O αδελφός του Τιλί νίκησε τον ανιψιό του Μουτόμπο

Το Gonzaga του Κιλιάν Τιλί επικράτησε του Florida State του Μφιοντού Καμπενγκέλε και διεκδικεί την πρόκριση στο NCAA National Championship επί ομάδας που 'υπέγραψε' το αρνητικό ρεκόρ πόντων στο α' ημίχρονο, στην ιστορία του NCAA Tournament.

O αδελφός του Τιλί νίκησε τον ανιψιό του Μουτόμπο

Το Sweet 16 έκανε πρεμιέρα με τη West και τη South. Στο πιο παραγωγικό παιχνίδι, το Purdue (Νο3) νίκησε το Tennessee (Νο2) 99-94, ενώ στο άλλο ματς του Νότου το Virginia (No1) πέρασε το Oregon (No12) χάριν του 53-49.

Στη Δύση, το Gonzaga (No1) επικράτησε 72-58 του Florida State (No4) και το Texas Tech (No3) επιβλήθηκε του Michigan (No2) 63-44. Οι νικητές θα βρεθούν στο Elite Eight και όποιος επιβιώσει θα εμφανιστεί στο National Championship. Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας.

Ναι, οι Wolverines έβαλαν συνολικά 44 πόντους.

Η αλήθεια είναι πως τα NCAA Tournaments δεν είναι άγνωστα στα 'χαμηλά' σπορ. Επίσης αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι προέκυψαν διάφορα -αρνητικά ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό το ποστ που ακολουθεί -και ξεχώρισε από τα χιλιάδες που αφορούσαν αντιδράσεις πολλών πονεμένων ζευγαριών ματιών.

Υπάρχει και άλλη όψη στο νόμισμα. Αυτή που στο παιχνίδι αυτό οι λάτρεις της άμυνας θα αγάπησαν όσα έκαναν οι δυο καλύτερες αμυντικές ομάδες του έθνους στα μετόπισθεν ' όπως οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους. Ακόμα και αυτά που δεν έχουν όλα τα ταλέντα'.

Το Sports Illustrated εμφανίστηκε για να λύση την κατ' αρχάς απορία των φιλάθλων: ποιο είναι το μικρότερο σκορ στην ιστορία του NCAA Tournament.

H απάντηση άρχισε από άλλο δεδομένο -που είναι σχετικό: οι ομάδες σκόραραν μαζί 40 πόντους στο πρώτο μισό. Το μικρότερο σύνολο στην ιστορία είναι οι 46 πόντοι, όπου έφτασαν μαζί το Pittsburgh και η North Carolina, το 1941 (26–20). Τότε δεν υπήρχε χρονόμετρο. Αυτό προέκυψε το 1986. Έκτοτε, το μικρότερο σκορ που 'χει καταγραφεί ποτέ ήταν το 43-32 του Missouri State επί του Wisconsin, το 1999. Άρα, υπάρχουν και χειρότερα. Πάμε παρακάτω.

Το πιο χαμηλό σκορ που 'χει σημειωθεί στην ιστορία του τουρνουά (στην shot-clock era), στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι 33 πόντοι του Indiana-UCLA (13-20), το 2007. Εκεί έφτασαν και οι Missouri State και Wisconsin (21-12) το 1999. Xωρίς χρονόμετρο ήταν οι 20 του Pittsburgh-North Carolina, στις 21/3 του 1941.

Θα σκέφτεσαι ότι φθηνά τη γλίτωσε το Μichigan, το οποίο πέρυσι είχε φτάσει στον τελικό, όπου παραδόθηκε στο Villanova. Γράψε λάθος.

Οι Wolverines δεν ξεπέρασαν τους 16 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και αυτό είναι νέο αρνητικό ρεκόρ, από καταβολής NCAA Tournament. Σε 20 αγωνιστικά λεπτά, 'πήραν' 25 σουτ και έβαλαν 16 πόντους.

To σκορ στο 14' ήταν 11-8, με το Michigan να χάνει τα πρώτα 18 τρίποντα και τα πρώτα 13 jump shots. Σκόραραν το πρώτο στα 29.57''.

Οι Red Raiders έκαναν μια φορά τη δουλίτσα τους και πέρασαν στη φάση Elite Eight (ή τελικός Δύσης), όπου ως η καλύτερη αμυντική ομάδα του έθνους θα αντιμετωπίσουν την καλύτερη επίθεση της Αμερικής -σε κολεγιακό επίπεδο- που ανήκει στο Gonzaga.

Οι Bulldogs νίκησαν το Florida State, όπου αγωνίζεται ο Μφιοντού Καμπενγκέλε, ανιψιός του Ντικέμπε Μουτόμπο. Η μητέρα του νεαρού, Τσιμάνγκα είναι αδελφή του Hall of Famer. Ο γεννημένος στο Οντάριο του Καναδά, δευτεροετής φοιτητής διεθνών σχέσεων υψώνεται στα 2.08 και αγωνίζεται ως φόργουορντ.

Μέλος των Bulldogs είναι ο Κιλιάν Τιλί, αδελφός των Τιμ (πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και νυν της Γκραν Κανάρια) και Κέβιν (διεθνούς Γάλλου βολεϊμπολίστα) και γιος του προπονητή βόλεϊ, Λοράν. O 21χρονος είναι εξαιρετικός αμυντικός, συνεπής στις αλλαγές, καλός πασέρ, αξιοπρεπής χειριστής και μοναδικός σουτέρ.

O τριτοετής έχασε επτά ματς τον Φλεβάρη, λόγω πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Υπήρχε η υποψία πως θα μπορούσε να χάσει τη σεζόν. Πέρασε ατελείωτες ώρες στην πισίνα, στο ποδήλατο και το διάδρομο του γυμναστηρίου για να επιστρέψει. “ Κυρίως έκανα ποδήλατο. Τόσο που θα μπορούσα να 'χω ολοκληρώσει το Tour de France” είπε στις 3 του περασμένου Μάρτη.

Αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε τις ίδιες πατερίτσες και την ίδια ειδική μπότα “ που είχα κρατήσει μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα τον περασμένο Οκτώβρη -για το κάταγμα κόπωσης στο δεξί αστράγαλο”. Η αποκατάσταση τον κράτησε εκτός για τους δυο πρώτους μήνες της σεζόν. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αν ο Τιλί ήταν καλά, το κολέγιο του θα ήταν μεταξύ των καλύτερων του έθνους. Ακόμα βέβαια, είναι αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

To Gonzaga σκοράρει 88.6 πόντους ανά αγώνα και αυτό είναι ό,τι καλύτερο έκανε φέτος κάποιο κολέγιο. Όπως βρίσκεται στο Νο1 της κατηγορίας 'επιθετική αποτελεσματικότητα'.

Σε κάθε λάθος αντιστοιχούν δυο ασίστ, ενώ θα τους βρεις και στην κορυφή των καλύτερων ποσοστών στα σουτ (53.2%). Οι Βulldogs λατρεύουν να κλέβουν και να τρέχουν, με τους φόργουορντ Ρούι Χασιμούρα και Μπράντον Κλαρκ να κάνουν μεγάλη δουλειά στη ρακέτα (του τύπου των 18 πόντων, ανά ματς κατά μ.ο.).

Gonzaga forward Rui Hachimura (21) yells after dunking against Saint Mary's during the first half of an NCAA college basketball game in Moraga, Calif., Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Jeff Chiu)
Gonzaga forward Rui Hachimura (21) yells after dunking against Saint Mary's during the first half of an NCAA college basketball game in Moraga, Calif., Saturday, March 2, 2019. (AP Photo/Jeff Chiu) AP

O Xασιμούρα είναι 21 χρόνων, φτάνει στα 2.03, με wingspan 2.18, ενώ το βάρος είναι στα 108 κιλά. Είναι ο πρώτος σκόρερ του Gonzaga, έχει 47% στα τρίποντα (σε 32 προσπάθειες) και 65% στο true shooting% (βολές, δίποντα, τρίποντα), προσπάθειες αλλά που ξεπερνούν τις 30). Ξέρει να 'παίρνει' φάουλ, αλλά από τις βολές έχει 74%.

Σύμφωνα με το SB Nation δεν κάνει εύκολα λάθη (μόνο το 13% εξ όλων των φορών που μπορεί να κάνει). Δεν είναι καλός ριμπάουντερ, δεν φημίζεται ως αμυντικός ή ως πασέρ και πρέπει να βελτιωθεί στην αίσθηση του παιχνιδιού και στο μπασκετικό IQ.

Κυκλοφορεί ως ο 'καλύτερος Ιάπωνας μπασκετμπολίστας'. Θα μου πεις δεν τρελάθηκε στον ανταγωνισμό (έχει προηγηθεί ο Γιούτα Γουατανάμπε), εν τούτοις είναι αθλητικός, γρήγορος και μπορεί να γίνει θεαματικός.

Ο τριτοετής φόργουορντ ζούσε στην Toyama -παράκτια πόλη στο κυρίως νησί της Ιαπωνίας, το Honshu. O πατέρας του είναι από το Μπενίν, γαλλόφωνο έθνος στα δυτικά της Αφρικής και 'γενέτειρα' των βουντού και η μητέρα του από την Ιαπωνία. Τον ανακάλυψαν στο 2014 FIBA U17 World Championship, στο Ντουμπάι. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά (22.4 πόντους ανά αγώνα, σε επτά ματς) και αυτός που έβαλε 25 πόντους στις ΗΠΑ των Τζέισον Τέιτουμ, Τζος Τζάκσον και Χάρι Τζάιλς.

Η ομάδα του τερμάτισε 14η (στις 16) και αυτός στις καρδιές των NCAA και NBA scouts. Το Gonzaga που παραδοσιακά 'ψωνίζει' εκτός των ΗΠΑ (Τουριάφ, Σαμπόνις, Ελάιας Χάρις) και τον διεκδίκησε μέχρι τέλους.

Την πρώτη του χρονιά στο σχολείο, δεν έπαιξε πολύ -είχε μπροστά τον Σαμπόνις και τον Ζακ Κόλινς. Τη δεύτερη ήταν ο έκτος παίκτης και φέτος ο πρωταγωνιστής. Είναι μεταξύ των υποψηφίων για το Naismith Award (του καλύτερου φοιτητή/μπασκετμπολίστα), μαζί με τους Ζάιον Ουίλιαμσον, Τζα Μοράντ και Γκραντ Ουίλιαμς.

Σε ό,τι αφορά το προσεχές ΝΒΑ draft, σύμφωνα με το ESPN θα βρει δουλειά στο Νο18, ενώ το SB Nation τον έχει στο Νο26.

Photos: Assocaiated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK