Ο Αντετοκούνμπο έκανε τον GM τη βραδιά της trade deadline και απέρριψε τον Χάρντεν

Στο απρόσμενο φινάλε των ανταλλαγών του ΝΒΑ που βρήκε τον Ντράμοντ στο Κλίβελαντ και τον Ράσελ στη Μινεάπολη, ο Γιάννης Αντετοκουνμπο επέλεξε τους παίκτες που θα τον πλαισιώσουν στην all star ομάδα του. Προκαλώντας τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι σίγουρα καλύτερος ως παίκτης παρά ως general manager. Με τους Σίξερς είχε 36 πόντους, 20 ριμπάουντ και 6 ασίστ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι σίγουρα καλύτερος ως παίκτης παρά ως general manager. Με τους Σίξερς είχε 36 πόντους, 20 ριμπάουντ και 6 ασίστ AP PHOTO/MORRY GASH

Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου ήταν για τον υπόλοιπο κόσμο άλλο ένα βράδυ Πέμπτης. Για το ΝΒΑ ήταν πολλά περισσότερα από ένα βράδυ μπροστά στην τηλεόραση ή μια έξοδο για χαλαρό ποτό. Ήταν ένα βράδυ με μπόλικη δουλειά. Ήταν το βράδυ των τελευταίων ανταλλαγών. Ήταν το βράδυ της επιλογής των all star πεντάδων. Ήταν το βράδυ που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επαναλάμβανε μια επίδοση που μονάχα ο Γουίλτ Τσαμπερλέιν είχε καταφέρει στα χρονικά.

Επειδή η είδηση προέχει της δράσης, έχουμε και λέμε:

✔ Ο πόιντ γκαρντ Ντ'Άντζελο Ράσελ μαζί με τους Τζέικομπ Έβανς (σούτινγκ γκαρντ) και Ομάρι Σπέλμαν (πάουερ φόργουορντ) πήγαν στους Τίμπεργουλβς, που έψαχναν απεγνωσμένα έναν ηγετικό οργανωτή, έναντι του γκαρντ/φόργουορντ Άντριου Γουίγκινς και δύο draft picks που οι Γουόριορς εξασφάλισαν για το 2021 (το πρώτο προστατευμένο για τις πρώτες τρεις θέσεις και το άλλο β' γύρου). Παρεμπιπτόντως ο Ράσελ ήταν η απαίτηση των 'πολεμιστών' προκειμένου να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή συμφωνία με τους Νετς για τον Κέβιν Ντουράντ, αλλά σε λίγους μήνες τον άφησαν να φύγει.

✔ Ο βετεράνος φόργουορντ Μάρκους Μόρις των Νικς, μήλον της έριδος για τις δύο ομάδες του Λος Άντζελες, έγινε παίκτης των Κλίπερς. Παρέα με τον χιλιοταλαιπωρημένο πόιντ γκαρντ Αϊζάια Τόμας των Γουίζαρντς. Για τη συμφωνία η ομάδα της Νέας Υόρκης έλαβε τον φόργουορντ Μο Χάρκλες και ένα draft pick του πρώτου γύρου για το 2020, ενώ η ομάδα της πρωτεύουσας τον σούτινγκ γκαρντ Τζερόμ Ρόμπινσον.

✔ Στη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, ο σέντερ Αντρέ Ντράμοντ εστάλη απροειδοποίητα στους Καβαλίερς της αναδόμησης. Που υποτίθεται ότι θα έδιναν τον Λοβ. Οι Πίστονς, χωρίς ίχνος ευελιξίας από τη στιγμή που είχαν μάθει πλαγίως για την πρόθεσή του να κάνει opt out από το συμβόλαιο των 28 εκατομμυρίων αναζητώντας ένα μακροχρόνιο, αποκόμισαν ελάχιστα. Επί της ουσίας τίποτα, πέραν των ρολιστών Τζον Χένσον (σέντερ) και Μπράντον Νάιτ (γκαρντ), συνδυαστικά μ' ένα draft pick του β' γύρου (μεταξύ του 40 και του 50) σε τέσσερα καλοκαίρια (2023). Ο 26χρονος δεν είχε ενημερωθεί για το τι πρόκειται να του εξημερώσει, έπεσε από τα σύννεφα και προσγειώθηκε σε μια σκληρή πραγματικότητα. Που ορίζεται από τα συμφέροντα. Σε μια πραγματικότητα στην οποία είχε υποχρεωθεί να συμβιβαστεί ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του Μπλέικ Γκρίφιν, όταν οι Κλίπερς εν ώρα αγώνα τον έβαζαν σ' ένα αεροπλάνο για το Ντιτρόιτ.

✔ Είχε ήδη γίνει δε γνωστό πως ο φόργουορντ Αντρέ Ιγκουοντάλα, δίχως να λογαριάζει τα χρήματα, θα παίζει πλέον για τους Χιτ. Μια ομάδα που θέλει το πρωτάθλημα. Οι Νότιοι έβαλαν στο ίδιο δέμα τα συμβόλαια των Ντίον Γουέιτερς (σούτινγκ γκαρντ), Τζάστις Γουίνσλοου (φόργουορντ) και Τζέιμς Τζόνσον (φόργουορντ), αλλά ταυτόχρονα πήραν χέρι με χέρι εκείνα των Σόλομον Χιλ (φόργουορντ) και Τζα Κράουντερ (φόργουορντ). Προτού βέβαια πέσουν οι υπογραφές, στο deal ενεπλάκησαν οι Τίμπεργουλβς που για τα μάτια του Τζόνσον (των Χιτ) έδωσαν στο Μέμφις τον σέντερ Γκόργκι Ντιένγκ.

✔ Όλα αυτά στον απόηχο του mega trade τεσσάρων ομάδων, που απειλεί πλέον το μπάσκετ εξαιτίας της επιλογής των Ρόκετς να πειραματιστούν όσο δεν πάει παίζοντας συνεχώς με πέντε περιφερειακούς. Για το σκοπό αυτόν 'θυσίασαν' τον σέντερ Κλιντ Καπελά (Χοκς) για να βρουν στην αγορά άλλον έναν σουτέρ (Ρόμπερτ Κόβινγκτον), την ίδια στιγμή που οι Τίμπεργουλβς πήραν δύο draft picks. Το ένα εκ των οποίων κατέληξε στους Νάγκετς για τον Μαλίκ Μπίζλι (σούτινγκ γκαρντ) και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (φόργουορντ).

Ο Γιάννης σε μορφή Τσαμπερλέιν

Όχι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μετακινήθηκε. Συνεχίζει στους Μπακς και τους οδηγεί εκ του ασφαλούς στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου σ' ολάκερο το ΝΒΑ. Το 44-7, όταν οι Λέικερς του 38-12 έχασαν έξτρα έδαφος, ήρθε χάρη στο 112-101 επί των Σίξερς στο Μιλγουόκι. Σε 35 λεπτά συμμετοχής ο 'Greek Freak' σημείωσε ισάριθμους πόντους (με 12/18 δίποντα, 1/7 τρίποντα), μάζεψε 20 ριμπάουντ και μοίρασε 6 ασίστ. Ο μοναδικός μετά τον Γουίλτ Τσαμπερλέιν με τέτοια νούμερα (30+, 15+, 5+) σε 5 διαδοχικά παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Ένα επιφώνημα θαυμασμού μόλις ξεχύθηκε και πλημμύρισε την ατμόσφαιρα.

"Θέλω έναν τύπο που θα πασάρει"

Για καλή τύχη του Ζοέλ Εμπίντ, οι δυο τους θα είναι στην ίδια ομάδα του All Star Games. Στην 'Team Giannis'. Ο Καμερουνέζος σέντερ ήταν το πρώτο pick του Αντετοκούνμπο, στη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής έχοντας στο άλλο παράθυρο τον Λεμπρόν Τζέιμς. Ο 'King' μιλούσε πρώτος και ο Giannis έπρεπε ν' ακολουθεί έως ότου αλλάξει η σειρά στους αναπληρωματικούς. Πήρε ο Τζέιμς σέντερ, τον Ντέιβις, πήρε ο Αντετοκούνμπο σέντερ, τον Εμπίντ. Διάλεξε ο Λέοναρντ, συνέχισε ο Αντετοκούνμπο μ' αυτόν που θα τον μαρκάρει γνωρίζοντας άριστα τις κινήσεις του (Σιάκαμ).

Η επόμενη στροφή προκάλεσε διχογνωμία. Διότι ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς τσέκαρε το όνομα του Λούκα Ντόντσιτς, ο Γιάννης σκέφτηκε φανερά ότι βρίσκεται μεταξύ των Κέμπα Γουόκερ και Τράι Γιανγκ, ενόσω ήταν διαθέσιμος ακόμα ο Τζέιμς Χάρντεν. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, από το στούντιο, διέκοψε τη σκέψη του και παρενέβη. "Δεν θες έναν ντριμπλέρ;", αναρωτήθηκε. Προτού λάβει την απάντηση "θέλω απλώς έναν τύπο που θα πασάρει την μπάλα". Ένα αστείο που έκρυβε μια μεγάλη δόση αλήθειας.

Εν τέλει ο 'μούσιας' εντάχθηκε στην ομάδα του Λεμπρόν, με συνέπεια οι δύο 5άδες που προέκυψαν να είναι χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια: αυτή του του Γιάννη να εκπροσωπεί την Ανατολή κι αυτή του Λεμπρόν τη Δύση.

Ο Γιάννης πάντως προτίμησε να δημιουργήσει ένα σύνολο με αθλητικότητα, γρήγορα πόδια και μακριά χέρια, μήπως και κερδίσει από την ενέργεια στην άμυνα. Κάτι για το οποίο κατακρίθηκε ως (μελλοντικός) GM. Διότι όταν ήρθε η σειρά των αναπληρωματικών, αφού πρώτα διάλεξε το φιλαράκι του (Κρις Μίντλετον) κι άφησε στον Λεμπρόν μια μηχανή παραγωγής πόντων (Λίλαρντ), δεν πήγε είτε στον Νίκολα Γιόκιτς είτε στον Μπεν Σίμονς. Προτίμησε τον Μπαμ Αντεμπάγιο τον Χιτ και τον Ρούντι Γκομπέρ των Τζαζ. Ακολούθως ενώ μπορούσε να πάρει έναν έναν Κρις Πολ ή Ράσελ Γουέσμπρουκ, προτίμησε τον Κάιλ Λάουρι.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τους Σίξερς, ο Αντετοκούνμπο υπερασπίστηκε τις επιλογές του, ελπίζοντας σε καλύτερο αποτέλεσμα από το περυσινό (ήττα με 178-164). Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς...

News 24/7

24MEDIA NETWORK