O Γιουσούφ Νούρκιτς δεν έχει πια κνήμη

Σε ανύποπτη φάση, ο Γιουσούφ Νούρκιτς υπέστη φρικτό τραυματισμό. Ο Ντάμιαν Λίλαρντ τον σύγκρινε με εκείνον του Πολ Τζορτζ. Γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει επιστροφή, ακόμα και αν το μυαλό θα συνέλθει πιο αργά από το σώμα.

O Γιουσούφ Νούρκιτς δεν έχει πια κνήμη

Έμεναν 2.22'' για το τέλος της δεύτερης παράτασης και οι Μπλέιζερς προηγούνταν 134-132 των Νετς όταν ο Γιουσούφ Νούρκιτς έκανε ένα άλμα, από αυτά που κάνει δεκάδες φορές σε κάθε ματς, για να αρπάξει ριμπάουντ ή να σπρώξει την μπάλα προς το καλάθι. Δεν προσγειώθηκε όπως τις δεκάδες άλλες φορές.

Aν ήσουν εσύ ή αν ήταν ο οποιοσδήποτε δεν είναι 127 κιλά, αυτό το στραβοπάτημα -που δεν είχε επαφή- μπορεί να οδηγούσε σε διάστρεμμα. Στο μέγεθος του Βόσνιου το λύγισμα του ποδιού μεταξύ του γόνατου και του αστραγάλου, είχε ως αποτέλεσμα σύνθετο (ανοιχτό) κάταγμα της αριστερής κνήμης και περόνης (βλ. εξωτερικό οστό της κνήμης). Δηλαδή, η κνήμη δεν 'έσπασε' σε ένα σημείο, αλλά σε πολλά στην ευθεία.

O Γιουσούφ Νούρκιτς δεν έχει πια κνήμη

Οι Ενές Καντέρ και Ντάμιαν Λίλαρντ που ήταν μπροστά, έδειχναν να μην μπορούν να πιστέψουν την εντολή που έπαιρνε το μυαλό από τα μάτια τους. Ένας εκ των διαιτητών εν τω μεταξύ, σκόνταψε στο διαλυμένο πόδι του Νούρκιτς -περνώντας για κάποιο λόγο από εκείνο το χιλιοστό γης, ενώ είχε πολλά ελεύθερα μέτρα. Και αν τον δεις, ήταν σαν να μην έγινε τίποτα.

Για την ιστορία, οι Μπλέιζερς έκαναν τέσσερις τις σερί νίκες και 'κλείδωσαν' τη συμμετοχή τους στα playoffs (148-144), με τον Νούρκιτς να 'χει δώσει 32 πόντους, 16 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 τάπες και 2 κλεψίματα. Προφανώς και θα λείψει από την postseason (οι Μπλέιζερς δεν θα 'χουν το βασικό σέντερ στη διαδικασία, ενώ θεματάκια με το αριστερό γόνατο έχει και ο ΜακΚόλουμ, ο οποίος λείπει από τις 16/3 και θα χάσει άλλα τέσσερα ματς), αλλά αυτό μάλλον είναι το μικρότερο από όσα έχει να αντιμετωπίσει ο νεαρός.

Τον περιμένει μια μακρά περίοδος γεμάτη από προκλήσεις, για τις οποίες μπορεί να ρωτήσει έναν άσπονδο φίλο που 'χει ζήσει την περιπέτεια (τον Πολ Τζορτζ) και τον Γκόρντον Χέιγουορντ. Και στις δυο περιπτώσεις αποδείχθηκε πως 'βρήκαν' τον εαυτό τους κατά τι αργότερα από όταν έγιανε το σώμα τους -από όταν οι γιατροί είπαν το 'μπορείς να επιστρέψεις'. Φάνηκε πως έπρεπε να γιάνει και το μυαλό τους.

Ο σταρ των Θάντερ είχε υποστεί τον ίδιο τραυματισμό την 1η Αυγούστου του 2014, όταν ήταν με την Team USA σε ματς που είχε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη.

Φέτος είναι μεταξύ των υποψηφίων για τον τίτλο του MVP. Το The Ringer έχει εξηγήσει πως 'ενδεχομένως να μην είχε αποθεραπευτεί πλήρως μέχρι φέτος'. Το θέμα ωστόσο, είναι πως υπάρχει επιστροφή. Αν υπάρχει θέληση και διάθεση για πολλή δουλειά.

Το άσπονδο της φιλίας με τον Νούρκιτς επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία τους συνάντηση, στις 8/3, όταν ο Βόσνιος αποβλήθηκε στα 4.4'' πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, με δεύτερη τεχνική ποινή έπειτα από τζαρτζάρισμα με τον Τζορτζ. Παρ' όλα αυτά, όταν προκύπτει θέμα που αφορά την υγεία, υπάρχει και μια τάση ανθρωπιάς.

Ο 'Bosnian Beast' ζούσε φέτος την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, με το καρίρ χάι των 15.4 πόντων και 10.3 ριμπάουντ, ανά αγώνα, αλλά και τη συμμετοχή του ως starter και στα 71 παιχνίδια. Τώρα, θα χρειαστεί να φτιάξει το πόδι του, πριν φτιάξει τη ψυχολογία του και μετά φτιάξει ξανά και τους αριθμούς του. Το γεγονός ότι είναι 24 χρόνων του δίνει το χρόνο που χρειάζεται να τα κάνει όλα. Αρκεί να 'χει υπομονή.

Τι θα κάνει το Πόρτλαντ

Δεδομένα το Πόρτλαντ αποδυναμώνεται κατά πολύ πριν τα playoffs, σε μια χρονιά που κατάφερε να βρίσκεται από την αρχή έως το τέλος στην κορυφή της Δύσης. Και αυτό μόνο εύκολο δεν το λες. Στο 18-3 που μετρούν εσχάτως, υπάρχουν 11 διαδοχικές νίκες. Έχουν σκοράρει πάνω από 120 πόντους, ανά 100 κατοχές εναντίον των Πέισερς και των Πίστονς που έχουν τις καλύτερες άμυνες και να πάρουν σερί νίκες χωρίς τον ΜακΚόλουμ.

Στη θέση του εμφανίστηκε ο Τζέικ Λέιμαν και έκανε αξιοπρεπή δουλειά, με τον Λίλαρντ να τα κάνει όλα (30.3π., με 14/25 τρίποντα και 12.0 ασίστ) και τον Σεθ Κάρι να του κάνει παρέα (15.7π. ανά ματς, με 49% στο τρίποντο σε +25' συμμετοχής). Προφανώς και η απουσία του Νούρκιτς είναι πιο σύνθετη -και πιο δύσκολη στην κάλυψη-, αλλά ο Τέρι Στοτς αναγκάζεται να βρει λύση, στη χρονιά με τον πιο παραγωγικό πάγκο των Μπλέιζερς -επί των ημερών του, δηλαδή των επτά σεζόν που είναι εκεί. Οι ρεζέρβες του Πόρτλαντ δίνουν 35.7 πόντους ανά ματς και είναι οι περισσότεροι από την περίοδο 2005-06.

Υπάρχουν πια οι Κόλινς, Καντέρ και Μέγιερς Λέοναρντ να ξεπερνούν τα 2.13, ο τελευταίος έχει 46.6% στα τρίποντα και προσφέρει μια εξτρά διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας, με το θέμα να είναι η άμυνα και όσα θα 'χάσει' εκεί η παρέα. Το Forbes έγραψε πως ο Καντέρ μπορεί να συγκριθεί με τον Νούρκιτς στο σκοράρισμα από το ποστ, ο Κόλινς στη διαφύλαξη της στεφάνης και ο Στοτς πρέπει να βρει πώς θα γίνει τι.

Photos: Association Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK