείται πολύ καλά κάτω από την μπασκέτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK