Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να δει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο NBA

O Φλορεντίνο Πέρεθ έχει ένα όνειρο και συζητά το πώς θα το κάνει πράξη. Λέει πως υπάρχουν ελληνικές και τουρκικές ομάδες που θα ακολουθήσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Αμερικανούς να αναλύουν πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα το ΝΒΑ Europe.

O Φλορεντίνο Πέρεθ έθεσε την πρώτη υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης το 1995.
O Φλορεντίνο Πέρεθ έθεσε την πρώτη υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης το 1995. AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Ήταν Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος του οργανισμού που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ δήλωσε δημοσίως πως ένα από τα όνειρα που δεν έχει πραγματοποιήσει είναι “να παίξει η ομάδα μας στο ΝΒΑ, γιατί οι παίκτες μας αξίζουν να δοκιμαστούν εναντίον των καλύτερων”. Ιδανικά θα ήθελε να βρεθεί μια θέση στην Ανατολή, για τους “μερένγκες”. Αν αυτό δεν γίνεται -είπε πως αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο- θα ήθελε να αποτελέσει μέρος μιας λίγκας που θα κάνει το ΝΒΑ στην Ευρώπη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα όμορφα.

Μεταξύ αυτών που είπε ο Πέρεθ είναι ότι “στο μπάσκετ δίνουμε πολλά αδιάφορα παιχνίδια. Είναι προτιμότερο να είναι μικρότερος ο αριθμός των αγώνων και η ποιότητα να είναι καλύτερη. Έχουμε ερευνήσει την προοπτική μιας ευρωπαϊκής λίγκας. Το όνειρο μου ωστόσο, είναι να δω τη Μαδρίτη στο ΝΒΑ και έχω ήδη αιτηθεί να μας περιλάβουν στην Ανατολική Περιφέρεια. Η απάντηση ήταν πως είναι πολύ μακριά”. Οπότε εκείνος επέστρεψε με μια νέα πρόταση: τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής περιφέρειας που θα είναι μέλος του ΝΒΑ. Παρεμπιπτόντως, η Ρεάλ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωλίγκας.

“Οι άλλες ομάδες της Ισπανίας δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Αλλά υπάρχουν ελληνικές και τουρκικές ομάδες που θα μπορούσαν να μετάσχουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια”.

Για το τέλος, άφησε το μεγαλύτερο 'χτύπημα': "Υπάρχουν μόνο δυο οργανισμοί στο ΝΒΑ με περισσότερους followers από εμάς στα social networks”. Και αυτό το είπε για να εξηγήσει ότι και η κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσία -τη δημοτικότητα και την εμπορική δύναμη- της παγκοσμίου εμβέλειας ομάδας.

Έλα τώρα, να δούμε τι συμβαίνει στα social networks. Τα στοιχεία που ακολουθούν ανήκουν στην 24η Σεπτεμβρίου του 2019 και αφορούν τους επίσημους λογαριασμούς, που δεν έχουν δίπλα Spain, Italy, France και τα λοιπά. Γιατί όπως ξέρεις, κάθε οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του απευθύνεται στο λαό του, όπου και αν βρίσκεται αυτός. Εμείς λοιπόν, πήραμε το βασικό λογαριασμό και ιδού τα αποτελέσματα.

Το Forbes έσκυψε πάνω από τη σκέψη του Πέρεθ, όπως ερευνούσε τον τρόπο που μπορεί να επωφεληθεί γενικά το ΝΒΑ “δημιουργώντας λίγκες σε κάθε ήπειρο όπου παίζεται μπάσκετ”.

Στα της Ευρώπης, ενδεχόμενη δημιουργία Ευρωπαϊκής Περιφέρειας θα έλθει σε σύγκρουση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBΑ), ενώ δεν θέλω να ξεχνάς πως υπάρχει και η Ευρωλίγκα. Σύμφωνα με το Forbes, ωστόσο μετά τη συνεργασία του ΝΒΑ και της FIBA για τη δημιουργία της Basketball African League, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται απίθανο. Πολλώ δε από τη στιγμή που οι δυο αρχές έχουν κοντά τους κολοσσούς όπως η Jordan Brand και τη στήριξη ανθρώπων όπως ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεδομένα, η FIBA θα έχει μικρότερο ενδιαφέρον να ανοίξει την πόρτα του ΝΒΑ σε μια αγορά, όπου το μπάσκετ έχει καθιερωθεί. Εν τούτοις, με την πίεση του Πέρεθ και άλλων συλλόγων που συχνά βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης, μπορεί να πει κάποιος πως η εμπορική απήχηση του να δημιουργηθεί παρακλάδι του ΝΒΑ στην Ευρώπη, θα ωφελήσει όλες τις πλευρές”.

Τίμια αναφέρθηκε πως το ΝΒΑ έχει επιστρέψει σε αυτήν την ιδέα ουκ ολίγες φορές, αλλά τα logistics παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, μαζί με την υγεία των αθλητών και το πέρα δώθε στις δυο άκρες του Ατλαντικού. “Πέρυσι, μετά το Νικς-Ουίζαρντς, στο Λονδίνο, οι ομάδες πήραν τέσσερις ημέρες ρεπό πριν δώσουν τον επόμενο αγώνα. Υπό το υπάρχον πρόγραμμα των 82 αγώνων της κανονικής περιόδου, το να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Περιφέρεια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια λίγκα που καθοδηγείται μεν, από το ΝΒΑ, ως ανεξάρτητη από ομάδες των ΗΠΑ και του Καναδά. Ένα ταξίδι από τη Μαδρίτη στη Μόσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες πτήσεις της για τη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ, διάρκειας πέντε ωρών. Το Λος Άντζελες-Νέα Υόρκη είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μια λίγκα με 10 ομάδες που θα βρίσκονται σε απόσταση πέντε ωρών πτήσεων, η μια από την άλλη και τα περισσότερα παιχνίδια να χρειάζονται μικρότερα ταξίδια είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Τα logistics που 'χουν να κάνουν με τα ενοίκια των σταδίων και τις διαπραγματεύσεις με τη FIBA είναι το δεύτερο θέμα, καθώς ξεκάθαρα το ΝΒΑ θα πρέπει να διασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις που θα συνάδουν με την ποιότητα του brand.

Ενώ το ΝΒΑ Europe θα είναι αρκετά έξυπνο για να περιλάβει παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Μακάμπι και η ΤΣΣΚΑ, το να 'κλέψει' αυτές τις ομάδες από τις τοπικές λίγκες είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Και για αυτό μια λύση θα είναι να δημιουργήσει οργανισμούς από το μηδέν. Με δεδομένη τη δυναμική του brand του ΝΒΑ, αυτό δεν είναι απίθανο. Το να 'φτιάξει' δηλαδή 10 συλλόγους. Όχι μόνο οι ομάδες θα φτιάξουν τις δικές τους ταυτότητες, πιθανότατα σε μεγάλη προσέγγιση με τους ήδη καθιερωμένους οργανισμούς, αλλά θα πρέπει να βρουν από το μηδέν χορηγούς και να γίνουν αυτοσυντηρούμενοι”.

Το παράδειγμα που έδωσε το μέσο ήταν το NFL και την πρόταση για NFL Europe, το 1989. Λίγκα που διεκόπη το 2007, με απώλειες 30.000.000 δολαρίων το χρόνο, τις τελευταίες σεζόν. “Το ΝΒΑ θα πρέπει να αναλύσει τι έγινε με αυτήν την περίπτωση, ώστε να βρει τα πραγματικά ρίσκα που υπάρχουν. Ευτυχώς για το ΝΒΑ, το μπάσκετ είναι ένα σπορ που χαίρει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης”. Αφήστε που όταν έκανε ό,τι έκανε το NFL δεν υπήρχαν social networks και live streaming, στην κατά τόπους γλώσσα.

Το Forbes είχε και μια άλλη ιδέα: “Αν είναι ρίσκο η δημιουργία ενός ολόκληρου συστήματος, το ΝΒΑ μπορεί να προχωρήσει στο NBA Europe ως νέα διοργάνωση, για καθιερωμένες ομάδες ή να προτείνει τη συγχώνευση με την Ευρωλίγκα, κρατώντας 'ζωντανό' και το υπάρχον σύστημα, με κάποιες αλλαγές. Ό,τι και αν είναι ο στόχος του NBA Europe θα είναι να δημιουργήσει παραμέτρους ενός παγκόσμιου κυπέλλου, για συλλόγους, με ομάδες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη”.

Ο στόχος του ΝΒΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, θα έπρεπε να είναι μια κατάσταση που θα αφορά και τις έξι ηπείρους “με το ΝΒΑ να 'χει ανάμειξη και τη FIBA να συνεργάζεται. Αυτό βέβαια, θα χρειαστεί δεκαετίες. Το βέβαιο είναι πως ένα παγκόσμιο τουρνουά μπάσκετ, που θα έχει τη σφραγίδα του ΝΒΑ θα τραβήξει το ενδιαφέρον τον φαν, ειδικά των νέων όπου έχει τεράστια κοινά το ΝΒΑ. Έτσι θα καταφέρει και να βελτιώσει το προφίλ του σπορ, σε όλον τον πλανήτη, ακόμα περισσότερο. Δύσκολα θα πάρει από το ποδόσφαιρο την πρώτη θέση του πιο δημοφιλούς σπορ, αλλά ένα τέτοιο εγχείρημα θα κάνει το μπάσκετ το Νο1 άθλημα σε έκθεση και αυτό θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK